Haaruitval door corona

Kan haaruitval door corona worden veroorzaakt? Ondertussen is iedereen bekend met de symptomen die het vaakst voorkomen en geassocieerd worden met COVID-19 of corona. Pijn, kortademigheid, verlies van reuk en smaak. Er zijn ook andere symptomen waaronder een cosmetisch, maar niet te min zorgwekkend probleem: haaruitval. Artsen hebben het voorbije jaar een toename gezien van het aantal mensen dat hun haar, grotendeels als gevolg van buitengewone stress verliest.

Direct verband haaruitval door corona ontbreekt

Alhoewel er geen direct verband is aangetoond tussen een COVID-19 besmetting en haarverlies, is er een grote groep mensen die als gevolg van de pandemie een toename van haaruitval merkt. Deze vorm van tijdelijke haaruitval is bekend als telogeen effluvium. Haarverlies treedt op als het lichaam onder een of andere vorm van stress staat. Het kan gebeuren tijdens de zwangerschap of postpartum. Het kan ook gebeuren tijdens of na een virale ziekte. Plotseling haarverlies wordt ook gezien bij mensen die een periode van hoge koorts of een zware griep hebben doorgemaakt. Kenmerkend is dat het haarverlies pas enkele maanden na de traumatische gebeurtenis plaatsvindt.

Stress veroorzaakt haaruitval

Telogeen effluvium wordt geactiveerd wanneer een stressfactor ervoor zorgt dan een groot aantal haren tegelijkertijd in de rust of telogene fase terecht komt. Het opmerken van haaruitval door corona hangt in het begin af van de haardichtheid. De ene persoon heeft misschien 500 haren op dezelfde plek op de hoofdhuid, terwijl een ander er ‘maar’ 200 heeft. Wanneer u beiden 100 haren verliest, zal dit eerder opvallen bij een lagere haardichtheid. Het opmerken hangt dus van het percentage haar af dat iemand heeft verloren. Telogeen effluvium kan iedereen treffen zowel mannen, vrouwen als kinderen. Haarverlies heeft gevolgen voor mensen alle raciale en etnische achtergronden. In de meeste gevallen is het een tijdelijke situatie die volledig omkeerbaar is.

Oorzaak haarverlies behandelen

Haaruitval door corona is tijdelijk. Succesvol behandelen kan door het kennen van de oorzaak. Als u te maken heeft met haaruitval als gevolg van stress, is het nodig om de stressfactor te achterhalen. Een arts zal vragen naar uw levensstijl, voedingspatroon, medicijngebruik en lichaamsbeweging. Tijd nemen voor uzelf is nodig voor verschillende lichaamsfuncties, zoals de haargroei. Hoe snel de haargroei zich herstelt, hangt van meer factoren af. Zo is het belangrijk om gezond en afwisselend te eten, voldoende te bewegen, regelmatig te ontspannen en uw hoofdhuid en haar te verzorgen met mild reinigende verzorgingsproducten. Een arts kan het gebruik van Minoxidil lotion voorstellen. U brengt de lotion dagelijks op de uitgedunde plaatsen aan, waardoor de haargroei gestimuleerd wordt. Let op dat de lotion niet op andere plaatsen in contact komt met de huid. Bij een herstelt de haargroei zich binnen enkele maanden, terwijl een ander langer moet wachten.

Niet iedereen krijgt haaruitval door corona

Haaruitval is niet rechtstreeks een gevolg van corona. Het is een reactie op een gebeurtenis die stress veroorzaakt in het haargroeiproces. Maanden later valt uw haar hierdoor uit. In bijna alle gevallen herstelt de haargroei zich en heeft u binnen afzienbare termijn weer uw volledige haardos terug. Een enkele keer gebeurt het dat het langer duurt voordat u nieuwe haargroei tot ontwikkeling ziet komen. Vaak is er geen reden tot ongerustheid, maar om een nieuwe stressfactor uit te sluiten gaat u met haaruitval naar uw huisarts. Deze kan de oorzaak onderzoeken en eventueel een oplossing voorstellen. Informatie over haaruitval door onder andere corona en behandelmogelijkheden wordt online gedeeld. Het is een geruststelling om te weten dat u niet de enige bent die haaruitval als gevolg van corona doormaakt.

Haaruitval door corona – FAQ

1. Is haaruitval een symptoom van corona?

Nee, haaruitval behoort niet tot de kenmerkende symptomen van een besmetting met COVID-19. Bekende symptomen zijn klachten van de luchtwegen, maar ook koorts, hoesten, keelpijn of niezen doen zich voor. Andere kenmerken van corona zijn het verlies van reuk en smaak.

2. Hoelang is de incubatietijd voor corona?

De incubatietijd wordt geschat op een tot tien dagen.

3. Hoe kan ik voorkomen dat ik besmet word met corona?

Het belangrijkste advies om een infectie te voorkomen is door afstand te houden van anderen, een (mond)masker te dragen in situaties waarin fysieke afstand niet mogelijk is en door uw handen schoon te houden. Het virus komt het lichaam binnen via uw ogen, neus en/of mond. Raak uw gezicht zo min mogelijk aan en reinig uw handen met alcoholische gels of zeep.

4. Krijg iedereen met corona te maken met haaruitval?

Nee, zeker niet. Het exacte aantal mensen dat na een corona besmetting te maken heeft met haaruitval is onbekend. Niet iedereen maakt hiervan melding bij zijn of haar (huis)arts. Vaak herstelt het haarverlies zich zonder bijzondere behandeling.

5. Hoelang duurt haaruitval door corona?

Het haarverlies komt pas maanden na een traumatische gebeurtenis tot uiting. Nadat het haar is uitgevallen duurt het 3 tot 6 maanden voordat nieuwe haargroei tot ontwikkeling komt. Dit verschilt per persoon.

6. Wat kan ik doen om telogeen effluvium te voorkomen?

Telogeen effluvium is nooit helemaal te voorkomen. Elk lichaam reageert anders op een stressvolle gebeurtenis.

7. Hoe kan ik stress voorkomen?

Het dagelijks leven is een aaneenschakeling van gebeurtenissen. De ene al wat onverwachter en spannender dan de andere. Als u stress op voelt komen en/of als u een opgejaagd gevoel heeft, kunt u proberen te mediteren, yoga oefeningen te doen of op een andere manier te ontspannen. Hoofdhuidmassages hebben een positieve invloed op de doorbloeding en dragen bij aan een gezonde haargroei. Vaak zijn het kleine dingen die een rustgevend effect of gevoel geven.

8. Wat zijn de kenmerken van plotseling haarverlies door corona?

Telogeen effluvium kenmerkt zich door de plotselinge toename van dagelijks haarverlies. Het haar valt in een verspreid patroon uit, waardoor de hoofdhuid beter zichtbaar is dan eerder.

9. Komt haaruitval na corona voor bij mannen en vrouwen?

Iedereen is gevoelig voor stress. Telogeen effluvium beperkt zich niet tot alleen mannen of vrouwen. Minderjarigen en volwassenen van alle leeftijden, kunnen als gevolg van een traumatische gebeurtenis last krijgen van telogeen effluvium.