Wilt u meer weten over haaruitval ijzertekort? Haarverlies heeft veel oorzaken en treft volwassenen en kinderen. Haaruitval wordt niet alleen door erfelijke kaalheid veroorzaakt. Het kan ook een gevolg zijn van een gebrek aan nodige voedingsstoffen. Als u niet voldoende ijzer heeft, wordt op den duur geen hemoglobine in het bloed aangemaakt. Hemoglobine is nodig voor het transport van zuurstof dat de haar producerende cellen stimuleert. Met een behandeling voor haaruitval ijzertekort kan het haarverlies herstelt worden.

Oorzaken haaruitval ijzertekort

IJzer, of ferritine wordt opgeslagen in de haarzakjes. Aangenomen wordt dat ijzertekort optreedt wanneer iemand het haar verliest. Dit is onjuist. Het ijzertekort kan plaatsvinden, voordat haaruitval zichtbaar is. Wanneer het lichaam een lage ijzerwaarde heeft, worden eerst de noodzakelijke levensfuncties van ferritine voorzien. De natuur heeft bepaald dat de haarzakjes en het haargroeiproces niet tot de levensnoodzakelijke functies behoren. Bij een langdurig ijzertekort kan dan ook haaruitval ontstaan. Oorzaken van ijzertekort zijn:

• Zware menstruatie of ander aanzienlijk bloedverlies.
• Coeliakie.
• Vegetarisch of veganistisch dieet.
• Hypothyreoïdie of trage werking van de schildklier.

Symptomen lage ijzerwaarde en ijzertekort

Een laag ferritine gehalte valt niet direct op. Het verstoort het aanmaken van rode bloedcellen die zo nodig zijn voor de overdracht van zuurstof door het lichaam. Zonder voldoende rode bloedcellen werken de organen en andere lichaamsfuncties minder effectief. Symptomen van een ijzertekort zijn divers, haaruitval is slechts een kenmerk. Andere symptomen kunnen zijn duizeligheid, extreme vermoeidheid, broze nagels, kortademigheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, rusteloze benen en bonzen in de oren.

Invloed schildklier en haaruitval ijzertekort

Haaruitval is bij veel mensen een van de tekenen van hypothyreoïdie, een traag werkende schildklier. Een gebrek aan schildklierhormoon heeft ook algemene traagheid, een droge huid en een intolerantie voor koude tot gevolg. Gewichtstoename wordt ook vaak gezien. In sommige gevallen wordt het haarverlies niet direct gekoppeld aan de schildklier, maar aan ijzertekort. In langdurige situaties ontstaat zo tegelijkertijd een lage ijzerwaarde en hypothyreoïdie.

Haaruitval door ijzertekort behandeling

De beste manier om haaruitval door een ijzertekort te behandelen, is door de ijzerwaarde aan te vullen. Een huisarts of specialist kan hier ijzerpillen voorschrijven. Tegelijkertijd is het belangrijk om voldoende ijzerrijk voedsel, waaronder lever en rundvlees te eten. Hoewel vlees meer ijzer bevat dan plantaardig voedsel, krijgt u ook ijzer binnen door het eten van volle granen, peulvruchten en noten. Een ijzertekort kan ook ontstaan door een voedselovergevoeligheid waaronder:

• Glutenintolerantie. Een van de mogelijke oorzaken van een slechte ijzeropname is een overgevoeligheid voor gluten. Dit kan haaruitval tot gevolg hebben.
• Tekort aan vitamine D. Naast de zon zijn voedingsmiddelen als eieren, kaas en vette vis aanbevolen.
• Zinktekort.
Het Voedingscentrum geeft tips en adviezen over verantwoorde voedingspatronen. Een gezond, afwisselend dieet is niet alleen goed bij het voorkomen van tekorten, het stimuleert ook de haargroei.

Haaruitval succesvol herstellen

Wanneer uw haarverlies in verband staat met een laag ijzergehalte, dan kan de haargroei zich herstellen zodra het onderliggende ijzertekort is behandeld. Hier gaan een paar maanden overheen, geduld is de sleutel naar succes. Vermijd het gebruik van haargroeimiddelen, tenzij voorgeschreven of geadviseerd door een arts. Alhoewel de juiste hoeveelheid vitamines en mineralen belangrijk zijn voor uw gezondheid, kan een teveel aan onder andere ijzer het tegenovergestelde effect hebben. Een te hoge ijzerwaarde kan leiden tot buikpijn, bloederige ontlasting, braken, een verhoogde hartslag en een verlaagde bloeddruk. Een overdosis ijzer kan in uitzonderlijke situaties leiden tot leverfalen. Vermoed u problemen met de ijzerwaarde? Raadpleeg altijd een (huis)arts. Succesvol behandelen en het herstellen van de haargroei zijn mogelijk, zonder dat u direct aan chirurgische ingrepen moet denken.

Haaruitval ijzertekort – FAQ

1. Hoe ziet haarverlies door ijzertekort eruit?

Haarverlies in een vrouwelijk patroon uit zich meestal naar dunner wordend haar in het middelste gedeelte van de hoofhuid, de scheiding. Maar u kunt ook haaruitval ervaren langs de haargrens en de zijkanten.

2. Is haarverlies door een ijzertekort blijvend?

Nee, de haargroei kan zich herstellen als het ijzertekort is aangevuld. Dit kan een paar maanden duren. Intussen is het belangrijk om de ijzerwaarde regelmatig te laten controleren en nieuwe tekorten te voorkomen.

3. Zijn ijzerpillen goed voor een gezonde haargroei?

IJzer of ferritine, helpt de bloedsomloop te stimuleren en zuurstof naar de haarwortels te vervoeren. Zuurstof is nodig voor een gezonde, langdurige haargroei. Zonder aangetoond ijzertekort is het niet altijd raadzaam om ijzersupplementen te gebruiken. Overleg dit eerst met uw huisarts of specialist.

4. Wanneer stopt mijn haar met uitvallen?

Het duurt naar verwachting enkele maanden voordat een ijzertekort is aangevuld. Volledige hergroei van de haardos is mogelijk, al kan dit langer dan een jaar duren.

5. Is haaruitval het enige symptoom van ijzertekort?

Nee, naast haaruitval kan ijzertekort gepaard gaan met vermoeidheid, zwakheid, pijn op de borst en een hoge hartslag. Ook hoofdpijn, duizeligheid, koude handen en voeten, broze nagels en een bleke huid kunnen op een tekort aan ijzer wijzen.

6. Kan ik elke dag een ijzersupplement gebruiken?

De meeste mensen krijgen dagelijks voldoende ijzer binnen dankzij een gevarieerde voedingsgewoonte. Gebruik nooit teveel ijzersupplementen, omdat dit uw gezondheid kan beschadigen. Bespreek het gebruik van voedingssupplementen met een arts.

7. Hoelang duurt het om mijn ijzergehalte op peil te krijgen?

Een paar dagen na het begin van de behandeling merken veel mensen al een verbetering. U voelt zich beter en de vermoeidheid neemt langzaam af. Ondanks deze verbeteringen is het nodig om de voorgeschreven ijzerpillen enkele maandelen te slikken. Het duurt enige tijd voordat een tekort is aangevuld en gestabiliseerd.

8. Wat zijn de bijwerkingen van een te hoog ijzergehalte?

Een overmaat aan ijzer kan schadelijk zijn voor uw maag- en darmstelsel. Symptomen die op een ijzervergiftiging kunnen wijzen zijn misselijkheid, braken, diarree een maagpijn. Na verloop van tijd hoopt ijzer zich op in de organen wat uiteindelijk fatale leverschade kan veroorzaken.

9. Kan ijzertekort zowel bij volwassenen als kinderen haaruitval veroorzaken?

Ja, ijzertekort is niet iets wat alleen vrouwen of jongvolwassenen treft. Om uiteenlopende oorzaken kunnen kinderen en volwassenen van alle leeftijden ijzertekort ontwikkelen. Met een eenvoudig bloedonderzoek wordt de waarde vastgesteld. Op basis hiervan kan een huisarts of specialist u een geschikte behandeling voorstellen.