Is er een verband alopecia areata – schildklier? Alopecia areata is een aandoening waarvan artsen aannemen dat het een auto-immuun oorsprong heeft. Mensen met pluksgewijs haarverlies hebben een verhoogd risico op andere auto-immuunaandoeningen, waarbij schildklierproblemen de meest voorkomende zijn. Het risico op andere auto-immuunziekten heeft artsen er in de loop van de tijd toe gebracht mensen met alopecia areata te screenen op andere ziekten. Ondanks dat is er geen overtuigend bewijs dat uitgebreide onderzoeken bij afwezigheid van specifieke medische verdenkingen de uitkomst en behandeling voor patiënten verbeterd. Daarom is het testen van de schildklierfunctie alleen ‘voorgeschreven’ bij medische bevindingen zoals struma, langzame groei, broze nagels en symptomen van hypothyreoïdie of een familiegeschiedenis met schildklieraandoeningen.

Verband alopecia areata schildklier

Ernstige en langdurige hypothyreoïdie en hyperthyreoïdie, te langzame en te snelle schildklierwerking, hebben invloed op de haargroei. Deze vorm van haaruitval is diffuus en treft de hele hoofdhuid. Het haar lijkt gelijkmatig dun. Hergroei en herstel van de haargroei is gebruikelijk bij een succesvolle behandeling van de schildklieraandoening, hoewel dit langere tijd kan duren. Het is ongebruikelijk dat milde of kortstondige schildklierproblemen invloed hebben op de haargroei. Sommige vormen van hypothyreoïdie en hyperthyreoïdie zijn abrupt waardoor een arts deze vroeg vaststelt, terwijl andere mogelijk al maanden en zelfs jaren voor een diagnose aanwezig zijn. Haaruitval als gevolg van een schildklierziekte wordt enkele maanden na het begin van de aandoening zichtbaar. Dit komt door de haargroeicyclus. Kenmerkend is dat het haarverlies volgt op de behandeling van de aandoening, waardoor de schildkliermedicatie ten onrechte als oorzaak wordt gezien. Dit leidt tot het staken van de behandeling en een toename van haarverlies.

Haaruitval en schildkliermedicatie

Schildkliermedicatie, levothyroxine en thiamazol, veroorzaken bij sommige mensen haaruitval. Heeft u te maken met alopecia areata? Het risico is dat u mogelijk gevoeliger bent voor schildklierproblemen en de bijwerkingen van medicatie. Het is moeilijk zijn om te bepalen of het haarverlies het gevolg is van de voorgeschreven schildkliermedicatie of van de werking van de schildklier zelf. Het is ongebruikelijk om een andere behandeling voor hypo- en hyperthyreoïdie te moeten zoeken. Ook radioactief jodium, dat bij schildklieraandoeningen een oplossing biedt, veroorzaakt geen haarverlies.

Schildklieraandoeningen en verband met haaruitval

De meest mensen met hypo- of hyperthyreoïdie hebben een auto-immuunaandoening van de schildklier. Als u een auto-immuunziekte heeft, is de kans groter dat u andere, bijkomende auto-immuunaandoeningen ontwikkelt. Alopecia areata is zo’n auto-immuunaandoening die haarverlies veroorzaakt in (ovaal) ronde plekken. Deze vorm van haarverlies komt vaker voor bij mensen met auto-immune schildklierproblemen dan wat u misschien in eerste instantie denkt. De typische ronde gebieden met haarverlies zijn vaak van voorbijgaande aard, maar het kan helaas wel haarverlies met een behoorlijke omvang veroorzaken. Andere, meer zeldzame auto-immuunaandoeningen die verband houden met haaruitval zijn lupus, sclerodermie en psoriasis. PCOS, polycysteus ovariumsyndroom houdt soms ook verband met schildklierproblemen waarbij haarverlies optreedt. Onderzoek maakt veel duidelijk en is een eerste stap naar behandeling.

Haaruitval onderzoeken

Als u last heeft van haarverlies en u daar zorgen over maakt, win dan advies in bij uw huisarts. Het is niet gebruikelijk dat een schildklieraandoening haaruitval veroorzaakt zonder dat er andere kenmerken of symptomen zichtbaar zijn. Uw huisarts stuurt u, indien nodig, voor verder onderzoek door naar een dermatoloog of, bij het vermoeden van schildklierproblemen naar een endocrinoloog. Er zijn ook zeldzamere oorzaken van haarverlies, soms is voor het stellen van de juiste diagnose een gespecialiseerde tricholoog de aangewezen persoon.

Zelf doen bij haarverlies en schildklierproblemen

De meeste vormen van haarverlies op de hoofdhuid en wenkbrauwen door schildklieraandoeningen zijn tijdelijk. Het duurt meerdere maanden voordat de medicatie de schildklierwaarden normaliseert en nieuwe haargroei een stimulans krijgt. Probeer geduldig te zijn, want iedereen reageert op eigen manier op een medische behandeling. Vaak helpt het om te weten dat u niet de enige bent en dat het normaal is dat u de psychologische gevolgen haarverlies moeilijk kunt accepteren. Door datgene wat is gebeurd te accepteren, volgt een logische stap in het in beeld brengen van uw positieve eigenschappen die helpen bij het verbeteren van uw veranderde uiterlijk. Praten met een geliefde, familie, lieve vrienden of lotgenoten helpt hierbij. Het is de moeite waard om ervaringen van anderen met haarverlies te lezen.

Wondermiddelen bestaan niet

Laat u niet verleiden tot het kopen of proberen van wondermiddelen die veel beloven, maar nauwelijks verbetering brengen. Haaruitval hoeft niet altijd in verband te staan met uw schildklier. Vraag advies aan een arts of specialist. Zowel over alopecia areata als alopecia androgenetica is veel informatie beschikbaar en kennis aanwezig. Aangezien haaruitval divers is, zijn de beschikbare behandelmethodes dat ook. Pas als u de oorzaak kent, is gericht behandelen mogelijk. Wilt u haarverlies verhullen of bedekken met een sjaal, een hoed, een haarwerk of make-up? Mogelijk komt u in aanmerking voor een vergoeding van uw zorgverzekeraar.

Naar de kapper voor tips

Luister naar adviezen en tips die uw kapper geeft. Vermijd het gebruik van stijltangen en vlecht uw haar niet te strak in, omdat dit uw kwetsbare haar kan beschadigen. Gebruik een borstel of kam met brede tanden. Wees voorzichtig als u uw haar wast en verzorgt. Kies verzorgingsproducten die vrij zijn van agressieve bestanddelen en wees terughoudend met het gebruik van kleurstoffen en highlights.

Supplementen en voedingsstoffen

Bepaalde haarsupplementen laat u beter liggen, omdat ze jodium bevatten of de opname van levothyroxine verstoren. Vermijd ook producten die de schildklier zogezegd ondersteunen, omdat deze voor schildklierpatiënten een risico op hypothyreoïdie en hyperthyreoïdie vergroten. Neem alleen een jodiumsupplement als een arts dit aanbeveelt. Zorg voor een gevarieerd en gezond dieet, waarin calciumrijke voedingsmiddelen niet ontbreken. Bespreek dit bij twijfel met uw arts of specialist.

Haarverlies niet onbehandeld laten

Aangezien alopecia areata bij sommige mensen in verband staat met een verhoogd risico op andere auto-immuun problemen is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Maakt u zich zorgen over uw gezondheid? Neem contact op met uw huisarts of vraag een specialist om advies. De tricholoog van het Haaronderzoekscentrum is gespecialiseerd in haarverlies en onderzoekt samen met u de exacte oorzaak van haaruitval. Maak een afspraak voor een consult of neem telefonisch contact met ons op voor advies.