Heeft u last van haarproblemen of een pijnlijke hoofdhuid en zoekt u een dermatoloog Utrecht en omgeving? Ongeacht uw leeftijd en geslacht is het vervelend om onverwachts met haarverlies te maken te krijgen. Haaruitval, kan samengaan met een jeukende, pijnlijke of gevoelige hoofdhuid. Een dermatoloog biedt effectieve, geavanceerde behandelingen voor alle soorten alopecia, onverklaarde haaruitval en hoofdhuidaandoeningen.

Advies haaruitval en hoofdhuidproblemen dermatoloog Utrecht en omgeving

Dermatologen gebruiken diverse onderzoeksmethodes om de oorzaak van uw problemen vast te stellen. De twee meest voorkomende vormen van haarverlies die dermatologen tegenkomen zijn alopecia androgenetica, of haarverlies volgens het mannelijke of vrouwelijke patroon en telogeen effluvium of plotseling haarverlies. De laatste vorm is een vorm van diffuus haarverlies dat optreedt nadat uw lichaam iets traumatisch heeft meegemaakt. Er zijn verschillende oorzaken voor haarverlies. De stappen die een dermatoloog neemt om een nauwkeurige diagnose te stellen, bestaan uit:

Gezondheid en medische geschiedenis

Om haaruitval te beoordelen, kijkt een dermatoloog naar uw gezondheid en achtergrond. De arts stelt vragen om informatie te verzamelen:

• Wanneer begon het haarverlies? Is het geleidelijk of plotseling ontstaan?
• Heeft u medische problemen of aandoeningen? Gebruikt u medicatie?
• Is er binnen uw familie een geschiedenis met vroegtijdig haarverlies?
• Komen aandoeningen als bloedarmoede of schildklierziekten binnen uw familie voor?

Omdat haarbeschadiging door haarverzorging een rol speelt, vraagt een dermatoloog zich ook af hoe vaak u uw haar chemisch laat behandelen of kleuren.

Lichamelijk onderzoek

Na een vraaggesprek kijkt de arts naar uw hoofdhuid om de probleemgebieden nader te bekijken en de hoofdhuid te controleren op willekeurige plekken van haaruitval of een uitdunnende haardos. Haaruitval volgens het vrouwelijke patroon laat eerst een verdunning aan de bovenkant van het hoofd zien en in mindere mate een terugtrekking van de haarlijn, zoals dat bij mannen wel het geval is. In een vroege fase is het bij vrouwen moeilijk alopecia androgenetica als oorzaak vast te stellen. In dat geval is een biopsie optie, omdat onder de microscoop de haarzakjes te zien zijn. Erfelijk haarverlies bij mannen kenmerkt zich door een terugwijkende haargrens, evenals het dunner worden van de beharing op de kruin en bij de inhammen.

Actuele levensstijl

Om telogeen effluvium vast te stellen, stelt een arts vragen om te zien of uw lichaam recentelijk veel emotionele of fysieke stress heeft doorgemaakt:

• Haaruitval na de bevalling is een veel gezien verschijnsel.
• Van sommige medicatie is bekend dat ze haarverlies als bijwerking hebben, vertelt u de arts over de eventuele medicijnen die u recent bent gaan gebruiken.
• Een operatie en narcose zijn belastend voor de lichaamsfuncties.
• Emotionele stress en trauma’s veroorzaken op langere termijn onder andere haarverlies.

Bloedwaarden onderzoeken

Omdat veel factoren een rol spelen bij de gezondheid van uw haar, is het ook mogelijk dat u te maken heeft met een voedingstekort of een onderliggende, onbekende, aandoening. Door bloedonderzoek uit te voeren, kan de arts controleren op schildklieraandoeningen, bloedarmoede en eventuele tekorten aan vitamine D, zink en/of andere voedingsstoffen.

In bepaalde gevallen is het lastig een diagnose te stellen, vooral in de allereerste beginfase van haarverlies. Daarom zal naast de bovenvermelde onderzoeksmethoden aanvullend onderzoek en/of opvolging nodig zijn om te zien of er verbetering is. Zo volgt een dermatoloog de voortgang, stelt u gerust en geeft advies over de beste behandelmethode om het haarverlies af te remmen en te stoppen.

Advies en behandeling dermatoloog bij haaruitval

Als u langere tijd last heeft van onverklaarbaar haarverlies, maak dan zo snel mogelijk een afspraak met een dermatoloog. Deze maakt een beoordeling van uw medische geschiedenis en actuele gezondheid. Op basis van de onderzoeksresultaten stelt de arts een behandeling voor die helpt bij het herstellen van de haargroei. Mogelijke behandelingen zijn:

Medicatie bij haarproblemen

Om verder haarverlies te voorkomen is het gebruik van een haargroeimiddel mogelijk. Minoxidil lotion is veilig in gebruik en geschikt voor het behandelen van typisch mannelijk en vrouwelijk haarverlies. Mannen kunnen ook Finasteride en/of Dutasteride voorgeschreven krijgen. Bewezen haargroeimiddelen verbeteren de haargroei binnen 6 tot 12 maanden en u moet ze voortdurend gebruiken om resultaten te zien.

Corticosteroïde injecties

Het gebruik van corticosteroïde injecties en zalven hebben invloed op de haargroei. Dermatologen gebruiken corticosteroïden bij ontstekingen en infecties van de hoofdhuid.

Lasertherapie

Lasertherapie op een laag niveau is een effectieve manier om de haargroei te stimuleren. Deze niet-invasieve methode bevordert en versterkt de haargroei, zonder pijn en bijwerkingen. De lichtimpulsen verbeteren de doorbloeding. Laserbehandelingen laten, zowel bij mannen als vrouwen goede resultaten zien. Meerdere sessies zijn nodig om de beste resultaten te bereiken en de haargroei te verbeteren.

PRP-behandeling

Bloedplaatjesrijk plasma of een PRP-behandeling is een effectieve methode om de haargroei te stimuleren. De behandeling bestaat uit het afnemen van een buisje bloed, waarvan het plasma in een centrifuge wordt gescheiden. Het plasma, bestaande uit bloedplaatjes en groeifactoren, wordt vervolgens in de hoofdhuid geïnjecteerd.

Aanpassingen in levensstijl

Soms hebben levensgebeurtenissen, gewoonten en persoonlijke omstandigheden invloed op de gezondheid van uw haargroei en hoofdhuid. Door deze problemen op te sporen en ze te behandelen of weg te nemen, zou de haargroei zich moeten verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn:

• Verander uw kapsel. Strakke kapsels veroorzaken soms tractie-alopecia.
• Gebruik haarverzorgingsproducten die vrij zijn van agressieve, chemische bestanddelen.
• Beperk stress en neem tijd om te ontspannen. Zoek een manier om stressvolle situaties te vermijden.
• Pas eventueel uw voedingsgewoonte aan. Probeer ijzer en zink aan uw dieet toe te voegen. Kies voor gezonde voeding en combineer uit de schijf van 5. Bladgroenten, groene groenen, volle granen, zuivelproducten, noten, zaden, vis en vlees in verantwoorde hoeveelheden, bevorderen uw algemene gezondheid.

Een dermatoloog biedt op deze en andere gebieden de nodige begeleiding, naast medicatie en behandelingen in de praktijk.

Consult dermatoloog

Bent u op zoek naar een dermatoloog omgeving Utrecht? Het Haaronderzoekscentrum biedt consulten aan in Rotterdam. Onze praktijk is centraal gelegen. Moderne onderzoeksmethodes en ervaren artsen geven antwoord op uw vragen en zoeken een passende oplossing voor problemen met de haargroei en hoofdhuid. Heeft u vragen over het verbeteren van uw haargroei of heeft u last van uw hoofdhuid? Kom gerust langs voor een consult. Een afspraak maakt u online of door telefonisch contact met ons op te nemen, we zijn bereikbaar op +31613256889.