Haaruitval anticonceptie

 

Wilt u meer weten over haaruitval anticonceptie? Sinds de goedkeuring van orale anticonceptie, de pil, is het een van de meest veelgebruikte vormen van anticonceptie die tegenwoordig wordt gebruikt. Honderdduizenden vrouwen krijgen jaarlijks de pil voorgeschreven. Zoals bij elk ander medicijn, kan de anticonceptiepil bijwerkingen veroorzaken. Sommige vrouwen zullen merken dat hun haar dunner wordt of uitvalt terwijl ze de pil gebruiken. Andere vrouwen kunnen hun haar verliezen nadat ze met het gebruik van de pil gestopt zijn.

Haaruitval anticonceptie soorten

Orale anticonceptiepillen zijn verkrijgbaar in twee verschillende vormen. Beide vormen zijn gebaseerd op de hormonen die ze bevatten.

• Minipil. Deze pillen bevatten alleen progestageen, een synthetische vorm van het natuurlijke progesteron hormoon. De minipil is niet zo effectief in het voorkomen van een zwangerschap als de combinatiepil.
• Combinatiepil. Deze pillen bevatten zowel progestageen als een synthetische vorm van oestrogeen.

Afhankelijk van de pil die u krijgt voorgeschreven, verschillen de hormoondosissen. Bij mono-fase anticonceptie bevat iedere pil dezelfde hormoondosis. Dit is bij meer-fase pillen anders. Deze pillen bevatten verschillende hoeveelheden hormonen.

Bijwerkingen van de pil

De anticonceptiepil veroorzaakt over het algemeen geen problemen. Sommige vrouwen ervaren andere milde bijwerkingen dan haaruitval. Deze bijwerkingen kunnen zijn:

• Pijnlijke en gevoelige borsten;
• Hoofdpijn;
• Verminderd libido;
• Tussentijds bloedverlies;
• Onregelmatige menstruatie;
• Gewichtsaf- en toename;

Ernstigere bijwerkingen zijn zeldzaam. Deze kunnen hoge bloeddruk en een licht verhoogd risico op borst-, baarmoederhals- of leverkanker omvatten. Een andere ernstige bijwerking is een verhoogd trombose risico. Rooksters lopen hier een groter risico op.

Oorzaak haaruitval anticonceptie

Vrouwen die bijzonder gevoelig zijn voor de hormonen in de pil of die een familiegeschiedenis hebben van hormoon gerelateerd haarverlies, kunnen haarverlies ervaren door de pil die ze gebruiken. Anticonceptiepillen zorgen ervoor dat het haar te snel en te lang van de groeifase naar de rustfase gaat. Deze vorm van haarverlies is bekend als telogeen effluvium. Tijdens dit proces kunnen grote hoeveelheden haar uitvallen. Als erfelijke kaalheid binnen uw familie voorkomt, kan het gebruik van de pil dit proces versnellen. Ook andere hormonale anticonceptie kan haaruitval veroorzaken of verergeren. Deze methoden zijn onder meer:

• Hormooninjecties;
• Huidpleisters;
• Progestageen-implantaten;
• Vaginale ringen;

Risicofactoren haaruitval door anticonceptie

Vrouwen met een familiegeschiedenis van alopecia androgenetica kunnen een toename van het haarverlies ervaren tijdens het gebruik van de pil of net nadat ze ermee gestopt zijn. Sommige vrouwen verliezen een beetje haar, anderen verliezen meer haar of zien het haar dunner worden. Haaruitval kan ook optreden als u van het ene type pil naar het andere overschakelt.

Haaruitval anticonceptie stoppen

Haaruitval veroorzaakt door anticonceptie is meestal tijdelijk. Het zou moeten stoppen binnen een paar maanden nadat uw lichaam aan de pil gewend is geraakt. Haaruitval zou ook moeten stoppen nadat u een tijdje geen pil meer heeft gebruikt. Stopt het haarverlies niet en ziet u geen hergroei? Bespreek met een arts de mogelijke oplossingen. Eventueel kan Minoxidil lotion geadviseerd worden. Dit is een haargroeimiddel dat u dagelijks op de gewenste plaatsen aanbrengt. Na een paar maanden zou er verbetering zichtbaar moeten zijn. Overigens kan het ook gebeuren dat u een anticonceptiepil voorgeschreven krijgt om het haarverlies af te remmen.

Gebruik van anticonceptie overwegen

Denk bij het overwegen van anticonceptie aan uw familiegeschiedenis. Komt haaruitval binnen uw familie voor? Kies voor een pil die een hoger oestrogeen dan progestageen gehalte bevat. Deze pillen hebben een lage androgeenindex en ze kunnen de haargroei zelfs stimuleren. Omdat deze pillen andere bijwerkingen kunnen hebben, is het belangrijk om met een arts over de risico’s en voordelen te praten. Als u een sterke familiegeschiedenis van haarverlies heeft, kan een niet-hormonale vorm van anticonceptie een betere keuze zijn.

Haaruitval anticonceptie – FAQ

1. Kan anticonceptie haaruitval veroorzaken?

Ja. Afhankelijk van de gekozen vorm van anticonceptie kunnen hormonale middelen onder andere bloedingen en stemmingswisselingen zijn. Anticonceptie kan daarnaast gevoelige borsten, hoofdpijn, duizeligheid, maagpijn, een pijnlijke menstruatie, nervositeit en haaruitval veroorzaken. Dat deze bijwerkingen gemeld zijn, wil niet zeggen dat iedere gebruikster hier last van heeft.

2. Herstelt de haargroei als ik stop met het gebruiken van anticonceptie?

Haarverlies dat aan het gebruik van een anticonceptie middel is gerelateerd zou ongeveer zes maanden na het stoppen moeten stabiliseren. Kort na het stoppen van de anticonceptie is het normaal dat veel haar in een keer uitvalt.

3. Op welke leeftijd moet ik stoppen met de pil?

Vrouwen kunnen op 55-jarige leeftijd stoppen met het gebruik van anticonceptie, het is zeer zeldzaam om op natuurlijke wijze zwanger te worden. Om veiligheidsredenen wordt vrouwen geadviseerd om de combinatiepil op 50-jarige leeftijd te stoppen en over te schakelen op een pil met alleen progestageen of een andere anticonceptiemethode.

4. Hoe wordt hormonaal haarverlies behandelt?

Als hormonale onevenwichtigheden als gevolg van onder andere de menopauze, haaruitval veroorzaken kan een arts hormoontherapie voorstellen. Enkele mogelijke behandelingen zijn onder meer anticonceptiepillen en hormoonvervangende therapie voor oestrogeen of progesteron.

5. Welk hormoon veroorzaakt haarverlies bij vrouwen?

Net zoals mannen zijn vrouwen gevoelig voor het androgene dihydrotestosteron hormoon. Onder normale omstandigheden hebben vrouwen een minieme fractie van de testosteronwaarde van mannen. Zelfs een lagere waarde kan DHT haarverlies bij vrouwen veroorzaken. Vaak is dit erfelijk bepaald.

6. Waarom krijg ik de Diane pil voorgeschreven bij haaruitval?

In of omstreeks de menopauze komt erfelijke haaruitval bij vrouwen tot ontwikkeling. Deze vorm van haaruitval kan verminderd worden met het gebruik van de Diane pil. De resultaten zijn wetenschappelijk bewezen.

7. Is het veilig om na mijn 40e nog de pil te gebruiken?

Met name de pil heeft bijwerkingen en kan minder effectief zijn naarmate u ouder wordt. De risico’s van het gebruik van orale anticonceptie bij vrouwen ouder dan 40 jaar zijn onder meer trombose en het risico op botontkalking. Bij sommige vrouwen gaat de pil haaruitval tegen. Bespreek het gebruik of het stoppen hiervan altijd met een arts.

8. Kan oestrogeen helpen bij haaruitval?

Oestrogeen en progesteron kunnen helpen het haar in de groeifase te houden. Deze hormonen houden de haargroei in stand, zonder negatieve effecten. Artsen adviseren hormoontherapie vaak aan vrouwen die met hormonaal haarverlies te maken hebben. Gekeken wordt welke pil het beste bij u past en die veilig gebruikt kan worden.