Haaruitval en jeuk

Is er een verband tussen haaruitval en jeuk? Een jeukende hoofdhuid, ook wel hoofdhuid pruritus genoemd, komt veel voor. De jeuk kan gepaard gaan met schilfering, schilferende plekken, bultjes en zelfs haaruitval. Haaruitval kan optreden als het krabben te agressief is of als de gezondheid van de hoofdhuid de sterkte van de haarzakjes beïnvloedt. De jeuk komt en gaat, maar kan ook de hele dag aanwezig zijn. Jeuk wordt vaak als ‘erger dan pijn’ omschreven, het is iets wat uw leven beheerst. De oorzaken voor een jeukende hoofdhuid lopen uiteen.

Oorzaken haaruitval en jeuk

Iedereen heeft af en toe een jeukende hoofdhuid en het is normaal om dagelijks 50 tot 100 haren te verliezen. Het kan zorgwekkend zijn als de jeuk op de hoofdhuid overmatig of constant is, als u korstige plekken op uw hoofdhuid opmerkt of als u meer dan normaal haarverlies ervaart. Enkele veelvoorkomende oorzaken van haaruitval en jeuk zijn:

Roos

Algemeen wordt aangenomen dat roos het gevolg is van overactieve olieklieren op de hoofdhuid. Wetenschappers vermoeden dat roos ook kan worden veroorzaakt door een schimmelinfectie van de hoofdhuid en haarzakjes. Naast het ontsteken van de hoofdhuid en veroorzaken van jeuk, kan gist de haarwortel verzwakken wat tot haaruitval leidt. Haaruitval met roos is echter zeldzaam. Het komt alleen voor als de roos ernstig is en lange tijd onbehandeld blijft.

Psoriasis capitis

Onderzoek heeft aangetoond tot ongeveer 50% van de mensen met psoriasis vulgaris, gevoelig voor het ontwikkelen van psoriasis capitis. Psoriasis van de hoofdhuid kan leiden tot:

• Zilverachtige, droge schilfers op de hoofdhuid;
• Ontstekingen van de hoofdhuid;
• Haaruitval als gevolg van overmatig en agressief krabben of het verwijderen van de schilfers;

Alopecia areata

Naast jeuk en tintelingen op de hoofdhuid, kan alopecia areata ook haaruitval veroorzaken. Het haarverlies kenmerkt zich tot ronde, ovale plekken op de huid. Aangenomen wordt dat het een gevolg is van het immuunsysteem dat de gezonde haarzakjes aanvalt. Alopecia areata komt voor op alle leeftijden. Artsen nemen een afwachtende houding aan bij de behandeling. De haargroei kan zich na verloop van tijd zelf herstellen.

Ontsteking van de haarzakjes

Folliculitis wordt meestal veroorzaakt door stafylokok bacteriën of schimmels. Ontstekingen van de haarzakjes komen voor op plaatsen waar haar groeit, inclusief de hoofdhuid. Naast het veroorzaken van kleine, jeukende bultjes kunnen de ontstekingen de hoofdhuid aantasten en tijdelijk haarverlies veroorzaken. Met de juiste behandeling groeit het haar meestal terug. In zeldzame gevallen kan de aandoening permanent haarverlies veroorzaken.

Behandelmogelijkheden haaruitval en jeuk

Behandeling van het haarverlies hangt af van de oorzaak. Een arts stelt een behandelplan voor dat kan bestaan uit:

• Corticosteroïden injecties of crème. Hiermee worden ontstekingen verminderd;
• Antischimmelmiddelen om gist te bestrijden;
• Immuuntherapie gericht op het in- of uitschakelen van de natuurlijke immuunrespons;

Niet iedereen met een jeukende hoofdhuid heeft een medische behandeling nodig. Er zijn enkele dingen die u zelf kunt doen om uw hoofdhuid en haar gezond te houden. Gezond eten en regelmatig bewegen zijn goed voor lijf en leden. Belangrijke voedingsstoffen voor de gezondheid van haar en hoofdhuid zijn onder meer ijzer, zink, selenium, vitamine A, B, D en E, biotine, aminozuren en eiwitten. Neem deze voedingsstoffen niet in supplementen als u geen aangetoond tekort heeft. Een teveel kan, net zoals een tekort, haaruitval veroorzaken.

Jeuk en haaruitval voorkomen

Sommige huidaandoeningen die haaruitval en jeuk veroorzaken, liggen buiten uw controle. Het snel herkennen en behandelen van de aandoening, met speciale shampoos, veranderingen in het dieet of een bezoek aan een arts, is de sleutel tot een effectieve behandeling en het beperken van haaruitval. Zeker als u naast jeuk ook last heeft van korstvorming, pijn en/of kale plekken is het verstandig om een (huis)arts om advies te vragen.

Haaruitval en jeuk – FAQ

1. Veroorzaakt haaruitval jeuk?

Jeuk die gepaard gaat met het dunner worden van uw haardos is meestal het gevolg van dermatitis of huidirritatie. Als de jeuk en haarverlies aanhouden en/of als u daarnaast klachten heeft als kale plekken, korstvorming of ontstekingen is het van belang om contact op te nemen met een arts.

2. Waar is een jeukende hoofdhuid een symptoom van?

Jeuk kent tal van oorzaken. Het kan kort van duur zijn, maar ook langere tijd aanhouden. Een van de meest voorkomende oorzaken van jeuk op de hoofdhuid is roos, maar ook psoriasis kan deze klachten veroorzaken.

3. Wanneer moet ik me zorgen maken over een jeukende hoofdhuid?

Als uw hoofdhuid jeukt, is het een goed idee om iemand te laten kijken of er bultjes of zweren zijn. Alles dat ernstig ongemak veroorzaakt en/of dat niet binnen twee weken vanzelf geneest, moet door een arts bekeken en onderzocht worden.

4. Waarom jeukt mijn hoofd zo erg?

Als u last heeft van ernstige, aanhoudende jeuk op uw hoofd is er mogelijk sprake van een ander probleem dan roos. Erge jeuk kan veroorzaakt worden door onder meer seborroïsche dermatitis, het meest voorkomende type hoofdhuideczeem.

5. Welke auto-immuunziekte veroorzaakt een jeukende hoofdhuid?

Psoriasis, maar ook alopecia areata, sclerodermie en lupus kunnen met jeuk en haaruitval gepaard gaan. Behandeling met corticosteroïden kan de ontstekingen verminderen, waardoor de jeuk afneemt. Het duurt meerdere maanden voordat de haargroei verbetert.

6. Kan ik een schimmelinfectie op mijn hoofd krijgen?

Ja. Schimmelinfecties kunnen zich overal op of in uw lichaam ontwikkelen. Van uw voeten tot uw vingernagels en hoofdhuid.

7. Kan angst jeuk op de hoofdhuid veroorzaken?

Wanneer de angst heftig of langdurig is, kan uw lichaam daar onder leiden. Jeuk kan zowel uw zenuwstelsel aantasten als symptomen veroorzaken zoals een branderig gevoel of jeuk van de huid wel of niet met zichtbare tekenen. U kunt deze gevoelens overal op uw huid ervaren, inclusief uw gezicht en hoofdhuid.

8. Is Head & Shoulders shampoo goed voor een jeukende hoofdhuid?

Head & Shoulders is de meest bekende anti-roosshampoo. Met behulp van de shampoo kunt u een droge, jeukende hoofdhuid behandelen. De ingrediënten kalmeren en beschermen de huid. Huidschilfers of jeuk zijn niet uitsluitend een gevolg van roos. Als de jeuk niet afneemt en de huid blijft schilferen is er sprake van een andere, minder onschuldige aandoening.