Haarverlies vrouwen

Mensen reageren op verschillende manieren op haaruitval. Sommigen vinden een manier om het te omarmen. Veel vaker, en vooral bij vrouwen, heeft haaruitval een enorme emotionele impact. Het kan uw mening over uw uiterlijk veranderen, evenals uw gevoel van eigenwaarde, geluk en gevoel van veiligheid. Als u merkt dat uw haar dunner wordt of meer uitvalt dan normaal, kan uw huisarts helpen. Haarverlies vrouwen kan behandeld worden als de oorzaak bekend is.

Oorzaken haarverlies vrouwen

Er zijn verschillende mogelijke onderliggende oorzaken van haarverlies bij vrouwen. Enkele hiervan zijn:

• Auto-immuunziekten;
• Schildklierproblemen;
• Gebrek aan bepaalde vitamines en mineralen, zoals ijzer en vitamine B7;
• Erfelijke bepalingen;
• Medicijngebruik of een medische behandeling;
• Stress, koorts, grote gewichtsschommelingen;
• Zwangerschap;
• Ontstekingen van de hoofdhuid;
• Trauma’s die de haarcellen beschadigen zoals bepaalde kapsels of stylingapparatuur;

Door naar een huisarts of specialist te gaan, kunnen bepaalde aandoeningen die haarverlies veroorzaken uitgesloten en/of bevestigd worden.

Onderzoek en diagnose haarverlies bij vrouwen

Het eerste dat een arts doet, is vragen stellen over het haarverlies. Sinds wanneer ervaart u haarverlies? Hoe heeft de haaruitval zich ontwikkeld? In welk patroon valt het haar uit? Ook vragen over uw algemene gezondheid, uw huid en nagels worden gesteld om eventuele oorzaken uit te sluiten. Afhankelijk van de antwoorden en de beoordeling van uw hoofdhuid en haargroei kan een arts besluiten een bloedonderzoek te doen. Dit wordt onder andere gedaan bij een vermoeden van en/of het uitsluiten van schildklieraandoeningen. Schildklierproblemen kunnen haaruitval veroorzaken, maar ook in verband gebracht worden met uw immuunsysteem. Zo is alopecia areata een vorm van haarverlies die vaker voor komt bij mensen met auto-immuunaandoeningen. Bloedonderzoek kan ook ijzer- of een vitaminetekort aantonen. Zowel ijzer—of vitaminetekort als lage of hoge schildklierhormoonspiegels kunnen behandeld worden.

Haarverlies vrouwen behandeling

Haaruitval bij vrouwen tast het zelfvertrouwen aan. Voorkom dat u in een sociaal isolement terecht komt. Als de oorzaak van het haarverlies bekend is, kunt u zoeken naar een geschikte behandeling. In de meeste gevallen is een oplossing beschikbaar.

Laag ijzergehalte of schildklierproblemen

Zowel een laag ijzergehalte als een traag werkende schildklier hebben invloed op de haargroei. Wanneer uit bloedonderzoek blijkt dat het haarverlies hier een gevolg van is, kan een arts supplementen voorschrijven. Binnen een aantal maanden herstelt de haardos zich volledig.

Alopecia areata

Alopecia areata, beter bekend als pleksgewijze kaalheid, wordt veroorzaakt door het eigen immuunsysteem dat de haarzakjes aanvalt. Het is een onvoorspelbare aandoening die vrij moeilijk te behandelen is. Een arts zal proberen de aandoening onder controle te krijgen, hiervoor kan gekozen worden voor een behandeling met corticosteroïden. In de meeste gevallen herstelt de haargroei zich binnen een jaar. Alopecia areata kan op alle leeftijden ontstaan en wordt regelmatig bij jonge kinderen gezien. De Alopecia vereniging is er voor alopecia patiënten en hun naasten met informatie, behandeladviezen en een aparte ledensectie.

Haarverlies met een vrouwelijk patroon

Haarverlies bij vrouwen of alopecia androgenetica, is de meest voorkomende vorm van haaruitval bij vrouwen. Het haarverlies spreidt zich uit over de hoofdhuid en doet zich voor vanaf omstreeks de menopauze en op latere leeftijd. Alopecia androgenetica bij vrouwen is anders dan andere oorzaken van haaruitval. Het is een erfelijke aandoening die veroorzaakt wordt door de overgevoeligheid van de haarzakjes voor het dihydrotestosteron hormoon. Deze vorm van haarverlies kan behandeld worden met minoxidil lotion. De kans op een succesvolle behandeling is groter als u begint kort nadat het haarverlies is begonnen. Na drie tot zes maanden wordt de werking zichtbaar. Reageert u niet op minoxidil? Er zijn andere behandelmethodes zoals lasertherapie, mesotherapie bij haaruitval of een haartransplantatie die misschien wel aanslaan.

Behandeling telogeen effluvium

Een andere vorm van haarverlies is telogeen effluvium, waarbij de natuurlijke haargroeicyclus wordt verstoord. Telogeen effluvium kan verband houden met langdurige stress, maar ook bepaalde medicijnen, een zwangerschap of andere trauma’s kunnen plotselinge haaruitval veroorzaken. Door de trigger weg te nemen die het haarverlies heeft veroorzaakt, kan de haargroei zich herstellen.

Haarverlies door hoofdhuid infecties

Haarverlies kan een gevolg zijn van een hoofdhuidaandoening, zoals psoriasis, eczeem of een infectie. Ernstige ontstekingen, die lang onbehandeld blijven, beschadigen de haarzakjes en veroorzaakt littekens. Nieuwe haargroei is in dat geval onwaarschijnlijk. Beginnende of milde hoofdhuid infecties kunnen goed behandeld worden met antibiotica en ontstekingsremmers. Een arts kan daarnaast kiezen voor een behandeling met corticosteroïden crème of steroïde-injecties. Ga bij het vermoeden van een hoofdhuidinfectie zo snel mogelijk naar een (huis)arts.

Fysieke en psychische trauma’s

Het gebruik van te warme stylingapparaten kan het haar beschadigen, vaak permanent, wat tot haaruitval kan leiden. Ook als u regelmatig een kapsel heeft waarbij het haar te strak wordt aangetrokken, is dat van negatieve invloed op de haargroei. Overleg met uw kapper welke haarverzorgingsproducten passen bij uw haarstructuur en huidtype. Probeer regelmatig te ontspannen en laat stress niet uw dagelijkse leven beheersen.

Haaruitval is van invloed op het zelfvertrouwen

Vrouwen met haaruitval ervaren niet alleen het verlies van haar emotioneel, ook het zelfbeeld veranderd. Het zelfvertrouwen neemt af en het gebeurt zelfs dat vrouwen niet langer naar het eigen spiegelbeeld willen of kunnen kijken. Haaruitval beïnvloedt het zelfrespect. Het veroorzaakt niet alleen verdriet. Het bijkomende gevoel van sociaal minderwaardig gevonden te worden, heeft impact op de geestelijke gezondheid. Waar het begint met het afzeggen van een koffie afspraak met vriendinnen, kan leiden tot een sociaal isolement. De angst om helemaal kaal te worden is aanwezig, maar gelukkig meestal ongegrond.

Overmatig haarverlies bij vrouwen

Overigens is haaruitval een normaal iets. Dagelijks verliest u gemiddeld 50 tot 100 haren. Dit valt nauwelijks op en is een logisch onderdeel van het haargroeiproces. Overmatig haarverlies is een reden tot ongerustheid. Ziet u plukken haar op uw kussen, in het doucheputje of in uw borstel? Dit is niet direct reden om in paniek te raken. Stress is van invloed op de haargroei. Om vast te stellen of er sprake is van haarverlies kunt u zowel een thuistest doen als de oorzaak laten onderzoeken. Vaak herstelt de haargroei zich zonder dat daar een behandeling voor nodig is.

Cosmetische behandelingen bij haaruitval

Het beschikbare aanbod behandelingen bij haaruitval is groter dan ooit. Zowel huis-, tuin- en keukenmiddelen als chirurgische ingrepen zijn beschikbaar voor vrouwen met haaruitval. Niet iedere behandeling heeft succes. De keuze voor een oplossing is persoonlijk. Het is niet altijd makkelijk om de stap naar een arts te zetten en het ligt voor de hand dat u begint met een haargroeimiddel. Vrij verkrijgbare shampoos, conditioners, lotions, crèmes en tabletten zijn niet allemaal even effectief. Een kapper, maar ook uw huisarts, kan helpen met het adviseren over het gebruik van haarverzorging. Zoekt u een blijvende oplossing? Praat met een specialist over een haartransplantatie. De ingreep behandelt alopecia androgenetica, waardoor nieuwe haargroei mogelijk is.

Haarverlies bij vrouwen begrijpen

Ondanks de gevoeligheid die het onderwerp van haarverlies bij vrouwen heeft, is het een probleem waar een meerderheid van de vrouwen mee te maken kan krijgen. Zowel tijdelijk als blijvend haarverlies is van invloed op uw fysieke gesteldheid. Vergeet niet dat u niet de enige bent met haaruitval. Wacht niet te lang met het zoeken van een behandeling. Hoe eerder de oorzaak van het haarverlies wordt aangepakt, hoe beter de resultaten zijn die u mag verwachten. In de beginfase van haaruitval bieden meer behandelingen een oplossing. Hoe langer u wacht, hoe beperkter die keuze is. Laat uw zelfvertrouwen niet beschadigen door haaruitval. Laat het haarverlies onderzoeken en werk samen met een arts of specialist aan een oplossing.

Haarverlies vrouwen – FAQ

1. Welk hormoon veroorzaakt haarverlies bij vrouwen?

Hormonale disbalans door een zwangerschap of bevalling kan tijdelijk van invloed zijn op de haargroei. Het komt ook voor dat vrouwen overgevoelig zijn voor het androgene hormoon dihydrotestosteron. Deze gevoeligheid uit zich vanaf of na de menopauze door middel van haaruitval. Het is een onomkeerbaar proces.

2. Kan het haar teruggroeien?

Afhankelijk van de oorzaak kan het haar teruggroeien. In de meeste gevallen is het haarverlies volledig omkeerbaar. Zodra de oorzaak is behandeld, of als u herstelt van een ziekte, kan het haar binnen enkele maanden teruggroeien.

3. Wat kan ik doen aan haarverlies bij vrouwen?

Er zijn verschillende behandelopties, waaronder het gebruik van een haargroeimiddel zoals minoxidil. Andere opties zijn hormoontherapie, lasertherapie, mesotherapie bij haaruitval en een haartransplantatie. Het aanpassen van uw levensstijl en voedingsgewoonte kunnen helpen het haar gezond te houden.

4. Hoe wordt plotseling haarverlies veroorzaakt?

Plotseling haarverlies kan veroorzaakt worden door een trauma, zoals stress, een zwangerschap, schildklierproblemen, een medische ingreep, een auto-immuunaandoening en vitaminetekort. Als reactie hierop komt plotseling een groot aantal haarzakjes in de rustfase terecht, waardoor de haren uitvallen.

5. Op welke leeftijd begint het haar van vrouwen uit te dunnen?

Erfelijk haarverlies begint bij vrouwen meestal na het 40e jaar. Ongeveer 40% van de vrouwen heeft zichtbaar haarverlies op de leeftijd van 50 jaar. Vrouwen die te maken hebben met pleksgewijze kaalheid, zien soms al tijdens de kindertijd kale plekken verschijnen. De oorzaak van haarverlies is van invloed.

6. Wat helpt bij uitdunnend haar boven op het hoofd?

Een van de meest gebruikte producten is minoxidil. De lotion kan het haarverlies afremmen en de haargroei verbeteren. De voordelen en bereikte effecten verdwijnen als het gebruik wordt gestopt. Als haarverlies veroorzaakt wordt door alopecia areata kunnen corticosteroïden helpen.

7. Is haaruitval een teken van bloedarmoede?

Mensen met een langdurig ijzertekort kunnen haaruitval ervaren. Ernstige bloedarmoede als gevolg van een ijzertekort heeft daarnaast symptomen, zoals kortademigheid, vermoeidheid en pijn op de borst. Een ijzertekort kan met een bloedonderzoek aangetoond worden en met een supplement aangevuld. Hoewel ijzertekort iedereen kan treffen, zien artsen dit regelmatig bij vegetariërs en veganisten.

8. Wat veroorzaakt dunner haar bij oudere vrouwen?

Een mogelijke oorzaak kan zijn het veranderen van de hormoonspiegels tijdens de menopauze. Zowel de oestrogeen- en progesteronspiegels dalen. Het effect van androgene of mannelijke hormonen neemt toe. Tijdens en na de menopauze kan het haar dunner worden, omdat de haarzakjes krimpen. Vrouwen worden zelden tot nooit kaal als gevolg van alopecia androgenetica.

9. Hoe ziet haarverlies door schildklierproblemen eruit?

U zult niet direct kale plekken opmerken. In plaats daarvan dunt het haar uit. Dagelijks verliest u tussen de 50 en 100 haren. Als de normale groei wordt onderbroken, worden de haren niet aangevuld en kan verspreid of diffuus haarverlies optreden. Zowel een hypothyreoïdie als hyperthyreoïdie kunnen haaruitval veroorzaken. In de meeste gevallen groeit het haar terug zodra de schildklieraandoening is behandeld.

10. Is het normaal om de hoofdhuid door het haar te zien?

Als u meer haar dan normaal verliest, kan het zijn dat na verloop van de tijd de hoofdhuid meer zichtbaar wordt. Dit is niet direct iets om u zorgen over te maken. Feit is dat bijna iedereen de hoofdhuid door het haar kan zien. Bij sommigen is dit meer dan bij anderen.

11. Wordt mijn haar dunner of zie ik spoken?

Het haar van iedereen valt uit, het maakt deel uit van de natuurlijke haargroeicyclus. Als u bij het wassen of borstelen van uw haar grotere hoeveelheden haar ziet dan normaal of als er zichtbaar dunner wordende of kale plekken zijn, is dit waarschijnlijk geen paranoia, maar de eerste tekenen van haaruitval.

12. Hoe kan ik mijn hoofdhuid verbergen?</h5.
Als u dun of dunner wordend haar heeft, zijn er een aantal manieren om te voorkomen dat uw hoofdhuid te zien is. Het krijgen van een dikke, gestructureerde en korter kapsels kan het haar meer volume geven en de hoofdhuid camoufleren. Als u uw haar verft of highlights geeft dan neemt dat ook de aandacht van de hoofdhuid weg.
13. Wat is de beste shampoo voor haarverlies bij vrouwen?

Shampoos en conditioners bij haarverlies stoppen de haaruitval niet. U kunt in overleg met uw kapper een mild reinigende shampoo gebruiken die op uw huidtype en haarstructuur is afgestemd. Kies voor een product zonder agressieve ingrediënten en spoel restjes shampoo altijd zorgvuldig uit.

14. Kan haaruitval bij vrouwen voorkomen worden?

Haaruitval is nooit helemaal te voorkomen. Zeker erfelijk haarverlies is niet tegen te houden. U kunt er zelf wel het nodige aan doen om een gezonde haargroei te creëren. Laat u niet ontmoedigen door haaruitval. Het is wereldwijd een van de meest voorkomende aandoeningen bij vrouwen. Het is tegelijkertijd een aandoening die te behandelen is.