Haaruitval door de pil

Heeft u last van haaruitval door de pil? Een van de meest populaire vormen van anticonceptie is de pil. Miljoenen vrouwen over de hele wereld gebruiken de anticonceptiepil om een zwangerschap te voorkomen. Anticonceptiepillen werken door het onderdrukken of verhogen van bepaalde hormonen. De effecten van deze hormonen op het lichaam beperken zich helaas niet alleen tot de baarmoeder. Vaak kunnen andere effecten, zoals haaruitval optreden. Als u vragen heeft over het gebruik van orale anticonceptie kunt u het beste uw huisarts raadplegen. Bij een familiegeschiedenis met alopecia androgenetica raden de meeste artsen het gebruik van hormonale anticonceptie af.

Haaruitval als bijwerking van de pil

De hormonen in anticonceptiepillen kunnen ervoor zorgen dat de haarzakjes te lang in de rustfase blijven of juist te snel in de uitscheidingsfase terechtkomen. Beide zaken dragen bij aan haaruitval. Vrouwen die uit een familie komen waarin erfelijke kaalheid vaak voorkomt, kunnen extra gevoelig zijn voor haaruitval door de pil. Er zijn twee verschillende vormen van anticonceptiepillen, die elk verschillende hormonen bevatten. De eerste, minipillen, bevatten alleen een synthetische vorm van progesteron die progestageen wordt genoemd. De tweede, combinatiepillen, bevatten zowel progestageen als een synthetische vorm van oestrogeen. Dit hangt af van de fabrikant. Deze hormonen, hetzij in combinatie of alleen progestageen voorkomen een zwangerschap. Helaas kunnen zowel de mini- als combinatiepil haarverlies veroorzaken als gevolg van de androgene activiteit van deze hormonen. De arts die de pil voorschrijft, houdt rekening met eventuele omstandigheden die u extra gevoelig maken voor haaruitval.

Hormonale veranderingen

Alle anticonceptiepillen bevatten hormonen die haaruitval kunnen veroorzaken, maar degenen met de minste kans op haarverlies zijn norgestimaat, norethisteron, desogestrel of ethynodiol diacetaat. Deze pillen hebben een lage androgene activiteit juist omdat ze een lage adrogeenindex hebben. Androgenen, mannelijke hormonen en dan vooral DHT zijn bekend om de negatieve invloed die ze hebben op de haargroei.

Zeldzame bijwerking

Onder de miljoenen pilgebruiksters ervaart slechts een klein percentage haaruitval als bijwerking. Vooral vrouwen die gevoelig zijn voor hormonale schommelingen en androgenen in het bijzonder maken melding van haarverlies. Vrouwen die geen problemen hebben met alopecia of haarverlies, kunnen wel wat extra dagelijkse haaruitval ervaren als ze voor het eerst met de pil beginnen, of als ze een tijdje de pil gebruiken en daarna stoppen met het gebruik. Haarverlies is in deze gevallen meestal niet permanent. Maar vrouwen die vatbaar zijn voor haaruitval als gevolg van hormonale problemen, moeten zich bewust zijn van het risico op haarverlies bij het starten of stoppen van de pil. Een haarcyclus bestaat uit een groei- en een rustfase. Er is een kans dat anticonceptiepillen ervoor zorgen dat het haar te snel van de groeifase naar de rustfase overschakelt. Deze vorm van haaruitval is bekend als telogeen effluvium.

Omgekeerde werking

Het omgekeerde kan ook waar zijn. In sommige gevallen kan de anticonceptiepil en dan vooral de Diane pil, vrouwen helpen haarverlies te beperken. Dit komt door een hormonale onbalans, grotendeels omdat er te veel testosteron door het lichaam wordt aangemaakt. De verhoogde hoeveelheid oestrogeen helpt de hoeveelheid haar die verloren gaat te verminderen. Typisch vrouwelijk haarverlies, door alopecia androgenetica, treedt meestal op vanaf middelbare leeftijd. Ook dan kan een arts de Diane pil voorschrijven.

Tijdelijke haaruitval door anticonceptie

De meeste vrouwen zien het haarverlies voorbijgaan. Telogeen effluvium is tijdelijk. Als de situatie is genormaliseerd en het haarverlies gestabiliseerd zal de haarcyclus vanzelf herstellen. Verwacht niet dat dit gelijk gebeurt. Het duurt gemiddeld 6 maanden voordat nieuwe haargroei tot ontwikkeling komt en u ook echte verbetering ziet.

Haaruitval door de pil – FAQ

1. Welke anticonceptiepil veroorzaakt haaruitval?

Alle anticonceptiepillen bevatten hormonen die haarverlies kunnen veroorzaken. Pillen met een lage androgene werking hebben relatief gezien de kleinste kans op haaruitval.

2. Is haaruitval een bijwerking van het stoppen met de pil?

Als u van anticonceptiepil verandert of helemaal stopt kan dit telogeen effluvium veroorzaken, een tijdelijke vorm van haaruitval. Telogeen effluvium verdwijnt meestal binnen 6 maanden, nadat uw lichaam zich heeft aangepast aan het niet gebruiken van de pil.

3. Verandert de pil de textuur van mijn haar?

Hoewel anticonceptie de textuur van het haar niet verandert, is een geleidelijke verdunning mogelijk. Dit is afhankelijk van uw genen en het type anticonceptie dat u gebruikt.

4. Is haarverlies door de pil tijdelijk?

Haarverlies veroorzaakt door de pil is meestal tijdelijk. Het zou moeten stoppen binnen een paar maanden nadat uw lichaam aan de pil gewend is geraakt. Haaruitval zou ook moeten stoppen nadat u een tijdje geen pil meer heeft gebruikt. Als het haarverlies niet stopt en u geen hergroei ziet, bespreek dan met uw arts het gebruik van minoxidil lotion.

5. Welk hormoon in de pil veroorzaakt haaruitval?

Afhankelijk van de pil die u gebruikt bevat deze synthetische vormen van progesteron en oestrogeen, ontworpen om de eisprong te onderdrukken en zwangerschap te voorkomen. Oestrogeen en progestageen veranderen uw natuurlijke hormonale balans, waardoor haaruitval ervaren kan worden.

6. Wat gebeurt er met mijn lichaam als ik de pil niet meer gebruik?

Na het stoppen van de pil kunt u verschillende symptomen, zoals acne, krampen en PMS zien terugkeren.

7. Zorgt het toevoegen van verpulverde anticonceptiepillen in mijn shampoo voor een snellere haargroei?

Nee, dit is van geen enkele invloed op de haargroei. Het is een trend die zich op populaire social media kanalen heeft ontwikkeld. Medische wetenschappers waarschuwen om hier niet aan toe te geven. De toegevoegde anticonceptie laat het haar niet anders of sneller groeien.

8. Stopt anticonceptie haarverlies als gevolg van PCOS?

Anticonceptiepillen kunnen het androgeengehalte verlagen, wat kan helpen om overmatige haargroei te verminderen en haaruitval te vertragen. Het helpt ook bij andere PCOS-symptomen, zoals een onregelmatige menstruatie en acne. Een anti androgeen medicijn wordt vaak in combinatie met orale anticonceptiva voorgeschreven voor haaruitval door PCOS.

9. Hoelang duurt het voordat de pil uit mijn lichaam is verdwenen?

Iedereen reageert anders. Bij de ene vrouw duurt het een paar weken voordat de eisprong plaatsvindt, terwijl dit bij anderen enkele maanden duurt. Over het algemeen zou uw lichaam zich binnen 2 tot 3 maanden na het stoppen van de pil in de ‘normale modus’ moeten bevinden.