Haaruitval huidziekten

Wilt u meer weten over haaruitval huidziekten? Haaruitval, ook wel alopecia genoemd, kan op elk deel van het lichaam voorkomen en beperkt zich niet tot de hoofdhuid. Haaruitval op de hoofdhuid is vaak reden tot bezorgdheid en onrust. Niet alleen is haarverlies om cosmetische redenen vervelend, het kan ook een teken zijn van een ernstigere aandoening. Haaruitval huidziekten is een oorzaak van haarverlies die zich bij jong en oud voor kan doen.

Oorzaak haaruitval huidziekten

Wereldwijd is mannelijke en vrouwelijke kaalheid de meest voorkomende oorzaak van haaruitval. Deze vorm van haarverlies is genetisch bepaald en moeilijk te voorkomen. Met een behandeling voorkomt u erger. Andere veelvoorkomende oorzaken van haaruitval zijn:

• Alopecia areata, pleksgewijze kaalheid;
• Bepaalde systemische aandoeningen zoals lupus, hormonale stoornissen en voedingstekorten;
• Geneesmiddelen en medische behandelingen;
• Schimmelinfecties, zoals ringworm van de hoofdhuid;
• Lichamelijke en psychische stress;
• Trauma’s;
• Trichotillomanie;
• Tractie alopecia;

Minder vaak voorkomende oorzaken zijn afwijkingen aan de haarschacht, sarcoïdose, vergiftiging door zware metalen en zeldzame huidaandoeningen.

Haaruitval door seborroïsch eczeem of roos

De oorzaak van seborroïsch eczeem is niet bekend. De huidaandoening kent twee soorten: infantiel seborroïsch eczeem dat vaak bij pasgeborenen en zuigelingen zichtbaar is en seborroïsch eczeem bij volwassenen. Seborroïsche dermatitis of roos verschijnt als beige, vettige schilfers op de hoofdhuid. De onderliggende huid is rood. Deze vorm van eczeem kan zowel de huid van de wenkbrauwen, op de borst, op het gezicht, de rug en schaamstreek aantasten. De aandoening kan wel of niet jeuken en in ernstige gevallen haarverlies veroorzaken. Behandeling van seborroïsch eczeem bestaat uit milde antiseptische of schimmeldodende shampoos en milde steroïde lotion of gel die op de aangedane plaatsen kan worden aangebracht.

Psoriasis van de hoofdhuid

Psoriasis is een aandoening van de huid, waarbij de huidcelvernieuwing in een stroomversnelling komt. De huid lijkt schubben te vormen en schilfert. Psoriasis kan zich ook op de hoofdhuid voordoen, langs de haarlijn en strekt zich uit tot het voorhoofd en de zijkanten. De aandoening kan haaruitval veroorzaken. Psoriasis van de hoofdhuid wordt behandeld met koolteershampoo eventueel in combinatie met een plaatselijk te gebruiken steroïde lotion. Als de aandoening onder controle is, herstelt de haargroei zich binnen enkele maanden.

Contacteczeem en huidallergieën

Een andere vorm van haaruitval door huidziekten is de ontstekingsaandoening contacteczeem. Deze vorm van eczeem aan de hoofdhuid kan optreden door het overmatig gebruik van chemicaliën zoals haarverf of permanent lotion, medicinale shampoo of overmatige hitte die op de hoofdhuid wordt aangebracht. Veel verzorgingsproducten kunnen huidallergieën veroorzaken. Eczeem of dermatitis presenteert zich als jeukende, schilferige, rode vlekken op de hoofdhuid, de haarlijn en oren. In de acute fase kunnen er cysten en zwellingen optreden die zich helemaal tot de oogleden kunnen uitstrekken. In ernstige gevallen en als de eczeem onbehandeld blijft kan haaruitval optreden. Een (huis)arts kan de klachten onderzoeken en contacteczeem als oorzaak vaststellen.

Lichen Planus

Lichen Planus is een ontstekingsaandoening van de huid, waardoor littekens en kale plekken veroorzaakt worden. Het begint als een roodachtig-paarse vlek op de hoofdhuid, die groter kan worden bij haaruitval. De aangetaste huid is verlittekend en kaal. De aandoening gaat vaak gepaard met jeuk en kan ook de binnenkant van de mond en de nagels infecteren. Lichen Planus verdwijnt meestal spontaan na enkele jaren. Om littekens en blijvende kaalheid te voorkomen is tijdige behandeling met lokale steroïde injecties belangrijk.

Overige huidziekten en haaruitval

Ook auto-immuunaandoeningen zoals lupus kunnen haaruitval tot gevolg hebben. Blijf bij een vermoeden van een huidaandoening niet rondlopen, maar neem contact op met uw huisarts. Deze kan de huid onderzoeken en een passende oplossing of behandeling voorschrijven. Haaruitval door huidaandoeningen is meestal volledig omkeerbaar.

Haaruitval huidziekten – FAQ

1. Welke huidaandoeningen veroorzaken haaruitval?

Haarverlies kan veroorzaakt worden door een schimmelinfectie, psoriasis, roos of lupus. De meest voorkomende schimmelinfectie die het haar aantast, is ringworm.

2. Kan een dermatoloog helpen bij haaruitval?

Dermatologen zijn gespecialiseerd om aandoeningen die uw huid, haar en nagels aantasten te diagnosticeren en te behandelen. Een dermatoloog kan het probleem bij de oorzaak aanpakken en haaruitval in veel gevallen met succes behandelen.

3. Welke auto-immuunziekte veroorzaakt haarverlies?

Haaruitval kan een gevolg van zijn alopecia areata. Ook auto-immuunziekten zoals lupus en sclerodermie kunnen haarverlies als bijwerking hebben. Daarnaast is het van verschillende reumatische aandoeningen bekend dat ze haaruitval als neveneffect hebben.

4. Wat kan ik verwachten van een dermatologisch onderzoek bij haaruitval?

De dermatoloog onderzoekt zowel de hoofdhuid als het haar zorgvuldig. Er kan een haarmonster of een klein huidbiopt worden genomen. Het kan even duren om de exacte oorzaak te achterhalen. Aanvullend bloedonderzoek kan bepaalde zaken uitsluiten of bevestigen. Zodra de oorzaak is vastgesteld, begint de dermatoloog met de behandeling.

5. Kan een ontregeld immuunsysteem haaruitval veroorzaken?

Wanneer u last heeft van een auto-immuunaandoening, zoals alopecia areata vallen de cellen in het immuunsysteem de haarzakjes aan. Deze reactie zorgt ervoor dat het haar uitvalt. Hoe meer haarzakjes door het lichaamseigen immuunsysteem worden aangevallen, hoe meer haar u verliest.

6. Wat zijn tekenen van een zwak immuunsysteem?

Een verzwakt immuunsysteem kenmerkt zich onder andere door regelmatig terugkerende longontsteking, bronchitis, oorinfecties en huidinfecties. Ook ontstekingen en infecties van inwendige organen kunnen duiden op problemen met het immuunsysteem.

7. Hoe kan ik mijn immuunsysteem testen?

Een van de belangrijkste en tegelijk meest eenvoudige manieren om uw immuunsysteem te onderzoeken is een bloedonderzoek. Een complete bloedtelling evalueert het aantal witte bloedcellen en antilichamen om te bepalen of er een reden tot zorg of verder onderzoek is.

8. Is haaruitval door een huidaandoening permanent?

Nee, in de meeste gevallen herstelt de haargroei zich binnen enkele maanden na het vaststellen en behandelen van de oorzaak. Deze vorm van haarverlies kan in sommige gevallen jaren aanhouden.

9. Kan een parasitaire infectie haaruitval veroorzaken?

Tinea capitis is een aandoening van de hoofdhuid die haarverlies veroorzaakt. De infectie komt voor bij kinderen en volwassenen. Met de juiste behandeling kan de infectie opgelost worden. De haargroei herstelt zich doorgaans vanzelf.

10. Groeit mijn haar terug na folliculitis?

Het is van belang om de oorzaak van het haarverlies aan te pakken. Als dit is gebeurd en de aandoening is onder controle dan kan de haargroei binnen enkele maanden herstellen. Dit gaat bij de een sneller dan bij de ander.