Dermatoloog haaruitval mannen – Haar is uiterst belangrijk voor onze individualiteit en persoonlijkheid. Een haardos is niet alleen stijlvol, het biedt ook bescherming tegen omgevingsfactoren zoals zonlicht en stof. Veel mensen zien een volle haardos als teken van gezondheid, vitaliteit en aantrekkelijkheid. Haarverlies en kaalheid leiden tot een verlies van eigenwaarde en zelfvertrouwen bij getroffen mannen. Dermatoloog haaruitval mannen, bespreekt graag in een persoonlijk gesprek welk type haaruitval u mogelijk heeft en welke behandelingen beschikbaar zijn.

Dermatoloog onderzoekt haaruitval bij mannen

In veel gevallen is een toename van de dagelijkse haaruitval bij mannen erfelijk. De oorzaak van deze zogenaamde alopecia androgenetica is een overgevoeligheid voor het hormoon dihydrotestosteron, DHT. De haarlijn trekt zich terug, waardoor het voorhoofd er ‘hoger’ uitziet dan eerder. Met behulp van een haarwortelonderzoek, stelt een dermatoloog de ernst van het haarverlies vast en stelt een behandeling voor. Het is makkelijker om haaruitval af te remmen dan om nieuw haar te ‘krijgen’. Ervaart u het haarverlies als cosmetisch storend? Wacht niet te lang met het inwinnen van advies en het starten van een behandeling.

Diverse behandelmethodes

Haaruitval hoeft niet onbehandeld te blijven, er zijn talloze methodes beschikbaar die helpen haaruitval bij mannen af te remmen, te stoppen en om te keren. Cosmetische behandelmethodes ondersteunen een medische behandeling. Om kaalheid bij mannen met alopecia androgenetica te voorkomen, moet de aanmaak van het DHT-hormoon verminderen. Een dermatoloog schrijft een geschikte behandeling voor. Wees geduldig. Zichtbare verbeteringen zijn pas na meerdere maanden waarneembaar. Heeft u last van haaruitval? Neem contact met ons op. We onderzoeken de oorzaak van haarverlies bij mannen en adviseren u over een passende behandeling.

Hormonale haaruitval bij mannen

Erfelijke haaruitval is de meest voorkomende vorm van haarverlies bij mannen en vindt zijn oorzaak in genetische en hormonale factoren. Grote verschillen zijn zichtbaar in de ernst en leeftijd waarop het begint. Wist u dat vrouwen ook last kunnen hebben van alopecia androgenetica? Mannen zien deze vorm van haarverlies eerder en ontwikkelen een ander patroon. Vrouwen zien vooral hoe de haardos dunner wordt, terwijl mannen een terugwijkende haarlijn, diepere inhammen en zelfs volledige kaalheid ervaren. Als behandeling wenselijk is, beginnen veel mannen in de beginfase met het gebruik van haargroeimiddelen die de werking van DHT-afremmen en het haarverlies verminderen. Behandelingen tegen erfelijk haarverlies komen niet of nauwelijks voor een kostenvergoeding in aanmerking, het consult en onderzoek bij een dermatoloog wel.

Aandoeningen van de hoofdhuid

Niet alleen erfelijke haaruitval is een oorzaak van haaruitval bij mannen. Er zijn tal van haarziekten en aandoeningen van de hoofdhuid die de haargroei aantasten. Dermatologen maken onderscheidt tussen inflammatoire en niet-inflammatoire aandoeningen van de hoofdhuid. Onder de ontstekingsvormen zijn er variaties die hun oorzaak vinden in bacteriën en schimmels, en vormen zonder betrokkenheid van micro-organismen zoals psoriasis. Ook parasitaire ziekten, hoofdluis, hebben invloed op de haargroei.

Tinea capitis

Er zijn verschillende schimmels die bij hoofdhuidinfecties ontstekingsreacties veroorzaken. In milde gevallen leidt alleen een oppervlakkige schimmelinfectie tot kleine haarloze plekjes. Sterkere, diepere infecties leiden tot etterende veranderingen van de hoofdhuid. Bij het uitblijven van een behandeling leidt dit tot littekens en blijvend haarloze plekken. Afhankelijk van de diagnose en het type schimmel zijn schimmelinfecties van de hoofdhuid, tinea capitis, lokaal of systematisch behandelbaar met medicatie of lokale injecties.

Bacteriële ontstekingen van de hoofdhuid

Als gevolg van andere hoofdhuidaandoeningen leiden bacteriën tot infecties van de haarzakjes. Typerend zijn geelachtige, met etter gevulde puistjes. Vanwege de jeuk worden deze puistjes open gekrabd, wat leidt tot verspreiding van de bacteriën over de hoofdhuid. Behandeling bestaat uit antibiotica en ontstekingsremmende medicatie, afhankelijk van de vastgestelde bacterie.

Hoofdhuid parasieten

Een besmetting met hoofdluis is eigenlijk geen echte haar- of hoofdhuidaandoening. Onder bepaalde omstandigheden ontstaat ernstige jeuk, wat door hard krabben kan leiden tot ontstekingsveranderingen en haaruitval. Hoofdluis is van persoon op persoon overdraagbaar en regelmatig zien we uitbraken op (kleuter)scholen en in hechte gemeenschappen. Aangezien luizen niet altijd makkelijk te zien zijn, wordt een besmetting vaak als roos aangemerkt. Hoofdluizen veroorzaken jeuk en hebben behandeling nodig om de parasieten te doden. Herhaalde behandelingen nodig om zowel de luizen als de luizeneitjes of neten te verwijderen.

Alopecia areata, pluksgewijs haarverlies

Een andere oorzaak van haaruitval bij mannen is alopecia areata, een auto-immuunaandoening die ovale of ronde kale plekken veroorzaakt. Het cirkelvormige haarverlies treedt in ernstige gevallen ook op in het baardgebied en/of andere lichaamsbeharing. Dermatologen nemen een afwachtende houding aan, omdat het ziekteverloop zich niet laat voorspellen. Vaak is het haarverlies omkeerbaar en herstelt de haargroei zich na verloop van tijd. Behandeling bestaat uit het gebruik van crèmes en injecties op basis van corticosteroïden.

Verlies van zelfvertrouwen

Ongeacht de oorzaak van het haarverlies waar u last van heeft, is het een feit dat een veranderende haardos uw zelfvertrouwen beïnvloedt en uw welzijn aantast. Nog altijd zijn er mannen die zich als gevolg van haarverlies terugtrekken uit hun sociale leven en ontmoetingen of uitstapjes zoveel als mogelijk uit de weg gaan. Het vragen van medisch advies ligt gevoelig, vooral als schaamtegevoelens overheersen en dat is jammer. Huisartsen en dermatologen hebben uitgebreide kennis van haaruitval en de mogelijke oorzaken. Zonder ingrijpende onderzoeken, krijgt u een diagnose en ligt verbetering van de haargroei binnen handbereik. De eerste stap is het moeilijkst. Eens u een afspraak heeft gemaakt voor een consult bij een arts, volgt het traject zich eenvoudig op. Zodra de oorzaak bekend is, stelt de arts een behandelmethode voor.

Dermatologisch advies bij haaruitval

Haarverlies, zowel beginnend als gevorderd, verdient aandacht. Ziet u hoe een hoger voorhoofd en diepere inhammen? Wacht niet met het vragen van advies. Het Haaronderzoekscentrum helpt u bij het onderzoeken van de oorzaak van haarverlies en het voorstellen van een behandelmethode. Onze ervaren tricholoog onderzoekt de hoofdhuid en praat met u over de haarproblemen waar u last van heeft. Aanvullend bloed- en laboratoriumonderzoek is pijnloos en geeft u op korte termijn inzicht in de oorzaak van haaruitval. U vindt ons aan de Varnasingel 612 in Rotterdam. Maak vandaag nog een afspraak voor een deskundig consult. Vul het contactformulier in of neem telefonisch contact met ons op via +31613256889.