Haaruitval B12 tekort

Zoekt u informatie over haaruitval B12 tekort? Gezonde haarzakjes zijn verbazingwekkend productief. Hoewel de snelheid van de haargroei per persoon verschilt, kunnen haarzakjes gemiddeld tussen de 12 cm en 15 cm per jaar produceren. Om deze kleine haarfabriekjes op de best mogelijke manier te laten functioneren, is het belangrijk om een uitgebalanceerd dieet te volgen, vol met de voedingsstoffen die haarcellen nodig hebben om te delen en te groeien. Een van die nodige voedingsstoffen is B12. B12 bevordert een gezonde haargroei en kan bij een tekort haaruitval veroorzaken.

Symptomen haaruitval B12 tekort

Vitamine B12 is nodig bij het maken van rode bloedcellen die zuurstof naar de haarzakjes transporteren. Wanneer het vitamine B12 gehalte laag is, kunnen uw haarzakjes niet goed nieuw haar produceren wat leidt tot haaruitval. Een vitamine B12 tekort kan ook een symptoom zijn van bloedarmoede, wat gepaard gaat met een laag ijzergehalte en haarverlies. Als u jong bent en merkt dat uw haar grijs wordt, kan dit te wijten zijn aan een vitamine B12 tekort. Andere tekenen van tekort aan B12 zijn:

• Zwakte en vermoeidheid;
• Verlies van eetlust en gewichtsverlies;
• Een gezwollen mond of tong;
• Misselijkheid;
• Gevoelloosheid of tintelingen in de handen;
• Gezichtsproblemen;
• Veranderingen in uw loophouding;

Omdat het menselijk lichaam zelf geen vitamine B12 aanmaakt, is het belangrijk om deze voedingsstof uit uw dagelijkse voeding te halen. B12 zit onder andere in dierlijk voedsel zoals vis, gevogelte, vlees, zuivelproducten en eieren.

Risico haaruitval vitamine B12 tekort

Er zijn veel oorzaken voor vitamine b12 tekort. Verrassend genoeg zijn er twee oorzaken die vaak worden ondernomen om de algehele gezondheid te verbeteren: een vegetarisch of veganistisch dieet en een afslankoperatie. Planten maken geen vitamine B12 aan. Voedingsmiddelen waar de vitamine wel in zit zijn dierlijke producten. Strikte vegetariërs en veganisten lopen een hoog risico om een B12 tekort te ontwikkelen als ze geen granen eten die zijn verrijkt met de vitamine of geen vitaminesupplement nemen. Mensen die een afslankoperatie ondergaan, hebben ook een grotere kans op een laag vitamine B12 gehalte omdat de operatie het lichamelijke vermogen om vitamine B12 uit voedsel te extraheren verstoort. Aandoeningen die de opname van de aanbevolen dagelijkse voedingsstoffen verstoren zijn coeliakie en de ziekte van Crohn. Ook medicijnen die brandend maagzuur tegengaan kunnen een vitaminegebrek veroorzaken.

B12 waarde stimuleren

Een ernstig vitamine B12 tekort kan op twee manieren gecorrigeerd worden: Wekelijkse B12 injecties of dagelijks gebruik van hoge doses B12 pillen. Bij de behandeling van een licht tekort kan gekozen worden voor een standaard multivitamine. Bij veel mensen kan een vitamine B12 tekort worden voorkomen. Als u een strikte vegetariër of veganist bent, is het belangrijk om brood, ontbijtgranen of andere granen te eten die zijn verrijkt met de vitamine of om dagelijks een supplement te nemen. Een standaard multivitamine levert 6 microgram, meer dan genoeg om in de dagelijkse behoefte te voorzien.

Haaruitval B12 tekort behandelen

Ernstige B12 tekorten ontstaan geleidelijk aan. U heeft niet van de een op de andere dag een tekort. Wanneer u pasgeleden van dieet bent gewisseld of al langere tijd uitsluitend plantaardig voedsel eet, kan een tekort aan B12 ontstaan. Vooral bij een recente wisseling van uw voedingsgewoonte, herstelt het tekort zich door het eten van afwisselend dierlijke en plantaardige voedingsstoffen. Een ernstig tekort kan het beste met een supplement of vitamine injecties aangevuld worden. Wanneer haarverlies wordt onderzocht, vraagt een arts of specialist onder andere naar uw voedingsgewoonte. Een bloedonderzoek kan onder andere de waarde van vitamines en mineralen aantonen. Op basis van de onderzoeksresultaten wordt een behandeling voorgesteld om het tekort aan te vullen en zo het haarverlies te verminderen.

Haaruitval B12 tekort – FAQ

1. Is haaruitval door B12 tekort omkeerbaar?

Ja. De haargroei herstelt zich zodra het tekort aangevuld is. Bij het herstellen van een verantwoorde B12 waarde, zijn de haarzakjes in staat om zich op de juiste manier te delen en gezonde haren te laten groeien.

2. Kan haaruitval met een vitamine B12 supplement behandeld worden?

Vitamine B12 behoort tot de nodige voedingsstoffen. Het bevordert een gezonde haargroei door het produceren van zuurstofrijke rode bloedcellen die de haarzakjes voeden.

3. Is een te hoge B12 waarde gevaarlijk?

Omdat B12 een oplosbare vitamine is, wordt het over het algemeen als veilig beschouwd ook in hoge doses. Vanwege het lage toxiciteitsniveau kent B12 geen aanvaardbare bovengrens. Het is niet waarschijnlijk dat u nadelige bijwerkingen ervaart bij een hoge B12 waarde.

4. Wat is de beste tijd om vitamine B12 in te nemen?

Bij in water oplosbare vitamines luid het advies om deze op een lege maag met een glas water in te nemen. En omdat deze vitamine een stimuleren werking kan hebben, is de beste tijd ’s ochtends zodat uw slaap niet beïnvloed wordt.

5. Is het verantwoord om dagelijks 1000 microgram B12 te nemen?

(Inter)nationaal onderzoek bij volwassenen heeft aangetoond dat met een dagelijks supplement van 500 mg de B12 spiegel bij 90% van de mensen normaliseert. Slechts een klein percentage heeft dagelijks een hogere dosis tot 1.000 mg nodig.

6. Kan ik B12 tweemaal daags innemen?

Afhankelijk van het supplement dat u gebruikt, kunt uw tweemaal daags een dosis nemen. Neem nooit meer dan de voorgeschreven hoeveelheid.

7. Hoelang duurt het voordat B12 supplementen werken?

Een reactie wordt meestal binnen 48 tot 72 uur gezien, met een snelle productie van nieuwe rode bloedcellen. Zodra de B12 waardes gestabiliseerd en normaal zijn, kan het nodig zijn om elke maand tot kwartaal vitamine B12 injecties te nemen. Hiermee wordt een herhaling van de symptomen voorkomen.

8. Met welke voedingsmiddelen kan ik mijn B12 waarde verhogen?

Om de hoeveelheid B12 te verhogen zijn voedingsmiddelen als rundvlees, lever en kip onmisbaar. Ook producten zoals vis en schaaldieren, versterkte ontbijtgranen, magere melk, yoghurt, kaas en eieren mogen eigenlijk niet in uw dieet ontbreken.

Is vitamine B en vitamine B12 hetzelfde?

Het verschil tussen vitamine B12 en B-complex is dat vitamine B12 een van de acht B vitamines is die samen B-complex vormen. Samen wordt de set van acht verschillende B vitamines gecombineerd om uw lichaam zo goed mogelijk te laten functioneren.