Bent u op zoek naar informatie over dermatoloog haaruitval? Lees meer over oorzaken, diagnose en behandelingen. Haar is een essentieel onderdeel van ons lichaam. Zowel te weinig als te veel haar leveren stress op en leiden tot de wens om daar iets aan te veranderen. Wij houden ons al jaren bezig met de oorzaken, problemen en oplossingen van haaruitval. Laat ons de oorzaak van uw haarverlies vaststellen en vind een behandeling op maat. Maak een afspraak, ervaar onze ervaring en service en ontdek wat u aan haaruitval kunt doen.

Dermatoloog haaruitval oorzaken

Dermatologen maken onderscheid tussen verschillende vormen van haaruitval:

• Alopecia androgenetica – erfelijke haaruitval
• Alopecia areata – pleksgewijze haaruitval
• Diffuse alopecia – verspreide haaruitval

Dermatologen spreken van haaruitval als er dagelijks meer dan 120 haren uitvallen. De meest voorkomende vorm van haarverlies is alopecia androgenetica. De haarzakjes zijn overgevoelig voor dihydrotestosteron, waardoor ze ‘verschrompelen’ en verloren gaan. Mannen en vrouwen zijn hier gevoelig voor. Een andere vorm van haaruitval is pleksgewijze haaruitval, waarbij ronde of ovale kale plekken ontstaan. Het eigen immuunsysteem valt de haarzakjes aan, waardoor het haar op plaatsen uitvalt. Bij diffuus haarverlies verspreidt het haarverlies zich over het gehele hoofd. De oorzaken zijn divers van een doorgemaakte ziekte tot een slecht werkende schildklier, voedingstekorten, hormoonschommelingen en emotionele trauma’s.

In haaruitval gespecialiseerde dermatologen

Dermatologisch onderzoek heeft aangetoond dat de helft van alle mannen en een derde van de vrouwen op enig moment in het leven last heeft van haaruitval. De levensduur van een gezonde haar ligt tussen de twee en zes jaar. Gemiddeld verliezen we dagelijks zo’n 100 haren. Als dit aantal meer is en het haarverlies aanhoudt, is het raadzaam een dermatoloog te raadplegen. Haarverlies is niet alleen om cosmetische redenen vervelend, maar ook psychisch zeer belastend. We associëren gezond, vol haar met jeugd, gezondheid, kracht en succes. Uw haardos vertegenwoordigt een persoonlijke en sociale waarde. Een dermatoloog is de juiste specialist om contact met op te nemen als het haar overmatig uitvalt. Gezondheidsaspecten, leefomstandigheden, hormonen of erfelijke aanleg zijn verantwoordelijk voor haaruitval.

Oorzaken van haaruitval

De oorzaken van haaruitval zijn divers. Dermatologen hebben kennis van haaruitval en stellen diagnoses zonder ingrijpende of pijnlijke onderzoeken. In de meeste gevallen blijkt de oorzaak hormonaal of erfelijk. Bovendien wijst een dermatoloog regelmatig voedingstekorten aan en geeft advies voor een goede haarverzorging. We denken bij haaruitval niet meteen aan een gebrek aan vitamines of het langdurig gebruik van te warme stylingapparatuur. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat stress en trauma’s triggers van haarverlies zijn.

Zelf doen bij haaruitval

Heeft u last van haaruitval? Raadpleeg vooral een dermatoloog, zodat gericht onderzoek mogelijk is en de oorzaak duidelijk wordt. Het is niet ongebruikelijk dat na dermatologisch onderzoek blijkt dat een bepaalde oplossing of behandeling niet werkt bij de vorm van haarverlies waar u last van heeft. Helaas zijn veel van de ‘wondermiddelen’ die vrij verkrijgbaar zijn, niet of onvoldoende getest. Het succes van deze middelen is twijfelachtig. Als de dermatoloog vaststelt dat het gebruik van medicatie de oorzaak is van uw haarverlies is het overstappen op een vergelijkbaar medicijn vaak voldoende om het haarverlies te stoppen. Ook gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging en sport, stoppen met roken, weinig stress en regelmatig ontspannen hebben een positief effect.

Hulp en advies van de specialist

Voordat uw dermatoloog aan het onderzoek begint, vindt er een kennismakingsgesprek plaats over de klachten die u ervaart. De specialist vraagt naar eerdere klachten, eventuele ziektes en medicijngebruik. De volgende vragen komen aan bod:

• Hoelang heeft u last van haaruitval?
• Kunt u een omschrijving geven van de plaatsen van haarverlies?
• Zijn de klachten stabiel en/of zijn er in de loop van de tijd veranderingen opgetreden?
• Is er sprake van nevenklachten zoals pijn op de borst, duizeligheid of kortademigheid?
• Heeft u hier eerder last van gehad en komen deze klachten in uw familie voor?
• Heeft u een aandoening, chronische ziekte of auto-immuunziekte en zo ja, wordt dit behandeld?
• Gebruikt u medicijnen en zo ja, welke?
• Bent u bekend met allergieën?
• Staat u in het dagelijkse leven onder druk? Ervaart u stress?

Gesprek voorbereiden

Met de bovenstaande vragen in uw achterhoofd, is het mogelijk een consult bij de dermatoloog goed voor te bereiden. Maak een overzicht van het haarverlies en het patroon waarin dit zich voltrekt. In geval van medicijngebruik vraagt u bij de apotheek een actueel medicijnpaspoort van de medicijnen die u regelmatig gebruikt. Dit is van belang bij het vaststellen van de oorzaak en het voorstellen van een passende behandeling.

Haaruitval onderzoek dermatoloog

Na het eerste verkennende gesprek kan de dermatoloog onderzoeksmethoden gebruiken om haaruitval te diagnosticeren:

• Onderzoek van de hoofdhuid
• Bloedonderzoek
• Onderzoek van de haarstructuur
• Trichoscan
• Hoofdhuidbiopsie

Onderzoeksmethodes zijn pijnloos en geven inzicht in de oorzaak van haarverlies. Afhankelijk van het type haaruitval is een diagnose snel te stellen.

Behandelingen

De dermatoloog geeft behandeladvies, afhankelijk van de mate en oorzaak van haarverlies. Bij het voorstellen van een behandelmethode wordt gekeken naar uw gezondheid en medische achtergrond. Gekende en succesvolle behandelingen bij haarverlies zijn:

• Gebruik van een haargroeimiddel zoals Dutasteride, Finasteride of Minoxidil.
• Behandeling met voedingssupplementen biotine, ijzer, B-vitamines, selenium of zink.
• Behandeling met corticosteroïden.
• Mesotherapie bij haaruitval.
• Haartransplantatie.
• Lasertherapie.

Haaruitval vermijden

Vanuit het oogpunt van een dermatoloog is het belangrijk om uw haar en hoofdhuid goed te verzorgen en te beschermen. Gebruik producten die zijn afgestemd op uw haar en huid. Weet u niet goed wat dat betekent? De dermatoloog adviseert u hierover. Na het wassen is het beter om het haar niet ruw droog te wrijven, maar te deppen. Houd een föhn niet te dicht op het haar en/of zet deze niet op de warmste stand. Droog in de zomer uw haar gewoon aan de lucht. Bescherm uw haar tegen uv-stralen en zorg voor een afwisselend dieet met voldoende vitamines en mineralen. Haarverlies is vervelend, maar is in de meeste gevallen prima te behandelen.

Dermatologisch consult

Bent u op zoek naar een dermatoloog in Arnhem en omgeving? Het Haaronderzoekscentrum is gevestigd op een eenvoudig te bereiken locatie in Arnhem. Maak vandaag nog een afspraak voor een consult. Het is de eerste stap in een succesvolle behandeling van haaruitval.