Haaruitval chemo

Zoekt u informatie over haaruitval chemo? Als u kanker heeft en op het punt staat chemotherapie te ondergaan, is de kans op haaruitval reëel. Zowel mannen als vrouwen melden haaruitval als een van bijwerkingen waar ze het meeste bang voor zijn, nadat ze de diagnose kanker hebben gekregen. Voor velen is haaruitval een symbool voor de wereld dat u kanker heeft. Als u het niet prettig vindt om deze informatie met anderen te delen, bent u misschien meer bang voor deze bijwerking dan voor andere complicaties bij chemotherapie. Door met uw zorgteam te praten en u voor te bereiden op de mogelijkheid van haaruitval door chemotherapie, kunt u deze moeilijke bijwerking van de behandeling het hoofd bieden.

Uitleg haaruitval chemo

Chemotherapie medicijnen zijn krachtige medicijnen die als doel hebben de snelgroeiende kankercellen aan te vallen. Helaas vallen de medicijnen ook de andere, gezonde, snelgroeiende cellen in uw lichaam aan, inclusief de haarwortels. Haaruitval chemo kan over het lichaam voorkomen, niet alleen op de hoofdhuid. Soms valt ook het wimper-, wenkbrauw-, oksel-, schaam en ander lichaamshaar uit. Sommige chemotherapie medicijnen veroorzaken meer haarverlies dan andere. Verschillende doses kunnen verschillend haarverlies veroorzaken, van louter uitdunnen tot volledige kaalheid. Praat met uw arts of verpleegkundige over de medicatie die u gaat gebruiken. Ze kunnen u vertellen wat u kunt verwachten. Gelukkig is haarverlies door chemo meestal tijdelijk. U kunt verwachten dat u haar 3 tot 6 maanden na het beëindigen van de behandeling opnieuw gaat groeien.

Verloop chemotherapie en haaruitval

Het haar begint meestal een paar weken nadat de behandeling is begonnen uit te vallen. Het kan snel in grote plukken of geleidelijk uitvallen. U zult waarschijnlijk plukken haar opmerken op uw kussen, in het doucheputje en haarborstel of kam. Bovendien kan de hoofdhuid gevoelig zijn. Het haarverlies houdt tot enkele weken na de behandeling aan. Of uw haar dunner wordt of volledig uitvalt, hangt af van de behandeling. Haaruitval is een van verontrustende bijwerkingen van chemotherapie. Elke keer dat u een glimp van uzelf opvangt in een spiegel, wordt aan uw ziekte en het behandeltraject herinnert. Veel mensen kiezen ervoor om niet lijdzaam naar het haarverlies te kijken, maar scheren het haar voor het begin van het chemotraject af.

Tijdelijke haaruitval chemo

Na de behandeling kan het enkele weken duren voordat uw haar hersteld is en weer begint te groeien. Wanneer het haar begint te groeien, kan het een andere structuur hebben dan eerder. Het verschil is meestal tijdelijk. Uw nieuwe haar kan een andere textuur of kleur hebben. Ook kan het meer krullen en/of slagen hebben dan eerder. Een enkele keer is de nieuwe haargroei grijs van kleur. Als de cellen die het pigment in uw haar weer goed functioneren verdwijnt deze grijze kleur.

Haaruitval chemo camoufleren

Uw hoofd bedekken, terwijl het haar uitvalt is een persoonlijke beslissing. Voor veel mensen wordt het haar geassocieerd met persoonlijke identiteit en gezondheid. Het is logisch om ervoor te kiezen uw uitstraling te behouden door het dragen van een haarwerk. Anderen kiezen voor hoeden en sjaals. Weer anderen kiezen ervoor om hun hoofd helemaal niet te bedekken. Nederland kent een groot aantal ANKO erkende haarwerkspecialisten die samen met u een haarwerk kiezen en passen dat bij u past. Wanneer u zich zorgen maakt over het haarverlies dan kunt u ook informatie vragen of praten met de behandelend arts of verpleegkundige. Ook lotgenoten geven advies over het omgaan en accepteren van haaruitval als gevolg van een chemokuur. Bij een aantal chemotherapie behandelingen is het mogelijk om gebruik te maken van een koelkap. Dit kan het haar verlies verminderen.

Haaruitval chemo – FAQ

1. Wat kan ik doen aan haaruitval tijdens chemotherapie?

Het dragen van een koelkap voor de hoofdhuid tijdens chemo behandelingen kan haaruitval helpen voorkomen. Van deze kappen wordt gedacht dat ze de bloedstroom naar uw hoofdhuid vertragen. Dit kan de hoeveelheid medicatie die uw hoofdhuid bereikt beperken, waardoor de effecten op de haarzakjes worden verminderd. Het gebruik van een koelkap kan helaas niet bij elke vorm van chemotherapie mogelijk.

2. Welk percentage chemopatiënten verliest hun haar?

Ongeveer 65% van de mensen die chemotherapie ondergaan, zal haaruitval door chemo ervaren. Dit is gewoonlijk volledig omkeerbaar wanneer de behandeling eindigt.

3. Hoe zorg ik ervoor dat mijn haar teruggroeit na chemo?

Enkele onderzoeken hebben aangetoond dat Minoxidil de haargroei van haar kan bevorderen. Artsen kunnen het middel adviseren aan mensen die een bijvoorbeeld tamoxifentherapie hebben gehad voor borstkanker.

4. Wanneer stopt haaruitval na chemo?

Gelukkig is het meeste haarverlies door chemotherapie tijdelijk. Veel patiënten ervaren haaruitval binnen enkele weken na het begin van de behandeling. De haargroei herstelt zich binnen een paar maanden na de laatste chemokuur.

5. Verliezen alle chemopatiënten haar?

Haarverlies komt niet bij alle soorten van chemotherapie voor. Of uw haar blijft zoals het is, dunner wordt of uitvalt hangt af van de medicijnen en doseringen. Haarverlies kan zich al na de eerste behandeling ontwikkelen.

6. Zal mijn haar na een chemokuur ooit weer normaal zijn?

In veel gevallen keert het haar uiteindelijk terug naar de manier waarop het was, nadat het effect van chemotherapie op de haarzakjes is uitgewerkt. Sommige mensen houden een onvolledige hergroei van haar. Soms kunnen blijvende kaalheid en verlies van wenkbrauwen en wimpers optreden, vooral bij mensen die Taxotere als medicijn voorgeschreven hebben gekregen.

7. Wat is de beste shampoo voor haargroei na chemo?

Gebruik babyshampoo of een andere milde shampoo in combinatie met een crèmespoeling of conditioner. Gebruik shampoos en conditioners met zonnebrandcrème om schade door de zon aan uw hoofdhuid te voorkomen.

8. Doet de hoofdhuid pijn bij haaruitval door chemo?

Wanneer haaruitval optreedt, begint dit meestal een paar weken na de eerste chemokuur. Voor en tijdens de periode van haarverlies, kan de hoofdhuid warm, jeukend, gevoelig of tintelend aanvoelen. Sommige mensen vinden dat de huid of hun hoofd extra gevoelig is en dat ze puistjes en onzuiverheden op de huid krijgen. Het verzorgen van de hoofdhuid met milde producten beschermt de hoofdhuid en het haar tegen beschadigingen en littekens.