Haaruitval oorzaken

U kijkt in de spiegel en plotseling valt het op: uw inhammen zijn dieper dan voorheen, een scheiding die breder lijkt of een kalende kruin. Het is normaal om elke dag een bepaalde hoeveelheid haren te verliezen. Als het haar in grotere hoeveelheden uitvalt dan normaal, kan dit onrust veroorzaken. Hoewel erfelijkheid een van de meest voorkomende oorzaken van haarverlies is, zijn er andere haaruitval oorzaken. Een arts zal altijd de oorzaak willen onderzoeken, voordat deze een behandeling aanbeveelt.

Haaruitval oorzaken en risicofactoren

Omdat er veel soorten haaruitval zijn, is het belangrijk om de oorzaak vast te laten stellen. Een (huis)arts onderzoekt uw hoofdhuid en luistert naar uw verhaal. Alhoewel erfelijke haaruitval mannen en vrouwen overvalt, zijn er andere oorzaken die haarverlies tot gevolg hebben. Niet altijd wordt de link gelegd met auto-immuunaandoeningen, stress of slechte voeding. Uw haar kan simpelweg dun worden als gevolg van bepaalde genetische factoren en het natuurlijke, lichamelijke verouderingsproces. Bepaalde, ingrijpende gebeurtenissen in het leven, waaronder emotionele trauma’s, een zwangerschap, hormonale veranderingen en ziektes kunnen haaruitval veroorzaken. Verschillende gezondheidsproblemen, zoals schildklieraandoeningen, bloedarmoede en auto-immuun ziekten zijn bekende oorzaken van overmatig haarverlies. Hoewel bloedonderzoek en laboratoriumtesten bij erfelijke kaalheid vaak overbodig zijn, helpt het een arts om andere oorzaken uit te sluiten.

Haaruitval begrijpen

De eerste stap bij het omgaan met haarverlies, is bepalen en begrijpen wat er in uw lichaam gebeurt waardoor het haar overmatig uitvalt. Sommige haaruitval is normaal. Iedereen verliest dagelijks haar als onderdeel van de natuurlijke haargroeicyclus die uit drie fasen bestaat:

• Anagene fase. Dit is de fase waarin een haar actief groeit en die 2 tot 8 jaar duurt.
• Katagene fase. Korte overgangsfase van maximaal 3 weken. De haar is gestopt met groeien en bereidt zich voor om uit te vallen.
• Telogene fase. Na het uitvallen van de haar, gaat het haarzakje rusten. Deze fase duurt ongeveer 3 maanden. Daarna begint een nieuwe haar zich te ontwikkelen.

Als gevolg van deze natuurlijke groeicyclus is het niet ongewoon om dagelijks tot 100 haren te verliezen. Merkt u dat er meer haar dan normaal uitvalt of ziet uw haardos er dunner uit? Neem contact op met uw huisarts.

Gedeeltelijk haarverlies

Sommige aandoeningen veroorzaken gedeeltelijk haarverlies, terwijl ook uw hoofdhuid aangetast kan worden. Veel voorkomende oorzaken van gedeeltelijke haaruitval zijn:

• Alopecia areata, pleksgewijze kaalheid. In het haar ontstaan kleine ronde kale plekken op de hoofdhuid. De haargroei kan zichzelf met de tijd herstellen.
• Tractie alopecia. Haaruitval als gevolg van haar dat regelmatig te strak is samengebonden.
• Trichotillomanie. De gewoonte om zelf het eigen haar uit te trekken.
• Schimmelinfecties als tinea-capitis en secundaire syfilis.

Diffuus of verspreid haarverlies

Haaruitval kan ook een verspreid patroon hebben, oorzaken hiervan zijn:

• Alopecia androgenetica, erfelijke kaalheid.
• Haaruitval veroorzaakt door medische behandelingen en medicatie.
• Gebrek aan eiwitten en/of vitamines en mineralen.
• Endocriene ziekten.

Alopecia androgenetica

Erfelijke kaalheid is een van de bekendste oorzaken van haaruitval. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn het niet alleen mannen die hiermee te krijgen. Erfelijke haaruitval maakt geen onderscheid tussen mannen en vrouwen. Mannen hebben de neiging om het haar op de slapen, de kruin en de haarlijn te verliezen. Vrouwen zien dat de haardos dunner wordt. Androgene alopecie ontwikkelt zich naarmate u ouder wordt, maar kan ook al op jonge leeftijd in de puberteit beginnen. Bij vrouwen is het veelal een oorzaak van haarverlies die tijdens of na de menopauze tot uiting komt. Kaalheid en/of verder haarverlies kan voorkomen worden, door te kiezen voor een passende oplossing.

Niet operatieve behandeling erfelijk haarverlies

Beginnend haarverlies heeft niet direct een ingrijpende operatie nodig. Nadat de oorzaak is vastgesteld, kan een huisarts u het gebruik van een haargroeimiddel adviseren. Bewezen medicijnen zijn Minoxidil, Dutasteride, Finasteride en de Diane pil. Het duurt een aantal maanden, voordat het haarverlies zich stabiliseert. Nadeel van deze behandelmethode is dat u het middel moet blijven gebruiken, omdat anders de haaruitval doorzet. Wilt u liever geen haargroeimiddel gebruiken? Niet chirurgische behandelingen zoals lasertherapie, mesotherapie bij haaruitval, micro haar pigmentatie of het dragen van een haarwerk bieden mogelijk een alternatieve oplossing.

Chirurgische behandeling Alopecia androgenetica

Mensen die een blijvende oplossing zoeken en die over voldoende donorhaar beschikken, kunnen een haartransplantatie overwegen. Door middel van het verplaatsen van haarzakjes of grafts uit uw haarkrans, de achterzijde van het hoofd, naar de transplantatie gebieden worden kale plekken opgevuld en ziet uw haardos er gezonder en voller uit. Hoewel de resultaten goed zijn, is een haartransplantatie niet voor iedereen de beste behandeling. Op de website van de Nederlandse Haarstichting leest u meer over haaruitval oorzaken en haartransplantaties.

Haaruitval door telogeen effluvium

Telogeen effluvium is een aandoening waarbij het haar in de telogene fase van de haargroeicyclus blijft. Hierdoor neemt het haarverlies toe en gaan soms handenvol haren tegelijk verloren. Vaak is het een tijdelijke aandoening, die na verloop van tijd verdwijnt. Het kan zinvol zijn om een huisarts te vragen de oorzaak te onderzoeken. Veel voorkomende oorzaken van telogeen effluvium zijn:

• Ernstige stress
• Het doormaken van een operatie
• Een bevalling
• Snel en fors gewichtsverlies
• Schildklier problemen
• Bepaalde medicijnen

Om het haarverlies te stabiliseren is het noodzakelijk om de oorzaak weg te nemen. De meeste mensen zien herstel van de haargroei binnen een aantal maanden. In enkele situaties duurt het jaren voordat de haargroei is hersteld.

Haaruitval door anageen effluvium

Anageen effluvium zorgt ervoor dat grotere hoeveelheden haar snel uitvallen tijdens de groei- of anagene fase van de haarcyclus. De aandoening laat niet alleen uw hoofdhaar uitvallen, ook andere lichaamsbeharing kan verloren gaan. Oorzaken van anageen effluvium zijn onder meer:

• Chemotherapie
• Straling
• Schimmelinfecties
• Auto-immuunaandoeningen

De behandeling voor deze aandoening hangt af van de oorzaak. Het gebruik van Minoxidil in lotion vorm kan helpen. Anageen effluvium dat een gevolg van chemotherapie is, kan soms beperkt worden door de hoofdhuid tijdens de behandeling te koelen. Haar groeit vaak 3 tot 6 maanden na het stoppen van de chemotherapie terug.

Alopecia areata

Alopecia areata is een auto-immuunziekte die ervoor zorgt dat haar plotseling uitvalt. Het immuunsysteem valt de haarzakjes, samen andere gezonde delen van het lichaam aan. Alopecia areata is beter bekend als pleksgewijze kaalheid. Kenmerkend voor de aandoening is dat de meeste mensen geen andere systemische problemen hebben en dat er nauwelijks aanvullende tests nodig zijn om de aandoening te diagnosticeren. De kale plekken hebben de omvang van een munt en het haar gaat op die plaatsen verloren. Het haar kan tijdelijk wit terug groeien, vooraleer het donkerder wordt.

Behandeltechnieken pleksgewijze kaalheid

Behandeling is erop gericht het haarverlies te beperken en de haargroei te stimuleren. Dit kan door middel van corticosteroïden injecties. Effectief bij de behandeling van Alopecia areata zijn eveneens orale corticosteroïden, lichttherapie en andere immunosuppressiva. In milde gevallen kunnen de aangetaste gebieden bedekt en gecamoufleerd worden. Een arts zoekt samen met u naar de beste behandeltechniek. De haargroei kan zich herstellen. Hoe snel dit is, verschilt per persoon en varieert van enkele maanden naar meerdere jaren.

Haaruitval door medicijn gebruik

Bepaalde medicijnen hebben haaruitval als bijwerking. Deze vorm van haarverlies is lastig vast te stellen. Medicijnen waarvan het bekend is dat haarverlies een bijwerking kan zijn:

• Bloedverdunners waaronder warfarine
• Middelen om acne te behandelen
• Antidepressiva waaronder Prozac
• Bètablokkers
• Cholesterolverlagende medicijnen

Vermoed u dat uw haarverlies een gevolg is van medicijnen? Raadpleeg de voorschrijvend arts voor een beoordeling. Eventueel kan de dosering aangepast worden. Overstappen op een alternatief geneesmiddel is eveneens mogelijk. Stop het gebruik van een voorgeschreven medicijn nooit zomaar zonder overleg met de arts.

Haaruitval als gevolg van een voedingstekort

Door voedingstekorten kan het haar uitvallen. Extreme diëten met te weinig proteïne en bepaalde vitamines en minderalen, zoals ijzer, kunnen overmatige haaruitval veroorzaken. Specifieke tekorten kunnen door bloedonderzoek vastgesteld worden. Probeer om de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid, ADH, vitamines en mineralen binnen te krijgen. Bij een gevarieerd, gezond voedingspatroon is dat meestal geen probleem. Het gebruik van voedingssupplementen kan een tekort opheffen, waardoor de haargroei zich kan herstellen. Heeft u echter geen aantoonbaar vitaminetekort? Wees terughoudend met supplementen. Een teveel van bepaalde vitamines is van invloed op diverse lichaamsfuncties, waaronder de haargroei. Wilt u toch een supplement gebruiken? Kies dan voor supplementen die zich specifiek richten op de gezonde haargroei en die bestaan uit onder ander Biotine, vitamine B, ijzer en zink.

Cosmetische behandelopties haaruitval

Niet iedereen kan met een medische behandeling van haarverlies verlost worden. Als medische behandelingen ontoereikend zijn, of niet bij de oorzaak van de haaruitval aansluiten, kunt u diverse alternatieven overwegen. Een van deze niet-invasieve alternatieven is het dragen van een haarwerk of pruik. Op basis van een medische indicatie vergoeden zorgverzekeraars jaarlijks een vastgesteld bedrag voor de aanschaf van haarwerken. Moderne haarwerken zijn nauwelijks van natuurlijk haar te onderscheiden en kunnen volledig naar wens en smaak samengesteld worden. Schaf een haarwerk aan bij een erkende haarwerkspecialist. Deze neemt de tijd om u te adviseren en laat u verschillende modellen passen. Afhankelijk van het soort haarwerk is deze direct uit voorraad leverbaar. Op maat gemaakte haarwerken hebben een iets langere levertijd.

Andere behandelingen voor haaruitval

Ontwikkelingen op het gebied van behandeltechnieken bij haaruitval zijn voortdurend in beweging. Naast de verfijning van bestaande oplossingen, worden ook alternatieve behandeltechnieken ontwikkeld en toegepast. De afgelopen jaren is het aanbod van behandelaars, haarklinieken en gespecialiseerde artsen enorm toegenomen. Haarverlies is niet langer iets wat uw leven moet beheersen. Met de beschikbare oplossingen worden diverse vormen van haarverlies succesvol behandelt. Het is waarschijnlijk dat er in de nabije toekomst aanvullende behandelingen tot ontwikkeling komen en dat bestaande technieken nog geavanceerder worden. Onderzoek naar zowel de oorzaak als behandeling van haarverlies is aanzienlijk toegenomen. Haar is een van de weinige structuren in het lichaam dat zichzelf vervangt.

Wat te doen bij haaruitval?

Het besef dat haarverlies het uiterlijk van uw haardos verandert, is pijnlijk. Het is iets wat impact heeft op uw zelfvertrouwen en sociale contacten. Verschillende behandelingen zijn beschikbaar. Het is tegenwoordig niet nodig om haaruitval uw leven te laten beheersen. Als u merkt dat uw haar uitvalt, kunt u een aantal stappen ondernemen om het probleem op te lossen.

Snelle diagnose van de oorzaak

Als u een aanhoudende toename van haarverlies ziet, maak dan een afspraak met uw huisarts of een dermatoloog. Omdat er talloze oorzaken van haaruitval zijn, is het essentieel om de onderliggende oorzaak van het probleem te achterhalen. Hoe eerder de oorzaak bekend is, hoe waarschijnlijker het is dat een succesvolle behandeling mogelijk is. Uw huisarts is daarbij een goed uitgangspunt. Hij of zij kan de meer voor de hand liggende oorzaken van haaruitval, zoals een schildklieraandoening, uitsluiten. Naast een huisarts of dermatoloog kan ook een haaruitval specialist meer duidelijkheid verschaffen.

Verken de behandelopties

Afhankelijk van de oorzaak van uw haaruitval, kan uw huisarts diverse behandelingen aanbevelen die het beste bij u passen. Behandelingen voor haaruitval zijn niet universeel effectief. Het is belangrijk om de oorzaak van het haarverlies te kennen, zodat de behandeling op de juiste manier wordt afgestemd. Door het onderliggende probleem aan te pakken, kan het haarverlies verminderen en de haargroei herstellen.

Emotionele steun

Haaruitval is emotioneel en is van grote invloed op het zelfvertrouwen. In ernstige gevallen komt iemand zelfs in een sociaal isolement terecht. Praat over uw gevoelens en zoek ondersteuning bij uw partner, familieleden, vrienden of kennissen. Praten met een professional zoals een psycholoog helpt bij het herstellen en terugwinnen van uw zelfvertrouwen.

Onderzoek haaruitval oorzaken

Hoewel haarverlies vervelend en emotioneel is, is het een van de meest voorkomende problemen bij mannen en vrouwen. Haarverlies beperkt zich niet uitsluitend tot ouderen, maar kan op elke leeftijd voorkomen. Afhankelijk van de oorzaak is het vinden van een geschikte oplossing een persoonlijk iets. Wat voor u de beste oplossing is, is dat niet per definitie voor iedereen. Iedereen heeft andere verwachtingen van een behandeling en iedereen heeft een eigen mening over de beschikbare mogelijkheden. Weet u wat de oorzaak van haaruitval is? Neem contact op met een gespecialiseerde behandelaar om de mogelijkheden en kosten van de gewenste behandeling te bespreken. Online zijn positieve en negatieve ervaringsverhalen geplaatst die laten zien hoe anderen een bepaalde behandeling hebben ervaren. Dit kan helpen bij de beeldvorming.

Haaruitval oorzaken – FAQ

1. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van haaruitval?

Erfelijk haarverlies is wereldwijd de meest voorkomende oorzaak van haaruitval bij mannen en vrouwen. Andere oorzaken zijn veroudering, alopecia areata, bevalling of zwangerschap, stress, hormonale disbalans, hoofdhuid infecties en de voedingsgewoonte die iemand heeft.

2. Kan haaruitval een teken zijn van een ernstige aandoening?

Wereldwijd hebben miljoenen mannen en vrouwen te maken met haarverlies als gevolg van veroudering of genetica. Haaruitval kan echter ook een symptoom zijn van een onderliggend medisch probleem zoals lupus of een schildklieraandoening.

3. Welke infecties kunnen haaruitval veroorzaken?

Een infectie die gepaard gaat met hoge koorts, schimmelinfecties van de huid en bacteriële infecties zoals syfilis kunnen haaruitval veroorzaken. Door de onderliggende infectie te behandelen, kan de haargroei worden hersteld en verder haarverlies voorkomen.

4. Kan haar teruggroeien na haaruitval?

Afhankelijk van de oorzaak van het haarverlies is het niet nodig om al uw haar te verliezen. In de meeste gevallen is de toestand omkeerbaar. Zodra de uitlokkende oorzaak wordt behandeld of weggenomen, kan de haargroei zich herstellen. Dit is echter niet bij iedereen het geval. Soms duurt het jaren voordat er sprake is van enig herstel.

5. Wat is de behandeling van hormonaal haarverlies?

Hormonale onevenwichtigheden als gevolg van bijvoorbeeld de menopauze kunnen haaruitval veroorzaken. Artsen kunnen hormoontherapie adviseren om de disbalans te herstellen. Enkele mogelijke behandelopties zijn het gebruik anticonceptiepillen en/of hormoonvervangende therapie voor de oestrogeen of progesteron niveaus.

6. Moet ik mezelf zorgen maken over haaruitval?

Raadpleeg een huisarts of specialist als u zich zorgen maakt over de hoeveelheid haren die u dagelijks verliest. Een geleidelijk dunner wordende haardos, het verschijnen van kale plekken op de hoofdhuid en haarverlies over het hele lichaam zijn tekenen dat er sprake kan zijn van een onderliggende aandoening.

7. Hoe weet ik of ik te veel haar verlies?

Als het u opvalt dat uw hoofdhuid beter zichtbaar is dan vroeger, of ziet u misschien ’s ochtends veel haren op uw kussen? Dat kan een teken zijn van overmatig haarverlies. Ook als u complete haarlokken vast heeft nadat u met uw vingers door het haar bent gegaan, of als het doucheputje regelmatig vol zit met uw haren kan dat duiden op haaruitval.

8. Veroorzaakt stress haaruitval?

Stress en haaruitval worden regelmatig met elkaar in verband gebracht. Als u langdurig onder druk staat is dat van invloed op de haargroei. Hetzelfde geldt voor plotselinge stress situaties zoals trauma’s, een bevalling en/of een operatie. Probeer te ontspannen en neem de stressfactor weg, zodat de haargroei zich kan herstellen.

9. Welke parasieten veroorzaken haaruitval?

Verschillende insectenparasieten kunnen hoofdhuidinfecties en haaruitval tot gevolg hebben. Een goed voorbeeld hiervan is de zogenaamde schurftmijt die wereldwijd voorkomt. De mijten parasiteren bij een groot aantal zoogdieren en dus ook bij mensen.

10. Wat veroorzaakt overmatig haarverlies bij vrouwen?Er is een breed scala aan aandoeningen die haaruitval als mogelijke bijwerking hebben. De meest voorkomende zijn een zwangerschap, schildklieraandoeningen en bloedarmoede. Daarnaast hebben auto-immuunziekten, PCOS en huidaandoeningen zoals psoriasis en seborroïsche dermatitis een slechte invloed op de haargroeicyclus.
11. Welke type vitaminetekort veroorzaakt haaruitval?

Van verschillende vitamines en mineralen is het bekend dat ze bij een aanhoudend te kort haaruitval kunnen veroorzaken. Dit betreft onder andere vitamine B, vitamine C, zink en ijzer. Een vitaminetekort kan met een bloedonderzoek vastgesteld worden.

12. Hoe kan ik mijn haargroei stimuleren?

Wees terughoudend met het gebruik van haarverzorgingsproducten die agressieve ingrediënten bevatten. Masseer de hoofdhuid regelmatig voor het verbeteren van de doorbloeding. Vermijd chemische behandelingen en droog nat haar voorzichtig. Gebruik stylingproducten niet direct op het haar en/of op de warmste stand.

13. Hoe ziet mijn haargroei eruit na haaruitval?

Na het wegnemen van de uitlokkende factor, herstelt het haarverlies zich binnen een paar maanden. Als het haar teruggroeit, kan het in het begin misschien niet de gebruikelijke kleur hebben. Uw haar kan er een tijdje wit tot grijs uitzien. Na verloop van tijd keert de natuurlijke kleur terug.

14. Wat veroorzaakt plotseling haarverlies?

Wisselvalligheden en/of veranderingen in uw leven, zoals ziektes, emotionele trauma’s, hormonale verandering kunnen haaruitval veroorzaken. Ook verschillende gezondheidsproblemen waaronder schildklieraandoeningen en bloedarmoede hebben haarverlies tot gevolg.

15. Wat is de oorzaak van pluksgewijs haarverlies?

Alopecia areata is de aandoening die het haar in plekken laat uitvallen. In begin valt het haarverlies nauwelijks op, totdat u plotseling een ronde, muntvormige kale plek heeft. Haarverlies beperkt zich niet alleen tot het hoofdhaar. Ook schaamhaar, wimpers, wenkbrauwen en baardhaar zijn gevoelig voor deze vorm van haarverlies. De aandoening ontstaat als het lichaamseigen immuunsysteem de haarzakjes aanvalt.

16. Kunnen gifstoffen in mijn lichaam haaruitval veroorzaken?

Blootstelling aan gifstoffen of toxines is een van de vele oorzaken van haarverlies. Met name bij acuut optredend haarverlies dat samen gaat met andere typische vergiftigingskenmerken is de oorzaak eenvoudig vast te stellen.

17. Kunnen darmproblemen haaruitval veroorzaken?

Een slechte darmflora leidt tot dunner wordend haar en zelfs tot haaruitval. Uw lichaam verliest het natuurlijke vermogen om afvalstoffen af te voeren. Als dit langdurig aanhoudt is haarverlies een logisch, maar niet onomkeerbaar gevolg.

18. Veroorzaakt mijn shampoo haaruitval?

Als u het juiste product gebruikt, dan hoeft u zich geen zorgen te maken over haaruitval. Het dagelijks reinigen van de hoofdhuid en het haar met een milde shampoo is niet schadelijk voor de haargroei.

19. Is een warme douche schadelijk voor mijn haar?

Warm water kan geen haaruitval veroorzaken. Kokend water kan dat wel. Als gevolg van verbranding van het haar en/of de hoofdhuid kan het haar uitvallen.

20. Als ik mijn vingers door mijn haar haal valt het uit, is dat normaal?

Soms wordt abnormaal haarverlies veroorzaakt door agressieve stylingsapparatuur en -producten. Wanneer u uw vingers door uw haar halt, valt het haar uit. Normaal is deze vorm van haaruitval niet. Het is iets wat meestal bij beschadigd, broos haar voorkomt.

21. Hoe kan auto-immuun haarverlies behandeld worden?

Haaruitval dat een gevolg is van een auto-immuunaandoening of reactie kan onder andere met corticosteroïden behandeld worden. De medicatie wordt voorgeschreven door een specialist en door middel van injecties toegediend. Resultaten variëren. Niet iedereen reageert op dezelfde manier op deze geneesmiddelen.