Zoekt u informatie over haaruitval herstellen? Haaruitval kan een symptoom zijn van stress, maar het gebeurt ook na een zwangerschap, als bijwerking van een medische behandeling of als gevolg van een onderliggende ziekte. Als u haarverlies ervaart met kale plekken tot gevolg of grote plukken haar die uitvallen, raadpleeg u uw huisarts of dermatoloog voor een onderzoek. Of het haarverlies dat u heeft het gevolg is van een blijvende of tijdelijke aandoening, er zijn dingen die u kunt doen om uw haar te beschermen. Haaruitval herstellen kan op diverse manieren.

Haaruitval voorkomen

Om ervoor te zorgen dat uw haar minder snel uitvalt, kunt u thuis een paar praktische tips opvolgen die goed zijn voor de gezondheid van uw haar:

• Haar niet strak trekken. Kapsels zoals strakke vlechten en strak getrokken paardenstaarten kunnen het haar beschadigen.
• Vermijd warme stylingapparatuur. Zet een föhn of stijltang niet direct op het haar en gebruik deze apparaten niet op de warmste stand.
• Niet bleken of met chemische producten behandelen.
• Gebruik een mild reinigende shampoo en conditioner die past bij uw haar- en huidtype.
• Borstel of kam het haar met een zachte borstel.
• Probeer dagelijks de ADH vitamines en mineralen binnen te krijgen.
• Hoofdhuidmassages om de doorbloeding te verbeteren.

Haaruitval is helaas niet bij iedereen helemaal te voorkomen. Stressfactoren, maar ook erfelijk haarverlies zijn zaken die u snel of eenvoudig kunt beïnvloeden. Haaruitval herstellen is mogelijk al moet u daarvoor wel de oorzaak van het haarverlies kennen.

Haaruitval herstellen bij vrouwen

Haarverlies bij vrouwen wordt meestal veroorzaakt door genetische factoren, schildklieraandoeningen, veroudering, stress, vitaminegebrek en/of hormonale aandoeningen. Bijna een derde van de vrouwen krijgt in hun leven te maken met haaruitval. Uw arts kan een paar behandelingen voorstellen om verder haarverlies te voorkomen of om de haargroei te stimuleren:

• Een haargroeimiddel zoals Minoxidil of de Diane pil.
• Hormoonvervangende therapie.
• IJzer- en/of voedingssupplementen als het haarverlies een gevolg is van een tekort.
• Medicatie om de schildklier- of andere aandoening te behandelen.
• Haartransplantatie.

Haaruitval herstellen bij mannen

Mannen hebben vaker met haaruitval te maken dan vrouwen. Meer dan 50% van de mannen ervaart haaruitval voor het 50e levensjaar. De meest voorkomende oorzaak is alopecia androgenetica of erfelijke kaalheid. Behandelingen die artsen adviseren om het haarverlies te herstellen zijn:

• Het gebruik van Dutasteride, Finasteride of Minoxidil.
• FUT of FUE haartransplantatie.
• Micro haar pigmentatie.
• Mesotherapie.

De voorgestelde behandeling is afhankelijk van de oorzaak van haaruitval. Iedere behandeltechniek heeft voorwaarden, waardoor helaas niet iedereen een positief behandeladvies krijgt.

Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes om haaruitval te herstellen

Wanneer u zich zorgen maakt over haaruitval, kunt u een huismiddeltje proberen om verder haarverlies te voorkomen. Het is belangrijk om de oorzaak van het haarverlies te laten onderzoeken. Ondertussen kunt u een paar dingen doen:

• Pas op met supplementen. Net zoals een voedingstekort haaruitval kan veroorzaken, kan een overvloed dat ook doen. Gebruik een supplement dat zich op de haargroei richt en vitamine B-complex bevat.
• Hoofdhuidmassage. De doorbloeding van de hoofdhuid en de onderliggende weefsels wordt met een massage gestimuleerd, waardoor de haarzakjes van voedingsstoffen en zuurstof worden voorzien.
• Stop met roken. Ingrediënten van tabaksproducten verouderen de lichaamscellen sneller. Uw haar wordt broos en is gevoelig voor beschadigingen.

Haaruitval succes herstellen

Haaruitval is een veel voorkomend probleem en kan veel oorzaken hebben. Geconfronteerd worden met haarverlies is niet prettig en beïnvloedt soms het dagelijks leven. Met de juiste aanpak zijn er behandelingen die haaruitval stoppen en zelfs gedeeltelijk terug laten groeien. Van huismiddeltjes en veranderingen in uw levensstijl tot het gebruik van haargroeimiddelen. Haaruitval succesvol herstellen is mogelijk, tenzij u te lang wacht met het ondernemen van actie.

Haaruitval herstellen – FAQ

1. Wat is de beste manier om haaruitval te herstellen?

De oorzaak wegnemen of behandelen is de beste manier om haaruitval te herstellen. Laat haaruitval onderzoeken om de oorzaak te kennen. Alleen dan is het mogelijk om een behandeling te kiezen.

2. Wat kan ik doen bij vrouwelijke haaruitval?

Minoxidil is een groeimiddel dat de haaruitval kan vertragen of stoppen. In sommige gevallen wordt de haargroei verbetert. De effecten verdwijnen als u het middel niet langer gebruikt. Vrouwen met pleksgewijze kaalheid, alopecia areata kunnen behandeld worden met corticosteroïden crème of injecties. Bij tijdelijk haarverlies kan het gebruik van een haarwerk of pruik een oplossing bieden.

3. Kan haar teruggroeien na een stressperiode?

Het haarverlies doet zich tot zo’n 6 maanden na het stressmoment voor. Binnen korte tijd valt veel haar uit, telogeen effluvium. De snelheid van de hergroei verschilt per persoon.

4. Kan uitgedund haar weer dik worden?

Het is niet mogelijk om de textuur van de haarzakjes te veranderen. Met behulp van bepaalde verzorgingsproducten lijkt dun haar voller en verminderd haaruitval. Naarmate u ouder wordt neemt het volume van de haardos af. Los van de behandeling die u gebruikt, is het een normaal gevolg van lichamelijke veroudering.

5. Hoe kan ik de haargroei versnellen?

Echt versnellen kan de haargroei niet. U kunt er wel wat aan doen om de haargroei er gezond, sterk en glanzend uit te laten zien. Hiervoor gebruikt u haarverzorgingsproducten die passen bij de haarstructuur, heeft u een gezond voedingspatroon en beweegt u regelmatig. Behandel het haar af en toe met een haarmasker of een voedende haarolie.

6. Wat is goed voor een gezonde haargroei?

Voedingssupplementen zoals biotine, vitamine C en vitamine E hebben een positieve invloed op de haargroei. In combinatie met omega-3 vetzuur wordt de haargroei gestimuleerd.

7. Hoe kan ik beschadigd haar laten groeien?

Behandel beschadigd haar met zorg. Dat betekent niet te veel wassen en het gebruik van te warme stylingapparatuur voorkomen. In overleg met uw kapper kan gekozen worden voor een bepaalde snit die de uitstraling van uw haardos benadrukt.

8. Kan knippen het beschadigde haar verbeteren?

Ja. Door uw haar regelmatig te laten knippen wordt het gezonder. Gespleten haarpunten worden tijdig verwijderd, terwijl u het haar toch kunt laten groeien. Als gespleten haarpunten in het haar blijven zitten, zal het haar blijven splijten en ziet u nooit hoe en/of een haar groeit. Een knipbeurt verbetert de toestand van beschadigd haar, terwijl het anderzijds goed is voor een gezonde haargroei.