Alopecia behandeling – haarverlies kent verschillende vormen, soorten en oorzaken. Om behandeling te starten is een nauwkeurige diagnose nodig. Artsen kijken naar de aanwezigheid van onderliggende medische aandoeningen of oorzaken die te herleiden zijn naar het toegenomen haarverlies. Haaruitval heeft een psychische impact op uw welzijn. Een succesvolle alopecia behandeling begint met het laten onderzoeken en diagnosticeren van de oorzaak.

Alopecia behandeling na onderzoek

Voordat een diagnose bekend is, zal een (huis)arts u eerst onderzoeken en vragen stellen over uw haarverzorgingsgewoonte, uw voedingsgewoonte, uw medische en familiegeschiedenis. Onderzoeksmethoden die daarbij hulp bieden zijn:

• Bloedonderzoek. Het onderzoeken van specifieke bloedwaarden wijst oorzaken aan en sluit onderliggende medische aandoeningen uit.
• Trektest. Door het voorzichtig trekken aan een bosje haar, ziet de arts hoeveel haren er loslaten en/of dit overmatig is.
• Hoofdhuidbiopsie. De arts schraapt onderzoeksmateriaal van de hoofdhuid en laat dit in het laboratorium onderzoeken.
• Microscopisch onderzoek van de haarwortels. Afwijkende structuren komen zo aan het licht en geven meer inzicht in uw haargroei.

De verschillende onderzoeken zijn bedoeld om de gezondheid van uw hoofdhuid en haargroei aan te tonen. Het zijn pijnloze onderzoeken die een arts meer inzicht geven in het hoe en waarom van haarverlies.

Behandeling haaruitval

Sommige vormen van haarverlies zijn goed te behandelen. Afhankelijk van de oorzaak is haaruitval omkeerbaar, of op zijn minst af te remmen. Bij sommige aandoeningen, zoals alopecia areata, vindt spontaan herstel van de haargroei plaats. Behandelingen voor alopecia omvatten medicijnen en medische ingrepen.

Medicatie bij haarverlies

Haaruitval dat een gevolg van een onderliggende ziekte of aandoening is, is te behandelen door de oorzaak aan te pakken. Vermoedt u haarverlies door medicijngebruik? Bespreek uw situatie met de voorschrijvend arts. Er zijn medicijnen beschikbaar om erfelijke kaalheid te behandelen. De meeste gebruikte middelen zijn:

Minoxidil

Minoxidil lotion is verkrijgbaar in verschillende sterktes. Om het meest effectief te zijn, brengt u de lotion dagelijks tweemaal aan op de kalende plekken. Zowel mannen als vrouwen met erfelijk haarverlies hebben baat bij het gebruik van Minoxidil. Het haarverlies neemt af en verbetering van de haargroei is mogelijk. Om resultaat te zien gebruikt u het middel minimaal drie tot zes maanden. Ziet u verbetering? Blijf het middel dan voor onbepaalde tijd gebruiken om de resultaten te behouden. Mogelijke bijwerkingen zijn ongewenste haargroei op plaatsen waar de lotion in aanraking komt met de huid en irritatie van de hoofdhuid.

Finasteride

Finasteride is van oorsprong een geneesmiddel voor het behandelen van prostaatproblemen. Mannen met erfelijke haaruitval kunnen het gebruiken om haarverlies te verminderen. Het duurt een aantal maanden voordat u resultaat begint te zien. Bijwerkingen zijn onder meer een afname van het libido en verminderd seksueel functioneren. Vrouwen die zwanger zijn of zwanger proberen te worden, krijgen het advies niet met Finasteride in aanraking te komen. Risico’s voor de ongeboren baby zijn onvoldoende bekend.

Haartransplantatie

Alopecia androgenetica is te herstellen met een operatieve haartransplantatie. Bij deze ingreep oogst een specialist een deel van de haarzakjes uit het donorgebied en implanteert deze evenredig in de kalende gebieden. Tegenwoordig beschikken haarklinieken over moderne haartransplantatie apparatuur en zijn er ervaren specialisten die de nieuwste technieken toepassen. De ingreep gebeurt op poliklinische basis en onder plaatselijke verdoving. Pijn is beperkt. Mogelijke risico’s zijn blauwe plekken, zwellingen, huidirritaties, nabloedingen en infecties. Resultaten van een haartransplantatie zijn blijvend, al is er een mogelijkheid dat het niet getransplanteerde haar alsnog uitvalt. Artsen adviseren daarom om niet op te jonge leeftijd voor een haartransplantatie te kiezen. Het verloop van het haarverlies is onduidelijk en moeilijk voorspelbaar. Chirurgische ingrepen bij haarverlies hebben doorgaans geen vergoedingsmogelijkheden door zorgverzekeraars.

Mesotherapie bij haarverlies

Mesotherapie is een niet-chirurgische behandeling voor het verminderen van haarverlies en het stimuleren van de haargroei. Specialisten injecteren werkzame bestanddelen direct in de hoofdhuid. De stoffen voeden de haarzakjes en verbeteren de doorbloeding. Mesotherapie heeft succes als de behandeling in kuurvorm, meerdere sessies, gebeurt. Het aanprikken van de hoofdhuid wordt nauwelijks als pijnlijk ervaren. De gebruikte apparatuur, een mesogun, geeft de injecties in een hoog tempo af. Het tempo en de fijne naalden zorgen ervoor dat de pijnreactie uitblijft.

Levensstijl en voedingsgewoonte aanpassen

Aangezien haarverlies divers is en een gevolg kan zijn van een voedingstekort, kan het aanpassen van uw voedingsgewoonte effect hebben op de haargroei. Laat bij een vermoeden van een voedingstekort bloedonderzoek doen naar de waarden. Bij een afwisselend dieet krijgt u dagelijks genoeg vitamines en mineralen binnen, maar na een periode van ziekte of als gevolg van een ijzertekort is haaruitval mogelijk. Uw huisarts kan in die gevallen een supplement voorschrijven om de waarde terug aan te vullen.

Haarverzorging

Haarverzorgingsproducten waar agressieve bestanddelen inzitten, hebben invloed op de gezondheid van uw hoofdhuid en haargroei. Kies voor het gebruik van een shampoo en conditioner zonder chemische bestanddelen en draag uw haar niet in te strakke kapsels. Kam nat haar eerst met een grove kam en gebruik een föhn op enige afstand van het haar. Wanneer u met uw kapper over haaruitval praat, helpt deze u met het kiezen van een kapsel waardoor haarverlies minder opvalt. Is haarverlies te wijten aan een medische aandoening? De kosten van een haarwerk worden in veel gevallen (deels) gedekt door uw zorgverzekeraar.

Advies inwinnen

Wanneer u naar uw huisarts of een specialist gaat met haarverlies, zal deze diverse vragen stellen. Bereidt het consult voor door thuis alvast na te denken over vragen, zoals:

• Hoelang heeft u last van haarverlies?
• Is er sprake van haarbeschadiging of haarbreuken?
• Zijn er ontstekingen aan de hoofdhuid?
• Heeft u te maken met stress of trauma’s?
• Komt haaruitval voor in uw familie?
• Gebruikt u medicijnen en/of voedingssupplementen?

Door na te denken over deze vragen, heeft u tijdens het consult voldoende tijd om vragen of zorgen die u heeft met een arts te bespreken.

Haaruitval onderzoeken en behandelen

Ziet u op om met haarverlies naar een arts te gaan? Haaronderzoekscentrum heeft bewezen thuistesten die u inzicht geven in de mogelijk oorzaken van haaruitval. Bestel onze bloedwaardentest of haaruitval DNA test en neem zelf onderzoeksmateriaal af. De onderzoeksresultaten ontvangt u thuis. Heeft u vragen of wilt u meer weten? Onze vriendelijke medewerkers zijn bereikbaar op +31613256889.