Haaruitval testen

Hoe werkt haaruitval testen en wat kunt u doen om de oorzaak van haarverlies vast te laten stellen? Haarverlies is vaak een teken van lichaamsveroudering. Iedereen verliest dagelijks tot 100 haren, dit is normaal en het verlies valt niet tot nauwelijks op. Door bepaalde omstandigheden kan het haarverlies omvangrijker zijn en langdurig aanhouden. Vermoedt u dat u last heeft van haaruitval? Praat met uw (huis)arts over de oorzaak en laat haaruitval testen, zodat een oplossing gezocht kan worden.

Diagnose haarverlies

Om haaruitval te diagnosticeren en een oorzaak vast te stellen, beschikken (huis)artsen en specialisten over diverse mogelijkheden. Het onderzoek begint met het in kaart brengen van zowel uw medische als familiegeschiedenis. U wordt lichamelijk onderzocht, waarbij veel aandacht gaat naar de gezondheid van uw hoofdhuid en het patroon van haaruitval. Als onderdeel van het consult en het vaststellen van de oorzaak kunnen aanvullende tests nodig zijn om het type haarverlies te bepalen. Deze haaruitval testen omvatten:

• Haartrekken. Procedure waarbij de arts zachtjes aan een haarlok trekt om te beoordelen hoeveel haren loslaten. Hiervoor pakt de arts een lok van ongeveer 100 haren.
• Bloedonderzoek. Naast het aantonen van een vitamine- en/of mineralen te kort kan bloedonderzoek bepaalde oorzaken en aandoeningen uitsluiten.
• Hoofdhuidbiopsie. Door een klein stukje van de hoofdhuid te schrapen en dit microscopisch te onderzoeken, krijgt een arts meer inzicht in eventuele aandoeningen die haaruitval kunnen veroorzaken.

Pijnloos haaruitval testen

De beschikbare testen om haaruitval te diagnosticeren zijn pijnloos. Alleen de hoofdhuidbiopsie kan een vervelend gevoel veroorzaken. Het schrapen over de hoofdhuid gebeurt snel en het onderzoek is van korte duur. Niet altijd is aanvullend onderzoek nodig. Zo kan een arts vaak zonder extra testen alopecia androgenetica, maar ook alopecia areata als oorzaak vaststellen. Als haaruitval binnen uw familie voorkomt, dan is de kans groot dat u hier vroeg of laat ook mee te maken krijgt. In ernstige situaties begint het haarverlies al in de puberteit en is volledige kaalheid hiervan een gevolg. Abnormaal haarverlies dat niet erfelijk is, kan veroorzaakt worden door:

• Hormonale veranderingen
• Zwangerschap
• Vitamine of mineralen te kort
• Medische behandelingen, zoals chemotherapie
• Schildklierproblemen
• Auto-immuunziekten
• Stress en spanning
• Hoofdhuidtrauma’s
• Trichotillomanie

Wanneer haaruitval testen?

Omdat haarverlies een alledaags verschijnsel is, zien de meeste mensen niet direct noodzaak om naar een arts te gaan. Pas wanneer het haarverlies doorzet en de hoofdhuid hier en daar zichtbaar, is het verstandig om een afspraak bij uw huisarts te maken. Redenen om bij haaruitval een arts te raadplegen:

• U maakt zich ongerust over plotseling haarverlies.
• U last heeft van haaruitval en daarbij te maken heeft met een auto-immuunaandoening zoals Lupus, hypo- of hyperthyreoïdie.
• U onlangs chemotherapie heeft ondergaan, of u recent bent begonnen met het gebruik van een nieuw geneesmiddel.
• Het haarverlies niet door middel van erfelijke factoren is te verklaren.

De huisarts kan u geruststellen en indien noodzakelijk een aantal eenvoudige tests doen. Haaruitval is vaak goed te behandelen, het is niet nodig om lijdzaam toe te zien hoe het haarverlies doorzet.

Behandelen haaruitval

Nadat de haaruitval testen hebben plaatsgevonden en de onderzoeksresultaten bekend zijn, kan een arts de oorzaak vaststellen. Op basis hiervan kijkt u samen naar een geschikte oplossing. Niet altijd is een oplossing beschikbaar. Met name als het haarverlies tijdelijk is, kunt u weinig doen. Het wegnemen van de oorzaak heeft prioriteit. Als dat is gebeurd, kan de haargroei zich herstellen. Dit uit zich in nieuwe haargroei, die normaal gezien binnen een aantal maanden tot ontwikkeling komt. Blijvend haarverlies is anders. Haarzakjes die verloren gaan, zijn voorgoed weg waardoor nieuwe haargroei uitblijft. Een behandeling is wenselijk om het haarverlies te stoppen. Omdat niet iedereen baat heeft bij dezelfde techniek, is het prettig om met een specialist over de beschikbare oplossingen te praten.

Cosmetische behandeling permanent haarverlies

Erfelijke kaalheid is wereldwijd bekend en overvalt mannen én vrouwen. Vrouwen krijgen hier echter op latere leeftijd mee te maken dan mannen. Hormonale veranderingen in de periode rondom de menopauze, spelen hierin een zekere rol. Ook de wijze waarop het haar uitvalt verschilt. Vrouwen hebben eerder last van verspreide haaruitval, terwijl mannen de haarlijn zien veranderen, de inhammen dieper zien worden en de huid op de kruin zichtbaar wordt. De manier van haarverlies is voor ervaren artsen vaak voldoende om de oorzaak vast te stellen. Verder haarverlies is te behandelen. U heeft keuze uit een aantal technieken en behandelmethodes. Cosmetische behandelingen komen nauwelijks voor vergoeding in aanmerking. Helaas betekent dat, dat u de behandeling in de meeste gevallen zelf betaald. Dit kan van invloed zijn op uw uiteindelijke keuze.

Kosten haaruitval testen

Wanneer u bij uw huisarts komt, vallen de kosten van het consult onder de basisverzekering. Schrijft een huisarts een verwijzing naar een dermatoloog en/of voor een bloedonderzoek? Ook deze kosten worden grotendeels vergoed. Eventueel is het eigen risico van toepassing. Dit is ook het geval bij sommige behandelmethodes. Haaruitval dat op basis van een medische indicatie wordt behandeld, heeft beperkte vergoedingsmogelijkheden. De meeste mensen overwegen haaruitval te laten behandelen, vanuit cosmetisch of esthetisch oogpunt. Onzekerheid over de uitstraling, afname van het zelfvertrouwen en een dreigend sociaal isolement zijn veel genoemde redenen voor een behandeling bij haaruitval. De Nederlandse Haarstichting informeert u over haarverlies, beschikbare testmethodes en oplossingen.

Ervaringen haaruitval test

De ervaringen met haaruitval testen zijn goed. Veel mensen vinden het prettig om de oorzaak van haarverlies te weten. Zo ontstaat de mogelijkheid om een geschikte behandeling te zoeken. Vaak is de eerste stap naar de huisarts het moeilijkste, daarna volgen de onderzoeken elkaar op en weet u waar u aan toe bent. Verder haarverlies kan optimaal behandeld en tegengegaan worden. Resultaten zijn het beste bij mensen die niet te lang wachten met het ondernemen van actie. Reviews en ervaringen met haaruitval testen vindt u online. Veel haarklinieken, dermatologen en andere specialisten plaatsen ervaringsverhalen online waardoor ze voor veel mensen toegankelijk zijn. Vaak is de ervaring van iemand anders net voldoende aanleiding om ook zelf uw haaruitval te laten onderzoeken. Aangezien haarverlies persoonlijk is, kan een behandeling vaak op maat samengesteld worden.

Haaruitval testen – FAQ

Het effectief behandelen van haarverlies begint met het vinden van de oorzaak. Om een nauwkeurige diagnose te krijgen, zijn er verschillende testen en onderzoeken beschikbaar. U kunt hiervoor uw huisarts en/of dermatoloog raadplegen, maar er zijn ook thuistests die u in staat stellen de oorzaak van haarverlies te onderzoeken. Hoe werken deze tests en zijn ze betrouwbaar? Een antwoord op deze en andere vragen vindt u hieronder.

1. Is dagelijks haarverlies normaal?

Iedereen verliest dagelijks wat haar. Het verliezen van ongeveer 100 haren is normaal en geen teken van overmatig haarverlies. Niet alle haren zitten op hetzelfde moment in dezelfde fase van het haargroeiproces.

2. Mijn haar valt meer uit dan normaal. Moet ik mezelf zorgen maken?

Als u meer haar verliest dan gebruikelijk, is het goed om uw huisarts te raadplegen. Tijdelijk of plotselinge haaruitval kan iedereen overkomen. Het is niet altijd een reden om u zorgen te maken. Stress, medicatie, ziekte of trauma’s zijn regelmatig oorzaak van een toename van haaruitval. De haargroei herstelt zich als de oorzaak wordt aangepakt. Dit duurt meerdere maanden.

3. Hoe onderzoekt een huisarts haarverlies?

De huisarts stelt vragen over de duur en intensiteit van haaruitval. Komt haarverlies binnen uw familie voor, dan is verder onderzoek meestal niet nodig. Erfelijke haaruitval is in veel gevallen zonder aanvullend diagnostisch onderzoek eenvoudig te herkennen. Om andere oorzaken en gezondheidsproblemen uit te sluiten kan bloedonderzoek geadviseerd worden.

3. Is bloedonderzoek bij haaruitval pijnlijk?

Nee. Het bloedonderzoek gebeurt in een laboratorium, waarbij een verpleegkundige een of een aantal buisjes bloed bij u afneemt. Het bloed wordt onderzocht en binnen een paar weken bespreekt u met de voorschrijvend arts de resultaten van het onderzoek.

4. Hoe kan ik haaruitval door een schildklierprobleem oplossen?

Problemen met de schildklier hebben invloed op verschillende lichaamsfuncties waaronder haaruitval. Schildklierproblemen zijn met medicatie op te lossen, zodra de normale waarden zich stabiliseren, doen uw lichaamsfuncties dat ook. Het is belangrijk om de schildklierwaarde regelmatig te laten onderzoeken. Schildkliermedicatie neemt u in de regel levenslang.

5. Is haaruitval altijd het gevolg van een ernstige ziekte?

Nee, in de meeste gevallen is het haaruitval erfelijk. Alopecia androgenetica is weliswaar een aandoening, maar geen ernstige ziekte. Naast haarverlies zijn er verder geen symptomen. Bloedonderzoek geeft uitslag over uw gezondheid en laten geen afwijkingen zien.

6. Hoe werkt een thuistest bij haaruitval?

De thuistests hebben duidelijke instructies. U neemt zelf op eenvoudige manier het testmateriaal af en stuurt het naar het Haaronderzoekscentrum. Binnen een paar weken ontvangt u de uitslag. De testen zijn niet pijnlijk en het afnemen veroorzaakt geen bijwerkingen.

7. De test heeft bevestigd dat ik erfelijke kaalheid heb, wat zijn de behandelmogelijkheden?

Erfelijk haarverlies is iets wat veel mensen overkomt. Het aantal beschikbare behandelingen is divers en zowel chirurgisch als minimaal-invasief. Kies een behandeling die bij u past. Zo heeft u bij beginnende haaruitval niet direct een haartransplantatie nodig, maar zijn een haargroeimiddel of een mesotherapie behandeling bij haaruitval niet-chirurgische alternatieven.

8. Klopt het dat bepaalde gebeurtenissen haaruitval veroorzaken?

Het klopt dat er verschillende omstandigheden zijn die plotselinge haaruitval veroorzaken. Als gevolg hiervan komt ruim 30% – 40% van alle haren in de telogene fase, waardoor ze drie maanden later uitvallen. De omstandigheden die dit veroorzaken zijn bijvoorbeeld grote, plotselinge gewichtsschommelingen, een chirurgische ingreep, het verlies van een geliefde, hoge koorts en/of een bevalling.

9. Is een huidbiopsie noodzakelijk?

Dermatologen stellen een hoofdhuidbiopsie voor om de oorzaak van haarverlies verder te onderzoeken. Vooral als het niet helemaal duidelijk is waarom het haar uitvalt, wordt dit onderzoek gedaan. Het is minimaal belastend en het gevoel is beperkt.

10. Is behandeling altijd nodig?

Nee, tijdelijke haaruitval als gevolg van bijvoorbeeld stress of een medische behandeling blijft in de meeste gevallen onbehandeld. De haargroei is in staat om te herstellen, hier gaat enige tijd over heen. Dit is een groot verschil met blijvend haarverlies, waarbij de haarzakjes vernietigd worden en nieuwe haargroei niet langer mogelijk is. Om verdere haaruitval te voorkomen, adviseren specialisten om niet te lang te wachten met het zoeken van een geschikte oplossing.

11. Hoe weet ik of mijn haarverlies hormonaal is?

Hormonaal haarverlies komt op verschillende manieren tot uiting. Waar mannen een typische hoefijzervorm zien ontstaan, hebben vrouwen eerder last van verspreide haaruitval. De hoofdhuid is door de uitgedunde haardos zichtbaar. Omdat hormonale onbalans op verscheidene manieren tot haaruitval leidt, is bloedonderzoek een aangewezen manier om dit te bevestigen.

12. Wat houdt een negatieve haartrektest in?

Een andere manier om overmatig haarverlies te testen is met de trektest. Hierbij neemt een arts een aantal haren van verschillende delen van het hoofdhuid. Als er minder dan zes haren loskomen door het zachtjes eraan te trekken is er sprake van een negatieve test.

13. Heeft een hoge DHT-waarde andere symptomen dan alleen maar haarverlies?

Ja, al worden deze symptomen niet direct met dihydrotestosteron in verband gebracht. Een toename van de lichaams- en gezichtsbeharing, maar ook slaapapneu, volwassen acne, agressie en/of een hoge bloeddruk kunnen door de DHT-waarde beïnvloed worden.

14. Hoe ziet beschadigd haar eruit?

Beschadigd haar heeft een typisch broos, stroachtig uiterlijk. De haarschachten zijn zowel kwetsbaar als breekbaar. Dit heeft gespleten haarpunten en weerbarstig haar tot gevolg. Het haar voelt stijf aan en geeft een krakend gevoel bij aanraking.

15. Zijn er geneesmiddelen die DHT-blokkeren?

Dutasteride, Finasteride, Minoxidil en de Diane 35-pil, zijn gekende ‘haargroeimiddelen’ die de invloed van DHT afremmen. De ernst van de mogelijke bijwerkingen zorgt ervoor dat Dutasteride en Finasteride niet aan vrouwen voorgeschreven mogen worden. Deze medicatie is van oorsprong ontwikkelt voor het behandelen van prostaatproblemen en een hoge bloeddruk bij mannen. Omdat de bijwerkingen soms permanent zijn, wordt het gebruik afgeraden aan mannen die een kinderwens hebben. Het is onvoldoende bekend of en hoe de middelen van invloed zijn op het sperma en de ongeboren foetus. Minoxidil 2% is voor vrouwen, terwijl mannen Minoxidil 5% gebruiken. De Diane 35-pil is voor vrouwen die op latere leeftijd haaruitval ervaren.

16. Kan ik een haargroeimiddel laten liggen bij het zien van verbetering van haaruitval?

Het duurt een paar maanden voordat u effect ziet van een haargroeimiddel. Helaas zijn er ook mensen die na een periode van zes tot negen maanden geen enkele verbetering zien. In dat geval is verder gebruik zinloos. Wanneer u stopt met het gebruik van een haargroeimiddel, zet het haarverlies door.

17. Wat zijn de kosten van een behandeling bij haaruitval?

Omdat er zowel chirurgische als niet-operatieve behandelmethoden zijn, variëren de kosten. Van een paar tientjes tot enkele duizenden euro’s. Onderzoek naar de prijs-kwaliteitverhouding, de resultaten en het gebruiksgemak geven inzicht in de mogelijkheden. Haartransplantaties horen op dit moment tot de duurste behandeltechniek.

18. Hoe vraag ik een kostenvergoeding aan?

Helaas vergoedt de basisverzekering zelden tot nooit haaruitval behandelingen. Vaak is het motief om voor een behandeling te kiezen cosmetisch. De medische noodzaak ontbreekt. Met een medische indicatie is vergoeding van onder andere haarwerken beperkt mogelijk. De vastgestelde vergoedingsbedragen verschillen jaarlijks. Vraag bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.

19. Is een haarwerk slecht voor mijn natuurlijke haar?

Nee, moderne haarwerken ventileren voldoende. Het dragen van een haarwerk heeft geen invloed op de natuurlijke haargroei.

20. Komt iedereen met haarverlies in aanmerking voor een haartransplantatie?

Een haarherstellende operatie is een goede oplossing voor erfelijke haaruitval, alopecia androgenetica. Omdat haartransplantatie specialisten werken met uw eigen donorhaar, is het belangrijk dat u genoeg donormateriaal heeft. Goede donorharen komen uit de haarkrans. Deze haarzakjes zijn niet gevoelig voor dihydrotestosteron, waardoor ze na transplantatie in de kalende gebieden nieuwe haren produceren. Als donorhaar niet voldoende aanwezig is, heeft behandeling geen zin omdat een specialist geen mooi resultaat kan garanderen.

21. Waar krijg ik meer informatie over mijn specifieke oorzaak van haaruitval?

Het is altijd mogelijk om contact op te nemen met onze medewerkers, die veel weten over haaruitval, onderzoeksmethodes en behandeltechnieken. U bereikt ons zowel via e-mail als telefonisch. Online zijn er verschillende websites, blogs en fora waar problemen met de haargroei toegelicht en besproken worden.

22. Zijn nabehandelingen altijd nodig?

Vooralsnog is het alleen de haartransplantatie die meestal eenmalig is. Andere technieken en methodes hebben regelmatige nabehandelingen nodig om het bereikte effect te behouden. De frequentie van nabehandelingen hangt af van de gebruikte techniek en vaak ook de manier waarop u uw hoofdhuid en haar verzorgt. Onbeschermde blootstelling aan uv-stralen leidt tot een snellere herhaling van de behandeling dan wanneer u kiest om uw hoofdhuid te beschermen. Volg daarom de nazorgadviezen die een behandelaar u geeft, zoveel mogelijk op. Het verlengt de duur van het resultaat en zorgt ervoor dat het effect er goed uitziet.

23. Klopt het dat behandelingen in het buitenland goedkoper zijn?

Dit geldt in elk geval voor een haartransplantatie die u in Turkije laat doen. Turkse haarklinieken bieden lage tarieven en vooral de klinieken die op internationale patiënten zijn gericht, behalen goede resultaten. Ondanks dat de behandeltarieven laag zijn, wil dat niet zeggen dat u in zijn totaliteit goedkoper uit bent. Denk bijvoorbeeld aan de bijkomende kosten voor de reis en het verblijf. Voor behandeltechnieken waarbij u meer dan eens naar de specialist komt, loont het over het algemeen niet om een buitenlandse behandelaar te zoeken. Al kan het geen kwaad om de prijzen te vergelijken.

24. Kan ik voor een haar tattoo naar een gewone tattoo shop?

Ondanks de benaming haar tattoo en de enkele gelijkenissen die micro haar pigmentatie, zoals een haar tattoo eigenlijk heet, zijn het twee verschillende technieken. Een aantal tatoeëerders bieden micro haar pigmentatie aan, maar het zijn voornamelijk ervaren MHP-specialisten die natuurlijke en langdurige resultaten bereiken. Een haar tattoo bestaat uit het aanbrengen van gekleurd pigment in de bovenste hoofdhuidlaag. Het semipermanente pigment zal niet blauw of groen verkleuren, maar breekt af en vervaagt met de tijd.

25. Zijn er behandelingen beschikbaar voor minderjarigen met haarverlies?

Omdat de meeste oorzaken en vormen van haaruitval bij volwassenen voorkomen, zijn de ‘gebruikelijke’ behandelmethodes alleen voor volwassenen beschikbaar. Kinderen die als gevolg van een medische behandelingen, ongelukken, brandwonden en/of ziekte hun haar verliezen, zijn aangewezen op haarwerken. Zorgverzekeraars vergoeden jaarlijks de kosten voor haarwerken tot een bepaald bedrag. Is het haarwerk van uw keuze duurder, dan betaalt u zelf het verschil bij.

26. Worden de onderzoekskosten vergoed?

Het bezoek aan de huisarts valt onder de basisverzekering. Als u wordt doorverwezen naar een specialist en/of als er laboratorium onderzoeken gebeuren, is in veel gevallen het eigen risico van toepassing. De kosten van thuistesten worden niet vergoed. U heeft echter wel vlot inzicht in de oorzaak van haarverlies.

27. Waar kan ik terecht voor een second opinion?

Een huisarts en dermatoloog weten meestal een duidelijke diagnose te stellen. Alleen als u vermoedt dat er sprake is van een andere oorzaak en u daar met uw arts niet over kunt praten, is het mogelijk om naar een andere arts voor een second opinion te gaan. Eventueel bestelt u de thuistests voor zelf gebruik en neemt u de testuitslagen mee naar het artsenbezoek. Een second opinion kan ertoe leiden dat de oorzaak nader onderzocht wordt.

28. Waarom krijgen vrouwen op latere leeftijd met erfelijk haarverlies te maken?

Omstreeks de menopauze zijn vrouwen door de schommeling van hormonen gevoeliger voor het mannelijke DHT-hormoon. Als erfelijk haarverlies in de familie bekend is, is het niet raar of ongebruikelijk dat vrouwen hier mee te maken krijgen. Waar mannen geregeld met volledige kaalheid te maken hebben, zien vrouwen het haar verspreid uitvallen. In extreme gevallen is de hoofdhuid door het uitgedunde haar goed zichtbaar. Een haartransplantatie is een goede oplossing om het haarverlies te herstellen.

29. Is haarverlies pijnlijk?

Haarverlies is emotioneel pijnlijk, maar soms hebben mensen met haaruitval last van een gevoelige, pijnlijke hoofdhuid. Neem in dat geval contact op met uw huisarts. Deze helpt u om erger te voorkomen.

30. Is een haartransplantatie bij ieder haartype een geschikte oplossing?

Kroeshaar heeft een ingewikkelde structuur. De haren krullen ook onderhuids. Dit maakt het voor haartransplantatie lastig om een mooi resultaat te bereiken. Niet iedere haarkliniek biedt de haarimplantatie bij kroeshaar aan. In Nederland zijn er meerdere behandelaars gespecialiseerd in het toepassen van de techniek bij kroeshaar.

31. Welke testen moeten worden gedaan om haaruitval te onderzoeken?

Naast het onderzoeken van de hoofdhuid en de haargroei kan een arts een bloedonderzoek aanvragen. Hierbij zijn de waarden van uw hormoonspiegels van belang. Ook de waarden van serumijzer, ferritine, de schildklierniveaus en een volledig bloedbeeld zijn belangrijk om bepaalde oorzaken van haarverlies uit te sluiten of juist te bevestigen.

32. Welke hormonen worden getest bij haaruitval?

De belangrijkste oorzaak van haaruitval is genetica en de aanwezigheid van androgene hormonen zoals testosteron en dihydrotestosteron, DHT. Bloedonderzoek kan het DHT-niveau bevestigen. Andere hormonen die getest worden bij haaruitval zijn prolactine, DHEA en schildklierwaarden T3, T4 en TSH.

33. Hoe stop ik op natuurlijke wijze hormonaal haarverlies?

Afwisselend eten in combinatie met een gezonde levensstijl en regelmatig bewegen, kan helpen om het haar gezond te houden. Daarnaast kan hormonaal haarverlies behandeld worden met minoxidil, dutasteride, finasteride, lichttherapie, ketoconazol shampoo, corticosteroïden injecties, een PRP behandeling, hormoontherapie en/of een haartransplantatie.

34. Is hormonaal haarverlies omkeerbaar?

Door veranderingen aan te brengen in uw levensstijl en het gebruik van medicatie is het vaak mogelijk om het meeste haar terug te laten groeien. Haaruitval dat de invloed van DHT is, is onomkeerbaar. Haarzakjes gaan permanent verloren. Wel kan de invloed afgeremd worden, waardoor het haarverlies tijdelijk afneemt.

35. Zijn haaruitval testen duur?

Testen die als verwijzing door een huisarts of specialist gedaan worden, vallen in de meeste gevallen onder de basisverzekering. Laat u een test op eigen initiatief uitvoeren, dan is de kostenvergoeding niet van toepassing en/of het bedrag van de vergoeding is lager.

36. Word ik verdoofd voor een haaruitval test?

Nee, de meeste testen hebben helemaal geen verdoving nodig. Bij een enkel onderzoek kan de huid vooraf met verdovende crème behandeld worden, waardoor u niets voelt. Napijn doet zich zelden voor. Haaruitval testen zijn veilig en duren niet langer dan een paar minuten.

37. Is ijzertekort een oorzaak van haarverlies?

Langdurig ijzertekort kan haarverlies veroorzaken. IJzer en ferritine waarden geven aan of er bij u sprake is van een tekort. Met behulp van een bloedonderzoek bekijkt een arts of het haarverlies hier een gevolg van kan zijn.

38. Hoe weet ik wanneer een vitamine tekort is aangevuld?

Nadat een vitamine tekort is vastgesteld, schrijft een arts een hoge dosering van een supplement toe. Gebruik het supplement volgens voorschrift. Uw bloed wordt regelmatig gecontroleerd, als de waarde binnen de normale niveaus valt kan de haargroei zich herstellen. Het kan een aantal maanden duren, voordat u verbetering ziet.

39. Zijn de resultaten van een haaruitval test betrouwbaar?

De resultaten van bloedonderzoek zijn enerzijds een momentopname en anderzijds betrouwbaar. Uw bloedwaarden verschillen meerdere malen per dag. Om een vermoeden te bevestigen kan een tweede test de eerdere waarden bevestigen. Ook de resultaten van andere testen bij haaruitval zijn betrouwbaar. Artsen die deze testen dagelijks toepassen, weten hoe de uitslagen beoordeelt kunnen worden.

40. Kunnen minderjarigen een haaruitval test laten doen?

Ja. Haaruitval treft soms ook jonge kinderen. Als de arts een vermoeden heeft van een bepaalde aandoening, kan onder meer een bloedonderzoek worden gedaan.