Haaruitval DNA test (Tijdelijk uitverkocht)

Bent u benieuwd hoe groot uw genetisch risico is om kaal te worden? Een haaruitval DNA test geeft inzicht in mogelijk toekomstig haarverlies. Als een test aantoont dat u een verhoogd risico heeft op Alopecia androgenetica, kunt u tijdig maatregelen nemen om dit te verlagen. Of u nu nog een volle haardos heeft, of dat u last heeft van haaruitval, op basis van de haaruitval DNA test kan een persoonlijk behandelplan samengesteld worden.

Haaruitval DNA test: bepaal uw genetische aanleg op haarverlies

Haaruitval treft een groot aantal mannen en vrouwen. Op de leeftijd van 35 tot 40 jaar ziet ruim 60% van de mannen een toename van het haarverlies. In ernstige gevallen, is het haarverlies al in de puberteit merkbaar. Vrouwen die erfelijk belast zijn met haaruitval merken dit pas op latere leeftijd, vanaf de menopauze, op. Haaruitval kan een negatieve invloed hebben op uw levensstijl. Regelmatig wordt melding gemaakt van een afname van het zelfvertrouwen, negatieve effecten op sociale contacten en problemen in het professionele leven. Erfelijk haarverlies is de meest voorkomende oorzaak van haaruitval bij mannen en vrouwen. Met behulp van een pijnloze test ziet u hoe en of u gevoelig bent voor alopecia androgenetica en kunt u stappen nemen om het haarverlies te vertragen of voorkomen.

DNA test Alopecia androgenetica

Erfelijke kaalheid of alopecia androgenetica treft beide geslachten. Deze vorm van haarverlies komt binnen sommige families vaker voor dan bij andere. Ondanks dat veel mensen denken dat uitsluitend mannen hiermee te maken krijgen, hebben ook veel vrouwen last van erfelijk haarverlies. De haaruitval DNA test omschrijft de kans op haarverlies. Het is een eenvoudige, nagenoeg pijnloze test die zowel thuis als in een erkend laboratorium wordt gedaan. Binnen een aantal dagen is het DNA-resultaat bekend en kan naar een oplossing gezocht worden.

Symptomen erfelijk haarverlies

Genetisch haarverlies beging met het dunner worden van het haar en ontwikkelt zich vaak verspreid over de hoofdhuid. Zonder behandeling kan volledige kaalheid een feit zijn. Haren op uw kussen, in het doucheputje of in uw kam zijn geen betrouwbare bevinding om haaruitval te bevestigen. De gemiddelde man of vrouw verliest tot 100 haren per dag en onder bepaalde omstandigheden kan dit aantal tijdelijk toenemen. Erfelijke haaruitval heeft verschillende patronen:

• Mannen zien het haarverlies bij de slapen, de haarlijn en op de kruin. In een vergevorderd stadium blijft er alleen een haarrand langs de zij- en achterkant van het hoofd over.
• Vrouwen zien een meer verspreid patroon, waarbij de haardos uitdunt en de hoofdhuid zichtbaar wordt. Vrouwen hebben een aanmerkelijke kleinere kans om volledig kaal te worden door alopecia androgenetica dan mannen.

Behandeling genetisch haarverlies

Haargroeimiddelen zoals Minoxidil en Finasteride kunnen verdere haaruitval voorkomen en nieuwe haargroei bevorderen. De resultaten zijn onvoorspelbaar en verschillen van persoon tot persoon. Haarverlies camoufleren kan ook met behulp van een haarwerk, pruik of haarstukje. Daarnaast kan een verscheidenheid aan cosmetische en chirurgische technieken worden gebruikt, waaronder:

• Micro haar pigmentatie.
• Lasertherapie.
• Mesotherapie bij haaruitval of een PRP behandeling.
• Haartransplantaties.

Een specialist geeft advies over de oplossing die bij u de beste resultaten biedt. Dit hangt af van de verwachting die u heeft, het beschikbare budget en de mate van haaruitval.

Effectiviteit en noodzaak haaruitval DNA test

Het laten testen van uw DNA op risico’s voor haaruitval is niet iets waar veel mensen bij stilstaan. Aanleg voor erfelijke kaalheid is genetisch bepaald. U weet zelf het beste of haaruitval binnen uw familie voorkomt. Niet iedereen wil DNA afstaan en de kosten van een DNA test zijn relatief hoog. Bedragen tussen € 200 en € 350 worden voor een DNA onderzoek in rekening gebracht. Het onderzoek kan zowel bij een arts als thuis plaatsvinden. U neemt met een staafje wat wangslijm af en stuurt dit met de meegestuurde verpakkingsmaterialen terug naar het onderzoekscentrum. Binnen een aantal weken ontvangt u de resultaten.

Progressief haarverlies

Alopecia androgenetica is helaas een progressieve aandoening. Over het algemeen krijgt ruim een derde van de mannen al voor hun 40e met deze vorm van haarverlies te maken. Vrouwen die erfelijk belast zijn, merken het haarverlies vaak niet eerder dan de tijdens de menopauze en/of op latere leeftijd op. Eenvoudige tests en onderzoeken zijn beschikbaar om de oorzaak van haaruitval vast te stellen. Een biopsie van de hoofdhuid is een mogelijkheid, maar ook bloedonderzoek en/of een trichogram analyse worden gebruikt om haaruitval te onderzoeken en te bevestigen.

Ontkenning verkorten

Wat een haaruitval DNA test vooral doet is het verkorten van de ontkennende fase. Ook kunt u tijdig actie ondernemen en zorgen dat het haarverlies tot een minimum beperkt blijft. Er zijn tal van supplementen beschikbaar die zeggen haaruitval te verminderen en haargroei te stimuleren. De meeste middelen zijn samenstellingen van vitamines, mineralen en plantenextracten die op natuurlijke wijze de haarzakjes van voedingsstoffen voorzien. Er zijn slechts een aantal middelen voor haarverlies die echt werken en waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze haaruitval verminderen. Een preventieve behandeling kan erfelijke haaruitval niet voorkomen. Wel kunt u advies vragen aan een huisarts of dermatoloog over alopecia androgenetica. Een vroegtijdige haaruitval DNA test bevestigd of ontkent dat u erfelijk belast bent met haarverlies en stelt u in staat om dit te accepteren, voordat haaruitval tot uiting komt.

Resultaat binnen aantal weken

Binnen 3 tot 4 weken is de uitslag van de DNA haaruitval test bekend. De bespreking en toelichting geeft duidelijkheid over uw genetische aanleg voor haarverlies. Overigens komt haarverlies niet altijd tot uiting. Het kan best zijn dat u, ondanks een genetisch aanleg, nauwelijks haaruitval heeft en/of ontwikkeld. DNA onderzoek kan ook bij vergrijzing van het haar, de dichtheid van de baardgroei en de dichtheid van de wenkbrauwen ingezet worden. De manier van testen is pijnloos en gaat door middel van het afnemen van wangslijm, of het opvangen van een druppel bloed uit een vinger. Afgenomen testen worden voor onderzoek naar het laboratorium gestuurd. Met de uitslag heeft u een bevestiging van uw vermoeden. Het stelt u bovendien in staat om tijdig op zoek te gaan naar een oplossing of behandeling.

Haaruitval DNA test – FAQ

1. Kan ik mezelf laten testen op het gen voor kaalheid?

Het is mogelijk om een DNA test te laten doen, waarbij gezocht wordt naar het gen dat verantwoordelijk is voor mannelijke kaalheid.

2. Kan genetisch haarverlies gestopt worden?

Er is geen remedie voor erfelijke haaruitval, maar behandeling kan helpen om het haarverlies af te remmen en/of te stoppen. Erfelijk haarverlies is onschadelijk, maar kan onrust veroorzaken en het zelfvertrouwen beschadigen. Hulp en ondersteuning zijn beschikbaar.

3. Word ik kaal op dezelfde leeftijd als mijn vader?

Kaalheid ontstaat door genen die u zowel van moeders- als vaderskant erft. Enkele onderzoeken hebben aangetoond dat 80% van het haarverlies genetisch bepaald is. Een sleutel gen kan afkomstig zijn van uw opa van moederskant. Ook als uw grootvader aan vaderskant en uw vader zelf erfelijke kaalheid hebben, is de kans reëel dat u hier later eveneens mee te maken krijgt.

4. Kan ik binnen een jaar kaal worden door erfelijk haarverlies?

De snelheid en mate waarin het haar uitvalt, verschilt van persoon tot persoon. Het duurt meestal 15 tot 25 jaar voordat al het haar verloren is gegaan. In extreem zeldzame gevallen verliezen sommige mannen in minder dan 5 jaar al het haar.

5. Op welke leeftijd komt erfelijk haarverlies tot uiting?

Mannen hebben van hun 30e jaar een toenemende kans op haaruitval. In ernstige gevallen begint het haar al in de puberteit uit te vallen. Bij vrouwen ligt de gemiddelde leeftijd een stuk hoger. Vanaf de menopauze en pas op latere leeftijd dunt de haardos uit en valt het haar in een verspreid patroon uit.

6. Slaat erfelijke kaalheid een generatie over?

Er is geen wetenschappelijke basis voor het idee dat kaalheid een generatie over zou slaan. Dit ongeacht de verhalen die soms verteld worden. Er zijn verschillende redenen waarom sommige mensen in families met erfelijke kaalheid geen haarverlies en/of kaalheid ervaren.

7. Werkt Minoxidil alleen bij erfelijke haaruitval?

Minoxidil werkt bij mannen en vrouwen die last hebben van beginnende alopecia androgenetica. Niet iedereen bereikt goede resultaten, er is een kans dat u geen verbetering ziet. Minoxidil remt de invloed van het DHT-hormoon af dat erfelijke kaalheid veroorzaakt.

8. Hoeveel kost een haaruitval DNA test?

De kosten voor een test liggen tussen € 200 en € 350.

9. Worden de kosten vergoed?

Nee, de kosten voor een DNA onderzoek naar erfelijk haarverlies worden niet door uw zorgverzekeraar vergoed.

10. Is een DNA test naar erfelijk haarverlies betrouwbaar?

Door gericht naar een bepaald gen te zoeken, is een DNA test betrouwbaar. De onderzoeksresultaten zeggen echter niets over het feit of haarverlies ook echt tot stand komt.

11. Zijn er alternatieve tests voor haaruitval?

Om haaruitval te laten onderzoeken kunt u onder andere een trektest of een trichogram analyse laten maken. Ook bloedonderzoek kan bepaalde vormen van haarverlies aantonen of uitsluiten. Met een verwijzing van uw huisarts, komen deze onderzoeken meestal wel voor vergoeding in aanmerking.

12. Op welke leeftijd kan ik een DNA haaruitval test laten doen?

In principe kunt u op elke volwassen leeftijd een DNA test overwegen.