PRP behandeling tegen haaruitval

Zoekt u informatie over PRP behandeling tegen haaruitval? Behandelingen met bloedplaatjesrijk plasma, bekend als PRP, winnen aan populariteit. Verschillende aandoeningen, van sportblessures tot haaruitval laten positieve resultaten zien met PRP-injecties. Een PRP behandeling tegen haaruitval maakt gebruik van uw eigen bloedcellen, die de haargroei stimuleren.

Werking PRP behandeling tegen haaruitval

Om te begrijpen hoe Platelet Rich Plasma werkt, moet u weten welke rol bloedplaatjes spelen in het lichamelijke genezingsproces. Bloedplaatjes zijn samen met rode en witte bloedcellen een bestanddeel van bloed. Bij een verwonding, zoals een snee of wond, reageren de bloedplaatjes snel om het bloeden te stoppen en genezing te bevorderen. Dit heeft onderzoekers ertoe aangezet om geconcentreerde bloedplaatjes in beschadigde lichaamsdelen te injecteren om zo genezing te bevorderen. Voor de behandeling neemt de specialist een buisje bloed bij u af en plaatst het in een centrifuge. Het centrifugeren, scheidt het bloedplaatjes rijke plasma van de andere componenten die in het bloed aanwezig zijn.

PRP klaar voor injectie

Het PRP bevat gezonde groeifactoren en eiwitten die het weefsel herstel in een stroomversnelling brengen. Omdat onder andere erfelijke haaruitval het gevolg is van schade aan de haarzakjes, kan een PRP behandeling helpen bij haarverlies. Het is een methode die regelmatig ingezet wordt om de haargroei te herstellen en te bevorderen. Ondanks dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is, adviseren specialisten een PRP behandeling regelmatig in combinatie met een haartransplantatie.

Stappen PRP behandeling

Een typische PRP behandeling bij haarverlies verloopt volgens een aantal stappen:

• Bloed afnemen.
• Plaatsen van het afgenomen bloed in een centrifuge.
• Centrifugeren van het bloed om de componenten te scheiden.
• De bloedplaatjes worden in een injectiespuit geplaatst.
• Een specialist injecteert de bloedplaatjes in de getroffen delen van de hoofdhuid.

Het proces duurt ongeveer een uur en als zelfstandige behandeling tegen haarverlies, zijn meerdere sessies nodig. Na het toepassen van de PRP behandeling zijn er normaal gezien weinig beperkingen en kunt u terugkeren naar uw gebruikelijke werkzaamheden en activiteiten.

Geen definitieve oplossing

Een PRP behandeling is geen definitieve oplossing voor aandoeningen die haarverlies veroorzaken. Als dit zo zou zijn, heeft u in de loop van de tijd meerdere PRP behandelingen nodig om de bereikte effecten te behouden. Hetzelfde geldt voor haargroeimiddelen die artsen adviseren om alopecia androgenetica te behandelen, zoals Finasteride en Minoxidil. Het aantal behandelingen dat nodig is voor een stabiel resultaat, verschillen persoon en hangt onder meer af van de mate van haarverlies. Een specialist stelt een behandelschema voor, waar u bijvoorbeeld om de drie tot zes maanden onderhoudsinjecties krijgt.

Bijwerkingen en risico’s

Omdat de PRP oplossing uit uw eigen bloedplaatjes bestaat, zijn er weinig risico’s op een reactie op de behandeling. Als u een PRP behandeling tegen haaruitval laat toepassen, is er een kleine kans op:

• Milde tot matige (na)pijn op de injectieplaatsen
• Gevoeligheid van de hoofdhuid
• Zwellingen
• Zeurende hoofdpijn
• Jeuk en irritaties
• Bloedingen op de injectieplaatsen

Deze bijwerkingen zijn tijdelijk en gaan vanzelf over. Ervaart u onbekende of andere klachten na een PRP behandeling? Win advies in bij de kliniek of specialist die de behandeling heeft toegepast.

Haarverlies onderzoeken

Omdat bloedplaatjesrijk plasma geen oplossing is voor elke vorm van haarverlies, is het goed om de oorzaak te kennen. Het laten onderzoeken van haaruitval kan bij uw huisarts of een dermatoloog. De onderzoekmethodes zijn nagenoeg pijnloos. Erfelijke kaalheid is door artsen meestal eenvoudig vast te stellen. Een arts kijkt naar het patroon van haaruitval en stelt vragen over haarverlies binnen uw familie. Soms wordt een bloedonderzoek voorgesteld, om eventueel andere oorzaken uit te sluiten. Wilt u niet direct naar een arts? Vraag dan een bloedwaardentest of haaruitval DNA test aan. Beide testen zijn veilig in gebruik en bevatten duidelijke gebruiksinstructies. Binnen korte tijd kent u de oorzaak van haarverlies en bent u in staat een oplossing te zoeken.

Kosten PRP behandeling

Voor een PRP behandeling bij haarverlies bent u aangewezen op een haarkliniek. Niet elke haarkliniek biedt de therapie aan. Enkele specialisten passen de behandeling toe in combinatie met een haartransplantatie. De kosten variëren en het is interessant om bij enkele klinieken tarieven op te vragen. Zowel binnen- als buitenlandse haarklinieken passen de techniek toe en geven advies over de mogelijkheden. Net zoals andere cosmetische behandelingen, worden de kosten voor een PRP behandeling bij haarverlies niet door zorgverzekeraars vergoed.

Advies op maat

Haarverlies is iets waar u het liefste zo snel mogelijk een oplossing voor zoekt. De tijden dat haaruitval alleen met een haarwerk of haarstukje te verbergen is, zijn voorbij. Haarklinieken bieden behandelingen op maat en bereiken daar uitstekende resultaten mee. Om te weten wat u van een behandeling mag verwachten en welke kosten daaraan zijn verbonden, is het raadzaam om naar een paar haarklinieken of behandelaars te gaan. De meeste specialisten bieden een gratis consult aan. Doe hiermee uw voordeel. Stel vragen en ervaar hoe het contact met zowel de kliniekmedewerkers als de specialist verloopt. Bent u na afloop van een consult niet overtuigt of heeft u een niet vertrouwt gevoel? Dat is helemaal niet erg. Ga naar het volgende consult en vergelijk de ervaringen met elkaar. Het is de beste manier om de juiste keuze te maken.

Ervaringen en PRP resultaten

Online vindt u ervaringen van mensen die eerder al een PRP behandeling hebben laten toepassen. Zowel informatie over PRP als zelfstandige behandeling, als in combinatie met een haartransplantatie geeft aan hoe mensen de techniek ervaren. Het is niet realistisch om te denken dat u alleen met bloedplaatjesrijk plasma het haarverlies blijvend herstelt. De techniek is een waardevolle aanvulling en stimuleert haarzakjes bij het produceren van sterke, gezonde haren. Omdat wetenschappelijk bewijs ontbreekt is het niet met volle zekerheid te zeggen dat de behandeling bij u aanslaat en dat u verbetering van de haargroei en/of afname van het haarverlies ziet. Bent u benieuwd naar een PRP behandeling of heeft u vragen over haaruitval? Neem contact op met onze medewerkers. We nemen de tijd om uw vraag te beantwoorden en geven toelichting op de behandelmogelijkheden. Ook als u meer wilt weten over de thuis testen voor haarverlies kunt u het contactformulier invullen. U krijgt zo snel als mogelijk een reactie.

PRP behandeling tegen haaruitval – FAQ

1. Uit hoeveel sessies bestaat een volledige PRP behandeling?

De meeste specialisten adviseren een PRP behandeling met minimaal drie behandelingen met telkens een tussenpoos van 4 tot 6 weken. Onderhoudsbehandelingen zijn gemiddeld om het half jaar nodig als u het effect wilt behouden.

2. Hoelang duurt het voordat de PRP resultaat geeft?

De duur waarin het effect zich ontwikkeld verschilt per persoon. Al vrij snel na de eerste sessie zien mensen veranderingen in het haarverlies en de haargroei. Na vier maanden zou het effect goed zichtbaar moeten zijn. De resultaten zijn niet blijvend, de meeste mensen hebben regelmatige nabehandelingen nodig.

3. Wat gebeurt er als ik mijn haar was na een PRP sessie?

U krijgt het advies om uw haar de eerste 24 uur na een sessie niet te wassen, omdat er een risico is op beïnvloeding van de PRP behandeling. Wees ook na deze tijd voorzichtig met wassen en het haar kammen, trek niet te hard aan het haar en krab niet te hard over de hoofdhuid.

4. Moet ik PRP altijd blijven herhalen?

Helaas zijn de resultaten van deze behandelmethode niet blijvend. Op aanwijzing of advies van een specialist kunt u nabehandelingen overwegen. U bepaalt zelf wanneer u het tijd vindt voor een andere behandeltechniek. PRP gebeurt met uw eigen bloedplaatjes en is dus veilig.

5. Verdikt PRP mijn haar?

Injecties met bloedplaatjesrijk plasma, ondersteunen de bloedvaten rondom de haarzakjes. De haarzakjes houden de haren langer vast, waardoor dikker haar in de groeifase wordt gecreëerd. Het duurt langer voordat een haar uitvalt.

6. Krijg ik door een PRP behandeling nieuwe haargroei?

De PRP techniek is vooral een oplossing bij beginnend haarverlies. Artsen maken gebruik van uw eigen bloedplaatjes om haarverlies om te keren en daar waar mogelijk de haargroei te herstellen. De directe stimulatie van de haarzakjes door het krijgen van de juiste voedingsstoffen draagt hier aan bij.

7. Kan een PRP behandeling haaruitval verergeren?

Hoewel het mogelijk is dat de injecties haarverlies erger maken, is dit uitzonderlijk en een zeldzame verschijning. Het is waarschijnlijker dat u weinig tot geen effect heeft van de behandeltechniek.

8. Waarom werkt PRP niet?

Injecties met bloedplaatjesrijk plasma werken minder goed als uw haarverlies een gevolg is van een aandoening die littekens op de hoofdhuid veroorzaakt. Lupus is hier een voorbeeld van. Als de littekenvorming eenmaal tot ontwikkeling komt, is het vaak onmogelijk om de haarzakjes aan te zetten tot haargroei.

9. Wat zijn de risico’s en bijwerkingen van een PRP behandeling?

Omdat specialisten werken met uw eigen bloedplaatjesrijk plasma is het een veilige behandeling. Risico’s zijn duizeligheid, hoofdpijn, irritatie op de injectieplaatsen, beschadiging van de bloedvaten en zenuwbeschadiging.

10. Kan iedereen met haarverlies een PRP behandeling laten doen?

Injecties met bloedplaatjesrijk plasma zijn niet altijd geschikt voor mensen die bepaalde medische aandoeningen hebben die door injecties verergeren. Dit zijn bepaalde huidziekten, maar ook bloed- en bloedingsstoornissen vallen hier onder. Een goede specialist neemt de tijd voor een uitgebreid consult en adviesgesprek, voordat een PRP behandeling wordt toegepast.