Haaruitval geïrriteerde hoofdhuid

Wilt u meer weten over haaruitval geïrriteerde hoofdhuid? Bent u bang dat een geïrriteerde hoofdhuid haaruitval veroorzaakt? Hoewel sommige huidaandoeningen die een geïrriteerde of jeukende hoofdhuid haarverlies kunnen veroorzaken, is een geïrriteerde huid op zichzelf niet direct aan haarverlies gerelateerd. Een geïrriteerd gevoel kan op meerdere manieren ontstaan en kan behandeld worden.

Oorzaken haaruitval geïrriteerde hoofdhuid

Hoofdhuid irritaties zijn meestal onschuldig en gaan vanzelf over. Dat betekent niet dat u zichzelf geen zorgen hoeft te maken over haaruitval. Laat bij aanhoudende irritaties en haaruitval de oorzaak vaststellen. In sommige gevallen is er sprake van:

• Een huidaandoening die huidirritaties veroorzaakt. Voorbeelden hiervan zijn folliculitis, seborroïsch eczeem of ringworm.
• U gebruikt een te sterke shampoo die uw huid en haar irriteert, met jeuk en ongemakken tot gevolg.
• Stof, vuil of andere verontreinigende stoffen kunnen de huid tijdelijk irriteren. Dit gevoel verdwijnt uiteindelijk vanzelf.
• Minder vaak heeft iemand te maken met een huidziekte zoals psoriasis, waar een medische behandeling bij nodig is.

Deze oorzaken kunnen gepaard gaan met tijdelijk haarverlies. Gelukkig zijn de meeste situaties goed te behandelen met medicatie en vrij verkrijgbare zorgproducten.

Behandeling haaruitval door geïrriteerde hoofdhuid

Folliculitis, seborroïsch eczeem of ringworm zijn drie van de meest voorkomende oorzaken van een geïrriteerde hoofdhuid. De aandoeningen zijn vrij eenvoudig te behandelen met orale antischimmelmedicatie, shampoo en/of antibacteriële lotions. Haaruitval als gevolg van huidirritaties wordt telogeen effluvium genoemd. Als de oorzaak van het haarverlies wordt behandeld dan zal de haargroei zich na enkele maanden vanzelf herstellen.

Jeukende hoofdhuid door agressieve haarverzorgingsproducten

Soms kunnen de synthetische chemicaliën in shampoos, haarsprays en andere haarstyling- en verzorgingsproducten jeuk veroorzaken. In extreme gevallen gaat de jeuk gepaard met haarverlies. Deze vorm van haaruitval is niet permanent. Als u tijdig actie onderneemt door de oorzaak van de jeuk en haaruitval aan te pakken ziet u de haargroei zich vanzelf herstellen. Het volledige herstel van de haardos kan tot 18 maanden duren. De makkelijkste manier om een jeukende hoofdhuid als gevolg van shampoos te behandelen, is door over te schakelen naar een veilig en minder irriterend alternatief. Mild reinigende shampoos en conditioners kunnen in principe dagelijks gebruikt worden.

Andere oorzaken van een geïrriteerde hoofdhuid

De meeste gevallen van jeukende hoofdhuid kunnen met eenvoudige aanpassingen opgelost worden. Het overschakelen op minder agressieve shampoos en haarstylingsproducten en het behandelen van ontstekingen door middel van medicatie, vermindert het haarverlies en stabiliseert de haargroei. Sommige vormen van jeuk op de hoofdhuid kunnen langere tijd aanhouden. Jeuk kan een gevolg zijn van een auto-immuunaandoening zoals psoriasis of lupus. Als u last heeft van herhalende of aanhoudende jeuk op de hoofdhuid en u de oorzaak niet zelf kunt achterhalen, raadpleeg dan een (huis)arts. Zeker als de jeuk met haarverlies gepaard gaat, is het van belang om de oorzaak te weten. Een arts kan eventuele gezondheidsproblemen aanwijzen of uitsluiten.

Raak niet in paniek

Een jeukende hoofdhuid kan op veel dingen wijzen en is niet iets waar u direct over in paniek moet raken. Van tijdelijke irritaties door zonnebrand tot haar dat gewassen moet worden. Vaak is een geïrriteerde hoofdhuid onschuldig en hoeft u niet over haarverlies in te zitten. Wanneer de jeuk aanhoudt en u dagelijks meer dan 100 haren verliest, is het verstandig om naar een arts te gaan. Onderzoek naar de oorzaak van het haarverlies en/of de jeuk is nagenoeg pijnloos. Binnen enkele dagen kent de arts de oorzaak en kan een behandeling gestart worden. Vaak is het zaak om de uitlokkende factor te behandelen of weg te nemen. Als dit is gebeurd kan de haargroei zich herstellen. Het duurt meerdere maanden tot u verbetering ziet.

Haaruitval geïrriteerde hoofdhuid – FAQ

1. Waarom doet mijn hoofdhuid pijn en valt mijn haar uit?

Een pijnlijke, jeukende, schilferende en geïrriteerde hoofdhuid kan een teken van een infectie of een chronische huidaandoening zijn. Soms houden deze symptomen verband met haaruitvalstoornissen. Praat met uw huisarts als het geïrriteerde gevoel niet weggaat.

2. Hoe kan ik een geïrriteerde hoofdhuid verzachten?

Er zijn meerdere middelen die effectief kunnen zijn bij een jeukende hoofdhuid en waar u geen medische behandeling voor nodig heeft. Behandel de hoofdhuid met appelcider azijn, kokosolie, pepermunt olie of tea tree olie. Ook shampoos met zinkpyrithion en ketoconazol shampoo kunnen het geïrriteerde gevoel verminderen.

3. Waarom is mijn hoofdhuid ontstoken?

Migraine, spanningshoofdpijn en auto-immuunziekten zoals psoriasis kunnen er voor zorgen dat de hoofdhuid ontsteekt, geïrriteerd en pijnlijk aanvoelt. Zonnebrand, huiduitslag, wonden en insectenbeten zijn regelmatig de oorzaak van een gevoelige hoofdhuid.

4. Kan angst hoofdhuid irritaties veroorzaken?

Wanneer angst toeslaat, kan de stressreactie van uw lichaam in overdrive gaan. Dit kan uw zenuwstelsel aantasten en gevoelsmatige symptomen zoals een branderig gevoel of jeukende huid veroorzaken. Dit gevoel kunt u overal op de huid ervaren, inclusief uw armen, benen, gezicht en hoofdhuid.

5. Wat doodt schimmel op de hoofdhuid?

Schimmeldodende shampoos doden bacteriën en schimmels op de hoofdhuid en stoppen ontstekingen. Verschillende shampoos zijn vrij verkrijgbaar. Kies voor een shampoo met antischimmel ingrediënten zoals ketoconazol, seleniumsulfide en zinkpyrithion.

6. Waarom is mijn hoofdhuid jeukend en hobbelig?

Seborroïsch eczeem is een veelvoorkomende aandoening die een rode, jeukende en schilferige huid veroorzaakt. De huiduitslag komt vaak voor op de hoofdhuid of in de buurt van de haarlijn. Seborroïsch eczeem kan er vet of schilferachtige uitzien en in ernstige gevallen bultjes rond de haarlijn veroorzaken. Als de aandoening onbehandeld blijft, kan haaruitval optreden.

7. Hoe kunnen de poriën van mijn hoofdhuid verstopt raken?

Verstopping van de poriën vindt plaats als talg zich ophoopt. In combinatie met zweet, shampoo en haarstyling resten en dode huidcellen zijn de poriën niet meer in staat zuurstof en voedingsstoffen op te nemen. Op de huid kunnen schilfers ontstaan en de huid kan jeukend aanvoelen.

8. Hoe wordt folliculitis behandeld?

Met behulp van vrij verkrijgbare antibiotische crèmes, gels en zalven kunnen helpen bij het behandelen van folliculitis. Het beste zijn antibiotische crèmes die op snij- en schaafwonden worden aangebracht. Raak de huid niet met uw vingers aan, maar breng de crème met een schoon wattenstaafje aan. Gebruik niet meer van de crème dan dat de verpakking vermeld en gebruik het alleen op geïrriteerde plaatsen.