Haarverlies oorzaken
Haarverlies komt vaker voor op latere leeftijd, maar is een aandoening die kinderen, jongeren, volwassenen van alle leeftijden kan treffen. Haaruitval kan alleen het hoofdhaar aantasten, maar ook de volledige lichaamsbeharing kan verloren gaan. Dagelijks haarverlies valt op het totale aantal haren nauwelijks op. Helaas wordt niet iedere haar die uitvalt vervangen. Haarverlies kan zich langzaam ontwikkelen, maar kan ook plotseling gebeuren. Als u een toename van haarverlies opmerkt, maak dan een afspraak bij uw huisarts. Deze bekijkt haarverlies oorzaken en stelt een passend behandelplan voor.
Onderzoek haarverlies oorzaken
Wanneer u met haaruitval bij uw huisarts komt, zal deze proberen de oorzaak te achterhalen. Zowel bij mannen als vrouwen is erfelijke kaalheid de meest voorkomende oorzaak van haarverlies. Het is bekend dat bepaalde hormonen verantwoordelijk zijn voor erfelijk haarverlies dat soms al in de puberteit begint. Haaruitval kan ook optreden als gevolg van het stoppen van de haargroeicyclus, maar ook ingrijpende gebeurtenissen, medische behandelingen of verkeerde voeding kunnen haaruitval veroorzaken. In de meeste gevallen is behandeling niet nodig en herstelt de haargroei zich na verloop van tijd zelf. Haarverlies kent diverse oorzaken waaronder:
Telogeen effluvium
Een veelvoorkomende vorm van haaruitval is telogeen effluvium. Het haarverlies vindt plaats 2 tot 3 maanden na een zware lichamelijke of geestelijke belasting, zoals een ingrijpende operatie, een ernstige infectie, hoge koorts en langdurige ziekte. Telogeen effluvium kan ook gebeuren na een plotselinge verandering in hormoonspiegels, vooral bij vrouwen die pas zijn bevallen. Het haarverlies uit zich door middel van matige hoeveelheden haar die opgemerkt worden op een kussen, in de douche of in een haarborstel. Deze vorm van haarverlies heeft zelden volledige kaalheid tot gevolg.
Haaruitval als bijwerking van geneesmiddelen
Bepaalde medicatie en medische behandelingen hebben haaruitval als bijwerking. Voorbeelden hiervan zijn lithium, bètablokkers, warfarine, heparine, amfetamine en levodopa. Ook medicatie gebruikt bij chemotherapie, zoals doxorubicine, is verantwoordelijk voor plotselinge haaruitval die het hele hoofd aantast. Na het beëindigen van een medische behandeling of het wisselen van medicatie zal de haargroei zich naar verwachting binnen een aantal maanden herstellen.
Symptomen van een ziekte of aandoening
Haarverlies kan ook symptoom van een ziekte, zoals lupus, syfilis, een schildklieraandoening, een onbalans in het geslachtshormoon of een ernstig vitamine gebrek zijn. Vooral een tekort aan proteïne, ijzer, zink en biotine zijn van invloed op de haargroei. Gebreken komen regelmatig voor bij mensen met restrictieve diëten, zoals vegetariërs en veganisten, en vrouwen met een zeer zware menstruatie.
Haaruitval door schimmelinfectie van de hoofdhuid
Een schimmelinfectie van de hoofdhuid, tinea-capitis, veroorzaakt fragmentarisch haarverlies. Het haarverlies is een gevolg van bepaalde schimmels die op de hoofhuid ontstekingen veroorzaken. De schimmel verzwakt en beschadigt het haar, waardoor het afbreekt. Een ander gevolg van tinea-capitis is een schilferende hoofdhuid. Tinea-capitis is een bekende vorm van fragmentarisch haarverlies bij kinderen.
Alopecia areata of pleksgewijze kaalheid
Een van de bekendste vormen van haarverlies is alopecia areata, een auto-immuunaandoening die ervoor zorgt dat het haar op een of meerdere kleine plekken uitvalt. De exacte oorzaak van de aandoening is onbekend. Wel komt pleksgewijze kaalheid vaker voor bij mensen die bekend zijn met meer dan een auto-immuunaandoening. Het duurt soms jaren voordat de haargroei zich, spontaan, herstelt.
Tractie alopecia en trichotillomanie
Deze vorm van haarverlies is een gevolg van het langdurig strak trekken van het haar. Ook het haar blootstellen aan extreme hitte en eraan draaien met een krultang of warme rollers kan tractie alopecia tot gevolg hebben. Een andere vorm van haar dat verloren gaat door eraan te trekken is trichotillomanie, waarbij mensen zelf het haar uittrekken.
Erfelijke kaalheid bij mannen en vrouwen
De meest tot de verbeeldingsprekende oorzaak van haaruitval is erfelijke kaalheid, ook bekend als mannelijk haarverlies of alopecia androgenetica. Dit is de meest voorkomende vorm van haarverlies en het kan bij mannen op elk moment in het leven beginnen, zelfs tijdens de tienerjaren. De trigger is een combinatie van een aantal factoren:
• Erfelijke gevoeligheid voor haarverlies
• Gevoeligheid voor het mannelijke dihydrotestosteron hormoon
• Toenemende leeftijd
Vrouwen die erfelijk belast zijn met haaruitval, krijgen hier vanaf de menopauze en/of op latere leeftijd mee te maken.
Diagnose haarverlies oorzaken
Uw arts zal de oorzaak van het haarverlies vaststellen op basis van uw medische geschiedenis, de medicatie die u gebruikt, de gezondheid van uw hoofhuid en het patroon waarin het haar uitvalt. Bij het vermoeden van een schimmelinfectie, kan een haarmonster genomen worden voor een laboratoriumtest. Bloedonderzoek is waarschijnlijk nodig als uw arts een ziekte zoals lupus of een schildklierprobleem vermoedt. Soms vindt bloedonderzoek plaats om andere oorzaken van haaruitval uit te kunnen sluiten.
Verwachte duur haaruitval
De duur van haarverlies hangt af van de oorzaak. Haaruitval kan tijdelijk, maar ook blijvend zijn. Bij telogeen effluvium bijvoorbeeld, gaat het haar na enkele maanden weer groeien. Wanneer haaruitval een bijwerking is van medicatie, ziet u het haar opnieuw groeien als u het middel niet langer gebruikt. Tijdelijk haarverlies herstelt bij de meeste mensen vanzelf na verloop van tijd. Vaak ziet u binnen drie tot zes maanden nieuwe haargroei. Een enkele keer duurt het langer en heeft iemand jaren last van het haarverlies. Om de gevolgen van alopecia androgenetica te beperken is een vroege behandeling nodig. Deze vorm van haaruitval wordt in de loop van de tijd erger. Met de juiste behandeling stopt het haarverlies en ziet u de haargroei verbeteren.
Haarverlies verminderen en voorkomen
Sommige vormen en oorzaken van tijdelijk haarverlies kunnen voorkomen worden door afwisselend te eten, stress te beperken en gebruik te maken van haarverzorgingsproducten zonder agressieve ingrediënten. Wanneer u vermoedt dat het haarverlies een gevolg is van een medicijn dat u voorgeschreven heeft gekregen, kan in overleg met de voorschrijvend arts overgestapt worden op een alternatief middel. Erfelijke kaalheid kan niet voorkomen worden. Wel kan de invloed van het DHT-hormoon al bij beginnend haarverlies afgeremd worden, waardoor het haarverlies beperkt blijft.
Tijdelijk haarverlies oorzaken en behandelingen
Tijdelijk haarverlies vereist meestal geen andere behandeling dan het staken van onder meer de medicatie die het probleem veroorzaakt of het wegnemen van stress. Het beperken van trauma’s of blootstelling aan chemicaliën kan haaruitval beperken en zelfs stoppen. Is het haarverlies het gevolg van een vitamine tekort? Met het aanpassen van uw dagelijkse voedingsgewoonte, wel of niet in combinatie met het behandelen van het tekort, zal de haargroei zich binnen enkele maanden herstellen. Is haaruitval het gevolg van een schimmelinfectie? De behandeling duurt 6 tot 12 weken en bestaat onder andere uit het gebruik van orale medicatie zoals itraconazol. Eventueel kan ook ketoconazol shampoo voorgeschreven worden, om te infectie te bestrijden. Alopecia areata is moeilijk te behandelen. Artsen maken onder meer gebruik van corticosteroïde injecties en/of het gebruik van een anthralinecrème. De Alopecia Vereniging ondersteunt mensen met haarverlies en volgt wetenschappelijk onderzoek op de voet.
Behandeling erfelijke kaalheid
Helaas komt het regelmatig voor dat mensen met alopecia androgenetica (te) lang wachten met het zoeken van een oplossing. Haaruitval als gevolg van het DHT-hormoon kan op diverse manieren behandeld worden. Wacht u te lang dan gaat onnodig veel haar verloren, terwijl dit grotendeels voorkomen kan worden. Het onderzoeken en vaststellen van erfelijke kaalheid is pijnloos. De diagnose stelt u in staat een passende behandeling te kiezen. Gaat uw voorkeur uit naar het dagelijks gebruik van een haargroeimiddel of heeft ziet u meer in micro haar pigmentatie of een haartransplantatie?
Haargroeimiddelen voor mannen en vrouwen
Bewezen haargroeimiddelen gaan de invloed van DHT tegen en remmen het haarverlies. Bekende middelen zijn dutasteride, minoxidil, finasteride en de Diane pil. Dutasteride en finasteride zijn oorspronkelijk bedoelt voor het behandelen van een hoge bloeddruk en prostaatproblemen bij mannen. De middelen hebben een risico op heftige bijwerkingen en mogen daarom niet aan vrouwen worden voorgeschreven en/of gebruikt. Het duurt meerdere maanden om verbetering te zien. Ziet u na een periode van 6 maanden onvoldoende of geen afname van het haarverlies? In dat geval is het onwaarschijnlijk dat het resultaat zich verder ontwikkeld en biedt een andere behandelmethode andere mogelijkheden.
Niet-chirurgische behandeling erfelijke kaalheid
Het aantal beschikbare behandelmethodes bij alopecia androgenetica is uitgebreid. De ontwikkelingen op het gebied van techniek, kennis en kunde zijn voortdurend in beweging. Aangezien niet iedereen het gebruik van een haargroeimiddel toejuicht, zijn verschillende alternatieven beschikbaar. Lasertherapie biedt positieve resultaten, net zoals mesotherapie bij haaruitval en/of een PRP behandeling. Welke techniek bij u past, kan een specialist met u bespreken. Behandelmogelijkheden hangen af van uw gezondheid, medicijngebruik en eventuele chronische aandoeningen.
Haartransplantatie bij erfelijke kaalheid
Niet-chirurgische behandelingen bereiken goede, maar helaas alleen tijdelijke resultaten. Wilt u een definitieve oplossing voor mannelijk haarverlies dan bent u aangewezen op een haartransplantatie. Momenteel is dit de enige ingreep waarmee blijvend nieuwe haargroei mogelijk is. Een haartransplantatie is een operatieve ingreep die met plaatselijke verdovingen wordt gedaan. Door gezonde haarzakjes uit uw haarkrans te oogsten en deze in de transplantatie gebieden te plaatsen ontstaat daar nieuwe haargroei. De getransplanteerde haarzakjes hebben een unieke structuur waardoor ze ongevoelig zijn voor het DHT-hormoon. Na een geslaagde transplantatie blijven deze haarzakjes uw leven lang nieuwe haren produceren. Om te beoordelen of u geschikt bent voor een haartransplantatie vindt een uitgebreid intakegesprek bij een haarkliniek plaats. Een van de voorwaarden voor de ingreep is dat u genoeg gezonde donorharen heeft. Als dit niet het geval is, kan de ingreep afgeraden worden.
Wanneer gaat u met haaruitval naar een arts?
Hoewel haaruitval een normaal verschijnsel is, geldt dat niet voor iedereen. Wanneer u dagelijks grote hoeveelheden verliest kan dat reden zijn om een arts te raadplegen. Het kennen van de oorzaak stelt u immers in staat een oplossing te zoeken. Andere redenen om met haarverlies een arts te raadplegen zijn:
• Naast een toename van haaruitval heeft u last van een jeukende hoofdhuid en/of schilfervorming;
• U heeft last van andere symptomen die op een ziekte of auto-immuunaandoening wijzen;
• Haaruitval komt voor binnen de familie;
• Na een lange periode van haaruitval ziet u geen nieuwe haargroei tot ontwikkeling komen;
Zowel uw huisarts als een dermatoloog kan onderzoek verrichten naar het hoe en waarom van haarverlies. De onderzoeken die voorgesteld worden, zijn pijnloos en kunnen poliklinisch gedaan worden.
Haaruitval beperkt zich niet tot ouderen
Dat haarverlies niet alleen iets is dat zich bij het ouder worden voordoet, zien veel mensen over het hoofd. Haaruitval kan op alle leeftijden ontstaan en is verantwoordelijk voor de manier waarop iemand naar zichzelf kijkt en hoe sociale contacten verwateren. Zo is alopecia areata iets waar veel vaak nog jonge kinderen mee te maken krijgen. Ook haaruitval na een medische behandeling of haarverlies veroorzaakt door een ziekte treft kinderen en volwassenen van alle leeftijden. Veel behandelingen zijn niet geschikt voor minderjarigen, waardoor kinderen met haaruitval in de meeste gevallen zijn aangewezen op het dragen van een haarwerk. Herstelt iemand of komt een medische behandeling tot zijn einde? In de meeste gevallen herstelt de natuurlijke haargroei zich binnen enkele maanden vanzelf.
Behandelingen in binnen- en buitenland
Beschikbare behandelingen bij haaruitval zijn niet alleen in Nederland beschikbaar. Zo kunt u voor een haartransplantatie ook naar landen als België, Duitsland of Turkije. Zeker als de achterliggende reden voor de behandeling cosmetisch is en u zelf de kosten betaald kan een goedkope behandeling in het buitenland aantrekkelijk zijn. Er is veel informatie beschikbaar over de voor- en nadelen van behandelingen bij haaruitval in het buitenland. Kijk niet alleen naar de prijzen van de ingreep, maar besteed aandacht aan bijkomende kosten voor onder andere reis en verblijf.
Haarverlies oorzaken onbekend
Aangezien haaruitval verschillende oorzaken en behandelmethodes kent, is het niet nodig om in onzekerheid te blijven zitten. Heeft u last van haaruitval en maakt u zich daar zorgen over? Onderzoeksmethodes zijn pijnloos en binnen een aantal dagen is de oorzaak bekend. Met deze informatie kunt u een behandelmethode zoeken die u aanspreekt en het haarverlies laten behandelen. Bestaande technieken en nieuwe ontwikkelingen zorgen ervoor dat verschillende vormen van haarverlies behandelbaar zijn. Geen vorm van haarverlies hoeft onbekend te blijven.
Haarverlies oorzaken – FAQ
1. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van haarverlies?
Alopecia androgenetica is zowel bij mannen als vrouwen de meest voorkomende oorzaak van haarverlies. Daarnaast zijn ook alopecia areata, hormonale schommelingen, stressfactoren, haarverzorging, hoofdhuid infecties, chronische auto-immuunaandoeningen en uw voedingspatroon van invloed op haaruitval.
2. Welke infecties kunnen haarverlies veroorzaken?
Infecties die met hoge koorts gepaard gaan, maar ook schimmelinfecties van de huid en bacteriële infecties zoals syfilis kunnen haarverlies tot gevolg hebben. Het is van belang om de infectie te behandelen, zodat de haargroei zich kan herstellen.
3. Hoe kan ik haarverlies stoppen?
Afhankelijk van wat de oorzaak is het van het haarverlies kunt u overstappen op milde haarverzorgingsproducten zonder agressieve ingrediënten. Kies voor een shampoo die de invloed van DHT afremt en probeer eens een hoofdhuidmassage, waardoor de doorbloeding van uw hoofdhuid verbeterd. Ziet u geen of minimaal verschil? Laat de oorzaak door een arts onderzoeken, zodat u dan alsnog naar een geschikte oplossing kunt zoeken.
4. Wanneer moet ik mezelf zorgen maken over haarverlies?
Haarverlies valt niet direct op. Iedereen verliest dagelijks haar. Pas als u meer dan 100 haren verliest en de haaruitval zichtbaar wordt, is het van belang om actie te ondernemen. Haarverlies is steeds beter te behandelen en hoeft zeker niet tot volledige kaalheid te leiden.
5. Is voeding van invloed op mijn haargroei?
Ja, haarzakjes hebben behoefte aan voldoende afwisselende vitamines en mineralen. Veel voedingsmiddelen bevatten voedingstoffen die van invloed zijn op het haargroeiproces. Hierbij kunt u denken aan vitamine B, biotine, vitamine E, ferritine of ijzer, omega 3 vetzuren, zink en selenium. Een afwisselend en gezond dieet bestaat uit een combinatie van vlees, vis, zuivelproducten, eiwitten, noden, zaden, groenten en fruit.
6. Welke voedingsmiddelen veroorzaken haarverlies?
Bepaalde voedingsmiddelen en/of stoffen worden in verband gebracht met haaruitval. Dit zijn onder andere voedingsmiddelen die een hoog kwikgehalte bevatten, maar ook producten rijk aan bewerkte suikers zijn hiervoor verantwoordelijk. Haarverlies ontstaat ook door een tekort aan vitamines en mineralen waaronder vitamine A en ferritine of ijzer.
7. Wat is de oorzaak van plotseling haarverlies?
Wisselende omstandigheden zoals ziektes, emotionele trauma’s, een gebrek aan eiwitten en hormonale veranderingen zoals een zwangerschap, puberteit en de menopauze hebben invloed op de haargroei. Ook gezondheidsproblemen en onderliggende ziektes kunnen plotseling haarverlies veroorzaken.
8. Wat kan ik drinken om mijn haargroei te ondersteunen?
Drankjes die rijk zijn aan vitamine E, waaronder kiwi sap, stimuleren de haargroei. Gezonde, pure vruchtensappen en groentedrankjes verbeteren ook uw immuunsysteem, wat van positieve invloed is op verschillende lichaamsfuncties. Verwacht niet dat het drinken van fruit- en/of groentesap de haargroei versnelt.
9. Wat valt onder normaal haar verlies bij het wassen?
Gemiddeld verliest u tot 100 haren per dag. Het exacte aantal hangt af van de lengte, dikte en gezondheid van uw haar. Mensen met korter of dunner haar lijken minder te verliezen. Op dagen dat mensen met lang of dik haar dit wassen, kunnen zo’n 150 tot 200 uitvallen. Dit aantal is persoonlijk.
10. Kan shampoo haarverlies veroorzaken?
Het dagelijks gebruik van een shampoo veroorzaakt geen haaruitval. Gebruik daarvoor een mild reinigende shampoo en zorg ervoor dat zowel de shampoo als conditioner zorgvuldig uitgespoeld worden. Achterblijvende shampoo resten verstoppen de poriën waardoor het haar beschadigt en op den duur kan uitvallen.
11. Wat gebeurt er als ik mijn haar een aantal weken niet was?
Langdurige periodes waarin zowel het haar als de hoofdhuid niet gereinigd worden, zijn van invloed op zowel de gezondheid van uw huid als de haargroei. Niet wassen kan de hoofdhuid verstikken en schilfers veroorzaken. Bij jeuk is het verleidelijk om te krabben, waardoor de hoofdhuid en het haar verder beschadigen.
12. Welk type artritis veroorzaakt haaruitval?
Mensen met auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis, lupus en sclerodermie kunnen haarverlies als symptoom van de ziekte ervaren. Andere keren kan de oorzaak voor het haarverlies toegewezen worden aan de medicijnen die zijn voorgeschreven om artritis te behandelen.
13. Groeit mijn haar langzamer als ik ouder word?
Bijna iedereen die ouder wordt, ziet wat meer haarverlies en/of haar dat uitdunt. De snelheid van de haargroei remt af, haarlokken worden kleiner en het pigment verandert. Het dikke, grove haar van een jong volwassene wordt uiteindelijk dun, fijn en lichtgekleurd. Dit is een natuurlijk proces dat zich helaas niet tegen laat houden.
14. Wat is de levensduur van een haar?
Een gemiddelde haar gaat 2 tot 7 jaar mee. Het haar doorloopt de drie fasen van het haargroeiproces: de anagene fase, de katagene fase en de telogene fase. Nadat een haar is uitgevallen, gaat het haarzakje in de rustfase. Na drie tot zes maanden wordt een nieuwe haar geproduceerd.
15. Waarom wordt mijn haar niet dunner, maar valt het wel uit?
Door een voedingstekort kan het haar uitvallen. Extreme diëten met te weinig proteïne en bepaalde vitamines, zoals ijzer, kunnen overmatige haaruitval veroorzaken. Merkt u een toename van het normale haarverlies en volgt u een aangepast dieet? Laat controleren of er wellicht sprake is van een gebrek aan vitamines en/of mineralen.
16. Hoeveel haar verlies ik met telogeen effluvium?
Haaruitval als gevolg van telogeen effluvium is oorzaak van een plotselinge schok of trauma. Kenmerkend voor deze toestand is dat zo’n 30% van de haren in de rustfase gaan en uitvallen. Mensen met telogeen effluvium zien op een doorsnee dag ruim 300 haren uitvallen.
17. Hoe kan ik mijn haar sneller laten groeien?
Gezond haar groeit ongeveer 1 cm per maand. Het natuurlijke groeiproces laat zich niet versnellen en u zult geduld moeten hebben. U kunt wel wat doen om de haargroei te versterken. Regelmatige hoofdhuidmassages, een afwisselend voedingspatroon, het vermijden van overmatige hoeveelheden alcohol en stoppen met roken zijn van invloed op de gezondheid van uw hoofdhuid en haargroei.
18. Is een behandeling bij haarverlies altijd succesvol?
Nee, het succes hangt af van de oorzaak van het haarverlies en de gekozen behandelmethode. Niet iedereen reageert op dezelfde manier op een behandeling. Beginnend haarverlies is goed behandelbaar, terwijl volledige kaalheid moeilijker te behandelen is. Laat u adviseren door gespecialiseerde artsen en bereidt uzelf goed voor op de behandeling.
19. Worden de kosten van haaruitval behandelingen altijd vergoed?
Nee, zonder medische indicatie en/of medische noodzaak hebben de meeste behandelingen een cosmetische reden. De basisverzekering heeft hiervoor geen vergoedingsmogelijkheden. Datzelfde geldt eveneens voor de meeste aanvullende zorgpakketten.