Alopecia androgenetica, AGA, is de wetenschappelijke benaming voor typisch mannelijke en vrouwelijke kaalheid. Het is de meest voorkomende oorzaak van haarverlies wereldwijd. Ruim 80% van de mannen heeft tegen de tijd dat ze 50 zijn met haaruitval te maken, terwijl dat percentage bij vrouwen rond de 50% schommelt. Het is normaal om u zorgen te maken over uitdunnend haar of haarverlies. Sommige mannen zien het eerste haarverlies al laat in de tienerjaren, dus zelfs op jonge leeftijd uiten de symptomen van alopecia androgenetica zich. Het is een progressieve vorm van haaruitval zonder kansen op spontaan herstel. Hoe eerder u een behandeling zoekt, hoe groter de kans op afname van het haarverlies en verbetering van de haargroei.

Oorzaken alopecia androgenetica

Erfelijke haaruitval is een gevolg van genetische factoren en een overgevoeligheid voor het mannelijke dihydrotestosteron hormoon, DHT. Dihydrotestosteron is een derivaat van testosteron en een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan de ontwikkeling alopecia androgenetica. DHT zorgt ervoor dat het haargroeiproces versneld waardoor de getroffen haarzakjes uiteindelijk verschrompelen. Zonder behandeling is volledige kaalheid bij mannen niet uit te sluiten. Vrouwen zien eerder een aanzienlijke uitdunning van de haardos.

Genen en hormonen

In veel gevallen is de oorzaak van alopecia androgenetica een combinatie van hormonen en genetische factoren. In bepaalde families komt haaruitval vaker voor dan bij anderen, al wil dat helemaal niets zeggen over uw persoonlijke gevoeligheid. Genen komen zowel van vaders- als moederskant van de familie en maken geen onderscheid tussen mannen en vrouwen. De reden waarom mannen al op relatief jonge leeftijd met haaruitval te maken krijgen, is het feit dat vrouwen een hogere oestrogeenspiegel hebben. Na de menopauze, als de oestrogeenspiegel daalt, zijn vrouwen gevoeliger voor erfelijk haarverlies.

Diagnose erfelijke haaruitval

Alopecia androgenetica begint op een specifieke manier en ontwikkelt zich volgens een patroon. De manier waarop het haarverlies verloopt, verschilt met andere vormen van alopecia. Ook tussen mannelijke en vrouwelijke haaruitval zijn verschillen te zien.

Typisch mannelijk haarverlies

Mannen met erfelijk haarverlies zien eerst hoe de haarlijn zich terugtrekt en vervolgens via de slapen en de kruin uitbreidt. Er zijn modellen die het verloop van haarverlies laten zien, de meest gebruikte en bekende is de Norwood Schaal die haarverlies in zeven verschillende fasen verdeelt en beschrijft. Hoewel AGA de meest voorkomende vorm van haaruitval bij mannen is, is het zeker niet de enige oorzaak. Heeft u last van haarverlies in een ander patroon, dan is er misschien sprake van telogeen effluvium of alopecia areata. Wanneer u naar uw huisarts gaat, helpt deze u met het vaststellen van de oorzaak van haarverlies en bespreekt de behandelingsopties met u.

Typisch vrouwelijk haarverlies

Alopecia androgenetica volgt bij vrouwen een ander patroon en is moeilijker te diagnosticeren dan bij mannen. Haarverlies begint gebruikelijk bij de scheiding en verspreidt zich langzaam over de hoofdhuid. Dit brede, diffuse haarverlies is qua patroon te vergelijken met plotselinge haaruitval of telogeen effluvium. Het verschil daarbij is dat erfelijke haaruitval onomkeerbaar is. Een dermatoloog of tricholoog helpt u bij het vaststellen van de oorzaak van haaruitval. Tijdens een consult krijgt u vragen over recente stressvolle gebeurtenissen, uw gezondheid en haarverlies binnen de familie. Aan de hand van de Ludwig-schaal analyseert en meet de specialist het haarverlies. Haaruitval bij vrouwen begint met het dunner worden van het haar rond de scheiding. Net als bij mannelijke kaalheid blijven de achterkant en zijkanten meestal onaangetast.

Erfelijke haaruitval zonder behandeling

Hoewel haarverlies verontrustend is, heeft het geen invloed op uw algemene gezondheid. De meeste ‘risico’s’ zijn psychosociaal. Alopecia androgenetica kan uw zelfvertrouwen aantasten en in ernstige situaties leiden tot een sociaal isolement. In andere opzichten vormt AGA een risico voor onderliggende gezondheidsproblemen en vooral:

• Prostaatklachten
• Hart- en vaataandoeningen
• Verhoogde cholesterolwaarde
• Hoge bloeddruk
• Hoofdhuidbeschadigingen door blootstelling aan de zon

Bovenstaande aandoeningen zijn risico’s waar mannen mee te maken kunnen krijgen, terwijl vrouwen een hogere kans hebben op PCOS met hirsutisme, hoge bloeddruk en hormoonschommelingen. Om de kansen op bijwerkingen te beperken, is behandeling nodig.

Alopecia androgenetica behandelen

Helaas is alopecia androgenetica onomkeerbaar. Op de plaatsen waar haarzakjes verloren gaan ontstaan kalende plekken. Er zijn meerdere behandelingen beschikbaar om het haarverlies af te remmen en zelfs te voorkomen.

Haargroeimiddelen

Bekende en bewezen haargroeimiddelen zijn Dutasteride, Finasteride en Minoxidil. Zowel Dutasteride als Finasteride zijn DHT-remmers die alleen voorgeschreven mogen worden aan mannen. Dagelijks neemt u de medicatie rond hetzelfde tijdstip in. Na drie tot vier maanden ziet u vermindering van het haarverlies. In vroege fases is verbetering van de haargroei niet ondenkbaar. Mogelijke bijwerkingen zijn verlies van libido, erectieproblemen en stemmingswisselingen. Minoxidil daarentegen is een lotion die u dagelijks tweemaal op de hoofdhuid aanbrengt. Vrouwen gebruiken Minoxidil in een sterkte van 2% en mannen 5%. Het is een veilige behandelmethode met goede resultaten. Voor alle genoemde haargroeimiddelen geldt dat u deze bij succes moet blijven gebruiken om de behaalde resultaten te behouden.

Haartransplantatie

Afhankelijk van de mate van haarverlies is een haartransplantatie een mogelijkheid. Als uw haarverlies het beginstadium al voorbij is, is een haartransplantatie vaak de enige manier om uw haardos te herstellen. Haartransplantaties hebben een hoog slagingspercentage en zijn een van de meest betrouwbare en effectieve manieren om erfelijke haaruitval aan te pakken. Specialisten werken met uw eigen natuurlijke haarzakjes, waardoor de kans op afstoting vrijwel is uitgesloten. Behandelingen gebeuren bij klinieken in binnen- en buitenland. Het loont de moeite om het aanbod te vergelijken en bij verschillende behandelaars een prijsopgave aan te vragen.

Consult tricholoog

Vermoedt u dat u last heeft van aanhoudend, overmatige haaruitval en maakt u zich daar zorgen over? Het Haaronderzoekscentrum heeft betrouwbare thuistests, de bloedwaardentest en haaruitval DNA test, die u inzicht geven in de oorzaak. De thuistests zijn eenvoudig af te nemen en de afgenomen onderzoeksmaterialen worden in een gespecialiseerd laboratorium onderzocht. U ontvangt de onderzoeksresultaten thuis. Wilt u meer weten over de oorzaken of behandelmethoden van haaruitval? Maak gerust een afspraak voor een consult bij onze ervaren tricholoog. Bespreek uw zorgen en vraag advies op maat. Samen streven we naar een gezonde haardos. Plan uw afspraak snel een eenvoudig online of neem telefonisch via +31613256889 contact met ons op.