Haaruitval door shampoo

Hoe vaak moet u uw haar wassen? Hoe vaak wordt haaruitval door shampoo veroorzaakt? De frequentie waarin mensen hun haar met shampoo wassen varieert van dagelijks tot wekelijks. Een veel voorkomende reden die vaak wordt genoemd waarom mensen niet dagelijks shampoo gebruiken, is omdat het haaruitval zou veroorzaken. De waarheid is dat het dagelijks gebruik van de juiste shampoo geen haaruitval veroorzaakt.

Wel of niet dagelijks shampoo gebruiken

Gezond haarverlies bestaat uit 50 tot 100 haren per dag. Alhoewel de haren uitvallen, blijven de haarzakjes actief. De haarcyclus verandert dagelijks en is belangrijk voor een gezonde haargroei. Normaal haarverlies merkt u op wanneer u uw haar borstelt of na het wassen. Door het haar dagelijks met te wassen, neemt haarverlies niet toe. Wast u uw haar slechts een of twee keer per week met shampoo, dan kunt u een meer alarmerende hoeveelheid haren in een keer verloren zien gaan. Het regelmatig reinigen van het haar en de hoofdhuid is nodig om vuil, huidvet en huidverstoppingen te verwijderen en een gezonde omgeving te creëren waarin het haar kan blijven groeien. Er zijn zoveel verschillende shampoos en conditioners beschikbaar dat het moeilijk is om het juiste product te kiezen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de shampoo die u voldoet aan de individuele behoeften van uw haar en hoofdhuid.

Haaruitval door shampoo voorkomen

Een van de redenen waarom mensen het haar niet dagelijks met shampoo verzorgen is het probleem van droog, broos en breekbaar haar. Veel mensen zijn op zoek naar een oplossing om het haar dagelijks te verzorgen, zonder dat droogheid of haaruitval optreedt. Als u een shampoo met agressieve ingrediënten gebruikt, kunnen de gezonde natuurlijke oliën van de hoofdhuid en het haar worden verwijderd. Dit kan onder andere haaruitval veroorzaken. Aan de andere kant hebben shampoos die weinig tot geen reinigende of verzorgende ingrediënten bevatten ook een negatieve invloed op de haargroei en de hoofdhuid. Na verloop van tijd kan een niet goed reinigende shampoo niet alleen haarverlies maar ook huidproblemen zoals schilfering veroorzaken. Een uitgebalanceerd olieniveau op het haar en de hoofdhuid is ideaal om het haar in goede conditie te houden en de hoofdhuid te beschermen tegen de overproductie van schadelijke bacteriën.

Schakel naar gezond haar

Wat veel mensen zich onvoldoende, of niet, beseffen is dat uw hoofdhuid de schakel is naar een gezonde haardos en een sterke haargroei. Het is even belangrijk, zo niet belangrijker, om uw hoofhuid dagelijks met de juiste producten te verzorgen. Shampoos en conditioners die geschikt zijn voor dagelijks gebruik en die vrij zijn van agressieve ingrediënten, zorgen ervoor dat de juiste balans van olie en hydratatie behouden blijft. Met het gebruik van geschikte verzorgingsproducten die passen bij uw haar- en huidtype wordt een gezonde omgeving voor haargroei gewaarborgd.

Haaruitval door shampoo vaststellen

Als u niet zeker weet of u de juiste producten voor uw haar en hoofdhuid gebruikt. Of als u last heeft van roos, overmatige jeuk op de hoofdhuid, haaruitval of dunner wordend haar en vet haar, weet dan dat u niet de enige bent. Haaruitval kunt u laten onderzoeken op de oorzaak door uw huisarts of dermatoloog. Ook kunt u aan uw kapper vragen of de shampoo die u gebruikt, verantwoordelijk kan zijn voor het haarverlies dat u ervaart. Als de shampoo de oorzaak is van haaruitval, herstelt de haargroei zich meestal binnen enkele maanden nadat u de shampoo stopt te gebruiken. Een kapper kan een goed verzorgingsproduct adviseren dat past bij uw haartype.

Haaruitval door shampoo – FAQ

1. Kunnen sommige shampoos haaruitval veroorzaken?

Een shampoo is een van de weinige producten die in de hoofdhuid worden gemasseerd. Het is essentieel dat u het haar na het wassen zorgvuldig uitspoelt. Voorkom dat er shampoo restjes en agressieve ingrediënten achterblijven. Shampoos bevatten conserveringsmiddelen, siliconen, verdikkende hars enz. Deze ingrediënten kleven aan het haar en de hoofdhuid, waardoor haaruitval kan ontstaan. Spoel het haar daarom na iedere wasbeurt grondig na.

2. Waarom valt mijn haar uit als ik shampoo gebruik?

Haar valt onder de douche vaak uit, omdat u uw hoofdhuid stimuleert door middel van massage. De haren die al voorbestemd waren om uit te vallen, krijgen op dat moment het extra duwtje dat ze nodig hebben. Dit betekent niet automatisch dat er sprake is van overmatige haaruitval.

3. Welk ingrediënt in shampoo veroorzaakt haaruitval?

Natriumchloride, bekend als keukenzout, wordt gebruikt als verdikkingsmiddel in producten die zogenaamde SLS bevatten. Het kan een droge, jeukende hoofdhuid veroorzaken en haaruitval bevorderen. Polyethyleenglycol is een ander verdikkingsmiddel dat op lange termijn haaruitval veroorzaakt.

4. Is het normaal dat mijn haar uitvalt na het wassen?

Als u uw haar grondig wast, vallen haren die al los zitten of die al van de hoofdhuid los zijn uit. Hoewel het er misschien veel uitziet, ziet u waarschijnlijk gewone normale haaruitval. Verliest u meer dan 100 haren op een dag dan kan dat een teken van haaruitval zijn.

5. Welke shampoo kan ik gebruiken om haaruitval te verbeteren?

Afhankelijk van de oorzaak van het haarverlies kan een (huis)arts u ketoconazol shampoo voorschrijven. Vrij verkrijgbare shampoos die haaruitval tegengaan, bevatten het beste bestanddelen als cafeïne. Let op dat u een shampoo gebruikt die vrij is van agressieve, synthetische, ingrediënten.

6. Is een professionele shampoo beter dan een shampoo uit de supermarkt?

Wanneer uw kapper of hairstylist u een shampoo adviseert dan is dat meestal een professioneel product. De concentraties van actieve ingrediënten in deze producten zijn hoger dan in de standaard verzorgingsproducten die u overal kunt kopen. U gebruikt minder van de shampoo, waardoor het eventueel negatieve effect op de hoofdhuid en haargroei beperkt blijft.

7. Welke shampoo laat mijn haar sneller groeien?

De haargroei laat zich niet beïnvloeden of versnellen door een bepaald product of shampoo.

8. Hoelang duurt het voordat mijn haargroei zich herstelt?

Als uw haar is uitgevallen door het gebruik van een verkeerde shampoo, kan het meerdere maanden duren voordat u verbetering ziet. U moet rekening houden met een periode van 6 maanden en langer.