Bent u benieuwd welke haarexpert: een tricholoog, een dermatoloog of haarconsulent u het beste adviseert bij haaruitval of haargroeiproblemen? Het is niet eenvoudig om te weten welke kwalificaties iemand heeft en niet iedere haarexpert beschikt over een medische opleiding of relevante specialistische kennis. Haaruitval is een verontrustende ervaring. Het is een veelvoorkomend probleem dat mannen en vrouwen in gelijke mate treft. Het kiezen van de juiste tricholoog is een cruciale stap in de zoektocht naar een behandeling.

Tricholoog begrijpt haaruitval

Haarverlies is een complex probleem waar helaas veel mensen in hun leven last van krijgen. Bekende oorzaken zijn:

• Erfelijke haaruitval, ook bekend als alopecia androgenetica. Deze vorm treft mannen en vrouwen en vindt zijn oorzaak in erfelijke gevoeligheid.
• Telogeen effluvium, plotselinge maar tijdelijke haaruitval. Oorzaken zijn stress, ziektes, medicatie en trauma’s.
• Alopecia areata, een auto-immuunaandoening die plotseling ovale kale plekken veroorzaakt.

Het is belangrijk dat haaruitval individueel wordt bekeken en onderzocht. Haaronderzoekscentrum biedt ondersteuning bij het opsporen van de oorzaak van haaruitval. Deze stap is essentieel om het juiste behandeltraject te kiezen. Onze ervaren tricholoog neemt met u de onderzoeks- en behandelmogelijkheden door tijdens een consult in Rotterdam.

Huisarts als eerste aanspreekpunt bij haarproblemen

Stelt u zichzelf de vraag welke arts u moet kiezen bij haaruitval? Uw huisarts speelt een belangrijke rol bij de eerste diagnose van haarverlies. Na het uitvoeren van een basisbeoordeling verwijst de huisarts u, indien nodig, door naar een specialist. Uw huisarts geeft algemene tips voor de haargezondheid en eventuele behandelingsopties.

Dermatoloog en tricholoog

Als het gaat om gespecialiseerd advies bij haarproblemen zijn een dermatoloog en tricholoog experts tot wie u zich kunt wenden. Beide specialisten hebben specifieke kennis en onderzoeksmogelijkheden die verder gaan dan de basisbeoordeling van uw huisarts.

Dermatoloog of huidarts

Een dermatoloog houdt zich bezig met de huid en onderliggende weefselstructuren en de ziekten daarvan. Ook is er expertise op het gebied van haarverlies en behandelmethodes. Sommige oorzaken van haaruitval zijn specifiek te herleiden naar het gebied van dermatologie, zoals hoofdhuidinfecties of huidziekten die de hoofdhuid aantasten. Aangezien dermatologie tal van ziekten en aandoeningen omvat, is haaruitval slechts een klein aandachtsgebied.

Tricholoog

De gecertificeerde en BIG-geregistreerde tricholoog van het Haaronderzoekscentrum heeft veel expertise op het gebied van haar, de haarwortels en de hoofdhuid. Als u bij ons komt voor een consult, neemt de tricholoog niet alleen uw gezondheid en haarproblemen met u door. Het is mogelijk om uitgebreid onderzoek te laten verrichten naar de oorzaak van haaruitval, het stellen van een diagnose en het krijgen van een individueel behandeladvies.

Contact opnemen met een tricholoog

Als u niet enthousiast bent over het uiterlijk van uw haardos, u zorgen maakt over de haargroei of als u meer wilt weten over de gezondheid van uw haar en hoofdhuid, biedt een consult bij een tricholoog uitkomst. Vergeet niet dat een gezonde haardos niet alleen mooi is, maar tegelijk een weerspiegeling is van uw algehele gezondheidstoestand. Neem contact op met een tricholoog als u last heeft van symptomen als:

• Gespleten haar, haar dat snel breekt, uitdunt, glans en volume verliest.
• Uw hoofdhuid jeukt, ontstoken raakt en/of begint te schilferen.

Veranderingen in het uiterlijk van de haargroei die in verband gebracht worden met diverse aandoeningen:

• Hormonale veranderingen, zoals een zwangerschap, de puberteit, de menopauze.
• Gebrek aan bepaalde vitamines of mineralen.
• Infectieziekten op de hoofdhuid.
• Chronische aandoeningen of gebruik van bepaalde medicijnen.
• Genetische aanleg.

De tricholoog stelt de gezondheid van uw haardos vast en stelt een behandeling voor.

Vooronderzoek niet noodzakelijk

Voor een afspraak met onze tricholoog zijn geen voorafgaande tests of onderzoeken vereist. De arts beslist zelf of bepaalde (laboratorium)onderzoeken nodig zijn om de diagnose te bevestigen. Als u een chronische aandoening heeft, informeer dan eerst bij de behandelend specialist. Neem een lijst mee van de medicijnen die u gebruikt of onlangs heeft gebruikt. Heeft u niet lang geleden een bloedonderzoek laten doen? Neem dan ook deze uitslag mee.

Diagnostisch onderzoek haargroei en hoofdhuid

De belangrijkste focus bij het onderzoeken van de conditie van de huid en het haar ligt op het in beeld brengen van de klachten die u ervaart. De arts praat met u en stelt vragen over:

• De duur van de klachten die u ervaart.
• Bekendheid van haarproblemen in de familie.
• Dagelijkse voedingsgewoonte.
• Ontwikkeling van het haarverlies.

De onderzoeksmethoden zijn minimaal belastend en nagenoeg pijnloos. Naast bloedonderzoek is microscopisch onderzoek van de haarwortels mogelijk, maar ook het nemen van een huidbiopsie biedt inzicht in de gezondheid van uw hoofdhuid. Met behulp van speciale, moderne apparatuur bekijkt de arts naar de haarwortels en de structuur van uw haren. Dit maakt het mogelijk om het haargroeiproces te beoordelen. Een volledig onderzoek, maakt niet alleen een nauwkeurige diagnose mogelijk, maar ook een effectieve behandeling ligt binnen handbereik.

Behandeling van ziekten en aandoeningen

De meest voorkomende ziekten en hoofdhuidaandoeningen die een tricholoog behandelt, zijn:

• Roos of huidschilfers. Naast de aanwezigheid van hardnekkige roos geeft de tricholoog advies bij jeuk of roodheid van de huid.
• Seborroïsch eczeem op de hoofdhuid.
• Hirsutisme. Overmatige haargroei bij vrouwen. Haar groeit in een abnormaal patroon op het gezicht, de borst, de buik, de onderrug en heupen. Oorzaak is de productie van mannelijke hormonen.
• Trichotillomanie. Obsessief aan de haren trekken als gevolg van stress, depressie of een obsessie. Niet alleen de hoofdharen, maar soms ook de wimpers en wenkbrauwen worden uitgetrokken.

Raadpleeg een specialist

Wees niet bang als u problemen heeft met uw haar of hoofdhuid. Raadpleeg de juiste specialist. Als ervaren deskundige vindt een tricholoog zeker een uitweg voor de vervelende situatie waarin u zich bevindt. Bent u geïnteresseerd in een deskundige, professionele diagnose en behandeling van haarverlies? Of wilt u advies hebben over de hoofdhuidaandoening waar u last van houdt? Neem dan contact met ons op. Het Haaronderzoekscentrum biedt consulten aan in Rotterdam. Onze tricholoog neemt de tijd voor een uitgebreid consult en geeft advies over het behandelen van hoofdhuid en haarproblemen. Geen situatie is hetzelfde en iedereen is uniek, net als de oorzaken van haargroeiproblemen. Laat de oorzaak van haarverlies vaststellen, zodat erger voorkomen kan worden. We zijn telefonisch bereikbaar op +31613256889.