Haaruitval behandeling

Zoekt u een passende haaruitval behandeling? Haaruitval is een van de meest voorkomende problemen bij mannen en vrouwen; wereldwijd krijgt ruim een derde van de mensen hiermee te maken. Veel factoren kunnen tot haaruitval leiden. Van hormonale veranderingen tot verschillende medische aandoeningen, kaalheid kent uiteenlopende oorzaken. Haarverlies is een proces dat verschilt. De een ziet de haardos langzaam dunner worden, terwijl anderen plotselinge haaruitval en kaalheid over het hele hoofd ervaren. Afhankelijk van de oorzaak van uw haarverlies kunt u kiezen voor zowel een chirurgische als niet-operatieve haaruitval behandeling.

Oorzaken van haaruitval

Haaruitval is meestal niet iets om u direct zorgen over te maken. Haarverlies kan verontrustend zijn en hoe meer haar u dagelijks verliest, hoe groter het ongemak wordt. Een haaruitval behandeling kan helpen bij verschillende vormen van haarverlies. Dagelijks verliest u ongemerkt haren, het is een verschijnsel dat kenmerkend is voor de haargroeicyclus. Ondanks dat haarverlies vaak onschuldig is en geen behandeling nodig heeft, kan het ook een teken zijn van een medische aandoening. Haaruitval kan tijdelijk, maar ook permanent zijn. Erfelijke kaalheid is de bekendste en meest gekende oorzaak van blijvende haaruitval. Andere, tijdelijke, vormen van haarverlies worden onder meer veroorzaakt door:

• Ziektes, medische behandelingen en/of medicijngebruik.
• Langdurig onder stress en hoge druk gebukt gaan.
• Fors gewichtsverlies, bijvoorbeeld na een crash-dieet.
• IJzertekort.
• Hormonale disbalans.

Consult haaruitval behandeling

Het is niet altijd nodig om met haarverlies naar een (huis)arts te gaan. Wanneer gaat u wel naar uw huisarts?

• Bij plotseling haarverlies in flinke hoeveelheden.
• Als er kale plekken op de hoofdhuid ontstaan.
• Als u naast haarverlies ook last heeft van een jeukende hoofdhuid die branderig aanvoelt.
• Als u zich zorgen maakt over het haarverlies.

Ga naar uw huisarts om de oorzaak van het haarverlies te laten onderzoeken. De huisarts bekijkt het haarverlies, de gezondheid van uw hoofdhuid en neemt uw medisch verleden onder de loep. Vaak kan de diagnose, zonder ingrijpende onderzoeken, gesteld worden. Om bepaalde oorzaken uit te sluiten kan bloedonderzoek plaatsvinden. Op basis van de onderzoeksresultaten bespreekt de arts de beschikbare behandelingen met u.

Oplossing haaruitval

De meeste mensen die de oorzaak van haarverlies door een (huis)arts laten onderzoeken, hebben geen behandeling nodig. Dit is het geval als het haaruitval tijdelijk is en de haargroei zich vanzelf herstelt. Ook haaruitval dat een normaal gevolg is van het ouder worden, heeft geen behandeling nodig. Haarverlies veroorzaakt door een medische aandoening of behandeling stopt meestal en groeit terug zodra uw lichaam hersteld is. Er zijn behandelingen die u kunt proberen om haaruitval te verminderen. De meeste behandelingen zijn cosmetisch en kennen geen vergoeding.

Haaruitval behandeling met haargroeimiddelen

Vaak zijn haargroeimiddelen het eerste waar u aan denkt bij het zien van haaruitval. Een ontelbaar aantal producten is de afgelopen jaren op de markt gebracht. Ondanks de belofte van een vermindering van haarverlies en een gezonde haargroei, zijn alleen middelen zoals dutasteride, finasteride en minoxidil wetenschappelijk bewezen. Deze haargroeimiddelen gaan de werking van het mannelijke DHT-hormoon tegen, waardoor het haarverlies afneemt. Het gebruik van een haargroeimiddel heeft verschillende kenmerken:

• Dutasteride en finasteride mogen alleen door mannen gebruikt worden.
• Minoxidil is zowel voor mannen als vrouwen beschikbaar.
• Haarmiddelen werken niet bij iedereen.
• U moet een middel 3 tot 6 maanden gebruiken om effecten te zien.
• Effecten zijn tijdelijk. Als u een middel niet langer gebruikt, zet het haarverlies door.
• Haargroeimiddelen hebben een risico op bijwerkingen en complicaties.
• De kosten worden niet vergoed.

Haarwerk of pruik

Een andere mogelijkheid om haaruitval te verbergen of camoufleren is het dragen van een haarwerk of pruik. Met een medische indicatie van uw (huis)arts heeft u recht op een vergoeding uit de basisverzekering. Vergoedingsbedragen worden jaarlijks vastgesteld. Valt uw keuze op een duurder haarwerk, dan betaalt u zelf de meerkosten. U heeft verschillende mogelijkheden bij het kopen van een haarwerk.

• Synthetische haarwerken. Pruiken die gemaakt zijn van synthetische materialen zijn uit voorraad leverbaar en gaan bij de juiste verzorging 9 tot 12 maanden mee. Synthetische haarwerken kosten minder dan pruiken gemaakt van echt haar.
• Haarwerk van echt haar. Een haarwerk gemaakt van echt haar, kan volledig op maat samengesteld worden. Dit zowel qua kleur als snit. Deze haarwerken hebben een andere verzorging nodig dan synthetische materialen en kunnen op andere manier gestyled worden.

Een erkende haarwerkspecialist laat verschillende modellen zien en adviseert u bij het verzorgen van het haarwerk.

Andere oplossingen bij haaruitval

Voelt u niets voor het gebruik van een haargroeimiddel en ziet u niets in het dragen van een haarwerk? Afhankelijk van de oorzaak van het haarverlies zijn er andere oplossingen beschikbaar. Het vinden van de oplossing die het beste bij u past kan ingewikkeld zijn. Waar gaat uw voorkeur naar uit? Een tijdelijke oplossing? Regelmatige nabehandelingen? Een cosmetische of chirurgische ingreep? Niet alleen uw huisarts of dermatoloog kan de diverse technieken toelichten. U kunt ook contact opnemen met een gespecialiseerde haarkliniek. Specialisten laten u voorbeelden zien van behandelresultaten en vertellen hoe bijvoorbeeld mesotherapie bij haaruitval of een FUE haartransplantatie eruit zien. Om niet onnodig veel haar te verliezen, wacht u beter niet te lang met het laten onderzoeken van de oorzaak. Eens deze bekend is, kunt u zich focussen op de haaruitval behandeling.

Wel of geen haaruitval behandeling?

Prijzen voor haaruitval behandelingen variëren. Het gebruik van een haargroeimiddel lijkt in eerste instantie goedkoop. Zeker in vergelijking met een ingrijpende haartransplantatie is het verschil groot. Denk goed na, voordat u een beslissing neemt. Een haartransplantatie is veelal eenmalig, terwijl u een haargroeimiddel moet blijven gebruiken. De kosten komen regelmatig terug. Als u alle kosten over een periode van een aantal jaren bij elkaar optelt, is het verschil direct minder groot. Niet iedereen is geschikt voor de behandeling die de voorkeur heeft. U heeft altijd eerst een uitgebreid intakegesprek bij een behandelaar, waarbij uw situatie wordt bekeken. Een specialist geeft een behandeladvies. Het komt soms voor dat mensen niet in aanmerking komen voor de behandeling waarvan men hoge verwachtingen heeft. Redenen voor een alternatief behandeladvies kunnen zijn dat uw haarverlies al te lang heeft geduurd en/of de oorzaak van uw haaruitval is niet geschikt voor de desbetreffende oplossing.

Haaruitval behandeling – FAQ

1. Hoe kan ik mijn haaruitval stoppen?

Het succesvol stoppen van haarverlies en/of verder haarverlies voorkomen kan op een aantal manieren. Laat altijd de oorzaak onderzoeken en vraag advies over beschikbare behandelingen. Daarnaast is het belangrijk om uw hoofdhuid en haar goed te verzorgen en het gebruik van agressieve shampoos en stylingproducten te beperken. Regelmatige hoofdhuidmassages bevorderen de doorbloeding, wat een positief effect heeft op de haarzakjes.

2. Is er een bewezen behandeling voor haaruitval?

De enige geneesmiddelen die goedgekeurd zijn als behandeling bij haaruitval zijn dutasteride, finasteride en minoxidil. Resultaten verschillen per persoon.

3. Wat is de beste behandeling voor haaruitval?

Om effectief te zijn is het belangrijk dat de gekozen behandelmethode past bij de oorzaak. Het is nutteloos om een behandeling te proberen waarvan het bekend is dat deze alleen bij bepaalde, andere oorzaken van haarverlies effectief is.

4. Is een haaruitval behandeling duur?

Dat hangt van de behandeling af. Het maandelijks kopen van een haargroeimiddel is, op het eerste gezicht goedkoper dan micro haar pigmentatie of een haartransplantatie. Online kunt u de behandeltechnieken zowel op techniek als op prijs en resultaat met elkaar vergelijken.

5. Welke haaruitval behandeling wordt vergoed?

De basisverzekering vergoed jaarlijks een vastgesteld bedrag voor het aanschaffen van een haarwerk of pruik. Vergoeding gebeurt op basis van een medische indicaties. Andere methodes en technieken worden onder alternatieve en/of cosmetische behandelingen genoemd. De basisverzekering heeft hiervoor geen vergoedingsmogelijkheden. Aanvullende zorgpakketten bieden beperkte vergoedingen.

6. Kan haaruitval kaalheid veroorzaken?

Ja. Met name alopecia androgenetica kan, bij mannen, volledige kaalheid veroorzaken. Vrouwen zien de haardos uitdunnen, maar kaalheid is zeldzaam. Wacht niet te lang met het zoeken van een geschikte behandeling.

7. Is erfelijke kaalheid omkeerbaar?

Nee, helaas niet. Haarzakjes die verloren zijn gegaan, komen niet terug. Het is wel mogelijk om op de dunne plaatsen nieuwe haargroei te creëren. Dit kan met behulp van een haartransplantatie. Hierbij haalt een specialist gezonde haarzakjes uit uw haarkrans en plaatst deze in de transplantatie gebieden. Vanaf 3 maanden na de ingreep, begint de graft met het produceren van een nieuwe haar en ziet u hoe de haargroei zich langzaam ontwikkeld.

8. Zijn de resultaten van een haaruitval behandeling blijvend?

Ja en nee. Alleen een haartransplantatie heeft permanente resultaten. Van alle andere behandeltechnieken zijn de resultaten tijdelijk. Afhankelijk van de oplossing zijn vervolg- of nabehandelingen noodzakelijk.

9. Ben ik geschikt voor een behandeling bij haaruitval?

Een specialist beoordeelt uw geschiktheid tijdens een consult of adviesgesprek. Tijdelijk haarverlies is op een andere manier te behandelen dan blijvende haaruitval. Het kan gebeuren dat de oplossing waar u uw zinnen op hebt gezet, niet de meest ideale behandeling is waardoor de specialist een alternatief voorstelt.

10. Zijn vitamine supplementen goed voor haaruitval?

Haarverlies veroorzaakt door vitamine tekort komt regelmatig voor. Voedingssupplementen die vrij verkrijgbaar zijn, bieden niet altijd de gewenste oplossing. Een arts kan een hoge dosering voorschrijven, waardoor het tekort wordt aangevuld. Het haarverlies neemt af als het tekort is aangevuld. Binnen een aantal maanden herstelt de haargroei zich.