Is er een betrouwbare en succesvolle haaruitval oplossing? Haarverlies en kaalheid zijn voor sommigen maatschappelijke geaccepteerde gevolgen van het verouderingsproces. Dit geldt niet voor iedereen. Haaruitval is een bron van verdriet en depressiviteit. De realiteit is dat miljoenen mensen in meer of mindere mate met haaruitval te maken hebben. Jarenlange onderzoeken hebben helaas nog niet tot een standaard behandeling geleid. Toch kunt ook u een haaruitval oplossing vinden die helpt het haarverlies te verminderen. Chirurgische en niet-chirurgische behandelingen hebben bewezen succes.

Gevarieerde haaruitval oplossing opties

Hoewel er helaas geen echte remedie is voor haarverlies, kunnen verschillende oplossingen haaruitval vertragen of verminderen. Gedeeltelijk hergroei stimuleren en/of beschadigd haar vervangen is met de nieuwste technieken mogelijk. Een operatieve haartransplantatie kan mensen helpen met het herstellen van de haardos. Hoewel mensen meer inzicht hebben in het haarverlies, hebben de huidige oplossingen beperkingen. Vooral erfelijk haarverlies en haaruitval dat leeftijdsgebonden is, is het maar moeilijk terug te draaien. Niet-chirurgische behandelingen omvat het gebruik van haargroeimiddelen die u dagelijks gebruikt om het effect te behouden. Het is bekend dat mensen die met het gebruik stoppen, het haarverlies op termijn zien terugkeren. Omdat niet iedereen kiest voor een pruik en/of een haarwerk is het interessant om andere haaruitval oplossingen te onderzoeken.

Haargroeimiddelen als oplossing bij haaruitval

Na het vaststellen van de oorzaak van haarverlies, kunt u in overleg met een arts beginnen met een haargroeimiddel. Alhoewel niet iedereen hier baat bij heeft en u zo’n middel langdurig, dagelijks, moet gebruiken is het een bewezen haaruitval oplossing. Vooral mannen hebben keuze uit meerdere middelen, terwijl deze keuze voor vrouwen beperkt is. Erfelijke haaruitval is een gevolg van overgevoeligheid voor androgene hormonen met dihydrotestosteron in het bijzonder. Voorbeelden van deze middelen zijn:

• Minoxidil. Een lotion die u dagelijks op de kale plekken aanbrengt. Het duurt ongeveer zes maanden voor verbetering zichtbaar is. De lotion is verkrijgbaar in sterktes van 2% en 5% en mag ook door vrouwen gebruikt worden.
• Finasteride en Dutasteride. Medicijnen die ontwikkeld zijn voor de behandeling van prostaatproblemen en hoge bloeddruk bij mannen. Beide middelen kunnen ernstige bijwerkingen hebben, werken niet bij iedereen en zijn uitsluitend bedoelt voor mannen.

Tijdelijk resultaat, herhaling nodig

Haargroeimiddelen bieden net zoals laserbehandelingen, mesotherapie en andere non-invasieve technieken tijdelijke resultaten. U dient een behandeling regelmatig te herhalen om het bereikte effect niet kwijt te raken. Wanneer u de kosten van de behandelingen over de maanden en jaren bij elkaar optelt, ziet u hoeveel u ‘kwijt’ bent aan haarverlies. Daar komt bij dat dit soort behandelingen geen vergoedingsmogelijkheden hebben. Zorgverzekeraars zien alopecia androgenetica niet als medische noodzaak en de behandelingen vallen onder de cosmetische ingrepen.

Chirurgische oplossing haaruitval

De haartransplantatie is een chirurgische ingreep voor de behandeling van erfelijke haaruitval. De techniek is voor het eerst in de jaren 1950 toegepast. Sinds die tijd zijn zowel de techniek als apparatuur verfijnd waardoor uw haardos er na een ingreep gezond en natuurlijk uitziet. Bekendheden uit binnen- en buitenland zijn openlijk voor een haartransplantatie uitgekomen en hebben voor een explosieve toename van het aantal behandelpunten gezorgd. U heeft tegenwoordig de keuze uit binnen- en buitenlandse haarklinieken en uiteenlopende behandeltechnieken. Vormen van haaruitval die het beste op een haartransplantatie reageren zijn:

• Alopecia androgenetica bij zowel mannen als vrouwen;
• Haaruitval als gevolg van brandwonden, ongelukken en operaties;

Tijdelijke vormen van haaruitval hebben in de meeste gevallen geen baat en/of belang bij een haartransplantatie.

Werkwijze haartransplantatie

Een haarchirurg oogst haarzakjes vanaf de achterkant of zijkanten van uw hoofdhuid en verplaatst deze naar de kalende plekken. Het is een ingreep die 6 tot 9 uur duurt en waarvan de omvang per persoon verschilt. Na de operatie is de hoofdhuid gezwollen en zijn soms blauwe of rode verkleuringen zichtbaar. Het duurt ruim anderhalve week voordat de huid is genezen. Om complicaties te voorkomen is het belangrijk om de leefregels die u van de haarkliniek heeft gekregen na te leven. Een haartransplantatie is een veilige ingreep met een kleine kans op risico’s, zoals:

• Nabloedingen en zwellingen.
• Napijn.
• Jeuk en korstvorming.
• Allergische reacties op de verdovingsmiddelen.
• Slechte wondgenezing, infecties en littekenvorming.
• Teleurstellend resultaat.

Andere haaruitval oplossingen

Gaat een haartransplantatie u toch net iets te ver of heeft u onvoldoende donorhaar om een succesvolle chirurgische ingreep te ondergaan? Misschien dat micro haar pigmentatie een geschikte behandelmethode is. In tegenstelling tot een haartransplantatie biedt micro haar pigmentatie geen nieuwe haargroei. U kunt de techniek het beste vergelijken met een tatoeage. Gespecialiseerde behandelaars injecteren gekleurd pigment in de uitgedunde of kale plekken. Dit pigment is nauwelijks van echte haarstoppels te onderscheiden. Voordelen van deze techniek zijn dat uw haardos optisch voller is en kale plekken perfect gecamoufleerd worden. Mensen met volledige kaalheid kunnen micro haar pigmentatie overwegen. Na de behandeling heeft u een trendy, maar verzorgd geschoren kapsel.

Kosten haaruitval oplossing

De kosten voor behandelingen bij haaruitval verschillen. Het goedkoopste zijn de producten die vrij verkrijgbaar zijn, maar die uiteindelijk weinig tot geen verbetering brengen. Micro haar pigmentatie is iets duurder. De resultaten zijn langdurig, maar hebben na enkele jaren een touch-up nodig. Het voordeel hiervan is dat u de kleur van het pigment aan kunt laten passen, net zoals het uiterlijk van de haarlijn. Het duurste is een chirurgische haartransplantatie. Dit is echter wel de enige oplossing die blijvend resultaat en nieuwe haargroei biedt. Wanneer u alle kosten op een rijtje zet en daarbij aandacht schenkt aan de terugkerende kosten, hoeft een haartransplantatie niet overmatig duur te zijn.

Advies haaruitval behandeling

Ieder mens is anders en iedereen heeft unieke wensen als het op de haardos aankomt. Begin niet zomaar met een oplossing, maar laat u adviseren. Laat een arts de oorzaak van haarverlies onderzoeken. Als u de oorzaak kent is het makkelijker om een passende oplossing te zoeken. Weet dat u niet de enige bent met haaruitval. Maak een afspraak met uw huisarts, deze kan het begin van de oplossing zijn. Haaruitval behandelingen zijn allang uit de taboesfeer gehaald en hoe moeilijk het ook lijkt, uw huisarts is een vertrouwenspersoon die uw medische geschiedenis kent en die u op de juiste manier kan adviseren.