Dermatoloog haargroei – haar is net als de huid een spiegel van onze gezondheid. Hoe we leven, wat we eten en hoe we voor ons lichaam zorgen, beïnvloedt de haargroei. Een mooie haardos draagt niet alleen bij aan uw welzijn, maar heeft ook een positief effect op de uitstraling tegenover de mensen om uw heen. Een dermatoloog haargroei heeft advies voor gezond mooi haar en helpt bij het vinden van de oorzaak van haarverlies.

Diagnose dermatoloog haargroei problemen

Haaruitval heeft verschillende oorzaken. Bijna geen enkele structuur van ons lichaam is zo gevoelig en complex als de haarwortel. Haargroeiproblemen komen daarom vaak voor en de oorzaken zijn net zo individueel als de persoon zelf. Erfelijke aanleg, hormonale stoornissen, zwangerschap, tekorten aan voedingsstoffen, stress, medicijnen, infecties, trauma’s enz. Haaruitval is divers. Wanneer u last heeft van haargroeiproblemen is uw huisarts het eerste aanspreekpunt, deze geeft u indien nodig een verwijzing naar een dermatoloog voor een nauwkeurig onderzoek van uw hoofdhuid en haargroei.

Onderzoek haargroeistoornis

Om de oorzaak van haargroei problemen te onderzoeken maakt een dermatoloog gebruik verschillende onderzoeksmethoden:

• Bloedonderzoek. Met een bloedonderzoek krijgt de arts waarden bevestigd en zijn onderliggende ziekten en (voedings)tekorten uit te sluiten en/of te bevestigen.
• Onderzoek van haargroei. Met behulp van een gedetailleerde analyse van uw hoofdhuid en haarbasis kijkt een arts met een handmicroscoop naar de hoofdhuid en haargroei.
• Trichogram. Moderne onderzoeksmethode om de haarwortelstatus te analyseren. Met een speciale klem trekt de arts 50-70 haren voorzichtig uit de huid en onderzoekt deze microscopisch.
• Biopsie. In sommige gevallen is het nodig om een biopt van de hoofdhuid te nemen en weefselonderzoek uit te voeren. Dit is een kleine ingreep die de dermatoloog met een plaatselijke verdoving uitvoert.

Na het vaststellen van de oorzaak van haarverlies, neemt de dermatoloog de behandelmogelijkheden met u door.

Tips voor gezonde haargroei en haarverzorging

Haarverlies is niet altijd te voorkomen, vooral niet als u erfelijk gevoelig bent. Toch zijn er dingen die u zelf kunt doen om uw haargroei zo gezond als mogelijk te houden. Gebruik de juiste shampoo. Er zijn producten voor elke haarstructuur en haartype. Kies voor een shampoo zonder agressieve ingrediënten. Het beste wast u uw haar elke twee dagen. Wast u uw haar vaker? Zoek een shampoo met een neutrale tot licht pH-waarde, omdat u anders de natuurlijk beschermlaag van de huid kunt beschadigen. Was uw haar niet met te warm water. De hoge temperaturen hebben invloed op de buitenste laag van het haar en maken het broos en droog. Spoel uw haar na het wassen goed uit, voorkom dat er schuim en shampooresten achterblijven.

Drogen en stylen

Knijp na het wassen met twee handen het water uit uw haar en dep het droog met een handdoek. Wrijf zo min mogelijk, zodat u uw haar niet beschadigt. Gebruik een kam met wijde tanden. Probeer niet aan het haar te trekken. Nat haar is gevoeliger voor beschadigingen. Föhnt u uw haar regelmatig droog of in model? Zet de föhn niet op de warmste stand en houdt deze niet direct op het haar. Kies voor het gebruik van een speciale hittebeschermer die uw haar beschermd tijdens het stylen.

Hoofdhuidmassages

De basis voor mooi haar is een gezonde hoofdhuid. Pas regelmatig een hoofdhuidmassage toe. Zo verbetert u de bloedcirculatie en activeert u de talgklieren, die zorgen voor een gezonde haargroei. Maak tijdens het masseren licht drukkende draaibewegingen over de huid. U merkt dat een hoofdhuidmassage tegelijk een aangenaam ontspannen gevoel heeft. Bovendien hoeft u er de deur niet voor uit. Masseer de hoofdhuid wekelijks enkele keren.

Vitamines en mineralen

Een uitgebalanceerd, gevarieerd dieet dat rijk is aan vitamines en mineralen draagt bij aan uw algehele gezondheid en aan de haargroei. Voedingsmiddelen die bijdragen aan een gezonde haardos zijn fruit, vis, gevogelte, groene bladgroenten, melk, soja en volkorenproducten. Vitamines en mineralen die thuishoren in een verantwoord voedingspatroon zijn onder andere:

• Vitamine A. Deze vitamines zit onder meer in eierdooiers en in veel groenten en fruit zoals boerenkool, spinazie, wortel, paprika, zoete aardappelen, honingmeloen en pompoen.
• Vitamine B-complex. Stimuleert de activiteit van talgklieren en stofwisselingsprocessen in de haarstructuur. Bronnen van vitamine B zijn noten, volkorenproducten, peulvruchten, havermout, pinda’s, eigeel, groene bladgroenten, vis en vlees.
• IJzer. Een mineraal dat diverse lichaamsfuncties ondersteunt. IJzer zit vooral in bladgroenten, gedroogd fruit. Afhankelijk van de ernst van het tekort schrijft een arts ijzertabletten voor.
• Zink. Beschermt de haarwortels tegen ontstekingen. Pompoenpitten, maanzaad, garnalen, maïs en eieren bevatten veel zink.

Dermatologisch advies bij haarproblemen

Haargroeistoornissen zijn een veel voorkomende reden om een dermatoloog te raadplegen. Van haaruitval tot een verstoorde haargroei en hoofdhuidaandoeningen. Haargroeistoornissen zijn divers en betekenen ‘te veel’ of ‘te weinig’ haar. Tijdens het consult onderzoekt een dermatoloog uw haar en hoofdhuid en stelt in veel gevallen een bloedonderzoek voor om de oorzaak van de problemen te achterhalen. Na het stellen van de diagnose volgt behandeling, afhankelijk van de oorzaak kan behandeling bij een ander medisch specialist nodig zijn. Vaak blijkt het wegnemen of behandelen van de oorzaak voldoende om de haargroei op termijn te herstellen. Wanneer u last heeft van een te veel aan haargroei of als er sprake is van ongewenste haargroei helpt een dermatoloog met het bespreken van verschillende ontharingsmethoden.

Laat haarproblemen onderzoeken

Haarproblemen zijn divers, maar hebben vaak als overeenkomst dat ze als vervelend ervaren worden. Niemand zit te wachten op een haardos die zichtbaar uitdunt of haar dat op ongewenste plaatsen groeit. Blijf niet met vragen of een ongemakkelijk gevoel rondlopen. Bespreek uw problemen met de huisarts. Maar u kunt ook contact opnemen met onze medewerkers bij het Haaronderzoekscentrum in Rotterdam. We helpen u met het beantwoorden van uw vragen over een gezonde haargroei en bieden betrouwbare thuistests aan om de oorzaak van haaruitval te onderzoeken. Of maak een afspraak voor een consult bij onze tricholoog. Tijdens het consult worden de hoofdhuid en haargroei grondig onderzocht. U krijgt advies voor een gezonde haargroei en indien nodig krijgt u behandeladvies bij haaruitval. Stuur ons een berichtje, vul het contactformulier of neem telefonisch contact met ons op. We zijn bereikbaar op +31613256889.