Bent u benieuwd wat een tricholoog Utrecht bij haarverlies kan betekenen? Hoewel haaruitval verschillende oorzaken kent, zijn de daaruit voortvloeiende angst en verlies van zelfvertrouwen voor iedereen vrijwel hetzelfde. Honderdduizenden mannen en vrouwen hebben, ongeacht hun leeftijd, last van een dunner wordende haardos. Voor velen is haarverlies genetisch bepaald, maar chronische ziekten en aandoeningen hebben eveneens invloed op de haargroei en de gezondheid van uw hoofdhuid. Door de eeuwen heen is wetenschappelijk en medisch onderzoek verricht naar de oorzaken van haaruitval en manieren om de haargroei te bevorderen. Een tricholoog Utrecht helpt u bij het diagnosticeren van de oorzaak en het behandelen van haaruitval.

Gespecialiseerde tricholoog Utrecht

Een tricholoog heeft uitgebreide kennis in het vaststellen van haarproblemen en hoofdhuidaandoeningen die een mogelijke oorzaak van haaruitval zijn. Onze tricholoog werkt met u samen om beter te begrijpen hoe het haarverlies dat u ervaart verband houdt met eventuele medische problemen, voedingstekorten of uw levensstijl. In dat opzicht verschilt een tricholoog van een dermatoloog, omdat de vakbekwaamheid zich richt op de gezondheid van uw haar en hoofdhuid en niet op andere huidgebieden. Dankzij een brede kennis van en inzicht in het haargroeiproces kan een tricholoog een behandelplan voor het haar en de hoofdhuid opstellen om problemen te verminderen en te behandelen. Om de haargroei te stimuleren zal de tricholoog een aangepaste haarverzorgingsroutine voorstellen.

Advies en hulp bij haarverlies

Wanneer u bij het Haaronderzoekscentrum komt, maakt u eerst uitgebreid kennis met de tricholoog. Tijdens het consult onderzoekt de arts uw haar en hoofdhuid, praat u over uw persoonlijke gezondheid en kijken we naar genetische factoren, uw dagelijkse levensstijl, omgevingsomstandigheden en eventuele gezondheidsproblemen die invloed hebben op uw hoofdhuid en haargroei. In het profiel dat de tricholoog opstelt, wordt medische informatie, zoals medicijngebruik, hormonale problemen en voedingstekorten, meegenomen. Met behulp van de verkregen informatie stelt de arts een behandelplan voor. Dit gaat van PRP-therapie tot veranderingen in uw levensstijl en aanpassingen in uw voedingsgewoonte.

Behandeling en therapie

Zodra er een diagnose is voor een specifieke hoofdhuidaandoening of oorzaak van haaruitval, krijgt u advies voor een behandeling om de problemen te verbeteren en het haarverlies te stabiliseren. Behandeling is gericht om de unieke aandoening aan te pakken. De tricholoog adviseert u over haarherstel, inclusief een aanbeveling voor een haartransplantatie als deze behandeling bij u past. Verdere tests en onderzoeken van de hoofdhuid, zoals een biopsie, is soms nodig om een diagnose te stellen en ervoor te zorgen dat u de best mogelijke behandeling krijgt voorgeschreven.

Oorzaken haaruitval en dunner wordend haar

De medische term voor haarverlies is alopecia. We brengen alopecia voornamelijk in verband met de hoofdhuid, kan zich over het hoofd verspreiden, maar volgt ook een patroon en is tijdelijk of permanent. Begrip over het waarom van haaruitval is essentieel om met de juiste behandeling te beginnen. De vaardigheden en ervaring van een tricholoog zijn van onschatbare waarde. Bekende oorzaken van haaruitval zijn:

Haaruitval volgens een patroon

Haarverlies volgens het mannelijke patroon, bekend als mannelijke kaalheid, volgt een typisch patroon. Beginnend bij de slapen, waarna de haarlijn terugwijkt totdat een karakteristieke “M” vorm ontstaat. Op de kruin neemt de haardichtheid af. Zonder behandeling is gedeeltelijke of volledige kaalheid niet uit te sluiten. Alopecia androgenetica houdt bij mannen soms verband met bepaalde medische aandoeningen zoals:

• Hart- en vaatziekten
• Hoge bloeddruk
• Diabetes
• Prostaatklachten

Haaruitval bij vrouwen is anders, omdat er van een patroon eigenlijk geen sprake is. De haarlijn trekt zich niet terug, maar in plaats daarvan dunt het haar verspreid of de hoofdhuid uit. Vrouwen met alopecia androgenetica worden zelden kaal, maar de effecten op het welzijn en zelfvertrouwen zijn verwoestend. Bij vrouwen is dit type haarverlies te associëren met PCOS, polycysteus ovariumsyndroom. Een aandoening die zich kenmerkt door disbalans in de hormonen. Ook gewichtstoename, hirsutisme en een onregelmatige menstruatie zijn typisch voor PCOS.

Aandoeningen en ziekten van de hoofdhuid

Bepaalde huidziekten tasten de hoofdhuid aan, waardoor uw haar overmatig uitvalt. Bekende aandoeningen zijn:

• Roos
• Ontstekingen van de haarzakjes, folliculitis
• Psoriasis
• Tinea capitis

Een ander probleem is seborroïsch eczeem wat schilfering en vettigheid veroorzaakt. Deze aandoening lijkt op roos, maar is het gevolg van een schimmelinfectie. De cyclus van schilfering, jeuk en haarverlies vereist een nauwgezette behandeling om verdere haaruitval en infecties te voorkomen. Parasitaire oorzaken zoals hoofdluis hebben, zonder behandeling, haaruitval tot gevolg.

Behandelingen bij haarverlies

Behandelingen voor haarverlies variëren van plaatselijke oplossingen tot chirurgische ingrepen, de mogelijkheden zijn afhankelijk van de mate van haaruitval en de oorzaak. Bekende producten, zoals Minoxidil en Finasteride, zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor het behandelen van hoge bloeddruk en prostaatklachten bij mannen. Per ongeluk bleken de middelen zeer effectief in het behandelen van alopecia androgenetica. Het haarverlies neemt af en de haardos ziet er gezonder uit. Als haaruitval een gevolg is van een voedingstekort, kunnen supplementen aan uw voedingspatroon worden toegevoegd om het haarverlies te verminderen. De tricholoog stelt een behandeladvies op maat voor. Behandelmogelijkheden en therapieën krijgen een toelichting, zodat u in goed overleg de keuze voor de beste behandeling maakt. Om de resultaten van de behandeling te volgen en, daar waar nodig bij te sturen zijn regelmatige controles praktisch. Zo kan een tricholoog op tijd ingrijpen mocht een gestarte behandeling niet het gewenste effect hebben.

Afspraak tricholoog Haaronderzoekscentrum

Bent u op zoek naar een tricholoog in de omgeving van Utrecht? Het Haaronderzoekscentrum biedt consulten aan in Rotterdam. Een afspraak maken is snel gedaan. Onze praktijk biedt gespecialiseerde zorg die alleen een tricholoog biedt. Als Haaronderzoekscentrum onderscheiden we ons, door advies en zorg te bieden die volledig op de hoofdhuid en haarproblemen zijn gericht. Onze gecertificeerde tricholoog is vakbekwaam en ervaren in het onderzoeken en behandelen van haar en hoofdhuid gerelateerde problemen. Onderzoeksmethoden zijn pijnloos en binnen korte tijd kent u de oorzaak van haaruitval. De kosten voor een consult bedragen € 99, een verwijzing van de huisarts is niet nodig. Na onderzoek en diagnose weet u meer over haaruitval en manieren om dit te verminderen en de haargroei te verbeteren. Een afspraak bij Haaronderzoekscentrum plant u snel en eenvoudig online, maar we zijn ook telefonisch op +31613256889 bereikbaar.