Haaruitval gestopt met pil
Wilt u meer weten over haaruitval gestopt met pil? Er zijn veel vormen van anticonceptie, maar een van de meest populaire is in de vorm van een pil. Deze pillen werken door het onderdrukken of verhogen van bepaalde soorten hormonen. De effecten van deze hormonen op het lichaam beperken zich niet alleen tot de baarmoeder. Met name de haargroei is gevoelig voor orale anticonceptie. Tijdens het gebruik van de pil kunt u veranderingen zien in uw haargroei, maar ook als u stopt met de pil kan haaruitval optreden.
Stoppen met het gebruik van de pil
Het grootste deel van de vrouwen merkt niet al te veel verschil na het stoppen met de pil. Dit is anders als u pil om specifieke reden, zoals het verlichten van krampen of acne gebruikt. Deze symptomen kunnen terugkomen als u de pil niet langer gebruikt. De bijwerkingen van het stoppen met orale anticonceptie zijn afhankelijk van wat voor soort pil u heeft gebruik en de dosering. Zo kunnen twee vrouwen die exact dezelfde pil gebruikt hebben, totaal verschillende ervaringen hebben als ze stoppen. Toch zijn er enkele veelvoorkomende veranderingen die in uw lichaam kunnen optreden als u stopt met het gebruik van de pil. Wat kunt u wel en niet verwachten?
Haaruitval na stoppen met de pil
Als u van anticonceptiepil verandert of er helemaal mee stopt, kan dit telogeen effluvium veroorzaken. Een tijdelijke vorm van haaruitval waarbij grote hoeveelheden haar tegelijk uitvallen. Telogeen effluvium verdwijnt meestal binnen zes maanden, nadat uw lichaam zich heeft aangepast aan het feit dat u geen anticonceptie gebruikt. Sommige vrouwen met hormonaal gerelateerd haarverlies, voordat ze met de pil begonnen kunnen merken dat het haarverlies terugkomt. Aan de andere kant kunnen sommige vrouwen meer haar krijgen, maar niet noodzakelijkerwijs op hun hoofd. Donkere, grove haren kunnen op ongewenste plekken zoals het gezicht, de rug en de borst verschijnen als het lichaam te veel androgenen produceert. PCOS is hiervan de meest voorkomende boosdoener.
Laag vitamine D niveau
Een groot aantal vrouwen dat stopt met het nemen van anticonceptiepillen ervaart een daling van het vitamine D niveau. Stopt u met de pil? Laat uw arts of specialist dit weten en vraag naar manieren waarop u dagelijks voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Een tekort aan vitamines kan op den duur broos en droog haar, maar ook haaruitval veroorzaken.
Tijdelijk haarverlies na stoppen anticonceptie
Haarverlies dat gerelateerd is aan het stoppen met de pil, zou na zes maanden moeten afnemen en stoppen. Direct na het stoppen met anticonceptie is het niet ongebruikelijk dat veel haar in een keer uitvalt. Uw lichaam maakt een hormonale stress situatie door. Dit uit zich onder andere in de vorm van tijdelijk telogeen effluvium. In de meeste gevallen herstelt de haargroei zich als de hormoonspiegels in balans zijn. Overigens krijgt niet iedere vrouw na het stoppen met de pil, te maken met haaruitval.
Praten over haaruitval
Wilt u stoppen met de pil of bent u recent gestopt en heeft u vragen over eventuele bijwerkingen zoals haaruitval? Maak een afspraak bij uw huisarts of specialist. Deze kent uw medische achtergrond en gezondheidstoestand. Bloedonderzoek kan andere aandoeningen of ziekten uitsluiten en een arts kan advies geven over het haarverlies. Het is geruststellend om te weten dat telogeen effluvium omkeerbaar is. Na een aantal maanden neemt het haarverlies af en herstelt de haargroei zich. Eventueel kan de haargroei gestimuleerd worden door het gebruik van minoxidil lotion. Ook een afwisselend en gezond voedingspatroon is van invloed op een gezonde en sterke haargroei.
Haaruitval gestopt met pil – FAQ
1. Veroorzaakt het stoppen met de pil haaruitval?
Als u van anticonceptiepil verandert of het gebruik stopt kan dit telogeen effluvium veroorzaken. Een tijdelijke vorm van haarverlies als gevolg van fysieke of psychische stress. Het haarverlies stopt binnen enkele maanden. Ook nieuwe haargroei ontwikkelt zich na verloop van tijd.
2. Hoelang duurt haaruitval na het stoppen met anticonceptie?
Haaruitval als gevolg van telogeen effluvium duurt ongeveer zes maanden. Direct na het stoppen met anticonceptie is het niet ongebruikelijk dat veel haar in een keer uitvalt.
3. Wat zijn de bijwerkingen van het stoppen met anticonceptie?
Bijwerkingen van het stoppen met de pil zijn onder andere veranderingen in de menstruatiecyclus, krampen tijdens de eisprong, PMS, stemmingswisselingen, gewichtsveranderingen, acne, ongewenste haargroei en haaruitval.
4. Kan hormonale haaruitval gestopt worden?
Als uw hormonen uit balans zijn, bijvoorbeeld als gevolg van de menopauze, kan dat haaruitval veroorzaken. Een (huis)arts kan een vorm van hormoontherapie voorstellen. Mogelijke behandelingen zijn het gebruik van de pil en hormoonvervangende therapie voor progesteron of oestrogeen.
5. Moet ik het gebruik van de pil afbouwen of kan ik zo stoppen?
U kunt van de een op de andere dag besluiten om de pil niet langer te gebruiken. Afbouwen is niet nodig. Bij heftige of onbekende bijwerkingen kunt u contact opnemen met de huisarts.
6. Kan ik haaruitval opvangen met extra vitamines?
Haaruitval door het stoppen met de pil is een vorm van telogeen effluvium. Uw lichaam maakt een fysiek trauma door en moet wennen aan de nieuwe situatie. Wanneer u geen aantoonbaar vitamine tekort heeft, is het nemen van supplementen vaak overbodig. Een teveel is immers ook van invloed op de haargroei.
7. Hoelang duurt het voordat hormonen in balans zijn na het stoppen met de pil?
Sommige vrouwen ervaren geen nadelige symptomen of bijwerkingen na het stoppen met orale anticonceptie. Anderen voelen en merken de effecten wel, terwijl het lichaam zich aanpast aan de nieuwe situatie. Het kan een paar weken tot enkele maanden duren voordat de menstruatiecyclus weer normaal is.
8. Welke supplementen moet ik nemen na het stoppen met anticonceptie?
Met name supplementen die rijk zijn aan visolie, vitamine D en omega-3 en 6 vetzuren zijn goed voor de overgang die uw lichaam doormaakt. De supplementen kunnen voor een betere hormoonbalans zorgen en u komt zonder noemenswaardige bijwerkingen van de pil af.
9. Op welke leeftijd moet ik stoppen met de pil?
Het is prima om tot de leeftijd van 50 jaar door te gaan met het gebruik van de pil. Dit zolang u geen risicofactoren voor hartaandoeningen heeft. Ook roken, obesitas, diabetes en een hoog cholesterol gehalte zijn hierop van invloed.