Haaruitval behandelen

Wilt u meer weten over haaruitval behandelen? Haaruitval heeft verschillende oorzaken. Het kan tijdelijk of blijvend zijn en het kan alleen het hoofdhaar maar ook alle lichaamsbeharing aantasten. Haaruitval is tegelijkertijd angstig, irritant, plotseling en helaas niet altijd te voorkomen. Niet iedereen heeft behoefte aan een passende behandeling. Haaruitval behandelen is mogelijk als de oorzaak van uw haarverlies bekend is.

Symptomen haaruitval behandelen

Haarverlies treedt op verschillende manieren op, afhankelijk van de oorzaak. Het kan zowel plotseling als geleidelijk optreden. Oorzaken en symptomen van overmatig haarverlies kunnen zijn:

• Geleidelijk uitdunnen van het haar boven op het hoofd. Naarmate u ouder wordt, ziet u hoe het haar dunner wordt. Het patroon van haarverlies verschilt bij mannen en vrouwen.
• Kale, cirkelvormige of vlekkerige plekken. Alopecia areata komt voor bij kinderen en volwassenen. Het is een auto-immuunaandoening, waarbij het lichaam de gezonde haarzakjes aanvalt. Voordat het haar uitvalt kan alopecia areata jeuk of pijn veroorzaken op de aangedane plek.
• Telogeen effluvium, plotselinge haaruitval, als gevolg van een traumatische gebeurtenis. In korte tijd valt een groot gedeelte van het haar uit.
• Haaruitval als gevolg van een ziekte of medische behandeling.
• Hoofdhuidinfecties die het haar beschadigen, roodheid en zwellingen veroorzaken.

Preventieve behandelingen tegen haaruitval

De meest voorkomende oorzaak van haaruitval is genetica. Erfelijke kaalheid, alopecia androgenetica, is helaas niet te voorkomen. Met behulp van preventieve behandelingen kunnen bepaalde vormen van haaruitval tegen gegaan worden:

• Wees lief voor uw hoofdhuid en uw haardos. Gebruik een verzorgende shampoo en conditioner zonder agressieve ingrediënten. Kam of borstel nat haar met een geschikte kam en trek het haar niet uit. Beperk het gebruik van een stijl- of krultang en trek het haar niet te strak.
• Een voedingssupplement kan de gezondheid van het haar verbeteren.
• Bescherm uw haar tegen het zonlicht.
• Stop met roken.
• Het gebruik van een koelkap tijdens chemotherapie kan het risico op haarverlies verminderen.

Haaruitval diagnose

Voordat u een diagnose heeft, kan een arts verschillende onderzoeken doen om de oorzaak van het haarverlies vast te stellen. Gevraagd wordt naar uw voedingsgewoonte, de manier waarop u uw haar verzorgd, uw familiegeschiedenis en uw medische achtergrond. Het onderzoek kan bestaan uit een bloedonderzoek, een trekproef of een hoofdhuidbiopsie. De onderzoeken zijn pijnloos en geven u binnen een aantal dagen antwoord. De Haarstichting laat zien hoe haaruitval onderzocht wordt en welke behandelingen beschikbaar zijn. Haaruitval hoeft niet onbehandeld te blijven. De moderne behandelmethodes sluiten aan op de oorzaak van het haarverlies.

Haaruitval behandelingen

Er zijn effectieve behandelingen voor diverse soorten haaruitval. Haaruitval is in bepaalde gevallen omkeerbaar. Afhankelijk van het lichamelijk herstelvermogen kan het haar binnen zes maanden tot enkele jaren teruggroeien. Dit is helaas niet het geval bij erfelijke kaalheid. Deze vorm van haaruitval is permanent.

Haaruitval behandelen met medicatie

Haaruitval dat veroorzaakt wordt door een ziekte is tijdelijk. De behandeling bestaat uit het vinden van een geschikte methode om de ziekte te genezen. Medicatie, haargroeimiddelen, die voorgeschreven worden om haaruitval te behandelen zijn:

• Minoxidil lotion. Bijwerkingen van Minoxidil kunnen zijn irritatie van de hoofdhuid en ongewenste haargroei op plaatsen waar de lotion in aanraking is geweest met de huid.
• Finasteride en Dutasteride. Bijwerkingen van deze middelen zijn een afname van het libido, borstvorming en een verhoogd risico op prostaatkanker.

Haaruitval chirurgisch behandelen

Erfelijke kaalheid kan blijvend opgelost worden met een haartransplantatie. Deze operatieve ingreep maakt nieuwe haargroei mogelijk en wordt bij volwassenen toegepast. Haartransplantaties vinden plaats bij haarklinieken in binnen- en buitenland. Het is een behandeling die de nodige voorbereiding vereist. U kunt de behandelmogelijkheden, kosten en resultaten online vergelijken. Reviews over haartransplantaties leest u onder andere op Haarweb.nl.

Haaruitval behandelen – FAQ

1. Is haaruitval omkeerbaar?

Behandel- en herstelmogelijkheden van haargroei hangen af van het type haarverlies. In geval van erfelijke kaalheid worden de haarzakjes vernietigd en is geen nieuwe haargroei mogelijk. Tijdelijke vormen van haaruitval zijn omkeerbaar. Het duurt een paar maanden tot enkele jaren voordat de haargroei volledig is hersteld.

2. Is een haargroeimiddel effectief bij haaruitval?

Wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen zijn Minoxidil, Finasteride, Dutasteride, Diane pil, Ketoconazol shampoo en Spironolacton. Het effect van een middel hangt af van de oorzaak. Niet iedereen reageert op dezelfde manier op een haargroeimiddel. U moet een middel sowieso een paar maanden gebruiken om te zien of het haarverlies verminderd.

3. Wanneer kan een haartransplantatie gedaan worden?

Gezonde mensen met erfelijke kaalheid en voldoende donorhaar kunnen de ingreep overwegen. Een specialist beoordeelt uw geschiktheid voor de haartransplantatie. Dit gebeurt in een haarkliniek.

4. Wat is de beste behandeling voor haaruitval?

De beste behandeling is persoonlijk. Niet iedereen heeft te maken met dezelfde vorm en oorzaak van haaruitval.

5. Hoeveel kost een behandeling tegen haaruitval?

Er zitten grote verschillen in de kostprijs van behandelingen bij haaruitval. Het gebruik van een haargroeimiddel lijkt op het eerste gezicht goedkoop, maar als u deze kosten door de jaren bij elkaar optelt is een haartransplantatie niet veel duurder. Een groot verschil is het effect van het resultaat. Dit is bij een haartransplantatie blijvend, terwijl een haargroeimiddel dag na dag gebruikt moet blijven worden.

6. Worden de behandelkosten vergoed?

De meeste behandelingen worden niet vergoed. Met een medische indicatie worden haarwerken en pruiken jaarlijks tot een bepaald bedrag vergoed. Aanvullende zorgverzekeringen vergoeden soms, beperkte, alternatieve geneeswijzen ook bij haaruitval.

7. Hoelang duurt een behandeling bij haaruitval?

Dit varieert van enkele minuten per behandelsessie tot 9 uur bij een haartransplantatie. De behandelend arts vertelt je voor het begin van de behandeling wat de behandeltijd is.

8. Heb ik direct resultaat?

Bij de meeste haaruitval behandelingen worden resultaten na een paar weken tot enkele maanden zichtbaar. Micro haar pigmentatie is een behandeling die direct resultaat geeft. Ook bij een haartransplantatie gaan drie tot vier maanden voorbij, voordat haargroei zichtbaar wordt.

9. Tot welke leeftijd kan haaruitval behandeld worden?

Haaruitval kan iedereen overkomen. Zowel kinderen, jongeren, volwassenen als ouderen kunnen met haarverlies te maken krijgen. De meeste behandelingen zijn geschikt voor volwassenen. Zolang uw gezondheid goed is, kunt u haarverlies laten behandelen. Een arts zal altijd kijken welke behandeling het beste bij u past en hoelang u deze kunt toepassen.