Haaruitval finasteride

Zoekt u informatie over haaruitval finasteride? Maakt u zich zorgen over haaruitval? U bent niet de enige. Veel mannen maken zich op een bepaald moment zorgen over hun haarlijn, inhammen en/of kruin. Tegen hun 35e heeft ongeveer twee derde van de mannen een zekere mate van haarverlies. Met de leeftijd van 50 is dat gestegen tot ruim 80%. Mannelijke haaruitval is grotendeels erfelijk bepaald en kan tot volledige kaalheid leiden. Erfelijke haaruitval kan met finasteride behandeld worden.

Werking haaruitval en finasteride

Finasteride, ook verkocht onder de merknaam Propecia, is een wetenschappelijk onderzocht en goedgekeurd medicijn voor de behandeling van erfelijke kaalheid. Finasteride mag niet verward worden met een wondermiddel tegen kaalheid. Er bestaat geen magische remedie die mannelijke kaalheid stopt. Wel kan finasteride een effectieve manier zijn om te voorkomen dat uw haar verder uitvalt, dit door het medicijn de omzetting van testosteron in DHT verhindert. Dihydrotestosteron, is een krachtig hormoon dat de haargroei versnelt en de haarzakjes vernietigd. Finasteride kan deze invloed afremmen. Een van voordelen van finasteride is de eenvoud van de behandeling. Dagelijks neemt u het middel in tablet vorm. Binnen 3 maanden zou u resultaat moeten zien. Finasteride is een van de weinige behandeling die klinisch getest en bewezen zijn. Het is aangetoond dat finasteride effectief helpt bij de hergroei van het haar bij zo’n 75% tot 85% van de mannen die het middel gebruiken.

Succes finasteride bij haaruitval

Finasteride geneest het haarverlies niet volledig. In plaats daarvan voorkomt het dat testosteron wordt afgebroken tot het hormoon dat alopecia androgenetica veroorzaakt, DHT. Als haargroeimiddel is finasteride alleen effectief zolang u de medicatie gebruikt. Hoe succesvol uw behandeling ook is en hoeveel haar u terugkrijgt, als u stopt met het gebruik van finasteride houdt de werking op. Dat betekent dat het haar na verloop van tijd weer zal uitvallen. Beschouw het middel als een manier om mannelijke kaalheid tijdelijk te stoppen of te verminderen. Overigens is de werking bij iedereen anders, waardoor het gewenste effect bij u uit kan blijven.

Risico’s haaruitval finasteride

Er bestaat geen medicijn dat volledig zonder bijwerkingen wordt ontwikkeld. Als u finasteride wilt gebruiken, is het belangrijk om te weten welke bijwerkingen u kunt verwachten. Hoewel slechts een klein percentage van de gebruikers last heeft van bijwerkingen, is het risico nooit helemaal uit te sluiten. Zo zijn er enkele dingen die u over het medicijn moet weten, voordat u het gaat gebruiken.

Tijdelijke en blijvende bijwerkingen

Een van de dingen waar u zich misschien zorgen over maakt, zijn ongewenste seksuele bijwerkingen. Erectiestoornissen, een afname van het libido en een lager ejaculatie volume zijn mogelijke neveneffecten van finasteride. Een enkele keer houden de bijwerkingen ook na het stoppen met finasteride aan. Andere gemelde bijwerkingen zijn gevoelige en vergrote borsten, depressiviteit, angst en allergische reacties. Als u zich zorgen maakt over bijwerkingen, moet u uw zorgverlener hiervan op de hoogte brengen, voordat u finasteride gaat gebruiken.

Haargroeimiddel voor mannen

Finasteride is een haargroeimiddel dat artsen uitsluitend aan mannen mogen voorschrijven. Het medicijn remt de schadelijke invloed van het DHT hormoon effectief af en stimuleert de haargroei. Door het risico op ernstige bijwerkingen mogen vrouwen geen finasteride gebruiken. Heeft u, als man een kinderwens? Ook dan wordt het gebruik van finasteride afgeraden, omdat de effecten op de ongeboren foetus onvoldoende duidelijk zijn. Heeft u na een periode van 3 maanden dat u het middel gebruikt nog geen zichtbaar effect? Spreek hierover met uw (huis)arts. In overleg kan overgestapt worden op een ander middel. Wilt u finasteride niet voor langere tijd gebruiken? Andere behandelingen, zoals een haartransplantatie, zijn prima als oplossing voor erfelijke kaalheid.

Haaruitval finasteride – FAQ

1. Is finasteride goed voor haaruitval?

Het is aangetoond dat finasteride haaruitval vermindert bij een ruime meerderheid van de mannen die het middel gebruiken. Niet alleen merkt gemiddeld 80% van de gebruikers dat het haarverlies verminderd, 60% tot 65% merkt bovendien een toename van de haargroei. Finasteride heeft een periode van 3 tot 4 maanden nodig om enig resultaat te tonen. U moet het middel blijven gebruiken.

2. Kan ik kaal worden als ik finasteride gebruik?

Als finasteride effect heeft, zult u niet kaal worden. Het is echter niet zo dat de werking van finasteride permanent is. Zodra u stopt om het middel te gebruiken, zet het haarverlies door.

3. Is het gebruik van finasteride gevaarlijk?

Finasteride is een goedgekeurd geneesmiddel dat aan mannen voorgeschreven mag worden om haaruitval te verminderen. Ondanks deze goedkeuring is er een zeker risico op bijwerkingen. De gradatie van de bijwerkingen varieert van mild tot heftig en van tijdelijk tot blijvend. Onschuldig is het middel zeker niet.

4. Hoe moet ik finasteride gebruiken?

Finasteride wordt geleverd in tabletvorm. Dagelijks neemt u de voorgeschreven dosering. Neem nooit zomaar een extra dosis of meerdere tabletten tegelijkertijd. Bent u een dosis vergeten? Sla deze dan over en ga de volgende dag verder met uw gebruikelijk doseerschema.

5. Worden de kosten van finasteride vergoed?

Wanneer finasteride als haargroeimiddel wordt voorgeschreven, worden de kosten niet vergoed.

6. Wat is een alternatief voor finasteride?

Heeft finasteride niet het gewenste effect of heeft u teveel last van bijwerkingen, dan kan een arts andere middelen voorstellen. Dutasteride of minoxidil zijn eveneens goedgekeurde en bewezen haargroeimiddelen die gebruikt worden bij alopecia androgenetica.

7. Hoeveel finasteride moet ik dagelijks gebruiken?

Bij haaruitval wordt een dagelijkse dosering van 1 mg geadviseerd. Continu gebruik is nodig om het resultaat na een periode van minimaal 3 maanden te beoordelen.

8. Is finasteride het risico op bijwerkingen waard?

Studies hebben aangetoond dat finasteride ook op langere termijn veilig te gebruiken is. Niet iedereen is overgevoelig voor een van de bestanddelen. Uiteraard kan het dagelijks gebruik van medicijnen onwenselijk zijn. U kunt overwegen om andere oplossingen bij haaruitval te onderzoeken.

9. Wie kan finasteride beter niet gebruiken?

Finasteride kan worden voorgeschreven aan gezonde mannen van 18 jaar en ouder. Het middel wordt niet aanbevolen en/of voorgeschreven aan vrouwen of kinderen. Sommige mensen komen door onderliggende aandoeningen niet voor het middel in aanmerking. Uw arts kan advies geven.