Alopecia totalis – oorzaken, symptomen en behandelmogelijkheden. Haaruitval is iets waar veel mensen, volwassenen en kinderen op een bepaald moment in het leven mee te maken krijgen. Van de eerste tekenen van een terugtrekkende haarlijn, haarverlies door stress of een trauma. Haaruitval is ongeacht de oorzaak vervelend, niemand wil zijn haar verliezen. Een veranderende haardos heeft invloed op uw zelfvertrouwen en het dagelijks leven. Beginnende haaruitval valt niet meteen op en het duurt in veel gevallen een tijdje voordat u haarverlies opmerkt. Gelukkig zijn er genoeg dingen die u kunt doen om haaruitval te behandelen. Alopecia totalis is een vorm van een huidaandoening die volledige haaruitval over de hoofdhuid veroorzaakt.

Alopecia totalis nader bekeken

Alopecia totalis is een vorm van pleksgewijze haaruitval, alopecia areata, die (bijna) volledige haaruitval op de hoofdhuid veroorzaakt. Eerst dunt het haar uit, waarna het vervolgens vrijwel in een keer uitvalt. In tegenstelling tot pluksgewijs haarverlies, veroorzaakt alopecia totalis niet alleen kale plekken op de hoofdhuid; de aandoening veroorzaakt volledig haarverlies. Het is anders dan alopecia universalis, wat haarverlies over het hele lichaam veroorzaakt, deze vorm van alopecia heeft alleen invloed op het hoofdhaar. Alopecia totalis is een minder bekende vorm van haarverlies, die eerder een zeldzaamheid is. Zowel kinderen als jongvolwassenen worden door de aandoening getroffen, maar geen enkele leeftijd is uitgesloten.

Geen exacte oorzaak

Artsen en deskundigen zijn van mening dat het een auto-immuunaandoening is, waarvan de exacte oorzaak niet helemaal duidelijk is. Wel is er overeenstemming over het feit dat zowel genetische als omgevingsfactoren bijdragen aan de ontwikkeling van alopecia totalis. Factoren als infecties, stress, medicijngebruik en ziekte dragen bij aan deze vorm van haarverlies. Het lichaam gelooft, ten onrechte, dat de haarzakjes een bedreiging vormen voor de gezondheid en valt deze aan. Deze reactie verhindert dat er gezonde haargroei plaatsvindt, wat leidt tot volledige kaalheid. Kenmerkend is dat mensen met alopecia totalis een voorgeschiedenis hebben met een lichte mate van haaruitval. De aandoening begint met kleine, onopvallende plekken met haarverlies, die zich binnen een jaar ontwikkelen tot alopecia totalis. Vroege symptomen zijn jeuk, ongemakken en/of tintelingen op de hoofdhuid. Patiënten hebben soms ook broze nagels en nagels met putjes.

Diagnose en verloop

Een gemiddelde periode van alopecia totalis duurt twee jaar, maar dit verschilt per persoon. Plotseling haarverlies is een indicatie van de aandoening, maar het is belangrijk om uw huisarts of specialist een diagnose te laten stellen. Onderzoek gebeurt op de hoofdhuid en haargroei. Een arts kijkt naar het patroon van haarverlies en stelt vragen over haarverlies en huidaandoeningen binnen uw familie, dit om eventueel een verband aan te tonen met genetische factoren. Aanvullende onderzoeken bestaan uit een biopsie van de hoofdhuid, ook bloedonderzoek is mogelijk om de oorzaak van haarverlies te achterhalen.

Behandelmethodes alopecia totalis

Hoewel er geen standaardbehandeling of remedie bestaat voor deze aandoening, adviseren artsen verschillende behandelmethodes om de haargroei te stimuleren. Behandelingen en resultaten variëren van persoon tot persoon, er is geen garantie dat een van de mogelijkheden de haargroei herstelt na het ervaren van volledig haarverlies.

Plaatselijke immunotherapie

Artsen gebruiken plaatselijke immunotherapie bij gevallen van alopecia totalis om met difenylcyclopropenon, DPCP, een allergische reactie op de hoofdhuid op te wekken. Als reactie op de behandeling zal het lichaam de ontsteking proberen te reguleren. De reactie stimuleert de natuurlijke auto-immuunrespons in de haarzakjes wat leidt tot een stimulatie van de haargroei. Om de beste resultaten te bereiken vinden wekelijks behandelingen met DPCP plaats. Bijwerkingen zijn jeuk en huidirritaties.

Minoxidil

Minoxidil is een bekend haargroeimiddel dat wetenschappelijk bewezen is. Mannen en vrouwen gebruiken Minoxidil om de haargroei te herstellen bij alopecia androgenetica. De lotion is verkrijgbaar in sterktes van 2% voor vrouwen en 5% voor mannen. U brengt Minoxidil dagelijks twee maal op de getroffen plaatsen aan. Afhankelijk van de oorzaak van het haarverlies, bespreekt u het gebruik van Minoxidil eerst met uw huisarts of behandelend specialist.

Corticosteroïden

Corticosteroïden onderdrukken het immuunsysteem zodat de haarzakjes niet langer aangevallen worden. Huisartsen en specialisten gebruiken corticosteroïden ook bij de behandeling van alopecia areata.

Lichttherapie

Sommige mensen met alopecia totalis hebben baat bij een behandeling met uv-licht. Het licht bevordert de doorbloeding van de hoofdhuid en stimuleert de haargroei. Er is nog onvoldoende onderzoek verricht naar de resultaten van deze behandelmethode.

Haartransplantatie

Ondanks dat haartransplantaties bekend staan om de goede resultaten bij erfelijke haaruitval, is het helaas geen effectieve behandeling voor alopecia totalis. Een haartransplantatie gebeurt met gezonde haarzakjes van de eigen hoofdhuid. Mensen met alopecia totalis hebben in de meeste gevallen onvoldoende gezonde haarzakjes om een natuurlijk resultaat te behalen. De andere behandelmethodes hebben betere succespercentages.

Advies en onderzoek

Vermoedt u dat u last heeft van alopecia totalis? Praat met uw huisarts, deze kent uw medische achtergrond en heeft de mogelijkheid een eerste onderzoek te doen. De huisarts is de aangewezen persoon om met een behandeling te beginnen en het haarverlies te aan te pakken. Is de oorzaak van het haarverlies onvoldoende duidelijk dan krijgt u een verwijzing naar een dermatoloog. Wilt u sneller weten waar u aan toe bent? De tricholoog van het Haaronderzoekscentrum helpt u verder. Met gespecialiseerde, pijnloze onderzoeksmethodes weet u op korte termijn wat de oorzaak is van het haarverlies waar u mee te maken heeft en wat de mogelijkheden zijn om erger te voorkomen.

Consult Haaronderzoekscentrum

Haarverlies is vervelend, vooral als u de oorzaak niet kent en niet weet wat er verder gaat gebeuren. Herstelt de haargroei zich spontaan? Kan ik volledige kaalheid verwachten? Haaruitval komt vaak voor en is divers. Waar de meeste mensen te maken hebben met plotseling, maar tijdelijk haarverlies is dit niet bij iedereen het geval. Wacht daarom niet te lang met het inwinnen van professioneel advies. Hoe eerder u weet waar u mee te maken heeft, hoe eerder u een passende behandeling vindt om de haargroei te stimuleren. Bestel een van onze thuistests, of maak een afspraak voor een consult bij onze gespecialiseerde en gecertificeerde tricholoog. Plan uw consult online of neem telefonisch contact met onze medewerkers op. We zijn bereikbaar op +31613256889.