Wilt u meer weten over ‘haaruitval kind’? Veel volwassenen hebben, naarmate ze ouder worden, te maken met haarverlies. Dit is een veelvoorkomend en gekend probleem waar in de meeste gevallen een oplossing voor is. Het is minder bekend dat haarverlies ook bij kinderen relatief vaak voor komt. Bij kinderen zijn veelvoorkomende oorzaken schimmel- of bacteriële infecties, telogeen effluvium en tractie alopecia. De meest voorkomende oorzaak van haaruitval bij kinderen is ringworm op de hoofdhuid, een behandelbare schimmelinfectie. Artsen kunnen de meeste oorzaken van haarverlies behandelen, zodat de haargroei zich herstelt.

Oorzaken en behandelingen haaruitval kind

Ringworm of Tinea Capitis is een veel voorkomende, besmettelijke schimmelinfectie van de huid. De aandoening is herkenbaar aan de rode, ringvormige uitslag. Op de hoofdhuid verschijnen rode, vlekkerige plekken die jeuk veroorzaken. Kinderen krabben of wrijven vaak over de aangedane plaatsen. Haarverlies ontstaat door de infectie zelf, maar ook door het krabben over de geïrriteerde huid. Een arts kan schimmeldodende crème voorschrijven. Wanneer de ringworm verdwijnt, begint het haar opnieuw te groeien. Andere oorzaken van haarverlies bij kinderen zijn:

Alopecia areata

Pleksgewijze kaalheid is een auto-immuunstoornis. Het lichaam valt de eigen haarzakjes aan en veroorzaakt kale plekken of flink uitgedund haar. Sommige kinderen verliezen ook hun wenkbrauwen en wimpers. Er is geen remedie voor alopecia areata, maar er zijn behandelingen die de symptomen helpen te beheersen. Artsen zijn terughoudend met het voorschrijven van corticosteroïden, vaak komt de aandoening vanzelf tot rust en herstelt de haargroei zich.

Trichotillomanie

Kinderen die vaak en langdurig het haar ronddraaien, kunnen hierdoor ongemerkt de haarzakjes beschadigen. Soms trekken kinderen hun haar dwangmatig uit. Trichotillomanie is een obsessief-compulsieve stoornis en/of een vorm van angst. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak te kennen en te behandelen. Kinderen met trichotillomanie hebben vaak baat bij therapie, emotionele en sociale ondersteuning. Het haar zal opnieuw gaan groeien, als iemand stopt met het trekken of draaien aan het haar.

Tractie alopecia

Tractie alopecia is een type haarverlies dat optreedt wanneer de hoofdhuid langdurig gespannen of strakgetrokken wordt, zoals bij het dragen van te strakke vlechten en/of een paardenstaart. De hoofdhuid kan jeuken en rood zijn, met grote kale of dunne plekken. Het haarverlies concentreert zich op de plaatsen waar de meeste druk is. Tractie alopecia zou vanzelf moeten verdwijnen met een lossere haardracht, maar het kan even duren voordat het haar weer aangroeit.

Telogeen effluvium

Telogeen effluvium doet zich voor na een fysieke of psychische schok. Mogelijke oorzaken zijn:

• Lichamelijk letsel
• Emotionele stress
• Medische ingreep, koorts of infectie
• Gebruik van medicijnen
• Hormonale disbalans
De gebeurtenis vindt enkele maanden voor het haarverlies plaats. De aandoening blijft vaak onbehandeld, omdat mensen niet weten dat ze het hebben. In de meeste gevallen groeit het haar na verloop van tijd terug.

Wanneer naar een dokter gaan bij haaruitval kind?

Haaruitval is niet altijd onschuldig. Het is belangrijk om een arts te raadplegen wanneer een kind meer haar verliest dan normaal. Net zoals volwassenen verliezen ook kinderen elke dag wat haar. Behandeling kan nodig zijn als:

• Het kind klaagt over een pijnlijke of jeukende hoofdhuid.
• De wenkbrauwen of wimpers uitvallen.
• Kale plekken zichtbaar zijn.
• Er een zichtbare toename is van het normale haarverlies.
• Bij hoofd- en/of brandwonden.

Kinderen met chronisch haarverlies door alopecia areata, net zoals kinderen met aanzienlijke kale plekken hebben mogelijk psychologische ondersteuning nodig. Praten kan helpen de gevoelens van haarverlies beter te beheersen. Haaruitval is niet ongewoon bij kinderen. Veel factoren kunnen haarverlies veroorzaken, waaronder infecties, stress en spanning op het haar. De meeste oorzaken zijn te behandelen. Een huisarts of kinderarts kan een nauwkeurige diagnose geven voor de oorzaak van het haarverlies.

Haaruitval kind – FAQ

1. Hoe weet ik of mijn kind alopecia areata heeft?

Kenmerken van alopecia areata zijn het ontstaan van ronde of ovale kale plekken, het verlies van de wimpers en wenkbrauwen. Andere, minder bekende symptomen zijn nagelveranderingen inclusief rode, ruwe of broze en breekbare nagels.

2. Is het normaal dat een kind haar verliest?

Het is normaal dat kinderen elke dag wat haar verliezen. Maar bepaalde aandoeningen kunnen abnormaal haarverlies veroorzaken. Net als volwassen haar heeft het haar van kinderen een redelijk voorspelbare levenscyclus.

3. Hoe kan ik het haar van mijn kind dikker maken?

Met behulp van kokosolie kunt u de haargroei stimuleren. U brengt de olie voorzichtig aan op de hoofdhuid van uw kind en masseert het met de vingertoppen over de huid en in het haar. Kokosolie hydrateert. Gebruik ongeraffineerd, biologische kokosolie.

4. Wat kan een kale plek op het hoofd van mijn kind veroorzaken?

Haarverlies bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben, waaronder trichotillomanie, hormonale onevenwichtigheden en een voedingstekort. Als uw kind plotseling gladde, ronde, kale plekken op de hoofdhuid en andere lichaamsdelen krijgt, kan er sprake zijn van alopecia areata. Ga bij aanhoudende haaruitval naar de huis- of kinderarts.

5. Wat kan plotselinge haaruitval bij kinderen veroorzaken?

Bij kinderen zijn schimmel- of bacteriële infecties en telogeen effluvium veel voorkomende oorzaken van plotseling haaruitval. In de meeste gevallen is behandeling effectief en herstelt de haargroei zich binnen een paar maanden.

6. Wat gebeurt er als tinea capitis onbehandeld blijft?

Kinderen met onbehandelde en/of resistente tinea capitis lopen risico op de ontwikkeling van een abces, een heftige ontstekingsreactie waarbij puskoppen ontstaan. Behandeling is nodig om verdere besmettingen te voorkomen.

7. Kan een kind over alopecia areata heen groeien?

Alopecia areata overkomt veel kinderen. In veel gevallen zal het haar van uw kind binnen een jaar vanzelf teruggroeien zonder behandeling. Het is een auto-immuunaandoening die zich altijd kan openbaren en die onder bepaalde omstandigheden opflakkert. Sommige kinderen hebben eenmalig met een kale plek te maken en hebben hier in hun latere leven geen last meer van. Dit verschilt per persoon.

8. Kunnen luizen kale plekken veroorzaken?

Onbehandelde hoofdluis kan de hoofdhuid aantasten. De huid is geïrriteerd. De aanwezigheid van de luizen en het vele krabben tasten de gezondheid van het haar aan. Raken de poriën verstopt, dan kan haaruitval daar een gevolg van zijn.

9. Wat doodt hoofdhuidschimmel?

Antischimmelmedicijnen in tablet of lotionvorm worden voorgeschreven om schimmelinfecties te behandelen.