Haaruitval aandoening

Kaalheid en haaruitval komen vaak voor. Van verschillende aandoeningen is het bekend dat ze haarverlies veroorzaken. Een bekende haaruitval aandoening is alopecia androgenetica. Maar ook pleksgewijze kaalheid en telogeen effluvium zijn aandoeningen die haaruitval tot gevolg kunnen hebben.

Alopecia androgenetica

Alopecia androgenetica is de meest voorkomende haaruitval aandoening. Jaarlijks treft deze vorm van haaruitval honderdduizenden mensen. Alopecia androgenetica is bekend als erfelijk haarverlies dat behandeld kan worden met medicatie of een chirurgische ingreep.

• Haarverlies bij mannen. Mannen kunnen vanaf de puberteit te maken krijgen met haaruitval. Haaruitval begint boven de slapen en loopt door rond de omtrek en de bovenkant van het hoofd. Als behandeling uitblijft kan iemand uiteindelijk kaal worden.
• Vrouwelijk patroon haarverlies. Vrouwen zien de haarlijn niet verdwijnen, maar ervaren een dunner wordende haardos. Haarverlies kan op elk willekeurig moment na de puberteit beginnen, maar wordt vooral gezien bij vrouwen van middelbare leeftijd.

Erfelijke haaruitval is blijvend. Overgevoeligheid voor het DHT-hormoon, vernietigd de haarzakjes en maakt nieuwe haargroei onmogelijk. Verschillende cosmetische en chirurgische behandelingen bieden een oplossing.

Haaruitval aandoening telogeen effluvium

Telogeen effluvium treedt op wanneer grote aantallen haarzakjes de rustfase van de haargroeicyclus ingaan, zonder dat de groeifase begint. Grote hoeveelheden haar vallen uit maar worden niet vervangen door nieuwe haren. Deze vorm van haarverlies leidt bijna nooit tot volledige kaalheid, al kunt u 300 tot 500 haren per dag zien uitvallen. Het haar dunt uit en de hoofdhuid wordt zichtbaar. Telogeen effluvium is het gevolg van een medische gebeurtenis of aandoening, een psychisch trauma of een ander stress moment. Het haarverlies begint binnen een paar maanden na de traumatische gebeurtenis. Afhankelijk van de oorzaak kan de haargroei zich herstellen. Dit duurt meerdere maanden. Een enkele keer houdt dit type haarverlies jaren aan. In dat geval kan medicatie voorgeschreven worden om het haarverlies te verminderen.

Pleksgewijze haaruitval

Alopecia areata is een auto-immuunziekte, wat betekent dat het immuunsysteem van het lichaam gezonde weefsels aanvalt, inclusief de haarzakjes. Dit zorgt ervoor dat haar uitvalt en voorkomt dat er nieuw haar groeit. Deze haaruitval aandoeningen kan volwassen en kinderen treffen. Het haarverlies begint plotseling en is niet pijnlijk. Het haar valt in (ei)ronde plekken uit, de huid kan omrand zijn. Artsen kunnen de diagnose vlot stellen en nemen een afwachtende houding af bij het behandelen van het haarverlies. Corticosteroïde injecties kunnen het haarverlies verminderen.

Oorzaak haaruitval aandoening

Omdat haaruitval verschillende oorzaken heeft, is het voor een behandeling nodig om de oorzaak te laten onderzoeken. Pas als de oorzaak bekend is, kan een arts of specialist een passende behandeling voorstellen. De onderzoeksmethodes zijn pijnvrij en geven u binnen een paar dagen duidelijkheid. Soms wordt bloedonderzoek voorgesteld. Door het meten van verschillende waardes kunnen bepaalde aandoeningen aangetoond of uitgesloten worden. Wil een arts uitgebreidere informatie dan kan een hoofdhuidbiopsie plaatsvinden. De Nederlandse Haarstichting heeft een test ontwikkeld om haaruitval vast te stellen.

Haaruitval behandelen

Haaruitval is vervelend, maar het is een aandoening die goed behandelbaar is. Afhankelijk van de oorzaak zijn chirurgische en cosmetische behandelingen beschikbaar om zowel tijdelijk als blijvend haarverlies te behandelen. Een behandeling op maat remt het haarverlies af en stimuleert of herstelt de haargroei. Waar tijdelijke haaruitval goed gecamoufleerd wordt met een haarwerk, kan ook het gebruik van een haargroeimiddel het haarverlies afremmen. De keuze voor een behandeltechniek is deels afhankelijk van uw verwachting. Zoekt u een oplossing met tijdelijke resultaten? Of wilt u blijvend met haaruitval afrekenen? Online vindt u veel informatie over behandelmogelijkheden en resultaten die daarmee bereikt worden. Reviews maken duidelijk hoe anderen een behandelmethode ervaren hebben en of de resultaten aansluiten bij de verwachting. Wacht niet te lang met het zoeken van een behandeling voor haarverlies.

Haaruitval aandoening – FAQ

1. Welke medische aandoeningen veroorzaken haaruitval?

Medische aandoeningen die haaruitval kunnen veroorzaken, zijn onder meer schildklieraandoeningen, alopecia areata en hoofdhuidinfecties zoals ringworm. Haaruitval kan daarnaast het gevolg zijn van medicatie voorgeschreven voor de behandeling van hart- en vaatziekten, kanker, artritis, depressiviteit en lupus.

2. Welk vitaminetekort veroorzaakt haaruitval?

Verschillende vitamines en mineralen kunnen haaruitval tot gevolg hebben als de waarde te laag is. Een tekort aan vitamine B, C, D en E of een mineraal als ijzer kan haarverlies veroorzaken. De waarde van een vitamine kan bepaald worden met een bloedonderzoek.

3. Is haaruitval het gevolg van een ernstige aandoening?

Haarverlies heeft verschillende oorzaken, de een al ernstiger dan de ander. Om onderliggende aandoeningen en ziekten uit te sluiten kan een specialist een bloedonderzoek uitvoeren. De meest voorkomende oorzaak van haarverlies is natuurlijke veroudering. Niets ernstigs, maar een logisch gevolg van uw leeftijd.

4. Hoe kan ik voorkomen dat haaruitval erger wordt?

Het is belangrijk om verdere trauma’s aan het haar en de hoofdhuid te voorkomen. Verzorg de hoofdhuid en het haar met milde verzorgingsproducten en een kam met brede tanden. Probeer te ontspannen. Verminder de dagelijks stress en kies voor gezonde voeding.

5. Hoe stop ik auto-immuun haarverlies?

Haaruitval dat veroorzaakt wordt door een auto-immuunaandoening kan met corticosteroïden behandeld worden. Dit zijn medicijnen die gebruikt worden bij de behandeling van auto-immuunziekten. Ze kunnen als injectie in de hoofdhuid of op andere plaatsen gezet worden. Het kan maanden tot jaren duren, voordat de haargroei zich volledig heeft hersteld.

6. Is haaruitval een symptoom van lupus?

Lupus is een auto-immuunziekte die huidontstekingen veroorzaakt. Een van de symptomen van lupus is haaruitval. Zowel het hoofdhaar als andere lichaamsbeharing kan aangetast worden.

6. Hoe kan ik mijn hormonen voor haargroei in balans brengen?

Het is wetenschappelijk bewezen dat u zich beter in balans voelt als u regelmatig beweegt. Lichaamsbeweging helpt ook om stemmingswisselingen, gewichtstoename en slapeloosheid te voorkomen. Al deze factoren zijn belangrijk voor het handhaven van de natuurlijke hormoonbalans wat een gezonde haargroei bevordert.

7. Kan ik met een voedingssupplement een vitaminetekort aanvullen?

Wanneer u een aangetoond vitamine of mineralen gebrek heeft, kan dat met een supplement aangevuld worden. Gebruik alleen supplementen die een arts heeft voorgeschreven of die ingrediënten bevatten die van invloed zijn op de haargroei. Neem niet meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ook een teveel aan bepaalde vitamines kan haaruitval veroorzaken.