Haaruitval onderzoek diagnose en therapie. We beschouwen een volle haardos als een schoonheidsideaal. Het zelfvertrouwen neemt af als er sprake is van toegenomen haaruitval. De mogelijke oorzaken hiervoor variëren van genetische aanleg tot een zwangerschap en tot verschillende ziekten. Haaruitval is divers en heeft meerdere oorzaken. De juiste behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Haaruitval onderzoek is nodig om het probleem aan te pakken en de haargroei, indien mogelijk te herstellen.

Haaruitval onderzoek huisarts of dermatoloog

Als u hulp zoekt bij haaruitval zal de huisarts of dermatoloog met u bespreken of er misschien sprake is van een familiegeschiedenis met haarverlies of van onevenwichtig voedingspatroon. Daarnaast zoekt een arts naar een verband met andere mogelijke oorzaken, bijvoorbeeld stofwisselingsziekten, infecties, stress, medische ingrepen of emotionele trauma’s. Op het gesprek volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de arts vooral uw hoofdhuid aandachtig bekijkt. Indien nodig volgt microscopisch onderzoek van de haarwortels en hoofdhuid. Om onderliggende aandoeningen uit te sluiten of een voedingstekort aan te tonen kan bloedonderzoek nodig zijn.

Oorzaken en behandeling van haaruitval

Er zijn verschillende vormen van haaruitval met uiteenlopende oorzaken. De beste behandeling hangt af van de oorzaak. De mogelijkheden variëren van lokale behandelmethodes tot systemische behandelingen en zogenaamde mesotherapie, waarbij combinaties van vitamines, mineralen, aminozuren en plantenextracten in de hoofdhuid geïnjecteerd worden. Als behandelingen niet aanslaan of onvoldoende effectief zijn, biedt een haarwerk verlichting. Is het haarverlies erfelijk en heeft u genoeg donorhaar, dan is een haartransplantatie de moeite van het overwegen waard. Neem contact op met onze ervaren tricholoog en bespreek uw zorgen ten aanzien van haaruitval en het vinden van een succesvolle behandelmethode.

Erfelijk haarverlies

Genetisch haarverlies, alopecia androgenetica, is in ongeveer 90% van alle gevallen de oorzaak voor haaruitval bij mannen en vrouwen. Door een verhoogde gevoeligheid voor het mannelijke hormoon dihydrotestosteron worden de haarzakjes kleiner en komt het haargroeiproces in een stroomversnelling. Het hormoon heeft uiteindelijk een vernietigende werking op de aangetaste haarzakjes, waardoor nieuwe haargroei niet langer mogelijk is.

• Symptomen en kenmerken: In ernstige gevallen begint het haarverlies al bij jongens in de puberteit. Op middelbare leeftijd zien we dat de helft van de mannen last heeft van deze vorm van haaruitval. Kenmerkend zijn een terugwijkende haarlijn en diepere inhammen. Bij vrouwen valt het haar verspreid over het hoofd uit, terwijl op andere plaatsen, zoals in het gezicht, overtollige haargroei optreedt.
• Er zijn geen preventieve maatregelen, wel zijn er medicijnen die het haarverlies afremmen. De enige manier om de haargroei blijvend te herstellen is een haartransplantatie.

Behandeling erfelijke haaruitval

Alopecia androgenetica is in een vroege fase met wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen af te remmen. Deze medicijnen bevatten een risico op bijwerkingen en laten pas na langdurig gebruik verbetering zien. Om de effecten te behouden, blijft u het middel gebruiken want anders zet de haaruitval vroeg of laat door. Andere behandeltechnieken die succesvol kunnen zijn, zijn lasertherapie, mesotherapie, micro haar pigmentatie en een haartransplantatie. Aangezien zorgverzekeraars in veel gevallen geen medische noodzaak zien, worden de behandelkosten beperkt vergoed. Methodes als een haartransplantatie zijn niet goedkoop. Doe vooraf onderzoek naar de mogelijkheden en praat met uw verzekeraar over de mogelijkheden.

Pluksgewijs haarverlies

De oorzaken van alopecia areata zijn niet precies bekend. Het is een auto-immuunreactie waarbij het lichaam zich tegen zichzelf keert en de haarwortels aanvalt. Erfelijke gevoeligheid is een mogelijkheid, maar pleksgewijze haaruitval is niet altijd naar genetische factoren te herleiden. Alopecia areata treft relatief vaak kinderen, jongeren en jongvolwassenen. Een belangrijke factor voor deze vorm van haaruitval lijkt stress te zijn.

• Symptomen van alopecia areata zijn cirkelvormige haarloze plekken die plotseling op het hoofd verschijnen. In zeldzame gevallen valt ook andere lichaamsbeharing uit. In veel gevallen herstelt de haargroei zich binnen verschillende maanden.

Aangezien de oorzaak vaak onbekend is, is behandeling moeilijk en nemen artsen een afwachtende houding aan. Alopecia areata heeft vaak een tijdelijk effect. Als er sprake is van ontsteking van de haarwortels neemt de arts maatregelen zoals het voorschrijven van ontstekingsremmende medicatie, bestraling met uv-licht of corticosteroïden.

Verlittekende haaruitval

Een andere, minder gekende vorm van haaruitval is alopecia cicatricialis, waarbij littekenvorming op de hoofdhuid leidt tot onomkeerbare haaruitval. Oorzaken zijn fysieke schade als gevolg van röntgenstralen of brandwonden, maar ook onbehandelde infecties met bacteriën of schimmels hebben vergaande gevolgen. Onduidelijke oorzaken zijn chronische of diepe folliculitis.

• Symptomen van deze vorm van haaruitval zijn ontstekingen in de hoofdhuid en hyperkeratose. Tussen de ontstekingen zijn littekens op de hoofdhuid zichtbaar.

Deze vorm van haaruitval is onomkeerbaar. Bij ontstekingen aan de hoofdhuid is het nodig om effectief op te treden tegen bacteriën of schimmels. Afhankelijk van de ernst schrijven artsen ook retinoïden en/of immunosuppressiva voor.

Diffuus haarverlies

Diffuus of verspreide haaruitval vindt oorzaak in ziekten, tekorten aan voedingsstoffen en/of schadelijke externe factoren. Infecties, maar ook aandoeningen als diabetes, schildklierproblemen, hart- en vaatziekten hebben invloed op haarverlies. Strakke haardracht, gebruik van agressieve haarverzorgingsproducten, langdurige of onbeschermde blootstelling aan de zon kunnen de haargroei beschadigen.

• Symptomen van diffuus haarverlies zijn een dunner wordende haardos. Op sommige plaatsen is de hoofdhuid door de dunne beharing heen zichtbaar.

Om de haargroei te herstellen is het nodig de oorzaak op te sporen en weg te nemen. Of en wanneer de haargroei verbetert, verschilt per persoon.

Hulp vragen bij haaruitval

Heeft u last van haaruitval en maakt u zich zorgen? U kunt contact opnemen met uw huisarts. Deze is op de hoogte van uw gezondheid en kent doorgaans uw familie achtergrond. Huisartsen hebben kennis van haarverlies en zijn in staat een eerste diagnose te stellen. Voor nader onderzoek en gerichte behandeling is het mogelijk een doorverwijzing naar een dermatoloog te vragen. Gebruikte onderzoeksmethoden om de oorzaak van haarverlies vast te stellen zijn hoofdhuidonderzoek, bloedonderzoek, trektest en een hoofdhuidbiopsie. Wilt u van ervaren specialisten horen wat de oorzaak van haarverlies is en welke behandeling een oplossing biedt? Maak een afspraak bij onze ervaren tricholoog in Rotterdam. De kosten van een consult bedragen € 99 en met de uitslagen van het onderzoek bent u in staat een oplossing te zoeken. Vul het contactformulier in of bel ons op +31613256889.