Dermatoloog Amsterdam voor de behandeling van haarproblemen. Haar is een essentieel onderdeel van ons lichaam. Maar zowel te weinig als te veel haar zijn voor veel mensen stressvol en leiden tot de wens om daar iets aan te veranderen. Dermatologen houden zich al jaren bezig met problemen van haargroei en hoofdhuidaandoeningen. Laat een dermatoloog Amsterdam de oorzaak van uw haarverlies vaststellen en beginnen met de juiste therapie.

Dermatoloog Amsterdam behandelt haar- en hoofdhuidaandoeningen

Er zijn veel verschillende redenen en oorzaken van haaruitval en haar- en hoofdhuidziekten; er spelen vaak meerdere factoren tegelijkertijd. Een dermatoloog concentreert zich op de diverse factoren en werkt samen met u om erachter te komen wat de oorzaak van de problemen is en welke maatregelen genomen kunnen worden om voor verbetering te zorgen. Gezond, sterk en glanzend haar staat voor vitaliteit en gezondheid. Zwak haar en haarverlies zijn tekenen van fysieke of mentale onbalans. Het is vooral belangrijk om de oorzaak van haaruitval te vinden. Hiervoor onderzoekt een dermatoloog onder meer verschillende bloed- en hormoonparameters en voert een gedetailleerd consult uit. Met een speciale camera is het mogelijk om de hoofdhuid en haarwortels pijnloos te onderzoeken en te bepalen in welke staat ze zich bevinden.

Individuele behandeling afhankelijk van de oorzaak

Wanneer u met problemen of klachten bij een dermatoloog komt, zoekt u een behandeling of oplossing op maat. Aangezien haarverlies divers is, is het nodig om de exacte oorzaak te achterhalen. De meest bekende oorzaken van haarverlies zijn:

• Hormonale schommelingen.
• Erfelijke gevoeligheid.
• Stress gerelateerde haaruitval.
• Haarverlies na een periode van ziekte of een medische behandeling.
• Haaruitval door externe factoren waaronder zonnebrand.
• Zwangerschap.
• Traumatische gebeurtenissen, zoals het verlies van een dierbare.

De behandelingen zijn gebaseerd op de oorzaak van haaruitval en/of de hoofdhuidaandoening waar u mee te maken heeft en variëren van geval tot geval.

Trichoscan voor een precieze diagnose van haarverlies

Wist u dat de haarwortels tot meest gevoelige structuren van uw lichaam behoren? Dunner wordend haar en haarverlies zijn veel voorkomende, stressvolle aandoeningen met uiteenlopende oorzaken. Een diagnose en behandeling zijn te stellen of te starten na grondig onderzoek. Bij een gezonde haargroei verliest u dagelijks tot 100 haren. Als dit aantal gedurende langere tijd hoger is, is er wellicht sprake van overmatige haaruitval. Mogelijke oorzaken zijn ernstige ziekten, operaties, medicijnen, stofwisselingsstoornissen, stress en hormonale schommelingen. Bij alopecia androgenetica, leidt erfelijke gevoeligheid tot haaruitval. Deze vorm van haaruitval treft ruim de helft van alle mannen. Vrouwen hebben hier ook mee te maken, al verschilt het patroon van haarverlies en zien vrouwen doorgaans pas vanaf de menopauze hoe erfelijke haaruitval de haardos uitdunt.

Ontwikkeling resultaat monitoren

Een andere bekende vorm van haarverlies is alopecia areata. De oorzaak is in feite het eigen immuunsysteem dat de haarzakjes aanvalt en ronde kale plekken veroorzaakt. Het kan zich uitbreiden en leiden tot haaruitval verspreid over het lichaam. Een vroege diagnose is wenselijk. Zowel kinderen als volwassen kunnen te maken krijgen met pluksgewijze haaruitval. Behandeling met corticosteroïden is mogelijk, maar in veel gevallen herstelt de haargroei zich uiteindelijk vanzelf. Alle genoemde vormen van haaruitval zijn te behandelen, maar resultaten zijn niet direct zichtbaar. Het is erg nuttig om de resultaten en de ontwikkelingen tijdens de behandeling te monitoren.

Dermatologisch onderzoek

Een van de modernste onderzoeksmethodes om haaruitval te analyseren is met een trichoscan. De weergave is eenvoudig en het onderzoek is pijnloos. De trichoscan is een soort van camera waarmee een dermatoloog in staat is een digitale analyse van de hoofdhuid, de haarschachten, de haardichtheid en de haarwortels te maken. Het is een non-invasief onderzoek, zonder dat er haar moet worden geschoren. Met behulp van de verkregen beelden is een uitgebreide diagnose mogelijk, waarbij een dermatoloog antwoord krijgt op vragen als:

• In welke staat verkeert het haar?
• Is er sprake van overmatig haarverlies?
• Zijn er tekenen die wijzen op haaruitval?

Vervolgstappen zijn afhankelijk van de actuele haarstatus en gezondheid van de hoofdhuid. De trichoscan controleert verschillende delen van de hoofdhuid. Zo is een dermatoloog in staat om het type haarverlies en de ernst daarvan te herkennen.

Behandeling en therapie

Als uw haar gezond is en de hoofdhuid en haarwortels voldoende voedingsstoffen tot zich krijgen, ziet uw haargroei er sterk en glanzend uit. Helaas is dat niet altijd het geval. Als de oorzaak van de haarproblemen is vastgesteld, kijkt de dermatoloog samen met u naar een passende behandeling. Aangezien de oorzaak van de problemen divers is, is er een waaier aan behandelingen en therapieën beschikbaar. De beste resultaten krijgt u door te kiezen voor een behandeling op maat die perfect aansluit bij de problemen die u ervaart. Een dermatoloog schrijft medicatie voor, maar heeft ook de mogelijkheid om andere behandelingen voor te stellen. Denk hierbij aan lasertherapie, een PRP-behandeling of mesotherapie bij haaruitval.

Kosten en vergoedingen dermatoloog

Wanneer u met een verwijsbrief van uw huisarts naar een dermatoloog gaat, vallen de kosten onder de dekking van de basiszorgverzekering. Afhankelijk van de aandoening en de behandeling die volgt, zijn ook deze kosten grotendeels gedekt. Dit is niet of slechts gedeeltelijk het geval wanneer haaruitval erfelijk is en u kiest voor een ‘cosmetische behandeling’. In welke mate de kosten voor een dermatologische behandeling onder uw zorgverzekering vallen, kijkt u na in de polisvoorwaarden. Uw zorgverzekeraar kan op deze vraag het beste antwoord geven.

Afspraak dermatologisch consult

Bent u op zoek naar een dermatoloog in de omgeving van Amsterdam? Het Haaronderzoekscentrum biedt consulten aan in Rotterdam. Onze praktijk is centraal gelegen en zowel met het openbaar als eigen vervoer goed bereikbaar. Zoekt u een oplossing voor haarproblemen of hoofdhuidaandoeningen? U bent zowel met als zonder verwijzing van uw huisarts welkom. Samen zoeken we naar de oorzaak van de problemen die u ervaart en stellen we een behandelmethode voor. Ook als u zoekt naar een betrouwbare thuistest zijn we u van dienst. Bent u benieuwd wat het Haaronderzoekscentrum voor u kan betekenen? Stuur een bericht of vul het contactformulier in en we nemen zo snel als mogelijk contact met u op. Maakt u liever telefonisch een afspraak? We zijn bereikbaar op +31613256889.