Haaruitval corona

Zoekt u informatie over haaruitval corona? Heeft u corona gehad of bent u kortgeleden positief getest? Geen paniek! Het verband tussen corona en een toename van het dagelijkse haarverlies is onvoldoende wetenschappelijk aangetoond. Haaruitval is een veel voorkomende reactie op buitengewone stress, zowel fysiek als emotioneel. Gezien het aantal mensen dat stress ervaart van COVID is het geen verrassing dat haaruitval corona als vanzelfsprekend genomen wordt.

Merkbare haaruitval corona

Maanden na het herstel van corona merken veel mensen dat het haar plotseling in grote hoeveelheden uitvalt. Als de mensheid iets van de huidige pandemie heeft geleerd, is het wel om het onverwachte te verwachten. Haaruitval als gevolg van corona is misschien niet zo onverwacht als dat mensen denken. Tijdelijke haaruitval is normaal na een periode van hoge koorts of ziekte. Koorts is een veelvoorkomend symptoom van corona. Een paar maanden na ze hoge koorts hebben gehad of herstellende zijn van een ziekte, zien veel mensen merkbaar haarverlies. Hoewel veel mensen dit als haaruitval beschouwen, is het een natuurlijke lichaamsreactie. De medische naam voor dit soort haaruitval is telogeen effluvium. Er kunnen handenvol haar tegelijkertijd uitvallen als u een douche neemt of uw haar borstelt. Deze haaruitval duurt zes tot negen maanden. De meeste mensen zien dan dat het haar er weer normaal uit gaan zien en het haarverlies stopt.

Stress kan tijdelijke haaruitval veroorzaken

Zelfs als u nooit COVID of koorts heeft gehad, kunt u last hebben van haaruitval. Emotionele stress dwingt meer haren dan normaal in de rustfase. En wie voelt zich niet gestrest of angstig tijdens het leven in de pandemie? Hoewel het zien van grote plukken haar niet direct een kalmerend of rustgevend effect heeft, is het belangrijk om te ontspannen. Pas als de stress eindigt, stopt het overmatige haarverlies. Het enige symptoom van telogeen effluvium is haaruitval. Heeft u daarnaast huiduitslag, een jeukende hoofdhuid of een branderig gevoel? Dan heeft het haarverlies waarschijnlijke een andere oorzaak.

Zelfherstel haaruitval corona

Wanneer de oorzaak van uw haaruitval te wijten is aan koorts, ziekte of stress kan de haargroei zichzelf herstellen. Het enige wat daar bij komt kijken is tijd en geduld. Het duurt maanden voordat de haargroei herstelt. De meeste mensen zien dat hun haar binnen zes tot negen maanden weer het normale volume heeft. Als u vermoedt dat uw haarverlies een andere oorzaak heeft, neem dan contact op met uw huisarts. Deze kan onderzoek verrichten en een diagnose stellen. Telogeen effluvium is een van de meest voorkomende oorzaken van tijdelijk haarverlies. Het is niet nodig om een behandeling te starten. Duurt het lang voordat hergroei zichtbaar wordt? Een arts kan de haargroei eventueel stimuleren met het gebruik van een haargroeimiddel. Dit verschilt sterkt per situatie.

Haaruitval corona voorkomen

Het directe verband tussen haaruitval en corona is niet aangetoond. Het virus zelf veroorzaakt geen haaruitval. Het is de stressfactor die verantwoordelijk is voor het plotselinge haarverlies. Opvallend bij telogeen effluvium is dat de traumatische gebeurtenis zich maanden voor het haarverlies heeft voorgedaan. Daarom is het niet altijd even makkelijk om een bepaalde oorzaak aan te wijzen. Bij het onderzoeken en vaststellen van de oorzaak van haaruitval neemt een arts de tijd om uw medische en persoonlijke gezondheid te bespreken. Bloedonderzoek kan oorzaken van haarverlies bevestigen of uitsluiten. Een enkele keer wordt een hoofdhuidbiopsie gedaan. De onderzoeksresultaten in combinatie met uw achtergrond, stellen de arts in staat een diagnose te stellen. Afhankelijk van de oorzaak kan een behandeling gezocht worden. Telogeen effluvium herstelt zich in 90% van de gevallen vanzelf. De haargroei ziet er na het herstel weer net zo vol en gezond uit als eerder.

Haaruitval corona – FAQ

1. Is haaruitval een symptoom van corona?

Er zijn enkele veel voorkomende symptomen die met corona in verband gebracht worden: ademhalingsproblemen met hoesten, slijm, kortademigheid en koorts. Spier- en gewrichtspijn in combinatie met hoofdpijn en vermoeidheid en daarnaast worden ook spijsverteringsproblemen zoals buikpijn, braken en diarree gezien. Haaruitval is geen direct symptoom van corona.

2. Wat moet ik doen bij symptomen van corona?

Er zijn specifieke richtlijnen die hierop betrekking hebben. Deze kunt u onder meer navragen bij uw huisarts en/of plaatselijk GGD-kantoor.

3. Kan haaruitval ontstaan als ik een gezinslid met corona thuis verzorg of help?

Nee, corona is geen directe oorzaak van haarverlies. Als u thuis een corona patiënt verzorgd, heeft u mogelijk verhoogde stressniveaus en staat u zowel fysiek als emotioneel onder hoge druk. Dit kan ertoe leiden dat u maanden later te maken heeft met plotselinge haaruitval.

4. Welke risicofactoren hebben mensen met haaruitval na een corona besmetting?

Niet iedereen die corona heeft doorgemaakt, ervaart maanden later telogeen effluvium. Het kan verband houden met genetica. De een is nu eenmaal van nature gevoeliger voor haaruitval dan de ander. Belangrijk om te weten is dat het haarverlies tijdelijk is en de haargroei zich bijna volledig herstelt.

5. Kan haaruitval na corona voorkomen worden?

Als u bang bent voor telogeen effluvium na een COVID infectie, kunt u in samenspraak met een arts Minoxidil lotion gebruiken. Daarnaast is een uitgebalanceerd dieet met voldoende eiwitten, vitamines en mineralen nodig voor een gezonde haargroei. Probeer stress te minimaliseren en doe voldoende aan lichaamsbeweging. Yoga en/of mediatie oefeningen kunnen helpen om te ontspannen.

6. Moet ik met telogeen effluvium naar een arts?

Haaruitval is stressvol. Het kan de kwaliteit van uw leven beïnvloeden. Als het haarverlies na een periode van 6 maanden niet verbetert of als u zich zorgen maakt, kunt u contact opnemen met een arts.

7. Welke behandelingen zijn beschikbaar voor telogeen effluvium?

Gelukkig herstelt bij haarverlies door corona de haargroei vanzelf, zonder medische of cosmetische behandeling. Het is op dit moment onvoldoende bekend of mensen die klachten overhouden aan een COVID infectie geen volledige hergroei ervaren.

8. Ik heb al enige tijd last van haaruitval, moet ik mezelf op corona laten testen?

De meeste mensen bij wie corona is vastgesteld, ervaren pas maanden na de infectie een toename van het haarverlies. Corona zelf veroorzaakt geen haaruitval. Als u alleen haaruitval heeft en geen symptomen van COVID, is het niet nodig om uzelf te laten testen.