Tricholoog Rotterdam voor professionele hulp bij haaruitval. Normaal gesproken vernieuwt het haar zich voortdurend. Haar groeit als voldoende voedingsstoffen de haarzakjes bereiken via een netwerk van fijne bloedvaten. Problemen met de haargroei en haaruitval treffen mannen en vrouwen. De manieren waarop verschillen. Vrouwen zien hoe al het haar dunner wordt, maar kale plekken en kaalheid komen weinig voor. Bij mannen trekt het haar zich terug. Een terugwijkende haarlijn en haargroei in de hoefijzervorm zijn typische kenmerken. Kaalheid is niet uitgesloten. Een tricholoog Rotterdam helpt met het onderzoeken en diagnosticeren van haarproblemen.

Consult bij tricholoog Rotterdam

Een gedetailleerd overzicht over de haar en hoofdhuid geschiedenis, eerdere onderzoeken en behandelingen vormt de basis voor een uitgebreid onderzoek van uw hoofdhuid en haargroei. Om de verschillende oorzaken en vormen van haaruitval en hoofdhuidaandoeningen in kaart te brengen, is het vaak nuttig om verdere haardiagnostiek uit te voeren. Hierbij kunt u denken aan bloedonderzoek, een trichogram of een computerondersteunde haaranalyse. Onze ervaren tricholoog helpt u bij het onderzoeken van haarproblemen en geeft advies bij het vinden van de beste behandeling. Veel besproken onderwerpen en thema’s zijn onder andere:

Haarverlies bij mannen en vrouwen

De meest voorkomende oorzaak van haaruitval bij mannen en vrouwen is alopecia androgenetica. Erfelijk haarverlies kenmerkt zich niet altijd door merkbaar haarverlies. Het kan zichtbaar worden als een geleidelijke afname van de haardichtheid door de jaren heen. In de meeste gevallen stelt een tricholoog de diagnose vlot en zijn aanvullende onderzoeken niet nodig. Bloedonderzoek is mogelijk om onderliggende aandoeningen uit te sluiten.

Aanvullende onderzoeken voor vrouwen met haaruitval

Bij vrouwen met een typisch patroon van erfelijk haarverlies kan de oorzaak ook liggen in hormonale schommelingen, zoals PCOS of overmatige productie van mannelijke hormonen. Om de oorzaak vast te stellen, is het zinvol om nadere onderzoeken uit te voeren, zoals een haarwortelonderzoek en hormoononderzoek.

Inzicht bij mannelijk haarverlies

Naast alopecia androgenetica is het bij mannen belangrijk om deze vorm van haaruitval te onderscheiden van haarziekten en/of aandoeningen van de hoofdhuid. Bij een vermoeden van diffuus haarverlies of onduidelijke gevallen biedt een trichogram uitkomst bij het vaststellen van de oorzaak van haaruitval.

Alopecia areata bij kinderen en volwassenen

Pluksgewijs haarverlies kan op elke leeftijd ontstaan. Alopecia areata kenmerkt zich door de (ovaal)ronde kale plekken die op de hoofdhuid ontstaan. Door een onbekende ‘fout’ valt het lichaam haarzakjes aan, waarbij het haar pijnloos uitvalt. In ernstige gevallen treft alopecia areata ook de rest van de lichaamsbeharing. Huidartsen nemen een afwachtende houding aan, de haargroei herstelt zich zowel bij kinderen als volwassen spontaan. Dit gaat bij de een sneller dan bij de ander. Het geven van corticosteroïden injecties helpt bij het behandelen van de aandoening.

Diffuus haarverlies, telogeen effluvium

Plotseling, diffuus haarverlies is een vorm van haaruitval die verschillende oorzaken heeft. Typerend is dat het haarverlies zich pas een aantal maanden na de ‘veroorzakende factor’ voltrekt. Om de oorzaak vast te stellen is vaak bloedonderzoek nodig voor verdere opheldering. Mogelijke oorzaken zijn onder andere een voedingstekort, schildklieraandoeningen, chronische ziekten, auto-immuunziekten, medische operaties, medicijngebruik of chemotherapie, stress en trauma’s. Na het wegnemen van de oorzaak, herstelt de haargroei zich doorgaans zonder verdere behandeling.

Haaruitval bij kinderen

Helaas beperkt haarverlies zich niet tot volwassenen. Kinderen worden regelmatig geconfronteerd met haarverlies. Een bekende oorzaak is alopecia areata, maar ook hoofdhuidinfecties hebben invloed op de haargroei. Bij een veranderende haardos of haaruitval bij kinderen is onderzoek van de hoofdhuid belangrijk. Net als volwassen hebben kinderen last van diffuus haarverlies als gevolg van een onderliggende ziekte of een voedingstekort. Het is belangrijk om deze oorzaken te onderscheiden van andere vormen van haarverlies zoals genetische afwijkingen. Onderzoeksmethodes zijn vrijwel pijnloos.

Haaruitval door een hoofdhuidziekte

Sommige hoofdhuidziekten en aandoeningen leiden tot tijdelijk of blijvend haarverlies. Het is belangrijk om een ziekte of aandoening vroegtijdig op te sporen. Dit kan door een tricholoog de hoofdhuid zorgvuldig te laten onderzoeken. Bekende hoofdhuidaandoeningen zijn eczeem, schimmelziekten met haaruitval, tinea capitis of verlittekende alopecia zoals lichen planopilaris. Schimmel- of schilferdiagnose, maar ook een biopsie van de hoofdhuid zijn nodig om de oorzaak vast te stellen en een behandeling te adviseren.

Behandeling en therapie bij haaruitval

Haarverlies is divers en ondanks dat hebben alle oorzaken een gemeenschappelijke overeenkomst: haaruitval is vervelend en heeft invloed op uw uitstraling. Om een succesvolle behandeling te starten is het goed om de exacte oorzaak te laten onderzoeken. Het kennen van de oorzaak, voorkomt dat u veel geld uitgeeft aan behandelingen die eigenlijk niet geschikt zijn voor de vorm van haaruitval waar u mee te maken heeft. Als u een antwoord zoekt op de vraag waarom uw haardos verandert en haaruitval zichtbaar is, biedt het Haaronderzoekscentrum raadt. Naast praktische thuistests kunt u bij onze tricholoog terecht voor een uitgebreid onderzoek van uw hoofdhuid en haargroei.

Professioneel haaronderzoek

U heeft geen verwijzing nodig van uw huisarts om een afspraak bij de tricholoog te maken. Onze BIG-geregistreerde en gecertificeerde tricholoog biedt een uitgebreid consult aan. Het gesprek gaat over de problemen die u ervaart met de haargroei, uw gezondheid en de verwachtingen die u heeft van een eventuele behandeling. Als er sprake is van haarverlies worden uw hoofdhuid en haargroei nader onderzocht. De onderzoeksmethoden zijn minimaal belastend en veroorzaken niet meer dan lichte ongemakken, vooral bij de trektest en eventueel bij een huidbiopsie. Binnen korte tijd krijgt u antwoord op de vraag waarom u haarproblemen heeft en welke behandeling mogelijk is.

Afspraak tricholoog in Rotterdam

Het Haaronderzoekscentrum is gevestigd in Rotterdam en is de aangewezen plaats om de oorzaak van haaruitval, hoofdhuidproblemen en problemen met de haargroei te laten onderzoeken. Zowel volwassenen als kinderen met haarverlies hebben baat bij onderzoek en diagnostiek van haaruitval. Onze ervaren tricholoog heeft vakkennis over haargroei en oorzaken die voor verstoring van een gezonde haardos zorgen. Maak gerust een afspraak voor een consult. Bent u bekend met een (chronische) aandoening en/of gebruikt u medicijnen? Neem deze mee naar het gesprek. Deze kunnen van invloed zijn op de haargroei. Een afspraak maakt u door het contactformulier in te vullen, maar onze medewerkers zijn ook telefonisch op +31613256889 bereikbaar.