Haaruitval antidepressiva

 

Wilt u meer weten over haaruitval antidepressiva? Haaruitval is een buitengewoon schrijnend probleem dat niet in goede aarde ontvangen wordt. Vaak is het eerste teken van haaruitval een handvol haar in de gootsteen of doucheafvoer. Terwijl haaruitval vaak een gevolg is van genetica kunnen mensen om verschillende redenen met haarverlies te maken hebben. Als u de afgelopen maanden met een nieuw antidepressivum bent begonnen, kan dit een verklaring zijn voor het haarverlies dat u heeft. Haaruitval antidepressiva is, ondanks dat het tijdelijk is, van invloed op uw zelfrespect.

Wat doet een antidepressivum?

Een antidepressivum is een medicijn gebruikt om depressies te behandelen. Van de verschillende klassen van antidepressiva worden de zogenaamde selectieve serotonine heropnameremmers, SSRI’s, en de serotonine-noradrenaline heropnameremmers, SNRI’s, het meest voorgeschreven voor eerstelijnsbehandeling.

• SSRI’s verlichten depressie symptomen door de heropname van serotonine in de hersenen te blokkeren. Veel voorgeschreven middelen zijn citalopram, escitalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine en sertraline.
• SNRI’s blokkeren de heropname van zowel serotonine-noradrenaline. Voorbeelden zijn duloxetine, venlafaxine en desvenlafaxine.

Het gebruik van moderne antidepressiva kent geen speciale voorzorg. De voorschrijvend arts is op de hoogte van eventuele andere medicatie die u gebruikt. Geneesmiddelen hebben een zeker risico op bijwerkingen dat is ook bij antidepressiva het geval. De mate waarin iemand hier mee te maken krijgt, is verschillend.

Tijdelijk haarverlies antidepressiva

Antidepressiva veroorzaken haarverlies dat als telogeen effluvium bekend is. Haaruitval ontwikkelt zich als een bijwerking van medicijngebruik. Telogeen effluvium treedt op wanneer een groot aantal haarzakjes zich tegelijkertijd in de rustfase bevinden en te vroeg uitvallen. Het komt vaak voor en is tijdelijk. Normaal gesproken bevindt ongeveer 85% van de haarzakjes zich in de actieve, anagene fase en de overige 15% rust in de telogene fase. Bij telogeen effluvium draaien de rollen zich om en kan maar liefst 70% van de haarzakjes zich in de telogene fase bevinden. Het goede nieuws is dat telogeen effluvium meestal tijdelijk is, geen littekens veroorzaakt en in de meeste gevallen omkeerbaar is. De dosis van een antidepressivum wordt geleidelijk opgebouwd tot u de juiste dosering heeft bereikt. Antidepressiva worden voor langere tijd voorgeschreven en als een arts dit verantwoord vindt, stapsgewijs afgebouwd. Meer informatie over depressies vindt u bij de Depressie Vereniging.

Haarverlies als bijwerking antidepressiva

Hoewel haarverlies als gevolg van een antidepressivum zeldzaam is, is het een van de mogelijke bijwerkingen van bijna alle antidepressiva. Omdat er, helaas, veel mogelijke oorzaken van haarverlies zijn, is de enige manier op haaruitval als bijwerking wat te stellen, te stoppen met het gebruik van een geneesmiddel. Na een paar maanden zou de haargroei zich moeten herstellen. Stop nooit zomaar met het gebruik van een medicijn dat uw arts heeft voorgeschreven. Behalve het stoppen van de medicatie en het hebben van geduld terwijl de haargroei zich herstelt, is er geen specifieke behandeling aanbevolen bij haarverlies dat door antidepressiva is veroorzaakt.

Antidepressiva blijven gebruiken

Het is niet altijd mogelijk om het voorgeschreven medicijn te stoppen of door een alternatieve behandeling vervangen. Wanneer u de antidepressiva blijft gebruiken, kunt u enkele opties overwegen:

• Eventueel kan de dagelijkse dosering verlaagd worden. Dit kan voldoende zijn om de haargroei te herstellen.
• Overschakelen naar een ander merk of de generieke versie van het medicijn dat u gebruikt. Het kan ook een actief ingrediënt, in plaats van het medicijn zelf dat het haarverlies veroorzaakt.

Hebben deze opties niet gewenste effect en blijft het haarverlies duren? Praat met uw arts over wat de mogelijkheden, voor- en nadelen zijn van het overschakelen op een totaal ander antidepressivum. Overigens kan een arts ook bloedonderzoek doen om eventuele andere oorzaken, zoals schildklierproblemen, van haaruitval uit te sluiten.

Haaruitval antidepressiva – FAQ

1. Welke antidepressiva veroorzaken haaruitval?

Bijna alle moderne antidepressiva kunnen haarverlies als bijwerking hebben. Van middelen als Prozac, Paxil, Zoloft, Anafranil en Tofranil wordt haaruitval regelmatig gemeld.

2. Is haarverlies door antidepressiva permanent?

Nee, het goede nieuws van dit type haarverlies is dat het tijdelijk is. Over het algemeen herstelt uw haardos volledig in ongeveer 6 maanden nadat u gestopt bent met het geneesmiddel.

3. Hoe kan ik voorkomen dat mijn haar uitvalt door medicatie?

Als stoppen met het medicijn, de haargroei niet verbeterd, kunt u eventueel een middel als Minoxidil of ketoconazol shampoo gebruiken. Deze middelen remmen het haarverlies en stimuleren nieuwe haargroei.

4. Veroorzaakt Lexapro haaruitval?

Lexapro, escitalopram, valt onder de zogenaamde SSRI’s. Haaruitval is een zeldzame en omkeerbare bijwerking die zich in de eerste paar maanden van de behandeling kan ontwikkelen en die verdwijnt na het stoppen met het gebruik van het geneesmiddel.

5. Hoe vaak komt haaruitval door antidepressiva voor?

Niet iedereen reageert op dezelfde manier op een geneesmiddel. Haaruitval door antidepressiva is bekend als bijwerking en kan zich voordoen. Het is geen bijwerking die iedereen ervaart. Vaak is het moeilijk te bevestigen dat het haarverlies inderdaad door antidepressiva wordt veroorzaakt. Bovendien is het haarverlies tijdelijk en bijna altijd omkeerbaar.

6. Kan een lage serotonine waarde haaruitval veroorzaken?

Haaruitval en dan vooral verspreid haarverlies is een ongebruikelijke, maar verontrustende bijwerking van medicijnen. Zo kunnen serotonine selectieve heropname remmers haaruitval veroorzaken. De serotonine waarde wordt door deze SSRI’s afgeremd. Het zijn bepaalde antidepressiva die dit effect hebben.

7. Hoe voelt het als antidepressiva in werking treden?

Bij het starten van antidepressiva hebben sommige mensen lichte maagklachten, hoofdpijn of vermoeidheid. Deze bijwerkingen nemen af in de eerste weken, naarmate uw lichaam zich aanpast.

8. Wat zijn andere mogelijke bijwerkingen van antidepressiva?

Antidepressiva kunnen soms een breed scala aan onaangename bijwerkingen veroorzaken. Mensen maken melding van misselijkheid, verhoogde eetlust en gewichtstoename, afname van het libido en andere seksuele problemen, vermoeidheid en slaperigheid, droge mond, een wazig zicht en constipatie.

9. Wat zijn de langetermijneffecten van antidepressiva?

Haarverlies kan van korte duur zijn. Over het algemeen ervaren mensen na een tijd minder depressieve gevoelens en een verbeterde levenskwaliteit. Toch is er een percentage dat ook met het gebruik van medicatie in ernstige mate depressief blijft. Het gebeurt dat mensen een combinatie van antidepressiva voorgeschreven krijgen. Ook hierdoor kunnen bijwerkingen ontstaan. Steeds vaker kiezen artsen voor de combinatie van een antidepressivum en gesprekstherapie.