Haaruitval foliumzuur

Zoekt u informatie over haaruitval foliumzuur? Van zwangere vrouwen is bekend dat ze een waarneembare gloed op hun huid hebben en het haar is meestal ook glanzender en veerkrachtiger dan voor de zwangerschap. Artsen schrijven dit effect toe aan foliumzuur dat een belangrijk bestanddeel is van prenatale vitamines. Een toenemend aantal artsen suggereert dat het verbeteren van de vitamine B11, foliumzuur, waarde belangrijk is voor iedereen en een meerwaarde heeft in de strijd tegen haaruitval.

Foliumzuur en haaruitval

Vitamine B11, foliumzuur, komt van nature voor in bepaalde voedingsmiddelen zoals donkere bladgroenten en peulvruchten. Het is essentieel voor de aanmaak van rode bloedcellen en de groei van nieuwe cellen, inclusief het haar en de nagels. De rol die foliumzuur in uw lichaam heeft is buitengewoon belangrijk. Wanneer u de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 400 mcg binnenkrijgt, kan foliumzuur wonderbaarlijke resultaten op uw lokken hebben.

Voordelen foliumzuur haargroei

Het gebruik van foliumzuur beïnvloedt uw haargroei op verschillende manieren. De voordelen die de vitamine heeft zijn interessant, maar helaas vaak nog te onbekend:

• De haargroei wordt gestimuleerd om nieuwe cellen te generen.
• Voorkomt vroegtijdige vergrijzing. Foliumzuur houdt de niveaus van zuurstofrijke rode bloedcellen op het gewenste peil. Zonder foliumzuur zouden deze cellen een overproductie kunnen veroorzaken, wat de pigmentveranderingen in het haar tot gevolg heeft.
• Haaruitval wordt voorkomen. Als uw lichaam onvoldoende foliumzuur binnenkrijgt, gaan de essentiële voedingsstoffen eerst naar de meer vitale organen. Een gezonde haargroei wordt aan het lot overgelaten.
• Verdikt haar. Een tekort aan foliumzuur kan in verband worden gebracht met dunner wordend haar. Foliumzuur stimuleert de cel productie waardoor haar weer voller en dikker groeit.
• Voegt extra glans toe. Een gezonde foliumzuur waarde maakt dat voedingsstoffen goed over het lichaam worden verdeeld. Als gevolg hiervan heeft een gezonde haardos de neiging om er glanzender uit te zien.

Overwegingen bij het gebruik van foliumzuur

Te veel, maar ook te weinig foliumzuur kan ongewenste effecten veroorzaken. Een zogenaamde overdosis kan leiden tot klachten, zoals hoofdpijn, uitslag, misselijkheid en huidreacties. Tenzij u een foliumzuur tekort heeft dat door een arts is vastgesteld, is het niet nodig om zelf voor een supplement te kiezen. Supplementen kunnen helpen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 400 mcg per dag te halen, het heeft echter geen nut als u geen tekort heeft. Gebruikt u meer dan de dagelijkse dosis dan betekent dat niet dat uw haar sneller of voller groeit.

Foliumzuur gebruiken voor een gezonde haargroei

Als u last heeft van voortijdige vergrijzing of als u uw haargroei wilt bevorderen kunt u de dagelijkse hoeveelheid foliumzuur die u binnenkrijgt in het oog houden. Probeer dit te doen door het eten van voedingsmiddelen die van nature rijk aan foliumzuur zijn. Vitamine B11 zit onder meer in broccoli, donkergroene bladgroenten, peulvruchten en eieren. Een aantal manieren om ervoor te zorgen dat u aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid komt:

• Neem dagelijks een vitamine: foliumzuur wordt bijna altijd geleverd in de vorm van in water oplosbare multivitaminen. Met name vitamine B-complex is goed voor onder andere de haargroei en is voorzien van voldoende vitamine B11.
• Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan foliumzuur.
• Houdt de stressniveaus laag. Stress verzwakt het natuurlijke immuunsysteem en kan haaruitval tot gevolg hebben.

Haaruitval door foliumzuur voorkomen

De kans dat haaruitval enkel en alleen een gevolg is van een tekort aan vitamine B11 is zeer klein. In de meeste gevallen is een andere stresserende of traumatische gebeurtenis hiervan de oorzaak. Dat neemt niet weg dat u met een uitgebalanceerd en verantwoord voedingspatroon direct invloed heeft op een gezonde haargroei. In combinatie met regelmatig bewegen houdt u de verschillende lichaamsfuncties in goede conditie en hoeft u zich geen zorgen te maken over haaruitval.

Haaruitval foliumzuur – FAQ

1. Helpt foliumzuur bij haaruitval?

Foliumzuur helpt bij een gezonde celgroei. Dit bevat onder meer de cellen die van invloed zijn op de haargroei en de groei van nagels. Bovendien helpt foliumzuur de rode bloedcellen gezond te houden.

2. Hoe zijn foliumzuurtabletten van invloed op haaruitval?

Als u een bewezen tekort heeft aan foliumzuur, kan dit met een supplement aangevuld worden. De haargroei kan zich herstellen. Overigens is foliumzuur niet de juiste oplossing als de oorzaak van het haarverlies anders is.

3. Kan ik teveel foliumzuur gebruiken?

Een zogenaamde ‘overdosis’ foliumzuur kan geen kwaad. Wel kan een hoge vitamine B11 waarde een tekort aan vitamine B12 verbergen.

4. Is foliumzuur belangrijk voor mannen?

Foliumzuur is belangrijk voor iedereen, zowel kinderen als volwassenen. Het is vooral belangrijk voor een goede celdeling. Mannen die dagelijks voldoende foliumzuur binnen krijgen hebben ruim 30% kans op minder abnormale of afwijkende zaadcellen.

5. Waarom wordt foliumzuur in combinatie met methotrexaat voorgeschreven?

Methotrexaat is een geneesmiddel dat in lage doseringen wordt voorgeschreven om ontstekingsreacties door o.a. reuma tegen te gaan. Het is van methotrexaat bekend dat haaruitval een van de bijwerkingen kan zijn. Door 24 uur na het nemen van methotrexaat, foliumzuur te nemen wordt de kans op bijwerkingen door methotrexaat verminderd. Dit overigens zonder dat de anti-reumatische werking wordt aangetast.

6. Waarom schrijven artsen foliumzuur voor?

Vitamine B11 zit vooral in groenten en volkorenproducten. Het is een onmisbare vitamine voor het bloed, uw zenuwen en de ontwikkeling van het zenuwstelsel van een foetus. Daarnaast gaat foliumzuur de vervelende bijwerkingen van andere medicijnen tegen.

7. Kan ik foliumzuur veilig gebruiken?

Ja, foliumzuur heeft geen nadelige werking. Pas wel op voor een overdosis. Uw haar gaat hier niet sneller of anders van groeien.

8. Wat zijn de bijwerkingen van foliumzuur?

Hoewel een dagelijkse dosis tot 5 mg veilig is, kunt u gevoelig zijn. Sommige mensen krijgen last van buikkrampen, diarree, huiduitslag, slaapstoornissen, prikkelbaarheid, verwardheid, misselijkheid, maagklachten, gedragsveranderingen en huidreacties. De meeste bijwerkingen zijn zeldzaam en doorgaans van korte duur.

9. Hoelang duurt het voordat foliumzuur begint te werken?

Als u foliumzuur krijgt voorgeschreven om een aangetoond tekort aan te vullen, merkt u vaak al binnen 24 uur na het nemen van het eerste supplement verbetering. Eventuele klachten, waaronder haaruitval nemen geleidelijk aan af. Gebruik een supplement regelmatig en zolang uw (huis)arts dit heeft voorgeschreven.