Wilt u meer weten over alopecia oorzaak? Haarverlies of alopecia treft de hoofdhuid en/of uw hele lichaam en is tijdelijk of permanent. Het is een gevolg van erfelijke gevoeligheid, hormonale veranderingen, medische aandoeningen of het is een normaal gevolg van ouder worden. Erfelijke haaruitval is de meest voorkomende oorzaak van kaalheid. Sommigen geven er de voorkeur aan om het haarverlies onbehandeld te laten verlopen. Anderen kiezen voor aangepaste kapsels of hoofdbedekking. Weer anderen kiezen voor een van de beschikbare behandelingen om verder haarverlies te voorkomen of de groei te herstellen. Voordat u een behandeling ondergaat, praat u met een arts over de alopecia oorzaak en de behandelingsopties.

Alopecia oorzaak en symptomen

Haarverlies komt op verschillende manieren voor, afhankelijk van de oorzaak. Het treedt plotseling of geleidelijk op en treft de hoofdhuid of het hele lichaam. Tekenen en symptomen van alopecia zijn:

• Haar dat boven op het hoofd geleidelijk uitdunt. Dit komt vaak voor en is een gevolg van lichaamsveroudering. Bij mannen trekt de haarlijn zich terug, terwijl vrouwen doorgaans zien hoe de scheiding breder is dan eerder.
• Ronde of vlekkerige plaatsen met haaruitval op de hoofdhuid, baard of wenkbrauwen. De huid jeukt of voelt pijnlijk aan, voordat het haar uitvalt.
• Plotseling haarverlies als gevolg van stress of trauma’s. Het haar dunt over de hoofdhuid fors uit, maar is tijdelijk.
• Haarverlies over het hele lichaam als gevolg van een ziekte en/of medische behandeling.
• Tinea capitis of ringworm. Kale, schilferige plekken die zich over de hoofdhuid verspreiden. Het haar is gevoelig voor beschadigingen, de hoofdhuid is rood, gezwollen. Na behandeling herstelt de haargroei.

Met haaruitval een arts raadplegen

Raadpleeg, als u last heeft van aanhoudende haaruitval en u zich zorgen maakt over nieuwe haargroei, uw huisarts. Vooral vrouwen die zien hoe de haarlijn zich terugtrekt, frontale fibroserende alopecia, hebben baat bij een vroege behandeling om erger te voorkomen. Neem ook contact op met uw huisarts als u plotseling of plaatselijk haarverlies opmerkt bij het kammen of wassen van uw haar. Plotseling haarverlies is vaak tijdelijk, maar kan wijzen op een onderliggende medische aandoening die behandeling vereist.

Bekende oorzaken haarverlies

Onder ‘normale’ omstandigheden verliezen we ongemerkt dagelijks 50 tot 100 haren. Tegelijkertijd vindt nieuwe haargroei plaats. Haarverlies begint op te vallen als het uitgevallen niet wordt vervangen en houdt doorgaans verband met een of meerdere factoren:

Erfelijkheid

De meest bekende en gevreesde oorzaak van haaruitval is erfelijke kaalheid. Deze aandoening, bekend als alopecia androgenetica, heeft een typisch mannelijk en een typisch vrouwelijk patroon. In sommige families komt haaruitval vaker voor dan bij anderen. Gevoeligheid komt zowel van vaders als moeders kant van de familie. Het haarverlies verloopt geleidelijk en in voorspelbare patronen. Zonder behandeling hebben vooral mannen een grote kans op volledige kaalheid.

Hormonale schommelingen en medische problemen

Een verscheidenheid aan hormonale schommelingen en medische aandoeningen kan permanent of tijdelijk haarverlies veroorzaken. Denk hierbij aan een zwangerschap, een bevalling, de menopauze en schildklierproblemen. Aandoeningen en ziekten die invloed hebben op de haargroei houden niet zelden verband met het immuunsysteem, zoals lupus of sclerodermie. Aandoeningen zoals hoofdhuidinfecties komen vaak voor en hebben haaruitval tot gevolg.

Medicatie en medische ingrepen

Haaruitval kan een bijwerking zijn van medicatie, medische behandelingen of medische ingrepen. Medicijnen tegen kanker, reuma, jicht, hoge bloeddruk, depressie, hart- en vaataandoeningen en epilepsie hebben haarverlies als bekende bijwerking. Heeft u een vermoeden dat het haarverlies een bijwerking is van de medicatie die u bent gaan gebruiken of recent heeft gebruikt? Praat hierover met de voorschrijvend arts. Eventueel is het overstappen op een generiek middel een oplossing.

Stress en trauma’s

Plotseling haarverlies, telogeen effluvium, is het gevolg van een stressvolle gebeurtenis. Veel mensen zien hoe het haar uitvalt enkele maanden na een emotionele of fysieke schok. Deze vorm van haaruitval is tijdelijk. Als de stressfactor is weggenomen of behandeld herstelt de haargroei zich bijna altijd volledig.

Agressieve haarbehandeling

Overmatige haarstyling of te strakke kapsels, zoals staarten of knotten, kunnen tractie alopecia veroorzaken. Haarbehandelingen met agressieve chemicaliën die regelmatig plaatsvinden, beschadigen het gezonde haar en maken het gevoelig voor beschadiging, haarbreuk en haaruitval. Als er littekens ontstaan, is er een risico op permanente haaruitval.

Risicofactoren alopecia

Bepaalde factoren hebben een risico op haarverlies, zoals:

• Aanzienlijke gewichtsschommelingen.
• Familiale bekendheid met haarverlies.
• Leeftijd.
• Bepaalde medische ziekten en auto-immuunaandoeningen.
• Fysieke en psychische stress of trauma’s.
• Voedingstekorten.

Haaruitval voorkomen

Het meeste haarverlies is, zowel bij mannen als vrouwen genetisch. Deze vorm van haaruitval is niet te voorkomen. Tips om andere, vermijdbare vormen van haarverlies te beperken en/of voorkomen:

• Wees voorzichtig met uw haar. Vermijd trekken tijdens het kammen en gebruik warme stylingapparatuur niet direct op het haar. Beperk de spanning die op uw haar komt door het gebruik van elastiekjes en het strak invlechten van het haar.
• Bespreek medicijngebruik en haarverlies met uw (huis)arts.
• Bescherm uw haar tegen uv-straling.
• Onderzoeken hebben een verband tussen roken en mannelijke kaalheid aangetoond. Stoppen met roken is goed voor het functioneren van de lichaamsfuncties en uw algehele gezondheid.
• Bij bepaalde chemotherapie behandelingen is het gebruik van een koelkap mogelijk. Het gebruik van deze kap beperkt het risico van haarverlies tijdens de behandeling. Vraag de behandelend arts of de koelkap mogelijk is.

Meer weten over oorzaken van haarverlies

Haarverlies is persoonlijk en is in bijna alle gevallen vervelend. Niet alleen veranderd uw uitstraling, ook uw zelfvertrouwen krijgt een ‘knauw’. Bent u niet zeker waardoor uw haar overmatig uitvalt en wilt u meer weten over beschikbare behandelmethodes? De eerste stap is vaak een consult bij uw huisarts, deze kent u en is bekend met uw medische dossier. Huisartsen zijn ervaren en weten veel over haaruitval, bij een onduidelijke diagnose zal een verwijzing naar een specialist volgen. Om haarverlies te behandelen is het kennen van de oorzaak nodig. Wilt u liever niet uw huisarts? Neem contact op met onze vriendelijke medewerkers. Het Haaronderzoekscentrum heeft pijnloze thuistesten beschikbaar, waarmee u in uw eigen vertrouwde thuisomgeving onderzoeksmateriaal afneemt. Na onderzoek in het laboratorium ontvangt u de testresultaten thuis en is het zoeken van een passende behandeling mogelijk. Meer weten? Stuur ons gerust een berichtje of neem telefonisch contact met ons op.