Haaruitval genetisch

Is haaruitval genetisch of is er misschien een andere oorzaak? Erfelijke kaalheid is de meest voorkomende oorzaak van haaruitval. Het is geen ziekte maar een natuurlijke aandoening die wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische aanleg, hormoonspiegels en het lichamelijke verouderingsproces. Alopecia androgenetica is de wetenschappelijke benaming voor haaruitval die genetisch is.

Genetisch haarverlies

Erfelijke haaruitval treedt op in een voorspelbaar patroon dat wordt aangeduid als mannelijke kaalheid en/of vrouwelijke kaalheid. Bij mannen is het haarverlies vaak in de leeftijd tussen 20 en 30 jaar zichtbaar. Ongeveer 80% van alle mannen ervaart op een leeftijd van 80 jaar haaruitval. Vrouwen worden pas op latere leeftijd met genetisch haarverlies geconfronteerd. Alopecia androgenetica is wereldwijd de meest bekende oorzaak van haarverlies.

• Mannelijke haaruitval genetisch. Genetisch haarverlies komt in de ene familie vaker voor dan in de andere. Erfelijkheid komt zowel van moeders- als vaderskant. De haarlijn trekt zich langzaam, maar zeker terug, de inhammen worden dieper en de kruin kan gaan kalen. Zonder behandeling kunnen mannen volledig kaal worden.
• Vrouwelijke haaruitval genetisch. Omstreeks de menopauze verandert er veel binnen de vrouwelijke hormoonhuishouding. Overgevoeligheid voor het androgene DHT hormoon zorgt voor verspreide haaruitval en uitdunning van de haardos. Vrouwen worden zelden tot nooit volledig kaal.

Andere oorzaken van haaruitval

Naast genetica kunnen andere factoren bijdragen aan haarverlies bij mensen van elk geslacht. Vrouwen merken vaak haaruitval na de menopauze als gevolg van hormonale veranderingen, terwijl mannen vaak al op jonge leeftijd beginnend haarverlies opmerken.

• Alopecia areata. Pleksgewijze kaalheid is een auto-immuunaandoening die zowel bij kinderen als volwassenen voorkomt.
• Trichotillomanie, ook wel haartrekstoornis genoemd. Dit is een psychische aandoening waarbij mensen zelf het haar uittrekken.
• Medische aandoeningen zoals ringworminfecties en huidaandoeningen kunnen ook tot haaruitval leiden.
• Medicatie en medische behandelingen. Een groot aantal medicijnen heeft haaruitval als bijwerking. Dit zijn onder andere antidepressiva, bloeddrukverlagers, jicht medicatie en geneesmiddelen voor reuma.
• Orale anticonceptie. Vrouwen die de pil gebruiken, kunnen tijdelijk haarverlies ervaren.
• Fysieke en psychische stress of een traumatische gebeurtenis.
• Voedingstekorten. Het niet krijgen van voldoende eiwitten of andere essentiële voedingsstoffen zoals zink kan een negatieve invloed hebben op uw haargroei.

Genetische haaruitval afremmen

In tegenstelling tot veel andere vormen van haarverlies, is erfelijke kaalheid permanent. Er is weinig dat u kunt doen om het te stoppen. Wel zijn er verschillende manieren om het haarverlies te vertragen:

• Gebruik van haargroeimiddelen. Middelen als dutasteride, finasteride en minoxidil zijn vaak de eerste behandeling.
• Aanpassing leefgewoonten. Probeer om een uitgebalanceerd dieet te volgen, voldoende te slapen, stress te beperken en regelmatig te sproten. Dit ondersteunt uw lichamelijke en geestelijke gezondheid.
• PRP-behandeling. Een behandeling met bloedplaatjesrijke plasma injecties kunnen de haargroei stimuleren. De injecties worden gegeven in de gebieden met haaruitval.
• Lasertherapie. Genetisch haarverlies kan verbeterd worden met lasertherapie. Regelmatige behandelingen zijn nodig om het gewenste effect te bereiken en bewaren.

Haartransplantatie bij genetisch haarverlies

De meeste behandelingen bij erfelijke kaalheid hebben tijdelijke resultaten. Wanneer u een duurzame en blijvende oplossing zoekt, is een haartransplantatie een goede behandelmogelijkheid. De operatieve ingreep wordt door haarklinieken in binnen- en buitenland aangeboden. Tarieven variëren, net zoals de resultaten die bereikt worden. Een haartransplantatie is een dure ingreep die niet door uw zorgverzekeraar wordt vergoed. Het is anderzijds ook de enige behandelmethode waarbij nieuwe haargroei op kale plekken mogelijk wordt gemaakt. U hoeft voor een haartransplantatie niet in een ziekenhuis of kliniek opgenomen te worden. Behandeling is poliklinisch en u herstelt in uw eigen omgeving van de ingreep. Resultaat van de ingreep is niet direct zichtbaar. Om te beoordelen de haartransplantatie het gewenste resultaat heeft opgeleverd, heeft u geduld nodig. Twaalf maanden na de operatie kan het resultaten beoordeeld worden.

Haaruitval genetisch – FAQ

1. Hoe weet ik of mijn haarverlies genetisch bepaald is?

Erfelijke kaalheid begint met het dunner worden van het haar en ontwikkelt zich vaak tot volledige haaruitval op delen van de hoofdhuid. Haren op het kussen, in het doucheputje en in een borstel zijn niet altijd even betrouwbaar als kenmerken van alopecia androgenetica. Laat de oorzaak van haarverlies vaststellen door een (huis)arts.

2. Kan genetisch haarverlies genezen worden?

Er is geen remedie voor erfelijk haarverlies, maar behandeling kan helpen het haarverlies te vertragen of te stoppen. Erfelijke haaruitval is ongevaarlijk en vormt geen gevaar voor uw gezondheid.

3. Wanneer moet ik me zorgen maken over haaruitval?

Raadpleeg uw arts als u zich zorgen maakt over de hoeveelheid haar die u dagelijks verliest. Een geleidelijk dunner wordende bovenkant, het verschijnen van vlekkerige of kale plekken op uw hoofdhuid en haarverlies over het hele lichaam zijn tekenen dat er mogelijk sprake is van een onderliggende aandoening.

4. Kan mijn haar teruggroeien bij alopecia androgenetica?

Het haarverlies is niet omkeerbaar. De invloed van het androgene DHT hormoon heeft een verwoestende invloed op de haarzakjes. Wanneer er geen actie wordt ondernomen zet het haarverlies zich onverminderd door en kan volledige kaalheid optreden.

5. Hoe kan ik genetisch haarverlies verslaan?

Erfelijke kaalheid is niet te verslaan. Wel zijn er dingen die u kunt doen om haaruitval te beperken. Vraag uw arts om een haargroeimiddel. Deze middelen verbeteren de doorbloeding en zorgen ervoor dat de invloed van DHT wordt afgeremd. Ook kunt u overwegen om een anti DHT-shampoo en conditioner te gebruiken. Een van de bekendste behandelingen is de haartransplantatie. Deze ingreep herstelt de haargroei en uw zelfvertrouwen.

6. Werkt een haartransplantatie bij iedereen?

Nee, de techniek is alleen succesvol als u over voldoende donorhaar beschikt en verder in goede gezondheid verkeert. Haartransplantaties worden bijna altijd alleen bij alopecia androgenetica gedaan. Tijdelijk haarverlies wordt niet met een chirurgische ingreep behandelt.

7. Wat is de beste behandeling voor erfelijke kaalheid?

De keuze voor een behandeling is persoonlijk. De een gebruikt liever een haargroeimiddel, terwijl de ander mesotherapie bij haaruitval ondergaat. Niet iedereen onderzoekt bij beginnende haaruitval de mogelijkheden van een haartransplantatie. Laat u adviseren door ervaren specialisten en lees behandelervaringen van anderen.

8. Worden behandelingen bij genetisch haarverlies vergoed?

Nee, de basisverzekering vergoed deze behandelingen niet. Genetisch haarverlies is geen medische noodsituatie. Een enkele keer biedt een aanvullende zorgverzekering beperkte mogelijkheden, waarvoor u aan bepaalde voorwaarden moet voldoen.