Haaruitval en vermoeidheid

Is een verband tussen haaruitval en vermoeidheid? In tegenstelling tot alopecia androgenetica, is het voordeel van telogeen effluvium dat het omkeerbaar is. Dit op voorwaarde dat u snel goede haarverzorgingsmethoden toepast en de oorzaak van het haarverlies aanpakt. Begin met te kijken naar uw dagelijkse voedingsgewoonte. Het tanken van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamines en mineralen is nodig om vermoeidheid te bestrijden en haaruitval tegen te gaan.

Verband haaruitval en vermoeidheid

Vermoeidheid en haaruitval zijn met elkaar verbonden. In feite kan intense vermoeidheid, net als stress, telogeen effluvium veroorzaken. Dit is een tijdelijke vorm van haaruitval die zowel voorkomen als ongedaan gemaakt kan worden. Zowel lichamelijke als psychische vermoeidheid, die verband houdt met stress en burn-out klachten, kunnen de haargroei beïnvloeden. Vermoeidheid wordt op verschillende manieren in verband gebracht met haaruitval:

Vermoeidheid en emotionele shock

Vermoeidheid in combinatie met een emotionele gebeurtenis kan leiden tot telogeen effluvium. Het haarverlies doet zich drie tot vier maanden na de gebeurtenis voor. Een traumatische gebeurtenis kan bijvoorbeeld de impact van een operatie of een ongeval zijn. De natuurlijke haargroei wordt verstoord, waardoor een groot aantal haarzakjes tegelijk in de rustfase komt. Het dagelijkse haarverlies kan oplopen tot wel 300 haren. De haargroei herstelt zich bij de meeste mensen binnen een periode van 6 maanden. Een enkele keer duurt het langer voordat nieuwe haargroei tot ontwikkeling komt.

Vermoeidheid en intense stress

Haaruitval kan ook veroorzaakt worden door intense stress en/of een crashdieet. Het is belangrijk om de uitlokkende factor te behandelen. Pas dan kan de haargroei zich herstellen. Stress kan zowel in uw privé leven ontstaan als door andere omstandigheden. Neem dagelijks voldoende tijd voor uzelf en probeer zoveel mogelijk te ontspannen. Regelmatige lichaams- en/of hoofdhuidmassages kunnen daaraan bijdragen.

Vermoeidheid door ijzertekort

Vermoeidheid kan met ijzertekort in verband gebracht worden. Duurt het gebrek aan ijzer langere tijd, dan kan dit bloedarmoede maar ook haaruitval tot gevolg hebben. Een tekort aan ijzer kan aangetoond worden door een bloedonderzoek. Het tekort kan aangevuld worden met ijzerpillen en voedingsmiddelen als spinazie en lever.

Haaruitval door vermoeidheid oplossen

Het verband tussen haarverlies en vermoeidheid is niet altijd even makkelijk op te sporen. Haaruitval als gevolg van psychische of fysieke stress komt regelmatig voor. Probeer in het dagelijks leven voldoende tijd voor uzelf te nemen. Bewegen en tijd nemen om te ontspannen zijn voor het optimaal kunnen functioneren onmisbaar. Pas uw haarverzorgingsroutine eventueel aan en kies voor het gebruik van niet agressieve shampoos en conditioners. Aarzel bij haarverlies niet om uw (huis)arts om hulp te vragen. Een arts kan helpen bij het vaststellen van de oorzaken van stress en vermoeidheid. Een behandeling kan onder andere bestaan uit het nemen van voedingssupplementen die de juiste hoeveelheid vitamines en mineralen bevatten. Maar een arts kan ook helpen bij het omgaan met stress en periodes die op lichamelijk en psychisch vlak veel van u verwachten.

Onderzoek haarverlies

Iedereen is wel eens een keer moe. Dat betekent niet direct dat uw haarverlies daardoor toeneemt. Constante moeheid heeft vaak een oorzaak. Drukke werkzaamheden, de aanloop naar een spannende gebeurtenis of een onderliggende ziekte. Door middel van bloedonderzoek kan een arts bepaalde aandoeningen en gezondheidsproblemen uitsluiten of bevestigen. Om de haargroei te herstellen is het van belang om de oorzaak van uw vermoeidheid aan te pakken. Onderzoek is nagenoeg pijnloos en geeft u binnen een aantal dagen meer duidelijkheid. Voor uw lichaam en geest is regelmatig bewegen belangrijk. Vermoeidheid en stress kunnen verlicht worden door middel van ademhalingsoefeningen wel of niet in combinatie met yoga en/of massages. U zult zien dat de haargroei zich langzaam, maar zeker herstelt.

Haaruitval en vermoeidheid – FAQ

1. Kan vermoeidheid haaruitval veroorzaken?

Stress en vermoeidheid zijn twee factoren die haaruitval kunnen veroorzaken. Als u het onderliggende probleem aanpakt, is er geen reden waarom u uw haar zou blijven verliezen. Herstel van de haargroei is mogelijk.

2. Welke ziekte veroorzaakt haarverlies?

Medische aandoeningen die haaruitval kunnen veroorzaken, zijn onder meer schildklieraandoeningen, alopecia areata en hoofdhuidinfecties zoals ringworm. Daarnaast kan haarverlies ook een gevolg zijn van bepaalde medicijnen die gebruikt worden voor de behandeling van kanker, een hoge bloeddruk, artritis, depressie en/of hart- en vaatziekten.

3. Wat is de beste vitamine voor haaruitval en vermoeidheid?

De haargroei wordt gestimuleerd door biotine, vitamine C en D, ijzer en zink. Het nemen van een supplement is niet nodig als u geen aangetoond tekort heeft aan een bepaalde vitamine. Een teveel kan ook klachten zoals haaruitval veroorzaken.

4. Kan vermoeidheid veroorzaakt worden door een slechtwerkende schildklier?

Schildklierproblemen kunnen een waaier aan klachten veroorzaken. Van broze nagels tot haaruitval en van hartkloppingen tot vermoeidheid. Zowel een trage als overactieve schildklier hebben behandeling nodig. Als de schildklierwaarde gestabiliseerd is, nemen de klachten af en kan ook de haargroei zich herstellen.

5. Wordt haaruitval veroorzaakt door een gebrek aan zuurstof?

Als de doorbloeding of circulatie door bijvoorbeeld roken is beïnvloed, kan dat uiteindelijk tot haaruitval leiden. Het lichaam is zo geprogrammeerd dat eerst de vitale levensfuncties van zuurstof en voedingsstoffen worden voorzien, de haargroei is daar geen onderdeel van. Stoppen met roken kan een verbetering van de haargroei betekenen.

6. Is haaruitval door vermoeidheid tijdelijk?

Ja, in de meeste gevallen is het haarverlies omkeerbaar. Hoe snel uw haargroei zich herstelt hangt van verschillende factoren af. Binnen 6 maanden kan nieuwe haargroei zichtbaar worden, voordat uw haardos volledig is hersteld, kunnen 12 tot 18 maanden voorbijgaan.

7. Komt haaruitval door vermoeidheid vaak voor?

Vaak is het een combinatie van verschillende zaken die telogeen effluvium tot gevolg hebben. Een traumatische of stresserende gebeurtenis kunnen lichamelijke en geestelijke vermoeidheid veroorzaken. Het tijdig ondernemen van actie kan erger voorkomen.

8. Is haaruitval door vermoeidheid typisch iets voor vrouwen?

Nee, haaruitval en vermoeidheid kunnen iedereen overkomen. Iedereen heeft een bepaalde grens en als die wordt overschreden kunnen psychische en lichamelijke klachten ontstaan. De een is meer en langer bestand tegen stress dan een ander.

9. Kan het haarverlies terugkomen?

Ja, als u niet wilt dat het haarverlies terugkomt is ontspannen belangrijk. Geef stress geen of zo min mogelijk gelegenheid om uw dagelijks leven te beïnvloeden.