Wilt u meer weten over haaruitval huisarts? Haaruitval is een normaal verschijnsel. Dagelijks verliest u tussen de 50 en 100 haren. Het haargroeiproces is zo samengesteld en u merkt nauwelijks iets van het dagelijkse haarverlies. Pas wanneer u regelmatig meer haren dan normaal verliest, worden veranderingen in de haardos zichtbaar. Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben. Neem bij langdurige haaruitval contact op met uw huisarts.

Onderzoek haaruitval huisarts

Haaruitval is een probleem waar zowel mannen als vrouwen veel last van hebben. Niet alleen wordt het haar dunner, het haar wordt poreus en is gevoelig waardoor het sneller breekt en beschadigd. Problemen zijn divers en kennen verschillende oorzaken.

• Ouderdom. Naarmate u ouder wordt kan haaruitval optreden. Vaak speelt erfelijkheid een rol in deze vorm van haarverlies. Het haar valt uit in een bepaald patroon. Mannen zien het haar soms al vanaf de puberteit uitvallen.
• Telogeen effluvium. U ziet in korte tijd een grote hoeveelheid haren verloren gaan. Het haarverlies is het gevolg van een shock of stress reactie en wordt veroorzaakt door hoge koorts, ondergewicht, ziekte, medicijngebruik, fysieke en/of psychische stress.
• Medische ingrepen, chemotherapie en het gebruik van medicatie.
• Trichotillomanie, waarbij iemand zelf het haar uit het hoofd trekt.
• Schimmelinfecties.
• Pleksgewijze kaalheid, alopecia areata.

Oorzaak haaruitval vaststellen

De eerste stap naar het kennen van de oorzaak van het haarverlies en het vinden van een geschikte behandeling is moeilijk. Toch is het belangrijk om contact op te nemen met uw huisarts. In veel gevallen kan een huisarts op basis van uw verhaal, uw familiale en medische achtergrond de oorzaak van haaruitval vaststellen. Met aanvullend bloedonderzoek kan de arts eventueel onderliggende ziektes en/of aandoeningen uitsluiten. De onderzoeken die een huisarts doet zijn niet pijnlijk. Alleen een huidbiopsie kan wat ongemakkelijk voelen. Dit gevoel is van korte duur. Bovendien weet u binnen een paar dagen de oorzaak van het haarverlies. Als de oorzaak wordt behandeld, herstelt de haargroei zich binnen enkele maanden. Dit met uitzondering van erfelijke kaalheid.

Behandeling op maat

Haaruitval is vaak tijdelijk, maar kan ook permanent zijn. Bij tijdelijke haaruitval zal een huisarts de veroorzakende factor vaststellen en een behandeling voorstellen. Tijdelijk haarverlies uit zich na een bepaalde gebeurtenis. Dit kan zowel fysiek als psychisch zijn. Haarverlies treedt ook niet direct op, maar pas een paar maanden na een zekere gebeurtenis die stress veroorzaakt. De haargroei herstelt zich bijna altijd. Al duurt dit bij de een langer dan bij de ander. Juist omdat haaruitval veel mogelijke oorzaken heeft, kan een behandeling op maat voorgesteld worden. Tijdelijke haaruitval heeft niet altijd een behandeling nodig, terwijl dat bij permanente haaruitval wel het geval is. Blijft alopecia androgenetica, of erfelijke kaalheid onbehandeld? Mannen hebben een grote kans om volledig kaal te worden, terwijl vrouwen steeds meer van de hoofdhuid door het uitgedunde haar heen zien.

Haaruitval verminderen

Heeft u last van tijdelijk haarverlies? Er zijn bepaalde dingen die u kunt doen om haaruitval te verminderen en een gezonde haargroei te bevorderen.
• Verzorg uw haar en de hoofdhuid met een shampoo en conditioner die bij uw haartype passen. Spoel het haar goed uit en gebruik water dat niet te warm is.
• Wees voorzichtig met het gebruik van warme stylingapparaten zoals een haardroger, krul- of stijltang.
• Probeer stress te vermijden en neem tijd om te ontspannen.
• Gevarieerde, gezonde voeding bevat de nodige mineralen en vitamines die nodig zijn voor de haargroei.

Neem contact op met uw huisarts als u zich zorgen maakt over haaruitval. Uw huisarts kijkt samen met u naar de mogelijke oorzaak. Onderzoek is een efficiënte en pijnloze manier om haaruitval met succes te behandelen.

Haaruitval huisarts – FAQ

1. Wanneer moet ik met haaruitval naar de huisarts?

Haaruitval is verontrustend, maar in de meeste gevallen onschuldig. Neem contact op met uw huisarts als u op jonge leeftijd veel haarverlies heeft en/of als u zich zorgen maakt. Plotselinge kale plekken in behaarde lichaamsgebieden, psychische klachten en actieve huidinfecties zijn eveneens reden om naar de huisarts te gaan.

2. Welke klachten zijn typisch voor haaruitval?

De klachten die u ervaart gaan samen met de oorzaak van het haarverlies. Over het algemeen kunt u last hebben van een dunner wordende haardos, haaruitval volgens een bepaald patroon en kale plekken.

3. Wat kan ik zelf tegen haaruitval doen?

Middelen die haaruitval tegen gaan zijn populair en vrij verkrijgbaar. De werking van deze lotions, shampoos en crèmes hebben geen bewezen effect en zijn nauwelijks effectief. Verzorg uw haar en hoofdhuid met een geschikte shampoo, eet gezond en zorg dat u voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Bescherm uw hoofdhuid goed tegen de zon. Stopt het haarverlies niet? Raadpleeg in dat geval uw huisarts.

4. Is haaruitval het gevolg van iets ernstigs?

Als u dagelijks meer haren dan normaal verliest kan dat verschillende oorzaken. Naast stress, onder- of overgewicht en hormonale schommeling, kan haaruitval een gevolg zijn van een ziekte of auto-immuunaandoening. Hierdoor kunt u in korte tijd een behoorlijke hoeveelheid haren verliezen. De huisarts kan met behulp van bloedonderzoek bepaalde ziektes of aandoeningen bevestigen of uitsluiten.

5. Kan vitamine tekort haaruitval veroorzaken?

Ja, zowel een tekort aan vitamines als mineralen kunnen dunner wordend haar en haarverlies veroorzaken. Een tekort kan vastgesteld worden door een bloedonderzoek. De huisarts kan een supplement voorschrijven. Na het aanvullen van het tekort herstelt de haargroei zich. Hier gaan meerdere maanden overheen.

6. Kan een huisarts haaruitval bij kinderen onderzoeken?

Ja. Huisartsen hebben uitgebreide kennis over onder meer haaruitval bij kinderen. Haaruitval bij kinderen is regelmatig het gevolg van een ringworm of schimmelinfectie. Alopecia areata komt vaak voor bij jonge kinderen. De huisarts zoekt een geschikte behandeling of geeft een verwijzing naar een dermatoloog.

7. Is haaruitval altijd te behandelen?

De oorzaak is van invloed op de behandelmogelijkheden. Niet iedereen heeft baat bij dezelfde behandeling en niet iedereen kijkt achteraf tevreden terug op het behandeltraject. Succesvol behandelen is mogelijk, maar wacht niet te lang met het laten onderzoeken van de oorzaak. Hoe eerder met een behandeling wordt gestart, hoe groter de kans op succes. Er zitten behoorlijke verschillen in de behandeltechnieken tussen tijdelijke en permanente haaruitval.