Haarverlies mannen

Voor veel mannen is het haar een belangrijk onderdeel van wie ze zijn. Het is begrijpelijk dat haarverlies uw zelfvertrouwen kan verminderen en uw dagelijks leven beïnvloedt. Er zijn veel verschillende soorten haarverlies mannen. Als u voor het eerst met haaruitval te maken heeft, kan het moeilijk zijn om te beoordelen of u last heeft van mannelijke kaalheid of een andere haaruitvalaandoening.

Normaal haarverlies mannen

Een ruime meerderheid van alle mannen krijgen in het leven te maken met mannelijke of erfelijke kaalheid. Het typische mannelijke patroon van haarverlies is wanneer uw haarlijn begint terug te trekken, voordat het haar dunner wordt bij de kruin en slapen. Als deze gebieden samenkomen dan heeft u haarverlies in een hoefijzervormig patroon. Uiteindelijk worden sommige mannen helemaal kaal, terwijl anderen het haar aan de achter- en zijkanten behouden. Soms begint het proces al in de puberteit en tegen de leeftijd van 60 jaar hebben de meeste mannen een zekere mate van haaruitval. Omdat het een op testosteron gebaseerde aandoening is, kan mannelijke leeftijd al vroeg optreden. Als u echter haarverlies heeft dat dit patroon niet volgt, bijvoorbeeld als er specifieke kale plekken ontstaan, is het beter om een afspraak bij uw huisarts te maken.

Oorzaak haarverlies bij mannen

Mannelijke kaalheid, of alopecia androgenetica, is gerelateerd aan mannelijke hormonen en erfelijkheid. Een terugwijkende haarlijn of dieper wordende inhammen zijn tekenen van erfelijke kaalheid. Het wordt veroorzaakt door overgevoeligheid op het DHT-hormoon. Deze overgevoeligheid zorgt ervoor dat de haarzakjes krimpen en als gevolg daarvan het vermogen om een nieuwe haar te laten groeien verliezen. Dihydrotestosteron verkort de levensduur van de haarzakjes, waardoor u sneller en meer haar verliest. Haaruitval of dunner wordend haar kan ook worden veroorzaakt door stress, slechte voeding, hormonale disbalans, ziekte, een fysiek of psychisch trauma. Bepaalde ziekten en medische behandelingen, zoals chemotherapie leiden ook tot haaruitval. Neem bij plotseling haarverlies contact op met uw (huis)arts. Deze kan de oorzaak vaststellen en behandelen.

Haarverlies bij mannen stoppen

Hoewel er geen remedie is voor mannelijke haaruitval, kan met de juiste behandeling verdere haaruitval voorkomen worden. In sommige gevallen leidt behandeling tot hernieuwde haargroei. Een effectieve behandelmethode is het gebruik van haargroeimiddelen zoals finasteride, dutasteride of minoxidil. Deze middelen zijn effectief in het afremmen van haarverlies. U moet een haargroeimiddelen een paar maanden gebruiken om te beoordelen of het haarverlies afneemt. Niet iedereen heeft succes met hetzelfde middel. Als het haarverlies afneemt moet een middel dagelijks gebruikt blijven worden, anders keert de haaruitval terug. Gebruikers van minoxidil brengen de vloeistof dagelijks aan op de kalende plekken. Let op dat de lotion niet in contact komt met andere plaatsen op het gezicht. Hier kan ongewenste haargroei ontstaan. Wanneer een haargroeimiddel onvoldoende effect heeft, of als u het dagelijks gebruik niet ziet zitten kunt u een andere behandeling overwegen.

Erfelijke kaalheid behandelen

Haaruitval door erfelijke kaalheid is niet te voorkomen. Tegenwoordig is het wel mogelijk om een behandeling te kiezen die past bij de verwachting die u heeft. Naast het gebruik van een haargroeimiddel zijn er andere technieken die haaruitval afremmen en de haargroei herstellen. Het succes van een behandeling hangt af van het haarverlies, uw huidtype en uw gezondheid. Wacht niet te lang met het zoeken van een oplossing. Het is niet altijd mogelijk om vergevorderde haaruitval te behandelen.

Haarverlies mannen camoufleren met een haarwerk

Mannen met haaruitval denken niet direct aan een haarwerk of toupet. Het uiterlijk en de kwaliteit van haarwerken is de laatste jaren fors verbeterd. U kunt een haarwerk volledig op maat aan laten meten, zodat het op gaat in uw natuurlijke haar. Voor een haarwerk dat past bij uw uiterlijk kunt u zich laten adviseren door een ervaren en ANKO erkende haarwerkspecialist. Wist u dat u met een medische indicatie aanspraak maakt op een vergoeding? Zorgverzekeraars vergoeden jaarlijks een vastgesteld bedrag voor haarwerken. Een medische indicatie kan door uw huisarts worden gegeven.

Micro haar pigmentatie bij haaruitval

Micro haar pigmentatie wordt ook wel eens omschreven als een haartattoo. Het klinkt misschien vreemd, maar als micro haarpigmentatie wordt uitgevoerd door een bekwame specialist kan het haarverlies fantastisch camoufleren. In onbekwame handen kan het resultaat er onnatuurlijk uitzien. Micro haar pigmentatie kan ook toegepast worden om de haardichtheid te vergroten en littekens op het hoofd te verbergen. Het pigment dat in de bovenste huidlaag wordt aangebracht is duurzaam en vervaagd zonder blauw of groen te verkleuren. Nabehandelingen of touch-ups zijn mogelijk.

Haartransplantatie

Een andere behandelmogelijkheid is de haartransplantatie. Dit is een chirurgische ingreep die met behulp van plaatselijke verdovingen wordt gedaan. De ingreep omvat het oogsten en verplaatsen van haarzakjes die uit de haarkrans afkomstig zijn naar plaatsen waar uw haar is uitgevallen. De haarkrans bevindt zich aan de achterzijde van het hoofd. De haarzakjes die hier groeien zijn van nature ongevoelig voor het DHT-hormoon. De transplantatie is niet van invloed op deze eigenschap. Het succes van een haartransplantatie hangt af van de kwaliteit en ervaring van de chirurg en haarkliniek die u kiest. Er zijn veel klinieken in binnen- en buitenland die beweren de beste te zijn en die ‘goedkope’ behandelingen aanbieden. Doe uw onderzoek. Lees reviews en vergelijk de aanbiedende haarklinieken met elkaar. Een haartransplantatie is een cosmetische ingreep waar de basisverzekering geen vergoeding voor geeft. Aanvullende zorgpakketten bevatten beperkte vergoedingsmogelijkheden.

Haartransplantatie in binnen- of buitenland

Als u kijkt naar een haartransplantatie en daarbij de vergelijking maakt tussen binnen- en buitenlands klinieken, valt het grote prijsverschil direct op. Buitenlandse haarklinieken rekenen lagere tarieven dan in Nederland het geval is. Waar vaak niet naar wordt gekeken zijn de bijkomende kosten en de exacte inhoud van de behandeling. Zorg dat u de reis- en verblijfkosten kent en deze bij het behandeltarief optelt. Vraag altijd hoe de nazorg is geregeld en waar u daarvoor terecht kunt.

Tijdelijk haarverlies bij mannen

Niet elke man met haaruitval is erfelijk belast. Haarverlies bij mannen kan net zo goed tijdelijk zijn. Verliest u dagelijks meer dan 100 haren? Dit kan een teken van haarverlies zijn. Uw huisarts of specialist kan de oorzaak onderzoeken. Dit gebeurt door middel van een gesprek, waarbij vragen over het haarverlies en het patroon daarvan gesteld worden. De arts sluit oorzaken uit en kan hiervoor bloedonderzoek laten verrichten. Ook een hoofdhuidbiopsie kan meer zeggen over het hoe en waarom van haaruitval. Tijdelijke haaruitval bij mannen wordt veroorzaakt door onder meer:

• Stress;
• Vitamine- en/of mineralentekort;
• Hormonale disbalans;
• Medicijngebruik of een medische behandeling;
• Ziekten en/of hoofdhuidinfecties;
De onderzoeken zijn pijnloos en geven u binnen een aantal dagen uitsluitsel. Het belangrijkste om de haargroei te herstellen, is het wegnemen van de oorzaak. Na enkele maanden komt nieuwe haargroei tot ontwikkeling.

Behandelmethode zorgvuldig afwegen

Haaruitval is een veelvoorkomend probleem en veel mensen zoeken naar een oplossing. Dit is ook bij de cosmetica producenten niet onbekend gebleven. De markt is overspoeld met vrij verkrijgbaar producten die beloven haaruitval te stoppen. De waarheid is echter dat een ruime meerderheid van deze producten nauwelijks invloed heeft op haarverlies. Voorkom dat u veel geld uitgeeft aan deze middelen om later tot de teleurstellende ontdekking te komen dat het gewenste effect uitblijft. Zowel uw huisarts, een specialist als een kapper kunnen u advies geven over een gezonde hoofdhuid en een sterke haargroei. Afhankelijk van de verwachting die u heeft, kan een combinatie van behandelingen voorgesteld worden. Vaak vult de ene behandeling het effect van de andere aan en ziet u hoe de haargroei zich langzaam, maar zeker ontwikkeld. Haaruitval is en blijft vervelend. Het is echter een aandoening die goed behandelt kan worden.

Haarverlies mannen – FAQ

1. Is haarverlies bij mannen normaal?

Een bepaalde hoeveelheid haarverlies is normaal. Dit overkomt iedereen. Gemiddeld verliest elk mens tussen de 50 en 100 haren per dag. Dit is onderdeel van de natuurlijke haargroeicyclus en houdt in dat het zien van haren onder de douche of op een kam meestal geen reden tot bezorgdheid hoeft te zijn.

2. Welke invloed heeft haaruitval bij mannen?

Haaruitval kan leiden tot depressie, angst en sociale fobie. Depressies kunnen neerslachtigheid, gebrek aan interesse, plezier in activiteiten, verlies van energie en slaapgebrek tot gevolg hebben. Angst kan leiden tot overmatig piekeren, problemen met beheersen van gevoelens en een gevoel van verhoogde spanning of stress.

3. Waarom verlies ik haar?

Bijna al het haarverlies bij mannen is erfelijk bepaald. Andere oorzaken zijn medicijngebruik, een medische behandeling, ziekte of stress.

4. Is er bij mij sprake van overmatig haarverlies?

Als u last heeft van haaruitval zijn er een aantal dingen waar u op moet letten. Kijk naar de mate waarin de hoofdhuid zichtbaar is, hoeveel haren er ’s ochtends op uw kussen liggen, breekt uw haar snel als u er met uw vingers door gaat, of uw scheiding breder wordt en hoeveel haar er na het douchen in het doucheputje zit. Laat bij het vermoeden van haarverlies de oorzaak vaststellen.

5. Is haaruitval een teken van een slechte gezondheid?

Haaruitval kan een symptoom zijn van een medische aandoening zoals systemische lupus, syfilis, hypothyreoïdie of hyperthyreoïdie. Een onbalans in de geslachtshormonen kan eveneens haaruitval veroorzaken, net zoals een vitaminetekort of een tekort aan proteïne, ijzer en zink.

6. Hoe kan ik een kale plek behandelen?

Een van de meest gebruikte en bewezen behandelingen is minoxidil lotion. Het is verkrijgbaar in verschillende sterktes en moet dagelijks op de kale plekken worden aangebracht. Bijwerkingen die op kunnen treden zijn huidirritaties en ongewenste haargroei op plaatsen waar de lotion per ongeluk met de huid in aanraking is gekomen.

7. Hoe komt het dat als ik mijn haar aanraak het uitvalt?

Soms is abnormaal haarverlies een gevolg van agressieve styling of hardhandige behandelingen. Op het moment dat u uw vingers door uw haar haalt, valt het eruit. Dit kan een gevolg zijn van tractie alopecia en wordt met name gezien door aanhoudende overbelasting van het haar wel of niet in combinatie met agressieve chemicaliën en/of het gebruik van te warme stylingapparatuur.

8. Is haaruitval een teken van diabetes?

Mensen met diabetes hebben meer kans op alopecia areata. Bij deze vorm van alopecia valt het immuunsysteem de haarzakjes aan, wat haaruitval tot gevolg heeft. Zowel het hoofdhaar als overige lichaamsbeharing kan aangetast worden.

9. Kan het uitgevallen haar teruggroeien?

In de meeste gevallen groeit er nieuw haar als de oorzaak van het haarverlies is weggenomen of behandelt. Ruim 85% van de mannen maakt tijdens hun leven een vorm van haaruitval mee. Naarmate u ouder wordt, neemt de kans op dunner wordend haar toe. Dit is een gevolg van lichamelijke veroudering.

10. Op welke leeftijd worden mannen kaal?

Tegen de tijd dat u 30 wordt, heeft u 25% kans om haaruitval te ontwikkelen. Op de leeftijd van 50 jaar heeft 50% van de mannen merkbaar haarverlies. Vanaf een leeftijd van 60 jaar heeft twee derde van de mannen een zichtbaar kalend patroon. Hoewel haaruitval vaker voorkomt naarmate mannen ouder worden, is het niet makkelijk om dit te accepteren.

11. Worden mannen met baarden kaal?

Het laten groeien van een baard heeft geen directe haaruitval tot gevolg.

12. Hoe kan ik mijn haar sneller laten groeien?

De haargroei laat zich niet versnellen. Met behulp van een hoofdhuidmassage kan de doorbloeding verbeterd worden, waardoor de haarzakjes meer voedingsstoffen en zuurstof krijgen. Eventueel kunt u de hoofdhuid masseren met oliën zoals kokosolie, olijfolie, jojoba olie en arganolie. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat hoofdhuidmassages tot snellere haargroei leiden, wel is aangetoond dat u daarmee een positieve invloed op de doorbloeding heeft.

13. Kan kaalheid aantrekkelijk zijn?

Niet iedere man heeft de behoefte om haaruitval te laten behandelen en accepteert kaalheid als onderdeel van het ouder worden. Vrouwen accepteren mannelijke kaalheid en vinden het op een bepaalde manier aantrekkelijk. Dat neemt niet weg dat u ook een kale hoofdhuid verzorgd om er goed uit te zien.

14. Moet ik mijn hoofd scheren als ik kalend ben?

Als u met haaruitval worstelt, kan het moeilijk zijn om het haar te blijven kammen en kale plekken te verbergen. In plaats daarvan kiezen sommige mannen ervoor om alles te scheren. Een geschoren kapsel kan er zowel verzorgd als aantrekkelijk uitzien. Het is een keuze die u zelf maakt.