Hoe is de tricholoog vergoeding geregeld? Een tricholoog houdt zich in principe bezig met haarverlies, de diagnose van haarproblemen en de behandelingsmogelijkheden daarvan. Het onderzoeken en vaststellen van oorzaken van haarverlies, het aanvullen van tekorten, het uitvoeren van een trichogram en het afnemen van een hoofdhuidbiopsie. Een tricholoog is de aangewezen professional waar u terechtkunt met problemen van de haargroei. Afhankelijk van het pad dat u bewandelt, valt een tricholoog vergoeding mogelijk onder de basisverzekering.

Tricholoog vergoeding basisverzekering

Afhankelijk van de manier waarop u bij een tricholoog terechtkomt, vallen de kosten binnen de zorg van het basispakket. Komt u met een verwijsbrief van een huisarts en/of specialist dan heeft u in principe recht op vergoeding door uw zorgverzekeraar. De manier waarop en de hoogte van de kostenvergoeding hangen af van de polisvoorwaarden en uw zorgverzekeraar. Om zeker te zijn van de vergoeding en de voorwaarden waar u aan moet voldoen, is het raadzaam om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar en/of de polisvoorwaarden door te nemen. Eventuele extra vergoedingsmogelijkheden vanuit een aanvullend zorgpakket variëren. Meer informatie over de kostenvergoeding van een tricholoog krijgt u bij uw zorgverzekeraar.

Begrijpen en onderzoeken van haarproblemen

Trichologen zijn gespecialiseerde artsen die veel kennis hebben over het begrijpen, diagnosticeren en behandelen van haarproblemen en hoofdhuidziekten. Door het verrichten van diepgaand onderzoek krijgt een tricholoog inzicht in de structuur en gezondheid van de haargroei. Op deze manier is het mogelijk om een nauwkeurige oorzaak vast te stellen en een behandeling te starten. Wanneer uw huisarts niet zeker is wat uw specifieke probleem veroorzaakt, kunt u een verwijzing naar een tricholoog vragen en krijgen. Schroom niet om vragen te stellen, u komt bij een gespecialiseerde arts terecht die u daar waar mogelijk helpt bij het vinden van een oplossing, voor problemen zoals:

Erfelijke kaalheid

Erfelijke kaalheid is de meest voorkomende vorm van haaruitval bij mannen. Meer dan de helft van de mannen, boven de 50 jaar, krijgt hier in meer of mindere mate mee te maken. Alopecia androgenetica wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische en hormonale factoren, waaronder overgevoeligheid voor dihydrotestosteron. Dit hormoon verstoort het haargroeiproces waardoor de haarzakjes verloren gaan. Mannelijke kaalheid kan van de ene generatie op de andere worden doorgegeven, van een of beide kanten van de familie. De ernst varieert: van een licht terugwijkende haarlijn tot volledige kaalheid. Met behulp van een bloedonderzoek en een haaruitval DNA-test is alopecia androgenetica snel vast te stellen.

Plotseling haarverlies

Telogeen effluvium of overmatig haarverlies treedt op als u dagelijks meer haren verliest dan normaal. Gemiddeld ligt dit aantal rond de 100 haren per dag. Ziet u meer haren op uw kussen of in uw borstel dan is er misschien sprake van overmatige haaruitval. Verschillende factoren hebben hier invloed op, zoals:

• Een fysiek trauma zoals een ongeluk of operatie;
• Hormonale schommelingen;
• Voedingstekorten;
• Medicijngebruik of een medische behandeling zoals chemotherapie;

Plotseling haarverlies is in veel gevallen volledig omkeerbaar, door het wegnemen of behandelen van de oorzaak. Herstel van de haargroei duurt meerdere maanden en verloopt bij iedereen in eigen tempo.

Overmatige haargroei

Een tricholoog helpt ook bij het behandelen van overmatige haargroei op uw lichaam en dan vooral in het gezicht en/of zichtbare plaatsen als uw borst, buik, dijen en nek. Overmatige haargroei is een aandoening die bekend staat als hirsutisme en die zijn oorzaak vindt in problemen als:

• Toename van mannelijke hormonen, androgenen;
• PCOS – Polycysteus ovariumsyndroom;
• Gebruik van anabole steroïden;
• Hormonale schommelingen;
• Medicijngebruik;

Behandeling gebeurt op maat en bestaat onder andere uit het controleren van de hormoonspiegels, het tijdelijk verwijderen van haar met crèmes of het voorstellen van een permanente oplossing zoals laserontharing.

Haarbeschadiging en haarbreuk

Haarbeschadiging en haarbreuk hebben verschillende oorzaken. Aandoeningen en problemen waarvan bekend is dat ze invloed hebben op haarbreuk zijn:

• Trichotillomanie
• Te strakke haardracht
• Toepassen van specifieke kapperstechnieken

De gezonde haargroei wordt verstoord door problemen met de haarzakjes door gedraaide haarstrengen, knopen, overmatig gebruik van kleurstoffen of zware extensions en overmatige droogheid van het haar. Een tricholoog helpt bij het aanbevelen van een behandeling om de symptomen te verlichten of onder controle te houden.

Overmatige roos

Roos is een veelvoorkomend probleem van de hoofdhuid. Dode huidcellen laten los van de hoofdhuid, waardoor schilfers ontstaan. Roos vindt zijn oorzaak in:

• Droge hoofdhuid.
• Voedingstekorten.
• Overmatig gebruik van shampoo.
• Onvoldoende uitspoelen van het haar na een wasbeurt.
• Eczeem en psoriasis.
• Overmatige talgproductie op de hoofdhuid.

Met een speciale shampoo is roos goed te behandelen.

Inhoud consult tricholoog

Tijdens een consult bij een tricholoog worden uw gezondheid, levensstijl, voedingspatroon, haarverzorgingsgewoonte en medische geschiedenis met u besproken. Dit helpt de tricholoog bij het begrijpen van het haarprobleem. De arts onderzoekt uw hoofdhuid en kijkt aandachtig naar de structuur van het haar. Op basis van de verstrekte informatie en de verkregen onderzoeksresultaten stelt de tricholoog een diagnose. Als de aandoening behandelbaar is, krijgt u de aanbeveling voor een behandeling die het probleem verlicht, vermindert of zelfs omkeert. Een consult bij een tricholoog geeft u een realistisch beeld van de behandeling en resultaten die u mag verwachten. Is de tricholoog niet in staat om de oorzaak van de problemen vast te stellen? Nader onderzoek in de vorm van een trichogram, trichoscan of hoofdhuidbiopsie zijn aanvullende opties om alsnog tot een diagnose te komen.

Kosten en vergoedingen van haar en hoofdhuid onderzoek

De kosten voor een consult bij het Haaronderzoekscentrum in Rotterdam bedragen € 99. Onze BIG-geregistreerde en volledig gecertificeerde tricholoog neemt de tijd om uw haarproblemen te bespreken en de hoofdhuid te onderzoeken. Het is niet nodig om eerst bij uw huisarts een verwijzing te vragen, u kunt meteen een afspraak maken. Het doel van het consult is om de oorzaak van uw haarproblemen vast te stellen en een behandeladvies op maat te geven. Niet altijd is een ingrijpende haartransplantatie nodig om haaruitval tegen te gaan en lang niet iedereen krijgt te maken met volledige kaalheid als gevolg van erfelijk haarverlies. Benieuwd wat we voor u kunnen doen? Vul het contactformulier in, of neem telefonisch contact met ons op. Het Haaronderzoekscentrum is bereikbaar op +31613256889.