Haaruitval stress
Heeft u ooit tijdens een stressvolle, drukke periode overtollig haar in uw kam of doucheputje opgemerkt? Als u dacht dat dat gewoon toeval was, dan is het goed om te weten dat haaruitval door stress echt is! Miljoenen mensen hebben dagelijks te maken met haaruitval als gevolg van stress. Het haarverlies is, door het wegnemen van de stressfactor, omkeerbaar. Symptomen, oorzaken en behandelingen van haarverlies door stress variëren en komen bij iedereen op een andere manier tot uiting.
Hoe zijn stress en haaruitval met elkaar verbonden?
Niet altijd wordt de link tussen haaruitval en stress gelegd. Fysieke, maar ook emotionele stress, ziekte, trauma’s en medische operaties houden allemaal verband met haaruitval. Wat velen niet weten is dat stress zowel directe als indirecte invloed heeft op de haarzakjes en haargroei. Soms merkt u pas 6 tot 12 weken na een stressvolle gebeurtenis dat het haar uitvalt. Diverse vormen van haarverlies zijn stress gerelateerd.
Telogeen effluvium haaruitval stress
Telogeen effluvium is een vorm van haaruitval gekenmerkt door een toename van het dagelijkse haarverlies. Een van de oorzaken van deze vorm van haarverlies is een verstoring van de haargroeicyclus. De natuurlijke haargroeicyclus bestaat uit drie fasen:
• Anagene of groeifase
• Katagene of overgangsfase
• Telogene of rustfase
Telogeen effluvium houdt verband met de telogene of rustfase van de groeicyclus. Normaal gesproken bevindt zich 5% tot 10% van alle haarzakjes zich in de telogene fase. Met telogeen effluvium wordt de groeifase vertraagd, waardoor er minder haren in de volgende fasen terechtkomen. Ruim 30% van de haarzakjes komt in de telogene fase terecht, wat betekent dat ze uitvallen. Het belangrijkste symptoom van telogeen effluvium is een toename van het haarverlies. U merkt zelf dat er meer haar dan normaal uitvalt, zeker tijdens het wassen of borstelen.
Verstoringen in de haargroei die telogeen effluvium veroorzaken
Het verstoren van de haargroeicyclus is een gevolg van diverse factoren waaronder:
• Ernstige stress. Langdurige perioden van stress hebben vaak haaruitval tot gevolg. Binnen 3 maanden na de stressvolle gebeurtenis valt het haar uit.
• Verkeerde voeding. Haar heeft voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer, B-vitamines en zink nodig om te groeien. Een tekort kan de kwaliteit en kwantiteit van het haar beïnvloeden.
• Plotseling gewichtsverlies.
• Zwangerschap en bevalling. Haar zit tijdens een zwangerschap langer in de groeifase. Hormonale veranderingen die 3 tot 6 maanden na de bevalling optreden, kunnen haaruitval veroorzaken.
• Menopauze.
• Medicatie en drugs. Bepaalde medicijnen en drugs kunnen haaruitval veroorzaken.
• Auto-immuunaandoeningen.
• Medische ingrepen. Afhankelijk van het soort operatie, de duur van een ziekenhuisopname en de voorgeschreven medicatie kan het haar een paar maanden na de ingreep uitvallen.
Behandeling stress telogeen effluvium
De behandeling van telogeen effluvium hangt af van wat het haarverlies veroorzaakt. Zodra de stressfactor is vastgesteld en aangepakt, normaliseert de haargroeicyclus zich en begint het haar enkele maanden later te groeien. Behandelopties zijn onder meer:
• Voedingstekorten aanpakken door middel van een dieet en/of supplementen. Het aanpassen van het dieet met eiwitrijk voedsel en ijzerrijke voedingsmiddelen kan helpen bij haaruitval.
• Niet chirurgische behandeling.
• Hormoonvervangende therapie voor vrouwen in de menopauze.
• Psychische hulp om stress en/of angst te beheersen.
Het is bij telogeen effluvium normaal dat het haar binnen 3 tot 6 maanden na het wegnemen van de oorzaak teruggroeit. Soms neemt het haarverlies af, maar stopt het niet volledig. In de meeste gevallen gaat niet meer dan 50% van het haar verloren.
Trichotillomanie
Een andere vorm van haaruitval veroorzaakt door stress is trichotillomanie. Mensen die aan deze aandoening lijden trekken zelf het haar uit de hoofdhuid, wenkbrauwen en wimpers. Het is een stoornis die zijn oorsprong vindt in stress, angst, depressie, verveling of frustratie.
Alopecia areata
Alopecia areata kenmerkt zich door kale plekken, eirond en duidelijk omlijnd, op de hoofdhuid die een gevolg van stress kunnen zijn. Alopecia areata is een auto-immuunziekte, wat er voor zorgt dat het natuurlijke immuunsysteem de eigen haarzakjes aanvalt. Pleksgewijze kaalheid, zoals deze vorm van haaruitval ook wordt genoemd, komt voor bij kinderen, jongeren en volwassen. Het kan zich plots voordoen, maar kan ook langere tijd aanwezig zijn. Sommige mensen die met deze aandoening te maken hebben, zien ook kale plekken in de baardstreek en in de wenkbrauwen. Artsen bevestigen alopecia areata op basis van het uiterlijk van het haarverlies. Met behulp van corticosteroïden kan verbetering bereikt worden. Sommige mensen zien de haargroei snel terugkeren, terwijl anderen jaren wachten op verbetering.
Onderzoek haaruitval stress
Onderzoek naar haaruitval kan op verschillende manieren. De Nederlandse Haarstichting heeft een thuistest ontwikkeld, waarmee u kunt vaststellen of u last heeft van overmatige haaruitval. Bent u niet zeker van uzelf? Uw huisarts of een dermatoloog kan de oorzaak van het haarverlies onderzoeken. Hiervoor wordt onder andere gebruik gemaakt van een trektest en bloedonderzoek. Ziet u dagelijks meer dan 100 haren in het doucheputje, op uw kussen of in een kam? Dan is dat een teken van haaruitval. Bij telogeen effluvium valt haaruitval op de hoofdhuid op, terwijl alopecia areata zich uit in kale plekken. Onderzoek naar haarverlies is niet pijnlijk en het geeft u binnen een aantal dagen duidelijkheid.
Haaruitval door stress behandelen
Haaruitval door stress is bijna altijd tijdelijk. Herstel van de haargroei is mogelijk als de stress factor wordt weggenomen. Daarnaast is het mogelijk om een haarverlies behandeling te overwegen. Het is niet ongebruikelijk om haaruitval de behandelen met Minoxidil of Finasteride. De middelen werken omdat ze de groeifase van een haar verlengen. Overleg het gebruik van een haargroeimiddel met een arts. Vrouwen mogen Finasteride niet gebruiken. Het risico op schadelijke, blijvende bijwerkingen is aanwezig. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van corticosteroïden. Een ander middel dat vaak wordt gebruik, maar waarvan wetenschappelijk bewijs ontbreekt is castor- of ricinusolie.
Stressmanagement remt haarverlies
Ontspannen tijdens een drukke periode is belangrijk. Technieken als yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen helpen bij het verminderen en beheersen van stressniveaus. Neem tijd voor uzelf en probeer te ontspannen. Dit kunt u ook doen door dagelijks voldoende te bewegen. Lichaamsbeweging maakt dat de goede chemicaliën in uw lichaam vrijkomen die helpen stress te beheersen. Een gezond lichaam en een ontspannen geest, kunnen haarverlies als gevolg van stress afremmen en stoppen. Wist u trouwens dat een positieve instelling kan helpen om op effectieve manier met stress om te gaan? Eventueel kunt u een therapeut raadplegen die andere effectieve methoden om stress te bestrijden met u bespreekt.
Verander uw voedingsgewoonte en haarverzorgingsroutine
Voedingstekorten kunnen tot haaruitval leiden. Als u gestrest bent, heeft u sneller de neiging om gezonde maaltijden over te slaan. Op dat moment onthoudt u de haargroei van noodzakelijk voedingsstoffen. In langdurige situaties kan dit haarverlies veroorzaken. Datzelfde geldt voor de manier waarop u uw haar verzorgt. Agressieve, synthetische shampoos en conditioners beschadigen het haar en maken het breekbaar. Was uw haar met een milde shampoo en zorg ervoor dat de shampoorestjes goed uitgespoeld worden. Gebruikt u warme stylingapparatuur? Behandel het haar eerst met een hitte beschermende spray met daarin hydraterende bestanddelen.
Tijdelijke haaruitval door stress
Haaruitval door stress is tijdelijk. Het is vervelend als het u overkomt, maar in de meeste gevallen herstelt de haargroei zich uiteindelijk vanzelf. Deze vorm van haarverlies duurt bij de een langer dan bij de ander. Laat de oorzaak van haaruitval onderzoeken en probeer de druk te verminderen. Neem tijd voor een strand- of boswandeling of zoek ontspanning in een andere sport. Niet alleen herstelt u zo de haargroei, u verbetert ook andere lichaamsfuncties die onder stress te lijden hebben.
Haaruitval stress – FAQ
1. Hoe ziet haaruitval door stress eruit?
Als u meer dan 100 haren in het doucheputje of in een haarborstel ziet, dan is dat vrijwel zeker een teken van haaruitval. Haaruitval door stress kan plotseling optreden, maar kan ook 3 tot 6 maanden na het fysieke of psychische trauma gebeuren.
2. Hoe kan ik voorkomen dat mijn haar door stress uitvalt?
Doe regelmatig ontspanningsoefeningen. Diepe ademhaling, meditatie of yoga geven u meer rust, waardoor het stressniveau afneemt. In combinatie met regelmatige lichaamsbeweging helpt u zo stress beheersen. Eventueel kunt u professionele hulp zoeken en praten over de zaken die u bezighouden.
3. Hoelang duurt haaruitval door stress?
Langdurige periodes van stress kunnen telogeen effluvium tot gevolg hebben. Haarverlies treedt 3 tot 6 maanden na de stressvolle gebeurtenis op. Het duurt daarna enkele maanden voordat de haargroei zich herstelt. Voorwaarde voor hergroei is dat de stressfactor is opgelost of weggenomen.
4. Hoe weet ik of ik te veel haar verlies?
Hoewel het er misschien veel uitziet, ziet u meestal normale haaruitval. Als u ongebruikelijke haaruitval ervaart, inclusief kale plekken en een verspreid patroon, moet u uw huisarts of dermatoloog raadplegen. Deze onderzoeken de oorzaak voor het haarverlies en stellen eventueel een behandeling voor.
5. Is haaruitval door stress tijdelijk?
Haaruitval als gevolg van stress of angst kan zich volledig herstellen. Probeer te werken aan het verminderen van angstgevoelens en uw stressniveau. Haar dat door stress verloren gaat, gaat in de meeste gevallen binnen een paar maanden weer groeien. Herstel van de haargroei gaat bij de een sneller dan bij de ander.
6. Kan angst haaruitval veroorzaken?
Angst en stress zijn vergelijkbare omstandigheden, maar angst zelf kan een levenslange strijd zijn. Studies hebben aangetoond dat stress en door angst veroorzaakte stress kunnen bijdragen aan bepaalde haaraandoeningen, zoals alopecia areata. Het onder controle krijgen van de angstgevoelens is van invloed op de haargroei.
7. Is haaruitval een symptoom van depressie?
Depressie en haaruitval zijn met elkaar verbonden. Mensen die aan een depressie lijden, krijgen sneller last van droog, broos en breekbaar haar. De fysiologische toestanden van depressie zoals een slecht humeur, ontmoediging, een laag zelfbeeld en een uitgeput gevoel kunnen een factor zijn bij het inkorten van de haargroeifase, waardoor haaruitval veroorzaakt wordt.
8. Hoe ga ik mentaal om met haaruitval?
Positieve manieren om met de emotionele kant van haarverlies om te gaan is door u te realiseren dat haaruitval zelf niet levensbedreigend is. Probeer het in perspectief te plaatsen en zoek samen met een arts of specialist naar een geschikte behandeling. Het is van belang om te beseffen dat haaruitval door stress bijna altijd tijdelijk is.
9. Wat schrijft een dermatoloog voor bij haaruitval?
Om verder haarverlies te voorkomen en de haargroei te stimuleren kan een dermatoloog Minoxidil lotion voorschrijven. Dit is het enige wetenschappelijk bewezen haargroei middel dat zowel aan mannen als vrouwen voorgeschreven mag worden. Uw dermatoloog kan het gebruik van Minoxidil combineren met een andere behandeling.
10. Welke tests worden gedaan om haaruitval te onderzoeken?
Artsen en dermatologen gaan in eerste instantie af op uw verhaal en het patroon van haaruitval. Wanneer er een vermoeden is van een ziekte, vitaminegebrek, hormonale disbalans of infecties kan een bloedonderzoek voorgesteld worden. Een arts kan ook een biopsie van de hoofdhuid doen. Deze onderzoeken duren niet lang en binnen enkele dagen kent u de oorzaak.
11. Moet ik bij haaruitval altijd een dermatoloog raadplegen?
Dermatologen zijn hoog opgeleid in huidaandoeningen en huidproblemen. Als u zich zorgen maakt over haaruitval en uw huisarts kan de juiste oorzaak niet vaststellen, dan kunt u een verwijzing naar een dermatoloog vragen.
12. Is een tricholoog hetzelfde als een dermatoloog?
In tegenstelling tot dermatologen, besteden trichologen meer tijd aan het evalueren van mensen en hebben ze de neiging zich te concentreren op de holistische zorg. Ze kunnen behandelopties voorschrijven waaronder steroïde-injecties en hypnotherapie.
13. Hoe kom ik af van ontstekingen op mijn hoofdhuid?
Ontstekingen en infecties van de huid kunnen behandeld worden met steroïden, antischimmelmiddelen en immunotherapie medicatie waarmee de immuunrespons wordt in- of uitgeschakeld. Infecties van de hoofdhuid zijn vaak goed te behandelen. Om haaruitval te beperken is snelle actie nodig.
14. Kan ik mijn haar met hard water wassen zonder het te beschadigen?
Meng een eetlepel azijn of citroensap met drie kopjes gezuiverd flessenwater en masseer de oplossing door uw natte haar. Laat het 5 minuten intrekken en spoel het vervolgens grondig uit. Gebruik eenmaal per week een hydraterend haarmasker of een conditioner die niet uitgespoeld moet worden. Hiermee gaat u de uitdrogende effecten van hard water tegen en geeft u uw haar een boost.
15. Is haaruitval door stress aan leeftijd gebonden?
Nee, zeker niet. Iedereen kan op een bepaald moment in zijn of haar leven met langdurige stress en druk te maken hebben.