Ontwikkelingen op het gebied van haaruitval onderzoek staan niet stil. Wetenschappers, onderzoekers en artsen onderzoeken niet alleen de oorzaken van haarverlies, maar kijken ook naar het verbeteren en vernieuwen van behandelmethodes. Haarverlies volgens een mannelijk of vrouwelijk patroon is het meest voorkomende type haaruitval. Vroege herkenning en behandeling, helpen het haarverlies te verminderen om zoveel mogelijk haar te behouden. Zowel chirurgische als niet-chirurgische behandelingen zijn nuttig gebleken. Het Haaronderzoekscentrum heeft haaruitval onderzoek testen die u op pijnloze manier meer vertellen over de oorzaak van haarverlies.

Internationaal haaruitval onderzoek

Haaruitval is wereldwijd een aandoening waar miljoenen mensen mee te maken hebben. Haarverlies maakt geen onderscheid tussen kinderen of volwassenen en slaat in sommige gevallen ongenadig hard toe. Anders dan haaruitval dat een bijwerking is van een kankerbehandeling of medicijngebruik, is alopecia androgenetica een vorm van haarverlies die blijvend is. Ondanks dat de oorzaak genetisch is, verrichten specialisten nog altijd oorzaak gedaan naar het hoe en waarom.

Aandoening met verschillende namen

Alopecia androgenetica is een aandoening die verschillende namen kent, zoals erfelijke kaalheid, mannelijk haarverlies, erfelijke alopecia en haarverlies met een vrouwelijk patroon. De term werd in het verleden gebruikt om de erfelijke en hormonale invloeden te herkennen die bij mannen de basis vormen voor haarverlies. Naarmate de kennis over de aandoening zich uitbreidde, werd het eenvoudiger de aandoening te herkennen. Tegenwoordig zijn haaruitval bij mannen en haaruitval bij vrouwen de meest gebruikte termen om erfelijke haaruitval te omschrijven.

Genen spelen een rol

Erfelijke kaalheid is een aandoening waarbij verschillende erfelijke factoren zijn betrokken. Interessant is dat de genetische variaties voornamelijk geassocieerd worden met de gevoeligheid voor androgenen. Haaruitval onderzoek bij vrouwen is minder uitgebreid. De link tussen de overgevoeligheid voor mannelijke hormonen is aangetoond. Het betreft bij beide seksen de invloed van het hormoon dihydrotestosteron dat de haargroeicyclus verstoord. De haarzakjes gaan sneller in de katagene fase en verliezen de haren. Na verloop van tijd ziet u de haardos uitdunnen en ontstaan kale plekken. Het DHT-hormoon vernietigd de haarzakjes en maakt nieuwe haargroei onmogelijk.

Haaruitval op jonge leeftijd

Haarverlies bij mannen begint soms al op jonge leeftijd, tijdens of kort na de puberteit. Het haar dunt uit en de hoofdhuid is door de haren heen zichtbaar. De hoofdhuid zelf is gezond. Jongens en mannen zien het haar vanaf de haarlijn uitvallen met een verloop naar de inhammen en kruin. In een verder gevorderde fase heeft het haar een typische hoefijzervorm. Bij vrouwen heeft het haarverlies een ander patroon. De haardos dunt uit en vooral langs de scheiding is het zichtbaar dat het haar uitvalt. De haarlijn is minder betrokken bij het haarverlies. Zonder behandeling kan alopecia androgenetica bij mannen kaalheid tot gevolg hebben, vrouwen hebben zelden met kaalheid te maken.

Onderzoek oorzaak haarverlies

Wanneer u met haarverlies bij uw huisarts komt, vindt een uitgebreid consult plaats. De huisarts bespreekt met u verschillende fasen van haarverlies en vraagt naar de leeftijd waarop het voor het eerste met haaruitval te maken had. De arts kijkt naar het tijdsverloop, de ernst, het patroon van haarverlies en eventueel bijhorende symptomen. Bij vrouwen kan een gynaecologische achtergrond helpen bij het onderzoeken van de oorzaak, zoals PCOS of hirsutisme. De huisarts verricht onderzoek naar mogelijke andere oorzaken van haarverlies, waaronder schildklierproblemen, ijzer- en/of voedingstekorten. Eventueel volgt onderzoek naar auto-immuunaandoeningen, diabetes, hart- en/of vaatziekten. De resultaten hiervan zijn nodig om deze en andere onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten en de juiste behandelmethode voor te stellen.

Lichamelijk onderzoek

Tijdens het consult voert de arts een lichamelijk onderzoek uit. Daarbij gaat speciale aandacht naar de gezondheid van uw hoofdhuid, het patroon van haarverlies, de gezondheid van de haren en andere kenmerken. Artsen beoordelen haaruitval bij mannen op basis van de Norwood-schaal, terwijl bij vrouwen naar de Ludwig-schaal wordt verwezen. Door het haarverlies met deze schalen te vergelijken, ziet een arts in welke fase de haaruitval zich bevindt. Ontstekingen, littekenvorming of schilfering van de hoofdhuid wijzen op een andere oorzaak, omdat alopecia androgenetica meestal niet met een van deze symptomen gepaard gaat.

Haartrektest bij onderzoek naar haaruitval

De haartrektest is nuttig bij het detecteren van actief haarverlies. Om de test toe te passen pakt een arts 40 tot 60 haren dicht bij de hoofdhuid vast en trekt er langzaam aan. Als er meer dan 10% van de haren loskomt is er sprake van actieve haaruitval. Een arts onderzoekt de losgeraakte haren microscopisch om de haargroeifase vast te stellen. Bij alopecia androgenetica pakt een haartrektest in de meeste gevallen negatief uit.

Laboratoriumonderzoek

Bloedonderzoek is een veel toegepaste onderzoeksmethode om ernstige aandoeningen uit te sluiten. Uw huisarts kan het bloed laten onderzoeken op de schildklierwaarden, maar ook de waarden van vitamines en mineralen worden regelmatig onderzoek. Bij vrouwen die kenmerken hebben van een overschot aan androgene hormonen, zoals bij hirsutisme of een onregelmatige menstruatie wordt het bloed onderzocht op testosteron. Ook het afnemen van een compleet bloedbeeld is onderdeel van het laboratoriumonderzoek. Veel mensen volgen populaire en moderne diƫten, waarbij de voeding soms te eenzijdig is.

Hoofdhuid biopsie

Hoewel dit over het algemeen niet nodig is, kan een biopsie van de hoofdhuid nuttig zijn als het onderzoek naar haaruitval onduidelijk is of als er meerdere aandoeningen van de hoofdhuid worden vermoed. De arts schraapt cellen van de hoofdhuid weg en onderzoek deze. Het onderzoek is niet pijnlijk, maar wel wat gevoelig.

Thuis haaruitval onderzoeken

Ziet u op tegen een bezoek aan uw huisarts, maar wilt u wel graag de oorzaak van haarverlies weten? Met een bloedwaardentest of een haaruitval DNA test die u thuis uitvoert, weet u binnen een paar weken meer. De thuistests zijn voorzien van duidelijke instructies en u past ze pijnloos toe. Het afgenomen testmateriaal stuurt u terug naar het Haaronderzoekscentrum. Met de onderzoeksresultaten kunt u actie ondernemen en een geschikte behandeling zoeken. Let wel op dat een positieve testuitslag niet automatisch betekent dat u te maken krijgt met haarverlies. Om een goede behandeling te vinden, is het raadplegen van een huisarts of specialist aan te raden. Een arts licht de behandeltechnieken toe en geeft advies wat in uw situatie de beste behandeltechniek is.