Haaruitval testen

Hoe werkt haaruitval testen en wat kunt u doen om de oorzaak van haarverlies vast te laten stellen? Haarverlies is vaak een teken van lichaamsveroudering. Iedereen verliest dagelijks tot 100 haren, dit is normaal en het verlies valt niet tot nauwelijks op. Door bepaalde omstandigheden kan het haarverlies omvangrijker zijn en langdurig aanhouden. Vermoedt u dat u last heeft van haaruitval? Praat met uw (huis)arts over de oorzaak en laat haaruitval testen, zodat een oplossing gezocht kan worden.

Diagnose haarverlies

Om haaruitval te diagnosticeren en een oorzaak vast te stellen, beschikken (huis)artsen en specialisten over diverse mogelijkheden. Het onderzoek begint met het in kaart brengen van zowel uw medische als familiegeschiedenis. U wordt lichamelijk onderzocht, waarbij veel aandacht gaat naar de gezondheid van uw hoofdhuid en het patroon van haaruitval. Als onderdeel van het consult en het vaststellen van de oorzaak kunnen aanvullende tests nodig zijn om het type haarverlies te bepalen. Deze haaruitval testen omvatten:

• Haartrekken. Procedure waarbij de arts zachtjes aan een haarlok trekt om te beoordelen hoeveel haren loslaten. Hiervoor pakt de arts een lok van ongeveer 100 haren.
• Bloedonderzoek. Naast het aantonen van een vitamine- en/of mineralen te kort kan bloedonderzoek bepaalde oorzaken en aandoeningen uitsluiten.
• Hoofdhuidbiopsie. Door een klein stukje van de hoofdhuid te schrapen en dit microscopisch te onderzoeken, krijgt een arts meer inzicht in eventuele aandoeningen die haaruitval kunnen veroorzaken.

Pijnloos haaruitval testen

De beschikbare testen om haaruitval te diagnosticeren zijn pijnloos. Alleen de hoofdhuidbiopsie kan een vervelend gevoel veroorzaken. Het schrapen over de hoofdhuid gebeurt snel en het onderzoek is van korte duur. Niet altijd is aanvullend onderzoek nodig. Zo kan een arts vaak zonder extra testen alopecia androgenetica, maar ook alopecia areata als oorzaak vaststellen. Als haaruitval binnen uw familie voorkomt, dan is de kans groot dat u hier vroeg of laat ook mee te maken krijgt. In ernstige situaties begint het haarverlies al in de puberteit en is volledige kaalheid hiervan een gevolg. Abnormaal haarverlies dat niet erfelijk is, kan veroorzaakt worden door:

• Hormonale veranderingen
• Zwangerschap
• Vitamine of mineralen te kort
• Medische behandelingen, zoals chemotherapie
• Schildklierproblemen
• Auto-immuunziekten
• Stress en spanning
• Hoofdhuidtrauma’s
• Trichotillomanie

Wanneer haaruitval testen?

Omdat haarverlies een alledaags verschijnsel is, zien de meeste mensen niet direct noodzaak om naar een arts te gaan. Pas wanneer het haarverlies doorzet en de hoofdhuid hier en daar zichtbaar, is het verstandig om een afspraak bij uw huisarts te maken. Redenen om bij haaruitval een arts te raadplegen:

• U maakt zich ongerust over plotseling haarverlies.
• U last heeft van haaruitval en daarbij te maken heeft met een auto-immuunaandoening zoals Lupus, hypo- of hyperthyreoïdie.
• U onlangs chemotherapie heeft ondergaan, of u recent bent begonnen met het gebruik van een nieuw geneesmiddel.
• Het haarverlies niet door middel van erfelijke factoren is te verklaren.

De huisarts kan u geruststellen en indien noodzakelijk een aantal eenvoudige tests doen. Haaruitval is vaak goed te behandelen, het is niet nodig om lijdzaam toe te zien hoe het haarverlies doorzet.

Behandelen haaruitval

Nadat de haaruitval testen hebben plaatsgevonden en de onderzoeksresultaten bekend zijn, kan een arts de oorzaak vaststellen. Op basis hiervan kijkt u samen naar een geschikte oplossing. Niet altijd is een oplossing beschikbaar. Met name als het haarverlies tijdelijk is, kunt u weinig doen. Het wegnemen van de oorzaak heeft prioriteit. Als dat is gebeurd, kan de haargroei zich herstellen. Dit uit zich in nieuwe haargroei, die normaal gezien binnen een aantal maanden tot ontwikkeling komt. Blijvend haarverlies is anders. Haarzakjes die verloren gaan, zijn voorgoed weg waardoor nieuwe haargroei uitblijft. Een behandeling is wenselijk om het haarverlies te stoppen. Omdat niet iedereen baat heeft bij dezelfde techniek, is het prettig om met een specialist over de beschikbare oplossingen te praten.

Cosmetische behandeling permanent haarverlies

Erfelijke kaalheid is wereldwijd bekend en overvalt mannen én vrouwen. Vrouwen krijgen hier echter op latere leeftijd mee te maken dan mannen. Hormonale veranderingen in de periode rondom de menopauze, spelen hierin een zekere rol. Ook de wijze waarop het haar uitvalt verschilt. Vrouwen hebben eerder last van verspreide haaruitval, terwijl mannen de haarlijn zien veranderen, de inhammen dieper zien worden en de huid op de kruin zichtbaar wordt. De manier van haarverlies is voor ervaren artsen vaak voldoende om de oorzaak vast te stellen. Verder haarverlies is te behandelen. U heeft keuze uit een aantal technieken en behandelmethodes. Cosmetische behandelingen komen nauwelijks voor vergoeding in aanmerking. Helaas betekent dat, dat u de behandeling in de meeste gevallen zelf betaald. Dit kan van invloed zijn op uw uiteindelijke keuze.

Kosten haaruitval testen

Wanneer u bij uw huisarts komt, vallen de kosten van het consult onder de basisverzekering. Schrijft een huisarts een verwijzing naar een dermatoloog en/of voor een bloedonderzoek? Ook deze kosten worden grotendeels vergoed. Eventueel is het eigen risico van toepassing. Dit is ook het geval bij sommige behandelmethodes. Haaruitval dat op basis van een medische indicatie wordt behandeld, heeft beperkte vergoedingsmogelijkheden. De meeste mensen overwegen haaruitval te laten behandelen, vanuit cosmetisch of esthetisch oogpunt. Onzekerheid over de uitstraling, afname van het zelfvertrouwen en een dreigend sociaal isolement zijn veel genoemde redenen voor een behandeling bij haaruitval. De Nederlandse Haarstichting informeert u over haarverlies, beschikbare testmethodes en oplossingen.

Ervaringen haaruitval test

De ervaringen met haaruitval testen zijn goed. Veel mensen vinden het prettig om de oorzaak van haarverlies te weten. Zo ontstaat de mogelijkheid om een geschikte behandeling te zoeken. Vaak is de eerste stap naar de huisarts het moeilijkste, daarna volgen de onderzoeken elkaar op en weet u waar u aan toe bent. Verder haarverlies kan optimaal behandeld en tegengegaan worden. Resultaten zijn het beste bij mensen die niet te lang wachten met het ondernemen van actie. Reviews en ervaringen met haaruitval testen vindt u online. Veel haarklinieken, dermatologen en andere specialisten plaatsen ervaringsverhalen online waardoor ze voor veel mensen toegankelijk zijn. Vaak is de ervaring van iemand anders net voldoende aanleiding om ook zelf uw haaruitval te laten onderzoeken. Aangezien haarverlies persoonlijk is, kan een behandeling vaak op maat samengesteld worden.

Haaruitval testen – FAQ

1. Welke testen moeten worden gedaan om haaruitval te onderzoeken?

Naast het onderzoeken van de hoofdhuid en de haargroei kan een arts een bloedonderzoek aanvragen. Hierbij zijn de waarden van uw hormoonspiegels van belang. Ook de waarden van serumijzer, ferritine, de schildklierniveaus en een volledig bloedbeeld zijn belangrijk om bepaalde oorzaken van haarverlies uit te sluiten of juist te bevestigen.

2. Welke hormonen worden getest bij haaruitval?

De belangrijkste oorzaak van haaruitval is genetica en de aanwezigheid van androgene hormonen zoals testosteron en dihydrotestosteron, DHT. Bloedonderzoek kan het DHT-niveau bevestigen. Andere hormonen die getest worden bij haaruitval zijn prolactine, DHEA en schildklierwaarden T3, T4 en TSH.

3. Hoe stop ik op natuurlijke wijze hormonaal haarverlies?

Afwisselend eten in combinatie met een gezonde levensstijl en regelmatig bewegen, kan helpen om het haar gezond te houden. Daarnaast kan hormonaal haarverlies behandeld worden met minoxidil, dutasteride, finasteride, lichttherapie, ketoconazol shampoo, corticosteroïden injecties, een PRP behandeling, hormoontherapie en/of een haartransplantatie.

4. Is hormonaal haarverlies omkeerbaar?

Door veranderingen aan te brengen in uw levensstijl en het gebruik van medicatie is het vaak mogelijk om het meeste haar terug te laten groeien. Haaruitval dat de invloed van DHT is, is onomkeerbaar. Haarzakjes gaan permanent verloren. Wel kan de invloed afgeremd worden, waardoor het haarverlies tijdelijk afneemt.

5. Zijn haaruitval testen duur?

Testen die als verwijzing door een huisarts of specialist gedaan worden, vallen in de meeste gevallen onder de basisverzekering. Laat u een test op eigen initiatief uitvoeren, dan is de kostenvergoeding niet van toepassing en/of het bedrag van de vergoeding is lager.

6. Word ik verdoofd voor een haaruitval test?

Nee, de meeste testen hebben helemaal geen verdoving nodig. Bij een enkel onderzoek kan de huid vooraf met verdovende crème behandeld worden, waardoor u niets voelt. Napijn doet zich zelden voor. Haaruitval testen zijn veilig en duren niet langer dan een paar minuten.

7. Is ijzertekort een oorzaak van haarverlies?

Langdurig ijzertekort kan haarverlies veroorzaken. IJzer en ferritine waarden geven aan of er bij u sprake is van een tekort. Met behulp van een bloedonderzoek bekijkt een arts of het haarverlies hier een gevolg van kan zijn.

8. Hoe weet ik wanneer een vitamine tekort is aangevuld?

Nadat een vitamine tekort is vastgesteld, schrijft een arts een hoge dosering van een supplement toe. Gebruik het supplement volgens voorschrift. Uw bloed wordt regelmatig gecontroleerd, als de waarde binnen de normale niveaus valt kan de haargroei zich herstellen. Het kan een aantal maanden duren, voordat u verbetering ziet.

9. Zijn de resultaten van een haaruitval test betrouwbaar?

De resultaten van bloedonderzoek zijn enerzijds een momentopname en anderzijds betrouwbaar. Uw bloedwaarden verschillen meerdere malen per dag. Om een vermoeden te bevestigen kan een tweede test de eerdere waarden bevestigen. Ook de resultaten van andere testen bij haaruitval zijn betrouwbaar. Artsen die deze testen dagelijks toepassen, weten hoe de uitslagen beoordeelt kunnen worden.

10. Kunnen minderjarigen een haaruitval test laten doen?

Ja. Haaruitval treft soms ook jonge kinderen. Als de arts een vermoeden heeft van een bepaalde aandoening, kan onder meer een bloedonderzoek worden gedaan.