Zoekt u informatie over ‘dermatoloog onderzoek haaruitval’? We verliezen allemaal dagelijks haar. Niet altijd is het makkelijk om te bepalen wanneer het gaat om alledaagse haaruitval en wanneer er sprake is van verhoogde haaruitval. De eerste, vroege tekenen van haarverlies zijn een toename van het aantal haren dat u in een borstel, in het doucheputje en/of op uw hoofdkussen ziet. Als dit een langere periode aanhoudt, kan er sprake zijn van haaruitval. Weet u niet zeker of u last heeft van overmatig haarverlies? Raadpleeg een arts en laat uw huisarts of een dermatoloog onderzoek haaruitval verrichten. Met behulp van verschillende tests en onderzoeken is met zekerheid vast te stellen van welk type haarverlies u last heeft: erfelijke haaruitval, diffuus haarverlies of een andere vorm van alopecia.

Diverse tests door dermatoloog onderzoek haaruitval

Afhankelijk van de mate van het haarverlies past een dermatoloog verschillende tests toe om een diagnose te stellen. Deze worden zowel bij mannen als vrouwen gebruikt en geven een eerste beoordeling op de vraag of er sprake is van haaruitval:

• Onderzoek van de hoofdhuid / haarscheiding
• Bloedonderzoek
• Pluktest
• Haren uitstrijken
• Wrijftest
• Trichogram
• Trichoscan
• Hoofdhuidbiopsie
Een arts onderzoekt het haar en de hoofdhuid onder een felle lamp en controleert de haardichtheid, de haarstructuur en de gezondheid van de hoofdhuid. Afhankelijk van het type haarverlies dat u ervaart of de hoofdhuidziekte die u heeft, worden opvallende en behaarde plekken onderzocht met een speciale gereflecteerde lichtmicroscoop. Met een bloedonderzoek is het mogelijk om ziekten of tekortkomingen aan te duiden.

Pluktest

De arts neemt een plukje haar en trek hier zachtjes aan. Door de test op verschillende plaatsen op de hoofdhuid uit te voeren, kijkt een arts hoe makkelijk het haar uit de hoofdhuid komt. Een trektest bepaald grotendeels de ernst van het haarverlies, maar niet de oorzaak. Deze test dient uitsluitend als ruwe beoordeling. Verdere tests zijn nodig om het haarverlies nauwkeuriger vast te stellen. Hetzelfde gebeurt met een ‘strijktest’. De arts pakt een streng haar met gespreide vingers en strijkt de haren tegen de groeirichting in. Zitten er meer dan 5 tot 10 haren in de vingers dan is er mogelijk sprake van toegenomen haaruitval.

Wrijftest en microscopisch onderzoek

Bij een wrijftest neemt de arts wat haren tussen de vingers en wrijft erover. Zo is vast te stellen of er sprake is van verhoogde broosheid en of er sprake is van een beschadigde haarstructuur. De oorzaak van het haarverlies is met deze test niet te vast te stellen. Als een of meerdere onderzoeken abnormaal zijn, is met microscopisch onderzoek nauwkeuriger onderzoek mogelijk en stelt de arts vast om welk type haarverlies het gaat.

Trichogram / trichoscan

De trichoscan is een moderne, computerondersteunde procedure waarmee de haardichtheid en haarwortelstatus zijn te bepalen. Om de analyse uit te voeren, scheert de arts het haar in het aangetaste gebied, een kleine plek van ca. 16 tot 20 mm, kort. U ziet hier weinig van, omdat de andere haren het plekje bedekken. De dermatoloog kleurt het kort geschoren gebied met een kleurstof en maakt met behulp van digitale microscopie vergrootte foto’s. Moderne software analyseert de gemaakte beelden. Is het nodig om de status van de haarwortels te controleren? Het kleuren en verven van het kortgeschoren gedeelte gebeurt pas drie dagen na het scheren.

• Voordelen trichoscan. Het is niet nodig om haren uit te trekken en in tegenstelling tot andere onderzoeksmethodes, kunt u uw haar voor het onderzoek wassen. De beelden worden gearchiveerd, wat de arts in staat stelt de ontwikkeling van het haarverlies te volgen.

Hoofdhuidbiopsie

Stelt de dermatoloog een hoofdhuidbiopsie voor? Om de hoofdhuid te onderzoeken neemt de arts een klein stukje van de huid, inclusief de haarwortels weg. De biopsie gebeurt onder plaatselijke verdoving. Het afgenomen biopt wordt onder een microscoop onderzocht. Vooral bij hoofdhuidaandoeningen waarvan de oorzaak onbekend is en alopecia cicatricialis is een biopsie nuttig om meer informatie over de aandoening te verkrijgen.

Eerst de diagnose, daarna de behandeling

Maakt u zich zorgen over haarverlies? Het raadplegen van uw huisarts of een dermatoloog is de eerste stap naar antwoord en behandeling. Pas als de aard en oorzaak van het haarverlies zijn vastgesteld, is het mogelijk de best mogelijke oplossing te starten. Diverse factoren dragen bij aan de haardichtheid, de gezondheid van de hoofdhuid en de haargroei. Er zijn grote verschillen tussen tijdelijke en blijvende haaruitval. Het Haaronderzoekscentrum biedt consulten aan in Rotterdam. Onze ervaren tricholoog helpt u bij het vaststellen van haaruitval en bespreekt de behandelingen met u.

Tijdelijk of blijvend haarverlies

Tijdelijke haaruitval heeft andere oorzaken dan wanneer het haarverlies blijvend is. Telogeen effluvium of plotseling haarverlies, is een lichaamsreactie op stress, trauma’s of ongelukken. Typerend voor deze vorm van tijdelijke haaruitval is dat de uitlokkende factor zich enkele maanden voor het haarverlies voltrekt. Denk hierbij aan een medische ingreep, een periode van langdurige stress, een voedingstekort of het verlies van een dierbare. Positief is dat de haargroei zich na verloop van tijd herstelt. Voorwaarde hiervoor is dat de oorzaak is weggenomen. Blijvend haarverlies daarentegen is veelal genetisch en progressief. Erfelijke haaruitval is een gevolg van overgevoeligheid het DHT-hormoon. Op tijd met een behandeling beginnen is nodig om vergevorderd haarverlies en kaalheid te voorkomen. Dermatologen zijn in staat om alopecia androgenetica zonder ingrijpende onderzoeksmethodes vast te stellen.

Onderzoek haaruitval

Heeft u het vermoeden dat u last heeft van overmatig haarverlies? Wilt u weten waarom uw haar plotseling uitvalt? Maak vandaag nog een afspraak bij het Haaronderzoekscentrum in Rotterdam. Onze ervaren tricholoog neemt tijdens een consult de tijd om uw haarproblemen te bespreken. Haarproblemen zijn divers en hebben niet alleen maar betrekking op haaruitval. Problemen als een droge hoofdhuid, roos of jeuk zijn vervelend en hebben invloed op de haargroei. Kom naar onze praktijk en laat de tricholoog uw hoofdhuid onderzoeken en naar de haardichtheid kijken. Aanvullende tests en onderzoeken helpen bij het vaststellen van de oorzaak van haarverlies en/of andere problemen. Het consult kost € 99 en stelt u in staat een gerichte oplossing te vinden voor het verbeteren van de haargroei en de gezondheid van de hoofdhuid.