Wilt u meer weten over alopecia vrouwen? Alopecia of haarverlies is onder te verdelen in aandoeningen waarbij de haarzakjes normaal zijn, maar de haargroeicyclus niet en aandoeningen waarbij de haarzakjes zijn beschadigd. Alopecia androgenetica is de meest voorkomende oorzaak van haarverlies bij vrouwen. Andere oorzaken zijn onder meer alopecia areata, alopecia cicatricialis, telogeen effluvium en trichotillomanie. Hoewel alopecia vrouwen overal op het lichaam kan optreden, is het het meest verontrustend als het hoofdhaar uitvalt. Haarverlies varieert van een kleine kale plek tot een meer verspreid en duidelijker patroon. Er is vastgesteld dat haarverlies bij vrouwen aanzienlijk schadelijke effecten heeft op het gebied van psychologisch welzijn, het lichaamsbeeld, zelfrespect en zelfvertrouwen.

Impact alopecia vrouwen

Dikke, gezonde lokken zijn onderdeel van de klassieke vrouwelijke schoonheid. Als gevolg hiervan heeft vrouwelijke haaruitval impact op de geestelijke gezondheid van vrouwen. Bij aanhoudende haaruitval geven vrouwen aan dat ze last hebben van angsten en een verlaagd zelfbeeld. Waar mannelijke kaalheid eerder wordt geaccepteerd als gevolg van het ouder worden, beschouwen vrouwen het haarverlies als ongebruikelijk. Dit draagt bij aan een gevoel van machteloosheid waardoor het zelfvertrouwen en het algemene welzijn afneemt. Omdat haarverlies zoveel impact heeft op het dagelijks leven is het belangrijk om dit probleem aan te pakken. In het Haaronderzoekscentrum voert onze tricholoog een aantal tests uit om de oorzaak van het haarverlies vast te stellen. Met deze informatie zoeken we de beste behandeling voor u.

Oorzaken vrouwelijke kaalheid

Specialisten gaan ervan uit dat haarverlies bij vrouwen in de meeste gevallen genetisch bepaald is. Overgevoeligheid voor mannelijke androgenen speelt een rol bij vrouwelijke haaruitval. Hormonen, vooral dihydrotestosteron, spelen een rol bij de ontwikkeling van haarverlies. Vanaf de menopauze zien veel vrouwen een toename van haaruitval. Vrouwelijke kaalheid is dan ook een van de meest voorkomende oorzaken van haarverlies bij oudere vrouwen. Dat neemt niet weg dat veel jongere vrouwen ook haaruitval ervaren. Andere, alternatieve oorzaken van alopecia bij vrouwen zijn onder meer:

Plotseling haarverlies, telogeen effluvium

Telogeen effluvium is stress gerelateerde haaruitval. Het is vaak tijdelijk en doet zich spontaan voor na emotionele gebeurtenissen, inclusief trauma’s, stress of ziekte. Vooral na de bevalling is deze vorm van haaruitval herkenbaar. Kenmerkend is dat het haarverlies zich pas enige tijd na een gebeurtenis voltrekt. Met het wegnemen van de oorzaak, zien vrouwen na verloop van tijd hoe de haargroei weer tot ontwikkeling komt.

Ziekten en auto-immuunaandoeningen

Ziekten en auto-immuunaandoeningen die haarverlies veroorzaken of eraan bijdragen, zijn:

• Alopecia area en alopecia totalis.
• Lupus.
• Auto-immuunaandoeningen zoals sclerodermie.
• Schildklierproblemen, hyper- en hypothyreoïdie.
• PCOS, polycysteus ovarium syndroom.
• Anorexia en andere eetstoornissen die groot gewichtsverlies tot gevolg hebben.
• Medische behandelingen, zoals chemotherapie.

Haarbeschadigingen door kapsels

Slechte haarverzorging en schadelijke stylingapparatuur veroorzaken niet alleen haarbeschadigingen, ze hebben op termijn ook haarverlies tot gevolg. Te strakke kapsels, zoals strak aangetrokken paardenstaarten, knotjes en dreadlocks veroorzaken tractie alopecia als ze herhaaldelijk of gedurende een langere tijd aan de haarzakjes trekken. Zo leidt overmatige warmtestyling tot dunner haar omdat de haarlengtes beschadigen. Gebruik stylingapparatuur niet direct op het haar en gebruik hitte beschermende haarverzorgingsproducten die voorkomen dat het haar beschadigd.

Haarverlies door voedingstekorten

Bepaalde voedingstekorten hebben invloed op de haargroei en haaruitval. Hoewel een voedingstekort niet meteen tot haarverlies leidt, komt het regelmatig voor. Vitaminegebruik, maar ook tekorten aan bijvoorbeeld ijzer en zink hebben op langere termijn invloed op uw haardos. Het is belangrijk om een afwisselend, verantwoord voedingspatroon te volgen. Neem niet zomaar zonder aanleiding voedingssupplementen, aangezien er weinig bewijs is dat ze de haargroei verbeteren. Bij het vermoeden van een voedingstekort zal een (huis)arts u doorverwijzen voor bloedonderzoek.

Risico op vrouwelijke kaalheid

In feite zijn alle vrouwen gevoelig voor vrouwelijke kaalheid, maar de kans om deze vorm van haaruitval te ontwikkelen is groter bij vrouwen met een familiegeschiedenis van haarverlies. Oorzaken zijn de vermindering van oestrogenen na de menopauze en de gevoeligheid voor het mannelijke dihydrotestosteron. Andere factoren waardoor het risico op het ontwikkelen van vrouwelijke haaruitval toeneemt zijn roken en wekelijks meer dan 16-uur onbeschermde uv-blootstelling.

Onderzoek en diagnose vrouwelijke haaruitval

Trichologen stellen de oorzaak van haaruitval vast door vragen te stellen over uw gezondheid, levensstijl en voedingspatroon terwijl ze daarnaast de hoofdhuid en het haar onderzoeken. Vragen die zich richten op uw dagelijkse leven, maar ook uw medische achtergrond laten een tricholoog eventuele onderliggende aandoeningen zien, die gevolgen hebben voor de haargroei. Denk hierbij aan een hoog stressniveau of een auto-immuunaandoening. Een enkele keer is haarverlies het gevolg van een slechte of minderwaardige haarverzorging. Ziet een tricholoog geen onderliggende problemen, dan richt het onderzoek zich op erfelijk haarverlies.

Fasen van vrouwelijk haarverlies

Alopecia androgenetica verloopt op een bepaalde manier en artsen hebben het verloop in verschillende stadia onderverdeeld. De fasen zijn weergegeven op de schaal van Ludwig:

• Fase I. Uitdunnend haar, vooral rondom de scheiding boven op het hoofd. Door te kiezen voor een bepaald kapsel is het haarverlies goed te camoufleren.
• Fase II. Naarmate het haarverlies vordert, ziet u de hoofdhuid door de dunne beharing verschijnen. De scheiding is zichtbaar breder.
• Fase III. Diffuus haarverlies laat de hoofdhuid opvallen. De haargroei aan de achterkant en zijkanten blijft meestal bestaan.

In tegenstelling tot andere vormen van haarverlies, is vrouwelijke kaalheid permanent. Bepaalde behandelingen remmen of stoppen het haarverlies en bevorderen de haargroei.

Maak vrouwelijke haaruitval bespreekbaar

Als u denkt dat u last heeft van overmatig haarverlies, is de eerste stap het (laten) vaststellen van de oorzaak. Er zijn veel redenen voor dunner wordend haar bij vrouwen, maar ook tijdelijk of omkeerbaar haarverlies verdienen een diagnose om behandeling mogelijk te maken. Boek een consult bij onze geregistreerde tricholoog om een haar- en hoofdhuidonderzoek te laten doen en zo de oorzaak van uw haarverlies te achterhalen. Het Haaronderzoekscentrum helpt u bij het opstellen van een behandelplan, waarbij u het haarverlies tot een minimum beperkt en de haargroei, daar waar mogelijk, te verbeteren. De kosten voor een consult bedragen € 99, zonder dat u daarvoor een verwijzing van uw huisarts voor nodig heeft. Reserveer uw afspraak snel online of neem vandaag nog contact op met onze vriendelijke medewerkers voor het maken van een afspraak, we zijn bereikbaar op +31613256889.